En person som cyklar över grästerräng med mountainbike.

Storleksguide för mountainbikes

Det är viktigt att välja rätt storlek för en ny mountainbike (MTB). En MTB är för många en investering, då de är cyklar som kostar en rejäl slant och som man hoppas vara nöjd med både i drift och i upplevelse under en längre tid. Därför är en cykel som är optimerad för din storlek, längd och ditt körsätt en viktig del i att göra en bra investering. 

Men, hur gör man då för att välja rätt och vad mer behöver man tänka på? Följ med oss i denna guide, så får du all information du behöver! 

Vilken storlek på MTB passar mig bäst?

Storleken som din MTB bör ha beror bland annat på om du är man eller kvinna, ditt körsätt, din längd och andra individuella faktorer. Med andra ord, det går tyvärr inte att bara rekommendera en storlek och hänvisa dig till att köpa den allra dyraste och mest avancerade cykeln i den storleken. 

Dbör därför möta oss halvvägs och applicera informationen som kommer följa i denna artikel och anpassa informationen till dig och dina behov. Detta för att du ska hitta din perfekta cykel så att du får bästa möjliga körupplevelse och en cykel som kommer hålla länge. 

Var inte orolig, det går absolut att hitta rätt MTB. Och det behöver inte vara särskilt svårt. Vi har gjort denna guide så enkel som möjlig att följa, och vi hoppas att du, efter denna artikel, kommer veta hur du ska ta reda på din MTB storlek och vilken typ av cykel du vill ha. 

En person som cyklar över grästerräng med mountainbike.

Olika storleksbenämningar och vad de innebär

Om du redan har börjat söka på olika cykelsidor för en ny MTB så har du säkert märkt att ramstorlekarna står i tumstorlekar (sadelrörslängd) eller som XS-L form. Detta är den största skillnaden mellan hur MTB-cyklar mäts i jämförelse med vanliga city-cyklar. 

Förut var standardsättet att mäta MTB-cyklars storlekar genom sadelrörslängd. Om en MTB-storlek står skriven i tum är det alltså på det sättet som tillverkaren har mätt storleken. Däremot har många tillverkare börjat skifta till XS-L storlekar. 

Detta är eftersom tumstorlekar, som exempelvis 16”, inte alltid är de mest korrekta och inte alltid ger en bra helhetsbild över cykelns storlek. MTB ramar ser olika ut och kan vara vinklade på olika sätt, och inte alltid stämma överens med resten av ramens storlek. Därför kan det ibland vara svårt att använda sig av specifika mått, och därmed enklare att benämna cykeln med storlek “M”, till exempel. 

Det bästa sättet att hitta sin ideala ramstorlek är genom att kolla hos tillverkaren av en cykel man är intresserad av.  Även fast storlekarna i stort sett stämmer överens och är lika, kan varje tillverkare ha lite olika mått och rekommendationer. Kolla därför hos tillverkare som Scott, Trek och Merida för deras storleksråd och tabeller.  

Hittar du inte en storleksguide hos tillverkaren, ska du köpa cykeln begagnad eller har du hittat en vintagecykel? Ta del av vår generella storlekstabell nedan för några grundläggande riktlinjer. Mer om vilken storlek som passar dig bäst gällande olika cykeltyper, inklusive MTB, hittar du i Cykellabbets storleksguide här. 

Storlek

XS

13-15″

150-160 cm

S

15-17″

160-170 cm

M

17-18 

170-180 cm

L 

18-19 

180-190 cm

XL 

19-20 

185-195 cm

XXL 

20-21 

190-200 cm

Hitta rätt ramstorlek!

Att hitta rätt ramstorlek är nästa viktiga steg i att hitta rätt storlek. Denna del handlar om ditt körsätt i kombination med dina fysiska egenskaper.  

Tänk på dessa 3 saker: 

1. Planera din åkning på förhand

För att välja rätt ramstorlek måste du börja med att planera hur du vill använda din MTB. Det här kan vara en fråga om vilken typ av terräng du ska cykla på, är det grusiga landsvägar, skogsstigarängar eller uppför berg till exempel? Vilken typ av åkning tänker du att du ska göra – är du mer intresserad av traditionell XC eller trail-cykling, det vill säga stigbaserad åkning? 

MTB cyklar är ofta konstruerade för att klara av eller prestera bäst på en viss typ av mark och med en viss typ av cykling. Detta påverkar hela cykelns uppbyggnad, materialen som har använts och cykelns storlek. Därför är det viktigt att du som köpare tänker på detta innan!  

Val av ram måste vara rätt från början, eftersom detta inte är någonting som kan bytas ut i efterhand. Det är inte som fel val av lampa, sadel eller cykelskärm! 

Längst ner på vår topplista av MTB-cyklar för 2020 hittar du en köpguide med de olika typer av MTBs som finns på marknaden, optimerade för de olika typer av MTB-cykling som finns. Kika här om du vill ha mer information om vilka sätt man kan åka MTB på. 

2. Ha din längd och fysiska information förberedd - sök tillverkarnas storleksguider

Ha koll på dina mått, främst din längd. När du har bestämt dig för vilken typ av cykling du vill göra, ta fram dina mått och börja sök online för olika cykelmodeller som du är intresserad av. Besök tillverkarnas hemsidor och titta på deras storleksguider, tabeller och jämförelser. 

Ibland kan du hamna på olika storlekar beroende på tillverkaren, så ta inte för givet att du är en storlek M bara för att du var det på den första tillverkarens storleksguide.  

3. Testa cyklar i cykelaffärer och var inte rädd för att ta hjälp

Du kanske har hittat en modell du tycker särskilt mycket om; modellen är snygg, kvalitén verkar bra och utrustningen har alla funktioner du vill ha. Eller, kanske har du blivit mer förvirrad av utbudet av MTB-cyklar som finns där ute. Ingen fara! Det är dags för dig att gå till cykelaffären för att testa olika cykelmodeller 

Även här, ha din längd och fysiska information förberedd. Oftast räcker helkroppslängd, men det skadar aldrig cykelsäljaren att ha mer information. Det är också bra om du vet andra saker om dig själv som kan påverka valet av cykelstorlek, exempelvis att du har kortare armar, som kan påverka hur långt fram eller bak styret behöver sitta. All information du kan ge säljaren kommer hjälpa honom eller henne att hitta rätt cykel för dig, så var inte rädd för att ta hjälp. 

Och glöm inte bort – du är där för att testa. Det finns massor med information vi kan ta del av över internet, men du vet aldrig hur en cykel känns förrän du sätter dig på den. Kanske är du en helt annan storlek än du tänkt dig? Ingen kan säga exakt vad som kommer passa dig bäst, du måste helt enkelt sätta dig på olika cyklar och själv känna efter vad som är mest bekvämt för dig. 

Är du mellan två storlekar?

Ja, detta är en sits fler än några stycken sitter i. Det finns inget rätt eller fel här. Förutom om man är barn som fortfarande växer, då det är självklart att ta man ska ta den större storleken, så att cykeln kan användas under en längre tid.  

Det som främst ändras i en MTB mellan storlekarna S-L är hur långt det är till styret, sällan är det höjden som ändras. Man får också en lite längre hjulbas. En mindre storlek betyder det motsatta, det kommer vara närmre till både marken och styret. 

Vi rekommenderar att man testar vidare och känner efter vilken man känner sig bekvämast och mest stabil på. Prova cykla runt lite i butiken om de tillåter det.  

Som en generell regel kan vi dock säga att de som är nybörjare eller inte tränar mycket annars i många fall får en säkrare åktur om de tar den mindre storleken. Med det kommer man få en mer upprätt position som känns mer stabil. 

Slutligen

Vi hoppas att denna storleksguide har hjälp dig ta reda på vilken storlek du ska ha på din MTB, vad du ska tänka på, och vilken typ av cykel som passar dig bäst. 

Cykellabbet är glada över att kunna hjälpa till vid komplicerade beslut så att du kan fokusera på det roliga – för det är ju det som är målet! Vi önskar dig lycka till i ditt letande, och säker cykling när du väl hittat den perfekta cykeln! 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.