En person som åker ned för en stig med en mountainbike.

Bästa mountainbiken 2020 – Värstingcyklar för MTB-fantasten!

Vår favorit

5/5

Under 10 000 kr

5/5

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cykloteket.

Älskar du en riktigt fartfylld cykeltur genom skog och mark och att känna adrenalinet, pulsen och vinden i håret? Vi också! För att få ut det bästa av din cykeltur har vi samlat våra favoritmountainbikes och tagit fram den bästa mountainbiken.

För dig som är ny i den fantastiska världen av mountainbikes kan det vara ganska övermäktigt med alla termer och all information, men i vår köpguide längre ner ger vi dig några förklaringar och tips för att få lite mer kött på benen.

Våra favoriter

Vårt val till bästa mountainbiken

Scott Scale 940

Scott Scale 940 är en mycket prisvärd MTB där pengarna verkligen använts väl! Cykeln kommer med en stark kolfiberram och är utrustad med SRAM Eagle komponenter. Du behöver alltså inte göra särskilt mycket för att cykeln ska svara på dina kommandon. Byggd med SDS2-system med en styv och krafteffektiv underdel av ramen och en ovansida av mer fiber och struktur får vi mycket komfort och bättre kontroll.

Scale 940 är utrustad med SRAM NX Eagle drivlina, med singelklinga fram och därför rakare kedjelinje, vilket gör cykeln mer energieffektiv. Ingen av kraften du lägger i slösas. Systemet har inga framväxlar, så cykeln kommer inte strula där.

Scott är känd för sina fina, välutrustade cyklar, och även med denna lite billigare modell av MTB har de inte snålat med cykeln egenskaper och kvalitet.

Tillverkare: Scott

Modellnamn: Scale 940

Hjulstorlek: 29”

Växlar: 12

Årsmodell: 2019

Broms: Shimano MT200 Disc

Rammaterial: Kolfiber

Motordriven: Nej

Vikt: 12,1 kg

Kvalitet till bra pris

Välutrustad

Ej strulig

Energieffektiv

Bästa eldrivna mountianbiken

Trek Powerfly 4 Elcykel

Ingenting är omöjligt med denna el-MTB Powerfly 4. Utrustad med ett av Bosch starkaste batteri – hela 75Nm – är denna cykel kapabel till att hantera alla dina cykeläventyr, vare sig det är jobbpendling, MTB-pass, eller långa äventyrsfärder.

Med en snygg, cool och skandinaviskt stilren design gömmer sig batteriet i en snygg integrering i underröret. Med ett fullt batteri kan du ta dig så långt som 160km. Målet är att du ska kunna cykla så länge som möjligt och så snabbt som du orkar. El-komponenterna ger dig just det stöd som du behöver utan att slösa energi.

Medan de flesta elcyklar är designade för pendling, erbjuder denna cykel så mycket mer. Dess tjocka Bontragerdäck utrustar cykeln för att kunna hantera tuffare terränger och längre äventyr. Cykeln är dessutom utrustad med 9 Shimanoväxlar och en display i mitten av styret där du enkelt kan reglera hur mycket hjälp du vill ha från batteriet.

En cykel med ambitioner för en person med ambitioner!

Tillverkare: Trek

Modellnamn: Powerfly 4

Hjulstorlek: 27,5” / 29”

Växlar: 9

Årsmodell: 2019

Broms: Shimano Acera M3000, Shadow / Shimano Altus M2000

Rammaterial: Alpha Platinum Aluminum, Boost

Motordriven: Ja

Vikt: Information saknas

Kraft

Lång batteritid

Kraftigt utrustad

Allround-användning

Bästa enduro-mountainbiken

Scott Spark 970

Fulldämpat behöver inte kosta en förmögenhet. Återigen visar Scott att man kan få mycket till ett rimligt pris.

Scott Spark är en av de mest framgångsrika fulldämpade cyklarna genom tiderna. Cyklarna har både använts av hobbycyklare och på professionella tävlingsbanor. Nyligen togs OS-guld på dessa cyklar!

Cykeln har alldeles nyligen också fått en ny uppdatering, och oj vad den är bra! Scott Spark 970 är fullt utrustad med Maxxis däck, Shimanoväxlar, Syncros sadel och RockShox framdämp. Cykeln är otroligt lättcyklad, med en lätt men kraftfull ram som klarar även de tuffaste skogsterrängerna.

Cykla som en OS-vinnare!

Tillverkare: Scott

Modellnamn: Spark 970

Hjulstorlek: 29”

Växlar: 20

Årsmodell: 2019

Broms: Shimano MT200 hydraulic Disc

Rammaterial: Spark 3 Alu-SL 6011 hydroform, Aluminium

Motordriven: Nej

Vikt: 14,5 kg

Pålitlig

Lång framgångsrik historia

Kraftig utrustning

Klarar de tuffaste terrängerna

Bästa mountainbiken under 10 000 kr

Scott Aspect 910

Scott får ännu en plats på vår lista av bästa mountainbikes – deras cyklar är bara så bra.

TrotsScott Aspect 910s låga pris får vi en cykel med mycket styrka och stark personlighet. Med en lätt aluminiumram blir cykeln lätt att hantera, men inte svag. Tillsammans med sina lättrullande Kendradäck blir det en cykel som klarar av de vanligaste terrängerna, från asfalt till skogsstigar.

Detta är en snäll MTB, med 20 pålitliga Shimanoväxlar och RockShox framdämpare som du kan låsa och låsa upp genom ett smidigt reglage på styret.

Cykelns uppbyggnad av kvalitativa men inte alldeles för komplicerade komponenter gör den till en perfekt nybörjarmountainbike.

Tillverkare: Scott

Modellnamn: Aspect 910

Hjulstorlek: 29”

Växlar: 20

Årsmodell: 2019

Broms: Shimano MT200 hydraulisk skivbroms

Rammaterial: Aluminium

Motordriven: Nej

Vikt:13,3 kg

Pris

Kraftiga däck

Har allt som behövs

Bra nybörjarmodell

Bästa downhill-mountainbiken (Eldriven)

Merida Eone-Twenty

Få dina terrängcyklingsdrömmar att gå i uppfyllelse med denna eldrivna terrängjätte från Merida. Modellen One-Twenty är redan en av Meridas största serier, och denna el-version är ännu en pelare i armén.

Merida Eone-Twenty är en fulldämpad el-MTB med ett Shimano Steps 504Wh batteri. Batteriet är ett av de mest pålitliga på marknaden, och håller dig kraftfull genom även de tuffaste backarna.

Det nya systemet E7000 har design i centrum, och det syns tydligt på denna cykel. Den ståtliga mattgråa ramen som rullar på Maxxis däck gör dig till skogens häftigaste cyklist som ingen kommer att missa, förutom om du på denna presterande cykel susar förbi dem i sådan fart att de inte hänger med på vad som händer.

Dämpning och länkage har framställts genom Meridas beprövade Full Floater-teknik. Dessa ger dig full kontroll i din cykling, även i branta nedförsbackar och behöver du hjälp är det bara att slå på assistans!

Tillverkare: Merida

Modellnamn: Eone-Twenty

Hjulstorlek: 27,5”

Växlar: 11

Årsmodell: 2019

Broms: Shimano M500, 203/180 mm rotors

Rammaterial: Aluminium

Motordriven: Ja

Vikt: 21,75 kg

504Wh batteri

Ståtlig design

Maxxis däck

Full floater-teknik

Köpguide

Olika typer av mountainbikes passar olika typer av cyklister. Beroende på vad du förväntar dig av din mountainbike och hur du vill kunna använda den så finns det en typ för dig. Nedan förklarar vi skillnaderna mellan 4 vanliga typer av mountainbikes.

Cross country

För dig som vill cykla i varierande miljöer, från att öva din teknik på kluriga grusvägar till att slå ditt rekord på cykelloppen. En lätt mountainbike som klarar de flesta terränger.

Trail

Trail-mountainbiken är för den tekniska cyklisten som inte är ute efter att slå sin rekordtid, snarare för den som letar efter utmanande skogsstigar som både går uppför och nedför. Lätta ramar, moderna länkar och 12-15 cm i fjädringsväg ser till att du tar dig över de flesta hinder och utmaningar som skogen bjuder på, samtidigt som du kan få upp en bra fart.

Enduro

En Enduro-mountainbike har ramar och fjädring anpassade för att klara tuffa stigar utförsbackar i hög fart, men samtidigt kunna ta sig uppför en backe eller mellan stigarna. Perfekt för cykling i fjället eller i en bikepark.

Downhill

Precis som namnet avslöjar så är downhillcyklar till för dig som vill åka utför. Och som vill göra det snabbt. Dessa mountainbikes är specialanpassade med upp till 20 cm fjädringsväg fram och bak, låg tyngdpunkt, flack gaffelvinkel och lägre hjulbas för att kunna åka utför så fort som möjligt, men fortfarande kännas stabil.

Hjulstorlek

Hjulstorleken spelar stor roll för upplevelsen och känslan på cykeln. Idag finns det tre olika hjulstorlekar att välja bland på marknaden, 26″, 27,5″ och 29″ och vi ska försöka förklara hur de olika storlekarna påverkar din cykling.

Diametern och storleken på den roterande massan är de faktorer som påverkar hjulets acceleration. Ju mindre hjul desto snabbare och lättare går det att accelerera, medan ett större hjul gör att du upplever ojämnheter och hinder som mycket mindre. Dessutom ger ett större hjul också bättre grepp vilket innebär bättre bromsförmåga och kontroll. Ett mindre hjul är som vi nämnde accelererar lättare och det går snabbt att få igång farten, ett större hjul rullar däremot längre och behåller en hög fart på ett bättre sätt.

Så, vilken hjulstorlek är egentligen bäst? Det är lite av en smaksak som också beror till stor del på ditt behov. Om du mest kommer att cykla på grusvägar eller långlopp är troligtvis det större hjulet bäst för dig och om du vill cykla på mer tekniska och kluriga banor där en snabb och lätt acceleration är till fördel för dig.

Många mountainbikecyklister är väldigt nöjda med sina 27,5”-hjul, som har det bästa från båda världar!

Rammaterial

De flesta ramar på dagens mountainbikes är gjorda i aluminium eller kolfiber. Båda materialen är lättviktiga och oavsett vilket material du väljer kommer du troligtvis ha mycket roligt på din cykel. Aluminiumramen är något mer hållbar än kolfiberramen om olyckan skulle vara framme, men till skillnad från aluminium så går kolfiber att reparera.

Nu hoppas vi självklart att du inte kommer vara med om någon olycka så att detta inte kommer att spela någon roll, men det finns några andra skillnader mellan ramarna som du kanske har nytta av att veta inför ditt köp. Kolfiberramen väger lite mindre och är bättre på att absorbera stötar och vibrationer, vilket gör att många cyklister föredrar detta material.

För damer

Det finns många damspecifika mountainbikes att välja bland där ute, vilket vi tycker är toppen. Det innebär att många kvinnor slipper att byta ut eller justera delar som sadel och styrstam för att cykeln ska passa dem, eftersom damspecifika mountainbikes redan är damanpassade.

Men, självklart så handlar det ju om varje individs geometri. En del kvinnors geometri passar perfekt på en mountainbike som inte är damspecifik och såklart tvärtom, många mäns mått innebär att en damspecifik mountainbike kommer att ge mycket större cykelglädje för just honom. Prata gärna med en duktig cykelhandlare för att hitta den cykel som passar just dig bäst!

Sammanfattning

Även om det självklart går bra att cykla på sin mountainbike inne i stan, så är det tydligt att den trivs som allra bäst off road, där den får utmanas i tuff terräng och hög fart. Så, om du är en person som också föredrar att befinna dig off road över att vistas inne i stadsdjungeln så kan det vara hög tid att ge sig in i mountainbikens värld.

Vår favoritmountainbike, Scott Scale 940 är en MTB i toppklass som vi hoppas att vi kommer att få se mycket utav i skogarna.

Oavsett om du är ny MTB-cyklist eller ligger på en avancerad nivå så hoppas vi att ni har fått bra tips och råd inför ditt MTB-köp, men framförallt att vi snart ses ute i terrängen!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.