En person som åker ned för en stig med en mountainbike.

Bästa mountainbiken 2024 – Värstingcyklar för MTB-fantasten!

Andraplats

4.9/5

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Älskar du en riktigt fartfylld cykeltur genom skog och mark och att känna adrenalinet, pulsen och vinden i håret? Vi också! För att få ut det bästa av din cykeltur har vi samlat våra favoritmountainbikes och tagit fram den bästa mountainbiken.

För dig som är ny i den fantastiska världen av mountainbikes kan det vara ganska övermäktigt med alla termer och all information, men i vår köpguide längre ner ger vi dig några förklaringar och tips för att få lite mer kött på benen.

Våra favoriter

Scott Spark RC 900 Comp 2021 Unisex

Vårt betyg:
5/5

Scott Spart Rc 900 Comp 2021 är en riktig proffshoj men till ett lite lägre pris än dyrgriparna. Mountainbiken är tillverkad helt och hållet av kolfiber! Detta gör modellen väldigt lätt, samtidigt som den erbjuder tillräckligt med styvhet för att ingen kraft ska gå förlorad.

Den är även försedd med hydrauliska skivbromsar både fram och bak för att du ska få ett så pålitligt bromssystem som möjligt. På grund av designen har du en lite mer race-aktig geometri och framåtlutande sittställning, detta för att kunna optimera watten och tjäna några extra sekunder!

Spart Rc 900 är även utrustad med fantastiska Fox-dämpare både fram och bak på cykeln. Dessa är även justerbara och kan enkelt ställas in i tre olika lägen genom ett TwinLoc reglage på styret.

Cykeln ger dig även möjlighet till att byta till Tubeless när du inte känner för att köra med slang längre, samt att sadelstolpen är helt ställbar. Detta är en fantastisk och tävlingsredo RC cykel till ett mycket bra pris!

Läs mer

Scott Aspect 950 2021

Vårt betyg:
4.9/5

Scott Aspect 950 är en underbar mountainbike som passar precis lika bra att pendla på som den är att cykla på i skogsterräng. Den är nämligen utrustad med väldigt breda däck för en bekväm känsla vart du än är, samtidigt som cykeln förser dig med en mer komfortabel sittställning än de flesta mountainbikes.

Ramen är tillverkad helt i aluminium vilket gör den lite tyngre än proffsmodellerna, men om vi kollar på priset så är det en stor skillnad! Mountainbiken är också utrustad med pålitliga hydrauliska skivbromsar både fram- och baktill.

Framtill sitter en dämpad framgaffel med en hydraulisk Lockout-funktion och en slaglängd på 100 millimeter. Detta ger dig en bra möjlighet att ta dig ut i skogen och utforska stigarna i ditt närområde.

Shimano komponenter sitter utspridda över hela cykeln för att uppnå högklassiga resultat. Ramen är även försedd med skruvhål där du enkelt kan sätta dig pakethållare och skärmar om du är ute efter en mer vardaglig cykel.

Scott Aspect 950 är en robust och pålitlig brukscykel som du verkligen bör ta en extra titt på!

Läs mer

Specialized Rockhopper Elite 2021 Unisex

Vårt betyg:
4.8/5

Rockhoppper Elite är inte bara en snygg och stilren mountainbike. Den har även en rad med smarta inbyggda lösningar som bidrar till toppkvalitet! Mountainbiken är byggd med en otroligt stark och slittålig aluminiumram som verkligen ser till att få jobbet gjort.

Den är även utrustad med Shimano-växlar, punkteringsskyddade däck och ett par urstarka hydrauliska skivbromsar. En dämpad RockShox framgaffel finns också installerad för att du ska kunna ta dig an all sorts terräng.

Däcken på Rockhopper Elite är försedda med så kallat Ground Control, som innebär att du får ett stadigt och pålitligt grepp om marken oavsett vilket underlag du befinner dig på, och tillsammans med 10 olika växlar att välja mellan har du garanterat en växel för varje utmaning.

Rockhopper Elite är en stark kandidat på vår topplista som levererar en hög och säker kvalitet som du verkligen kan lita på

Läs mer

Trek Top Fuel 7 SX 2021 Unisex

Vårt betyg:
4.6/5

Top Fuel 7 SX från Trek syns inte bara hos vardagsmotionärer utan används även flitigt av världsmästare! Cykeln har nämligen en uppdaterad geometri som bidrar med dämpning både fram och bak. Slaglängden är inte heller så dum, då den är 120 millimeter framme vid gaffeln och 115 millimeter baktill.

Dessutom levererar cykeln en fantastisk byggkvalitet, eftersom den är tillverkad av en kraftfull aluminiumram. Tillsammans med ett snyggt och integrerat ramskydd undertill, har den möjlighet att ta emot stora smällar från alla möjliga sorters håll.

För att krydda lite extra så finns det även en ställbar sadelstolpe som enkelt och snabbt kan kontrolleras via reglaget framme vid styret. Det finns även ett par urstarka skivbromsar installerade fram- och baktill för att du ska kunna försäkra dig om att ha ett kraftfullt bromssystem vare sig det är lerigt eller slaskigt på spåren.

Sen måste ju prata om drivlinan, den står starkt på egen hand och består av en singelklina och ger dig ett brett växelomfång genom att låta dig välja mellan 12 olika växlar. På grund av integreringen och designen blir växelsystemet i princip helt krångelfritt och oerhört enkelt att hålla koll på.

Top Fuel 7 SX är en mountainbike/xc-cykel i topppretanda som vi verkligen tycker du ska kolla på om du vill ta din hobby till nästa nivå!

Läs mer

Merida One-Twenty 600 2021 Unisex

Vårt betyg:
4.5/5

Vill du verkligen ta dina varvtider till nästa nivå så kanske Merida One-Twenty 600 inte är ett så dumt val! Den är nämligen heldämpad och levererar fantastiska slaglängder på 130 millimeter framtill och 120 millimeter där bak. Dessutom kommer den med ett par riktigt vassa skivbromsar som snabbt greppar tag i marken och ser till att du inte far i backen.

One-Twenty 600 erbjuder även en längre räckvidd, en flack gaffelvinkel och ett par breda däck som verkligen ser till att du får bra kontroll över alla möjliga sorters stenar och rötter.

Stommen är gjord av en trippelreducerad aluminiumram, detta innebär inte bara att den är urstark. Faktum är att du även får en sylvass stigcykelgeometri som bidrar till en låg tyngdpunkt för att du ska kunna briljera i så höga hastigheter som möjligt.

Växelsystemet består av en 12-delad Shimano XT/Deore, detta är en otroligt kraftfull och pålitlig drivlina som ger dig möjlighet att kunna byta mellan växlarna blixtsnabbt.

Letar du efter en mountainbike eller xc modell som fungerar precis lika bra på tävlingsbanan som under vardagsträningen är detta definitivt ett val du bör ha i åtanke!

Läs mer

Köpguide

Olika typer av mountainbikes passar olika typer av cyklister. Beroende på vad du förväntar dig av din mountainbike och hur du vill kunna använda den så finns det en typ för dig. Nedan förklarar vi skillnaderna mellan 4 vanliga typer av mountainbikes.

Cross country

För dig som vill cykla i varierande miljöer, från att öva din teknik på kluriga grusvägar till att slå ditt rekord på cykelloppen. En lätt mountainbike som klarar de flesta terränger.

Trail

Trail-mountainbiken är för den tekniska cyklisten som inte är ute efter att slå sin rekordtid, snarare för den som letar efter utmanande skogsstigar som både går uppför och nedför. Lätta ramar, moderna länkar och 12-15 cm i fjädringsväg ser till att du tar dig över de flesta hinder och utmaningar som skogen bjuder på, samtidigt som du kan få upp en bra fart.

Enduro

En Enduro-mountainbike har ramar och fjädring anpassade för att klara tuffa stigar utförsbackar i hög fart, men samtidigt kunna ta sig uppför en backe eller mellan stigarna. Perfekt för cykling i fjället eller i en bikepark.

Downhill

Precis som namnet avslöjar så är downhillcyklar till för dig som vill åka utför. Och som vill göra det snabbt. Dessa mountainbikes är specialanpassade med upp till 20 cm fjädringsväg fram och bak, låg tyngdpunkt, flack gaffelvinkel och lägre hjulbas för att kunna åka utför så fort som möjligt, men fortfarande kännas stabil.

Hjulstorlek

Hjulstorleken spelar stor roll för upplevelsen och känslan på cykeln. Idag finns det tre olika hjulstorlekar att välja bland på marknaden, 26″, 27,5″ och 29″ och vi ska försöka förklara hur de olika storlekarna påverkar din cykling.

Diametern och storleken på den roterande massan är de faktorer som påverkar hjulets acceleration. Ju mindre hjul desto snabbare och lättare går det att accelerera, medan ett större hjul gör att du upplever ojämnheter och hinder som mycket mindre. Dessutom ger ett större hjul också bättre grepp vilket innebär bättre bromsförmåga och kontroll. Ett mindre hjul är som vi nämnde accelererar lättare och det går snabbt att få igång farten, ett större hjul rullar däremot längre och behåller en hög fart på ett bättre sätt.

Så, vilken hjulstorlek är egentligen bäst? Det är lite av en smaksak som också beror till stor del på ditt behov. Om du mest kommer att cykla på grusvägar eller långlopp är troligtvis det större hjulet bäst för dig och om du vill cykla på mer tekniska och kluriga banor där en snabb och lätt acceleration är till fördel för dig.

Många mountainbikecyklister är väldigt nöjda med sina 27,5”-hjul, som har det bästa från båda världar!

Rammaterial

De flesta ramar på dagens mountainbikes är gjorda i aluminium eller kolfiber. Båda materialen är lättviktiga och oavsett vilket material du väljer kommer du troligtvis ha mycket roligt på din cykel. Aluminiumramen är något mer hållbar än kolfiberramen om olyckan skulle vara framme, men till skillnad från aluminium så går kolfiber att reparera.

Nu hoppas vi självklart att du inte kommer vara med om någon olycka så att detta inte kommer att spela någon roll, men det finns några andra skillnader mellan ramarna som du kanske har nytta av att veta inför ditt köp. Kolfiberramen väger lite mindre och är bättre på att absorbera stötar och vibrationer, vilket gör att många cyklister föredrar detta material.

För damer

Det finns många damspecifika mountainbikes att välja bland där ute, vilket vi tycker är toppen. Det innebär att många kvinnor slipper att byta ut eller justera delar som sadel och styrstam för att cykeln ska passa dem, eftersom damspecifika mountainbikes redan är damanpassade.

Men, självklart så handlar det ju om varje individs geometri. En del kvinnors geometri passar perfekt på en mountainbike som inte är damspecifik och såklart tvärtom, många mäns mått innebär att en damspecifik mountainbike kommer att ge mycket större cykelglädje för just honom. Prata gärna med en duktig cykelhandlare för att hitta den cykel som passar just dig bäst!

Sammanfattning

Även om det självklart går bra att cykla på sin mountainbike inne i stan, så är det tydligt att den trivs som allra bäst off road, där den får utmanas i tuff terräng och hög fart. Så, om du är en person som också föredrar att befinna dig off road över att vistas inne i stadsdjungeln så kan det vara hög tid att ge sig in i mountainbikens värld.

Vår favoritmountainbike, Scott Spark RC 900 Comp 2021 Unisex är en MTB i toppklass som vi hoppas att vi kommer att få se mycket utav i skogarna.

Oavsett om du är ny MTB-cyklist eller ligger på en avancerad nivå så hoppas vi att ni har fått bra tips och råd inför ditt MTB-köp, men framförallt att vi snart ses ute i terrängen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.