En person som åker ned för en stig med en mountainbike.

Bästa mountainbiken 2021 – Värstingcyklar för MTB-fantasten!

Vår favorit

5/5

crosscountry

4.9/5

under 15 000 kr

4.7/5

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cykloteket.

Älskar du en riktigt fartfylld cykeltur genom skog och mark och att känna adrenalinet, pulsen och vinden i håret? Vi också! För att få ut det bästa av din cykeltur har vi samlat våra favoritmountainbikes och tagit fram den bästa mountainbiken.

För dig som är ny i den fantastiska världen av mountainbikes kan det vara ganska övermäktigt med alla termer och all information, men i vår köpguide längre ner ger vi dig några förklaringar och tips för att få lite mer kött på benen.

Våra favoriter

Vårt val till bästa mountainbiken

Specialized Epic Expert

Det amerikanska varumärket Specialized är världsledande inom cyklar, och deras ledord “Innovate or die” återspeglas i hur företaget gärna utvecklar sina egna lösningar för komponenter.

Deras legendariska cykelmodell Epic Expert är så stark att det skulle kunna vara ett eget varumärke. I två årtionden har Epicmodellen stått högst upp på tronen när det kommer till XC-cyklar. Epic Expert har fokus på höga farter utför och är perfekt för dig som är intresserad av crosscountrybanor.

Epic Expert har en ny raceanpassad geometri, eftersom dagens crosscountrybanor har blivit mer tekniskt utmanande. Med denna nya modell har du en MTB som kan hantera dessa banor utmärkt. Modellen har en flackare gaffelvinkel, för att kunna stå emot större hinder.

Ramens design är vackert genomtänkt i kolfiber. Utformningen är asymmetrisk och designen innebär att cykeln är lättare än någonsin! Däcken Fast Trak, 29×2,3″, 2Bliss Ready är naturligtvis också imponerande, och baktriangeln ökar kraftöverföringen jämfört med dess tidigare modeller!

Läs mer

Bästa mountainbiken för crosscountry

Cannondale Scalpel SI Carbon 3

Amerikanska Cannondale kom med sin första cykel 1983, och sin första MTB året därpå. Deras innovativa materialval och lösningar har vunnit över skeptiker sedan dess.  

Scalpel SI Carbon 3 är otroligt lätt, brutalt snabb och helt enkelt en episk crosscountry-cykel. Kolfiberramen är i hi-modulus carbon som bidrar stort till cykelns lätthet och styvhet. SI står för System Integration, då allt är vackert och funktionellt integrerat. 

Modellen är utrustad med Lefty Ocho, den nya och unika “enbens”-gaffeln som också bidrar till hur lätt Scalpel-modellen är. Dämpningen sköts från styret med ett reglage.  

Hjulen är riktigt fina med kolfiberfälgar och nav som naturligtvis också bidrar till den lätta vikten och hur lätt det är att accelerera cykeln. Hjulen och däcken är självklart också Tubeless Ready.  

I framhjulet hittar du integrerat en trådlös hjulsensor som kan skicka signaler till dina enheter via Bluetooth & ANT+. Hjulsensorn är från Garmin och kan lagra upp till 30 cykelturer. Något skönt är dessutom att du inte behöver “komma ihåg” att trycka på någon knapp för att sätta igång sensorn, den startar nämligen automatiskt när cyklingen börjar.

Läs mer

Bästa mountainbiken för klättring

Scott Genius 950

Företaget Scott har en lång historia av att leverera produkter som återspeglar företagets standard inom utveckling, kvalitet och design. Den första cykeln som Scott lanserade 1986 var just en mountainbike.  

Scott Genius 950 är perfekt för dig som letar efter en MTB för teknisk skogscykling och klättring. Den upplevs som allround, men passar speciellt utmärkt för klättring. Den fungerar utförs, men det är uppförs som den verkligen lyser.  

Dämpningen är en höjdpunkt med modellen, med Fox-dämpare både bak och fram som är ställbara i tre steg. Dämpningen “Trunnion Shock” är kinematiskt utformade tillsammans med länkaget och leder till effektivare smartare dämpning. Detta gäller vid små till stora dämpningsrörelser, och även igångdrag och inbromsning. 

Däcken har av vissa tyckts ha lite för lite grepp på mjukare underlag, men annars är däcken snabba, perfekta för hinder, och dessutom Tubeless Ready. Genius 950 är kompatibel med 29”-hjul, men också 27,5”-hjul, vilket betyder att du kan anpassa hjulstorleken själv efter behov. Du vänder helt enkelt på “chippet” vid bakdämparens infästning och byter.  

Sittpositionen är upprätt men bekväm, vilket är viktigt när du cyklar uppförs. Att kedjestagen är så korta och har en brant sadelrörsvinkel är ännu en anledning till att Genius 950 är så brutalt snabb i igångsdraget och i uppförsbackarna.

Läs mer

Bästa mountainbiken under 15 000 kr

Scott Scale 965

Scott Scale 965 är så grym i långa klättringar under krävande lopp att den beskrivits som kärleksbarnet mellan en rymdraket och en bergsget. Den är snabb, stabil och riktigt prisvärd. Om du letar efter en MTB, men har en lägre budget kan detta vara ett fint val – beroende på hur du vill cykla.  

Om du vill cykla downhill är nämligen denna modell inte för dig. Nej, Scott Scale 965 passar inte för tekniska körningar utförs, utan den är istället utformad för att vara otroligt snabb på enklare och planare underlag, och i långa krävande klättringar i uppförsbackar. Om det är framåt och uppförs du vill ha, utan att ta för stort hål på plånboken, skriker alltså Scale 965 ditt namn.  

Detta beror delvis på den lätta vikten på 12,62 kilo. Den lätta vikten är kanske resultatet av den hållbara men lätta aluminiumramen, och att du slipper framväxel. Denna modell är också utrustad med Shimanos moderna SLX-drivlina som är 12-delad och har singelklinga fram.  

Scale 965 kommer dessutom utrustad med en luftdämpad gaffel från Rockshox som ger vacker följsamhet mot underlaget. Du kan låsa gaffeln med ett RideLoc-reglage som du kan använda från styret.  

Inte för dig som vill cykla utförs, men perfekt för dig som älskar planare terräng och härliga klättringar!

Läs mer

Bästa damspecifika mountainbiken

Scott Contessa Spark RC 900

Här kommer ännu en modell från Scott: en episk hardcore och kompromisslös MTB för damer! Det här är för damerna som vet att de förtjänar en minst lika brutal cykel som männen. Och om du är tävlingsinriktad vet du kanske redan att det var på just en Scott Spark som Nino Schurter och Jenny Rissved vann de dubbla OS-gulden. 

Denna modell, Scott Contessa Spark RC 900 är uppe på hög nivå när det gäller komponenter och utrustning. Tyvärr märks detta naturligtvis av på prislappen. Det kostar att ha en riktig tävlingscykel.  

Ja, cykeln är den dyraste bland våra rekommendationer, men också den lättaste, på endast 10,5 kilo! Det är kolfiber i ramen, i styret och i sadelstolpen. Allt för att göra modellen fantastiskt lätt och manöverlig. Contessa Spark RC 900 har fokus på fart och mållinjen, vilket inte är förvånande då modellen tydligt är 100% för XC-racing.  

Det som gör modellen tjejspecifik är att den är utrustad med damspecifik sadel och handtag, och att den har dämpare som är mjukare inställda. Contessa Spark RC har 100 millimeter fjädringsväg fram och bak. Något uppskattat är att du enkelt kan ställa in dämpningen i tre lägen med TwinLoc-reglaget på styret.

Läs mer

Köpguide

Olika typer av mountainbikes passar olika typer av cyklister. Beroende på vad du förväntar dig av din mountainbike och hur du vill kunna använda den så finns det en typ för dig. Nedan förklarar vi skillnaderna mellan 4 vanliga typer av mountainbikes.

Cross country

För dig som vill cykla i varierande miljöer, från att öva din teknik på kluriga grusvägar till att slå ditt rekord på cykelloppen. En lätt mountainbike som klarar de flesta terränger.

Trail

Trail-mountainbiken är för den tekniska cyklisten som inte är ute efter att slå sin rekordtid, snarare för den som letar efter utmanande skogsstigar som både går uppför och nedför. Lätta ramar, moderna länkar och 12-15 cm i fjädringsväg ser till att du tar dig över de flesta hinder och utmaningar som skogen bjuder på, samtidigt som du kan få upp en bra fart.

Enduro

En Enduro-mountainbike har ramar och fjädring anpassade för att klara tuffa stigar utförsbackar i hög fart, men samtidigt kunna ta sig uppför en backe eller mellan stigarna. Perfekt för cykling i fjället eller i en bikepark.

Downhill

Precis som namnet avslöjar så är downhillcyklar till för dig som vill åka utför. Och som vill göra det snabbt. Dessa mountainbikes är specialanpassade med upp till 20 cm fjädringsväg fram och bak, låg tyngdpunkt, flack gaffelvinkel och lägre hjulbas för att kunna åka utför så fort som möjligt, men fortfarande kännas stabil.

Hjulstorlek

Hjulstorleken spelar stor roll för upplevelsen och känslan på cykeln. Idag finns det tre olika hjulstorlekar att välja bland på marknaden, 26″, 27,5″ och 29″ och vi ska försöka förklara hur de olika storlekarna påverkar din cykling.

Diametern och storleken på den roterande massan är de faktorer som påverkar hjulets acceleration. Ju mindre hjul desto snabbare och lättare går det att accelerera, medan ett större hjul gör att du upplever ojämnheter och hinder som mycket mindre. Dessutom ger ett större hjul också bättre grepp vilket innebär bättre bromsförmåga och kontroll. Ett mindre hjul är som vi nämnde accelererar lättare och det går snabbt att få igång farten, ett större hjul rullar däremot längre och behåller en hög fart på ett bättre sätt.

Så, vilken hjulstorlek är egentligen bäst? Det är lite av en smaksak som också beror till stor del på ditt behov. Om du mest kommer att cykla på grusvägar eller långlopp är troligtvis det större hjulet bäst för dig och om du vill cykla på mer tekniska och kluriga banor där en snabb och lätt acceleration är till fördel för dig.

Många mountainbikecyklister är väldigt nöjda med sina 27,5”-hjul, som har det bästa från båda världar!

Rammaterial

De flesta ramar på dagens mountainbikes är gjorda i aluminium eller kolfiber. Båda materialen är lättviktiga och oavsett vilket material du väljer kommer du troligtvis ha mycket roligt på din cykel. Aluminiumramen är något mer hållbar än kolfiberramen om olyckan skulle vara framme, men till skillnad från aluminium så går kolfiber att reparera.

Nu hoppas vi självklart att du inte kommer vara med om någon olycka så att detta inte kommer att spela någon roll, men det finns några andra skillnader mellan ramarna som du kanske har nytta av att veta inför ditt köp. Kolfiberramen väger lite mindre och är bättre på att absorbera stötar och vibrationer, vilket gör att många cyklister föredrar detta material.

För damer

Det finns många damspecifika mountainbikes att välja bland där ute, vilket vi tycker är toppen. Det innebär att många kvinnor slipper att byta ut eller justera delar som sadel och styrstam för att cykeln ska passa dem, eftersom damspecifika mountainbikes redan är damanpassade.

Men, självklart så handlar det ju om varje individs geometri. En del kvinnors geometri passar perfekt på en mountainbike som inte är damspecifik och såklart tvärtom, många mäns mått innebär att en damspecifik mountainbike kommer att ge mycket större cykelglädje för just honom. Prata gärna med en duktig cykelhandlare för att hitta den cykel som passar just dig bäst!

Sammanfattning

Även om det självklart går bra att cykla på sin mountainbike inne i stan, så är det tydligt att den trivs som allra bäst off road, där den får utmanas i tuff terräng och hög fart. Så, om du är en person som också föredrar att befinna dig off road över att vistas inne i stadsdjungeln så kan det vara hög tid att ge sig in i mountainbikens värld.

Vår favoritmountainbike, Specialized Epic Expert är en MTB i toppklass som vi hoppas att vi kommer att få se mycket utav i skogarna.

Oavsett om du är ny MTB-cyklist eller ligger på en avancerad nivå så hoppas vi att ni har fått bra tips och råd inför ditt MTB-köp, men framförallt att vi snart ses ute i terrängen!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.