En mountainbike på en äng.

Hardtail eller heldämpad?

Om du bestämt dig för att köpa ny mountainbike är ett av valen du måste göra: Hardtail eller heldämpad? Vad finns det för skillnader mellan de två valen? Och vilken är bäst för vilken situation?  

Det och mer går vi igenom här och hjälper dig med ditt köp! Valet är viktigt då de flesta ser på att köpa en mountainbike som en stor investering, och då vill man att det ska bli rätt!  

Vad är hardtail?

En hardtail är en cykel som endast har dämpning fram på cykeln. Bakdelen saknar därför dämpning, vilket leder till att mountainbiken är styv bak, därav namnet hardtail (hård svans på engelska). 

Fjädringen som en hardtail har är som formen av en dämpad framgaffel. En hardtail har alltså enklare mekanik med färre mekaniska delar än en heldämpad mountainbike. Det leder också till att en hardtail generellt sett är lättare i vikt.  

Vad är heldämpad?

En heldämpad mountainbike har både dämpning fram på cykeln och bak på cykeln, den är dämpad över hela cykeln, därav namnet 

Heldämpade cyklar har fjädring i två former: en framgaffel fram på cykeln, och en bakdämpare bak på cykeln. Den har därmed mer mekaniska delar än hardtail-cykeln och väger därför ofta mer. Mer fjädring innebär dock generellt sett bättre komfort och kontroll.  

Vilken är bäst för vilken situation?

I downhillcykling använder sig majoriteten av cyklisterna av heldämpade cyklar, men i MTB-spåren hittar man både hardtail och heldämpade cyklar.  

Så vilken är bäst? Det beror på vad ditt ändamål är! Dessa två varianter av mountainbike-cyklar togs nämligen fram för olika ändamål. Låt oss först kika på fördelarna hos hardtail och heldämpad 

Fördelar med hardtail

  • Vikten – Cykeln är lättare  den saknar bakdämpare och tillhörande länkagePå grund av detta försöker tillverkare ofta göra heldämpade cyklar med lättare material, men det innebär också att priset går upp! 
  • Underhållet – Du kan spendera mindre tid åt underhåll och reparation eftersom den har färre delar. Det innebär att du har mer tid att faktiskt cykla! 
  • Farten – Eftersom cykeln har färre delar och lättare vikt går den också snabbare, och vem vill inte ha möjligheten att cykla snabbare med effektivare trampning? Den är speciellt snabbare jämfört med den heldämpade när du klättrar.  
  • Priset – Du får mer cykel för pengarna då varken du eller tillverkaren behöver betala för mekaniken och de komplexa delarna som en heldämpad cykel innebär. 

Fördelar med heldämpad

  • Komforten – Mer fjädring innebär att stötar absorberas bättre, vilket leder till en mjukare och mer bekväm cykeltur för dig, även om du är ute i svårare terräng. 
  • Kontrollen – Fjädringen och de absorberade stötarna innebär också att du har bättre kontakt med marken och lättare kan kontrollera din cykling. Den blir alltså enklare att styra. 
  • Snabbare nedförs – På grund av att du har bättre kontroll och bättre absorbering av stötar är den heldämpade cykeln snabbare i nedförsbackar, varför det i princip är just heldämpade cyklar som används i downhill-cykling.  

Olika situationer avgör ditt cykelval

Om det är en hardtail eller en heldämpad cykel som passar dig beror alltså vilken sorts cykling du är intresserad av att göra. Det beror dock också på hur mycket du är villig att betala och hur mycket tid du är villig att spendera på att mecka med cykeln.  

I en intervju med Emil Lindgren, landets bäste manliga MTB-cyklist, delade han med sig av sina tankar om en heldämpad cykel behövs när man vill genomföra Långloppscupen. Han rekommenderar en heldämpad cykel om man har råd med det och om man själv är intresserad av att mecka med den, eller annars vara redo att låta en verkstad ta hand om cykeln.  

“Men för de allra flesta, som vill satsa lagom mycket pengar och är lagom intresserade av att mecka”, säger Emil, “är det klokare att köra hardtail, och istället satsa lite pengar på fina hjul och olika däck beroende på hur banan och vädret ser ut.” 

När hardtail passar

Om du planerar köra mer på enklare stigar, grusvägar eller om du vill köra maratonlopp kan en hardtail funka fint för dig 

I dessa situationer med enklare terräng är det nämligen inte lika viktigt att du har extra kontroll över cykeln. Och då en hardtail innebär mindre fjädring kan du minimera svamp-effekten som fjädring har med sig och därmed maximera din fart! Om du är intresserad av att vinna lopp kan alltså den lätta vikten av en hardtail göra att det går snabbare. 

När heldämpad passar

Om du istället är intresserad av mer teknisk cykling på svårare terräng är det en heldämpad mountainbike som gäller för dig! 

Med fjädringen som en heldämpad cykel har kan du verkligen satsa i stökig terräng och samtidigt ha ordentlig kontroll över cyklingen och hålla cykeln stabil vid stötar 

Även om hardtail-cykeln är snabbare på vanliga stigar, kan ändå den heldämpade cykeln vara snabbare på svårare hinder-fyllda stigar och nedförs. Naturligtvis är det också nästan alltid heldämpad som är rätt val för dig som vill köra downhill-cykling! 

Vad passar för nybörjare?

Hardtail kan vara ett fint val för nybörjare med MTB, då nybörjare generellt sett bör börja med enklare terräng. Dessutom passar det väl för nybörjare eftersom den är enklare att underhålla. Det innebär också att du som nybörjare får mer tid att träna! 

Vissa nybörjare väljer dock att börja med heldämpad istället, eftersom den är lättare att kontrollera. På så sätt känner de mer självtillit direkt, även om de kanske ändå börjar på enklare stigar. 

Både hardtail och heldämpad kan alltså vara bra val. Det bästa är därför om du först funderar över vad dina mål för framtiden är när det gäller din MTB-cyklingOm du är intresserad av MTB-cykling som ett sätt att träna din kondition, kan hardtail passa dig utmärkt.  

Men om du vill börja med mountainbike för att du vill börja något fartfyllt, utmanande och spännande, och hoppas rulla nerför svåra banor en dag, kan det vara värt att investera i en heldämpad cykel. 

Sammanfattning

Skillnaden mellan hardtail och heldämpade cyklar är dämpningen. Hardtail har endast dämpning där fram, medan heldämpade cyklar har dämpning både fram och bak.  

Hardtail är lättare i vikt, lättare att underhålla och är snabbare, speciellt i klättring. Det gör att hardtail passar bäst för dig som vill cykla fort och kanske köra cykellopp med enklare terräng.  

Heldämpad ger dig bättre komfort och kontroll, och är snabbare utförs. Det innebär att den passar dig som vill satsa på downhill-cykling, eller mer teknisk cykling med många hinder. Trevlig cykeltur!  

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.