En person som cyklar på en cyclocross.

Vad är en cyclocross?

Är du intresserad av cykling och dess olika tränings och tävlingsformer har du kanske hört talas om cyclocrossÄr detta en total nyhet för dig så undrar du förmodligen; vad är egentligen en cyclocross? I den här artikeln reder vi ut de olika begreppen och skillnader mellan cyclocross och andra cyklar. 

Vad är en cyclocross?

Vad är då en Cyclocross? Jo, cyclocross, cykelcrossCX eller CycloX är cykeltypen med ett par olika benämningar beroende på vem du pratar med, som används till tränings- och tävlingsformen med samma namn.  

Kortfattat så är cyclocross cykelns egenskaper anpassade för tävling och träning i enklare terräng. Förenklat kan en cyclocross beskrivas som en landsvägscykel men med mer robusta hjul, växlar och bromsar för att klara olika underlag och terräng. Till skillnad mot en vanlig landsvägsracer som är utrustad med smalare hjul och som inte är anpassad till dubbdäck. 

Däcken till cyclocrossen är också bredare och har större mönster och luftkammare än på landsvägsdäck. De är därför bättre anpassade till lerigt- och halt underlag, också även för grus och gräs.

Cyclocrossens fördelar

Cyclocrossen är anpassad till tävlingsformen då den oftast bärs och lyfts över diverse hinder och trappor, därför är oftast ramen byggd i aluminium, för att vara så lätt som möjligt att lyfta. Men det förekommer även rammodeller i kolfiber eller i stål som är det lite mer ovanliga alternativet.  

Cyclocrossens uppbyggnad är anpassad för att enkelt kunna lyfta och bära på cykeln. Då cyclocrosstävlingar hålls på varierat underlag inklusive lera, sand, grus och gräs, måste därför cykeln vara anpassad till dess olika underlag, dess terräng och för alla årstider och väder.  

Med en cyclocross kan du lita på att din cykel kan ta sig igenom de allra svåraste terränger och hinder. Cykelns däck är även de så pass starka att stenar och grus inte alls blir ett hinder, vare sig du är ute på tävling eller använder din cyclocross för vanling pendling. 

Tävlingsformen har funnits sedan tidigt 1900-tal och cyclocrossen anses av cykelnördar vara den mest robusta och mångsidiga cykeln du kan köpa.

Sporten har sitt ursprung på den europeiska kontinenten och sägs ha sin bakgrund som en förlängning av cykelsäsongen och för att effektivisera vinterträningen.

När används en cyclocross?

Cykling för många beskrivs som en frihetskänsla. Då vill man också ha det bästa möjliga för att utöva sin hobby, sin träning eller sin dagliga transport i en kanske lite annorlunda terräng än en vanlig landsväg. 

Cyclocrossen används främst för
att terrängtävling och träningscykla. Den är förenklad utan alla cykeltillbehör som en vanlig pendlarcykel har, såsom pakethållare, fästen för skärmar och förenklat att använda väskor. Om man klarar sig utan alla cykeltillbehör är cyclocrossen en helt perfekt cykel för dig som är ute efter en mer robust prestationscykel. 

Men Cyclocrossen är dessutom ett perfekt redskap för en robustare pendlingscykling och motionscykling för både landsväg och skogsterräng med grusvägar 

Cyclocrosser som står på rad.

Hur ser en cyclocross ut?

En cyclocross är lik en vanlig racercykel med avskalade tillbehör, utan pakethållare, inga fästen för skärmar eller hängen för sidoväskor. Cyclocrossen har också en tunn, smal sadel. Cyclocrossen kommer oftast i flera olika ramstorlekar för att bäst personanpassa utifrån köparens behov.  

Ramen är oftast nätt, rak och tunn, med en lätt upphöjd vinkel för sadeln som gör att du sitter lätt framåtlutad för bättre kraft att trampa. Cyclocrossen har mer däckutrymme som skapar en effektivare och äventyrligare körning. 

Styret är oftast likt ett bockstyre för bekvämt och fast grepp. Däcken är breda och robusta för bäst fäste mot de olika underlagen. Cyclocrossen kommer oftast med flera växlar och med slitstarka skivbromsar, som håller smuts och väta borta från att förstöra bromsförmågan. Du kan välja en aluminiumram om du vill ha en så lätt cykel som möjligt, vilket också är ett avsevärt billigare material än det i kolfiber. Aluminiumramen är även en lätt cykel att lyfta och bära vid hinder i terräng. En kolfiberram är vibrationsupptagande, men också lätt i vikten som aluminium. Detta är dock ett lite dyrare alternativ. Vibrationsupptagandet hjälper dig på vägar med fler hinder och ett svårare vägunderlag.

Vad är skillnaden på en vanlig racercykel och en cyclocross?

En racercykel är nättare än en cyclocross och cyclocrossen är mycket bättre anpassad till att fästa dubbdäck på inför vintern, då underlaget kan vara is eller slask och därav vara väldigt haltEn racercykel är alldeles för klen för att bära upp dubbdäck. 
 
Dessutom krävs de grövre däcken för den optimala terrängupplevelsen och för att undvika punktering som lätt kan ske med tunna racerdäck på grusväg och i svårare terräng. Därför är cyclocrossen bättre anpassad med de redan bredare och tåligare däcken bättre till att cykla i svår terräng. Cyclocrossen har även starkare bromsar än vad en racercykel har och är därför bättre anpassad till cykling i olika vägunderlag än vad tillexempel en racercykel är. 

Slutsats

Om du är ute efter en stabil och kraftfull terrängcykel för att träna eller att tävla med så är det helt klart en cyclocross du ska skaffa. Men det som gör den mångsidig och populär hos många cyklister är att cykeln även fungerar toppen som färdmedel för pendling och motionscykling.  

Cyclocrossen är också det robusta och stabila alternativet för ett fulländat äventyr som är anpassad till alla väder och underlag, samtidigt som du undviker problem som punktering. Bor du dessutom i ett område med mer grusoch skogsvägar så är cyclocrossen perfekt för dina äventyr.  

Står du i valet och kvalet om du ska välja aluminiumram eller kolfiberram så är alternativen snarlika. Men för dig som tränar eller tävlar i cyclocross och vill få ut maximalt av din cykling bör du välja kolfiberram. Lycka till med din cykling! 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.