En person med knäskydd som cyklar mountainbike.

Bästa knäskydden för mountainbiking 2024 – Bästa skyddet för dina knän

Förstaplats

5/5

Andraplats

4.8/5

Tredjeplats

4.7/5

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När det kommer till just mountainbiking där fart och hopp nästan är ett måste, så kommer det att ske skador vare sig man vill det eller inte. Det är inte helt ovanligt att de har med armbågar och knän att göra och just därför är det extra viktigt att ha skydd på just dessa ställen.

Vilket knäskydd för mountainbiking som passar bäst för just dig och dina förutsättningar kan vara ganska svårt att klura ut. Därmed har vi bestämt oss för att pussla ihop en liten guide som förhoppningsvis visar dig vägen.

Nedan kan du se våran topplista av vilka produkter vi anser vara bäst på marknaden, vare sig du väljer POC Joint Vpd System Knee eller någon annan på listan så finns det garanterat en modell av knäskydd för mountainbiking för dig!

Våra favoriter

POC Joint Vpd System Knee

Vårt betyg:
5/5

POC Joint Vpd System Knee är ett par knäskydd som håller dina knän säkra. De är nämligen designade för att optimera stötabsorbering och håller internationell standard. Denna funktion gör att knäskyddet får en så bra passform som möjligt, och ser till att knät inte skvalpar runt inne i skyddet, utan hålls stabilt på plats hela tiden.

POC Joint Vpd System Knee har även ett inbyggt ventilationssystem. Vi vet ju att det kan bli ganska svettigt under träningspassen och med ett pålitligt ventilationssystem så minskar svetten ganska markant, samtidigt som du hela tiden har ett svalkande luftflöde.

De är dessutom väldigt lätta och väger inte alls mycket, detta innebär att du får hög rörelsefrihet under cykelturen, samtidigt som det blir optimalt för så hög fart som möjligt.

Skydden är tillverkade av polyamidgarn för maximal komfort. Detta är vårt favoritval och därmed den modell vi rekommenderar allra mest!

Läs mer

Rehband Rx Knästöd 5mm 105308

Vårt betyg:
4.8/5

Här har vi ett par knäskydd som fungerar utmärkt för alla möjliga sorters aktiviteter som kräver stöd av olika slag. Rx från Rehband är konstruerat för att ha en anatomisk passform. Vad detta innebär är att du får maximal rörelsefrihet och komfort som verkligen håller knäet på plats.

Knäskyddet är tillverkat av ett 5 millimeter tjockt lager neopren. Detta gör de väldigt enkla att både ta på och av samtidigt som de förser dig med de bästa förutsättningarna för att förhindra skador.

Neopren är också ett sådant material som är slitstarkt och kan utsättas för en mängd olika påfrestningar utan att ge vid och samtidigt behålla sin kompakta design.

Detta är ett val vi tycker du ska kika lite extra noga på om du behöver lite stöd under cyklingen.

Läs mer
 

McDavid Hex Leg Sleeves 6446

Vårt betyg:
4.7/5

Dessa Hex Leg Sleeves från McDavid skiljer sig från de andra på listan genom att de inte bara sitter över knäna utan täcker också lite ovan- och nedanför.

Skydden är även försedda med den kraftfulla Hex-teknologin. Detta innebär att skydden automatiskt formar sig efter just din kropp och anpassar rörelsefriheten utefter det, vilket leder till att du får ett knäskydd som helt rör sig i koordination med dina kroppsrörelser.

De har också fantastiska egenskaper när det kommer till andningsförmågan, något som annars är vanligt vid liknande modeller där du inte får tillräckligt med luftflöde, vilket du kommer upptäcka skapar massor av svett när du tar av knäskyddet.

Tack vare komprimeringstekniken som sitter inbyggt så stabiliseras och värms dina muskler konstant vilket bidrar till att förhindra skador.

Hex Leg Sleeves är en stark kandidat på listan som vi verkligen rekommenderar du tar en noga titt på

Läs mer

McDavid Knee Support 401

Vårt betyg:
4.6/5

McDavid Knee Support 401 är ett knäskydd som uppnår maximal komfort genom att följa din kropps naturliga linjer på benet. Skyddet är tillverkat av det värmeutvecklande materialet neopren och kombineras med det slitstarka nylonmaterialet på yttersidan för maximal hållbarhet.

Det är dessutom utrustat med en 4-vägsstretch som innebär att den är väldigt flexibel och hjälper även till att få en så bra passform som möjligt. Utöver detta så ser även neopren materialet till att du får en ökad blodcirkulation för att förhindra skador.

Ett bra alternativ för dig som söker ett knäskydd och inte vill ha något allt för komplicerat!
Läs mer

Back On Track Physio Knäskydd

Vårt betyg:
4.4/5

Physio från Back On Track är ett knäskydd som inte bara ökar blodcirkulationen i hela benet utan också hjälper till att minska muskelstelheten. Materialet är väldigt flexibelt och tillverkat av ett speciellt keramiskt pulver som reflekterar en del av kroppens naturliga värmestrålning.

Skyddet är tillverkat av ett väldigt tunt tyg, detta ger dig möjligheten till att bära den under kläderna och känna dig bekväm under hela träningspasset. Det avlastar dessutom leder och senor vilket har en skadeförebyggande effekt.

Back On Track Physio är ett pålitligt alternativ som verkligen förtjänar lite utav din uppmärksamhet
Läs mer

Köpguide

Precis som med det mesta, så bör du välja ett knäskydd beroende på vad du ska använda det till och hur stort skydd som du behöver. Knäskydd kommer i alla utföranden från enklare och lättare skydd, som de vi har listat i denna artikeln, men även tyngre och hårdare skydd som är framförallt framtagna för att stå emot speciellt hårda smällar.

Med det sagt så funkar de knäskydd som vi har listat här inom de flesta områden, och ger ett fullgott skydd även för lite tuffare cykling.

Passform

De skydd vi har listat här är av den lättare varianten som dessutom formar sig efter dina knän och följer dina rörelser lättare, vilket för de flesta är en fördel, framförallt när det gäller komforten. Det är inte meningen att knäskydden ska glida runt och vara obekväma eller till och med skava och göra dig illa under din cykling. Om inte annat så av den enkla anledningen att det då är större chans att du lämnar dem hemma längst in i garderoben istället för att faktiskt använda dem.

Som tidigare nämnt så finns det också tyngre och hårdare skydd som är mer tillverkade för att stå emot just hårdare smällar. Så länge du inte sysslar med extrem-cykling så är det nog ingenting som du behöver tänka på. Nackdelen med dessa är att eftersom de är hårda så kommer de att göra sig påminda mycket mer under cyklingen. De kommer inte heller forma sig efter din anatomi lika väl som de lite mjukare skydden och kommer därför inte kännas lika sköna att ha på sig. Fördelen med dessa knäskydd är ju så klart att de istället har ett mycket högre skydd och kan tåla mycket hårdare smällar.

Så hur väljer man rätt knäskydd?

Ja, utöver att räkna ut om du behöver ett hårdare eller mjukare skydd och vad dina behov är, så är helt enkelt det bästa tipset att prova sig fram. För faktum är att vi alla är byggda lite olika och ett knäskydd som sitter skönt på en person kan vara en mardröm på en annan. Med andra ord så är det svårt att säga vilket som är bättre utan att faktiskt ha fått dra på sig skydden och fått känna efter själv. Hur sitter skyddet runt knät? Följer det dina rörelser bra eller känns det hårt och stelt? Glider det ner eller sitter det som det ska? Har eventuella remmar en bra bekväm placering där de inte klämmer eller nyper dig? Hur känns knäskyddet när du rör på dig?

Så länge du inte sysslar med extremcykling så är de bästa knäskydden de som ger dig både ordentligt stöd och skydd, samtidigt som passformen är så bra att du mer eller mindre glömmer bort att du har dem på dig. Ett bekvämt och stryktåligt knäskydd är ett knäskydd som du kommer att använda om och om igen, till skillnad från ett skydd som sitter fel och känns obekvämt att ha på sig.

Något annat som är viktigt att tänka på är att du väljer rätt storlek på skydden också. Är det för små så kan de skava eller hindra dina rörelser, de kan även strypa din cirkulation vilket heller inte känns så skönt. På samma gång om skydden är för stora så kan de glida iväg när du ramlar och därför inte erbjuda något skydd alls.

Användningsområde

Vad för typ av knäskydd du väljer beror på många olika saker; först och främst vad du planerar att använda det till samt hur du cyklar, men även passform och din personliga anatomi. Som vi nämnt i artikeln så skiljer sig detta från person till person, men den goda nyheten är att det finns något för alla att välja på.

Att köpa bra skydd är alltid en bra investering, dels ur skyddspunkt. Planen är ju trots allt att du ska leva med din kropp ett tag till så det är dumt att förstöra knäna (eller ryggen eller armarna också för den delen) genom att inte bära skydd. Utöver det så ger skydden dig också mer självförtroende när du är ute och cyklar. Du behöver ju trots allt inte oroa dig lika mycket för att göra dig illa och kommer därför våga att ta mer risker och prova nya saker som du kanske inte skulle annars.

Sammanfattning

När det gäller mountainbiking så är knäskydd inte bara ett alternativ utan en nödvändighet. Det är en del av grundutrustningen som är värd att investera i. Oavsett hur hårt du kör eller i vilken terräng du cyklar, så är det något som kommer att vara skillnaden mellan en rejäl skada om du åker omkull eller bara en liten lerfläck på skyddet – och ska vi välja så föredrar vi väl ändå det sista alternativet?

Det finns idag så många olika skydd att välja på att det är svårt att veta riktigt var man ska börja någonstans och vad som passar bäst. Men vi hoppas ändå att denna artikel har varit en hjälp på vägen, oavsett om du väljer en av de skydden vi rekommenderar här eller om du väljer något annat som kanske passar dig bättre.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.