bästa trainer

Bästa cykeltrainern 2020 – Ta med dig utomhuscyklingen in

Vår favorit

5/5

bäst smart trainer

5/5

bäst funktionella

4.7/5

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth, Outdoorexperten & Cykloteket.

Om du går i cykeltrainertankar så har du antagligen hållit på med cykling ett bra tag eller vill satsa stort direkt. Med en bra cykeltrainer kommer du kunna flytta cyklingen och träningen till inomhus och behöver därför inte ge dig ut ifall vädret inte skulle tillåta det. Dessutom är cykling med en bra cykeltrainer inomhus, den perfekta lösningen för kortare pass, intervaller eller om förutsättningarna för utomhusträning inte är de bästa, då du enkelt kan ansluta din vanliga racercykel eller mountainbike.

Denna lilla ställning, som du fäster fast på din befintliga cykel, ger dig ett varierande motstånd. Vad som är bra med just detta är att du faktiskt tränar på din tränings/tävlingscykel och inte någon spinningcykel. I Sverige kan det dessutom känns extra svårt att träna utomhus stora delar av vintern och därför är det bra att investera i de cykeltrainers som finns.

Men vilken trainer passar dina behov? Vi tar här upp skillnaderna mellan olika trainers, förklarar dess funktioner lite närmare i vår köpguide och tipsar om vår personliga favorit från Wahoo Fitness Kickr.

Våra favoriter

Vår favorit och bästa cykeltrainern

Wahoo Fitness Kickr

Wahoo Fitness cykeltrainer Kickr är den ultimata cykeltrainern för alla cykelentusiaster! Med detta träningsverktyg tränar du inomhus precis lika hårt och effektivt som om du vore ute i naturen! Kickr ger med hjälp av ett större flywheel en mer realistisk känsla under  inomhusträningen för alla cyklister.   

Kickr ger dig möjligheten att köra allt från intervaller, sprinta till bergsklättring med hjälp av Wahoo Fitnessappen. Denna modell ger dig en reaktion för varje upp eller nedförsbacke för att du under din träning ska få en sådan snarlik utomhusträning som möjligt.  

Cykeltrainern är gjord i en robust och högkvalitativ stålkonstruktion som står mycket stadigt på golvet. Trainern ger dig även viktig cykeldata, bland annat hastighet, power och distans, tillsammans med kadensdata.  

Kickr har en power på över 2000 watt i motstånd, som gör att du verkligen kan få ut maximal effekt av din inomhusträning. Med Kickrs kompatibilitet och stabilitet, tillsammans med dess extra funktioner har du en ultimat cykeltrainer för alla träningstillfällen! 

Tillverkad av bra material med genomtänkta funktioner – ditt träningspass känns genast roligare och mer utmanande. Blue Matic är utrustad med praktiska magnetbromsar, vilket gör så att motståndet ökar ju fortare du cyklar, något du kan enkelt justera med hjälp av ett reglage som du monterar på cykelns styre. Det enkla bromssystemet är idealiskt när du vill att det ska vara enkelt att träna, till exempel vid uppvärmning före ett lopp eller vid någon form av uthållighetsträning.

Varumärke: Wahoo Fitness   

Modell: Kickr    

Resistanstyp: Elektromagnetisk  

Nav: 130 mm/135 mm Quick Release 12×142/12×148 Thru Axle  

Hjulstorlek: 24”, 650 c, 700  c, 26”, 27,5”, 29”  

Mätbar fart, distans, kraft, kadens 

2000 watt i motstånd 

Stort flywheel  

Stödjer mjukvaror från tredje part 

Bästa smarta cykeltrainern

Tacx Neo 2T Smart

Tacx Neo 2T Smart är cykeltrainern från Tacx som förutom att vara ett mycket kraftfullt träningsredskap, även är ett tyst alternativ av cykeltrainer. Detta på grund av de omdesignade magneterna på cykeltrainern från dess tidigare modell, som ger en stark reducering av oljud och vibrationer som överförs till golvet vid användning. 

Neo 2T Smart har också en omdesignad motor som har ökad kraft, vilket resulterar i högre motstånd och bättre effektivitet under cykelturen. Trainern reagerar även direkt vid förändringar i lutning eller hastighet för att ge en sådan jämn och realistisk känsla av cyklingen.  

Cykeltrainern sitter också på extra funktioner som simulerar känslan av exempelvis cykling på grus och kullersten och konstruktionen ger dig även några graders rörlighet åt sidorna som förbättrar cykelkänslan. Neo 2T Smart har en sensor som ger precisa och pålitliga mätningar för prestanda och utveckling och cykeltrainern är också utrustad med LED-lampor som ger visuell bekräftelse när du använder den.  

Denna cykeltrainer är därför ett givet val för cyklisten som är ute efter ett redskap som är tystgående utan att kompromissa i varken prestanda eller extra funktioner!   

Varumärke: Tacx 

Modell: Neo 2T Smart    

Lämpliga cyklar: Race, Tri & MTB 

Lämpliga axlar, bredd bakgaffel: Race 130 mm, MTB 135 mm, 142 mm & 148 mm   

Magneter: 32 Neodynium-magneter  

Mycket tystgående 

Utrustad med sensor för exakta mätningar 

LED-lampor 

Ger realistisk cykelkänsla 

Bästa funktionella cykeltrainern

Elite Drivo Trainer

Elite Drivo trainer är den direktdrivna cykeltrainern med 24 mätsensorer som gör att du får en mycket tillförlitlig och realistisk cykelupplevelse inomhus. Elite Drivo trainer fungerar alldeles utmärkt till allt ifrån distans, sprint och backträning som till och med ger en utomhuskänsla i cyklingen.  

Svänghjulen på trainern ger cyklisten både gott motstånd och du kan se dina effektvärden enkelt genom att koppla den genom ANT+  eller Bluetooth till din valda enhet, där du dessutom även kan se och styra alla dina valda träningsprogram. Cykeltrainern har också fått det goda omdömet av att vara en av marknadens absolut mest tysta trainer 

Elite Drivo trainer passar både MTBs och landsvägscyklar och kan simulera stigningar upp till 24%. Den har en vit, stilren design och står mycket stabilt på ditt golv utan att ge ifrån sig varken störande ljud eller vibrationer.  

Elite Drivo trainer är verkligen det bästa valet för vardagscyklisten som vill ha en standard trainer som både håller måttet för en realistisk utomhuskänsla, samtidigt som den sitter på innovativa extra funktioner som är valbara. 

Varumärke: Elite    

Modell: Drivo Trainer 

Mätsensorer: 24  

Nav: 130 -135 mm x 5 mm Quick Release 12×142 Thru Axle  

Simulerande stigning: 24% 

Mycket tystgående 

Mångsidig trainer 

Anslutningsbar till ANT+ och Bluetooth 

För både MTBs och landsvägscyklar 

Bästa cykeltrainern för en realistisk cykelupplevelse

Tacx Vortex Smart Bike

Ytterligare en Tacx modell av cykeltrainer har en självklar plats på vår lista. Tacx Vortex Smart Bike Trainer är det perfekta cykelredskapet för inomhusbruk, speciellt på vintern då utomhuscykling är mer utmanande.   

Tacx Vortex Smart Bike Trainer ger realistiska simuleringar på lutningar när du cyklar och ger konsekventa mätningar av både hastighet och kraft. Konstruktionen av cykeltrainern är mycket robust och har ett mindre svänghjul som ger en mjuk cykelkänsla. Bakhjulet är av utvändigt stål och elastoplast som effektivt absorberar vibrationer, vilket i sin tur reducerar oljud.  

Cykeltrainern har en Wheel-on design som är vikbar. Detta gör att cykeltrainern är väldigt lätt att transportera och förvara. Cykelredskapet är också kompatibel med populära appar för inomhuscykling som trainerRoad och Tacx. 

Vi kan verkligen rekommendera denna cykeltrainer för den som vill ha ett multifunktionellt och tyst cykelredskap för inomhuscykling.  

Varumärke: Tacx 

Modell: Tacx Vortex Smart Bike Trainer    

Lämpliga cyklar: Race, Tri & MTB 

Lämpliga axlar, bredd bakgaffel: Race 130 mm, MTB 135 mm 

Magneter: 8 permanenta ferritmagneter & 8 elektromagneter  

Precisa mätningar av hastighet och kraft 

Wheel-on design, vikbar 

Tystgående 

Kompatibel med träningsappar 

Bästa budget-cykeltrainern

Wahoo Fitness Kickr Snap

Det välkända märket för cykeltrainers Wahoo Fitness har även ett budgetalternativ för den som är ute efter en cykeltrainer som är hög i prestanda, men som tillhör den lite lägre prisklassen. Wahoo Fitness Kickr Snap trainer kontrollerar hastighet, ser distans och motstånd och kan med hjälp av olika träningsappar anslutna till redskapet. 

Den pålitliga kraftmätningen kan gå upp till 1500 watt och Wahoo Fitness Kickr Snap är utrustad med en Wheel-on design som gör att du med lätthet kan göra om din MTB eller racercykel till inomhuscykel på nolltid.  

Wahoo Fitness Kickr Snap är gjord av ett mycket starkt karbonstål med bred hållning för att kunna stå så stabilt som möjligt på ditt golv när du utför din cykelaktivitet inomhus. Med denna modell av cykeltrainer använder du även med lätthet din dator, surfplatta eller smartphone för att kontrollera kraftmätningen och motståndet.  

Vi kan starkt rekommendera Wahoo Fitness Kickr Snap för cykelentusiasten som vill kunna utöva sin cykling inomhus smart, effektivt och framförallt på ett billigt sätt!   

Varumärke: Wahoo Fitness   

Modell: Kickr Snap 

Resistanstyp: Elektromagnetisk  

Nav: 130 mm/135 mm Quick Release 12×142 Thru Axle med adapter  

Hjulstorlek: 650 c, 700  c, 26”, 27,5”, 29”  

Prisvänlig 

1500 watt i motstånd 

Wheel-on design 

Mycket stabil 

Köpguide: Att tänka på

Hur mycket erfarenhet har jag sedan innan? Vad har jag för typ av cykel? Detta är väsentliga frågor att ställa dig själv och några saker som du ska ha i åtanke för att kunna göra ett bra köp när du står i valet och kvalet om vilken cykeltrainer som är bäst för dig. Utgå alltid från din erfarenhet och såklart även din cykel för att få ut så mycket som möjligt av din träning.

Det är också viktigt att den cykeltrainer du i slutändan väljer går att montera fast vid den hjulstorlek som din cykel har. Men förutom det så är det också viktigt att den går att kombinera med din cykel och att den har samtliga funktioner som du behöver för att underlätta din träning.

Om du kan, välj även en cykeltrainer som du kan koppla ihop med olika appar. Att cykla inomhus kan vara ganska oinspirerande och det är därför en stor bonus om din cykeltrainer har denna funktion.

Du kan nu enkelt läsa av dina framsteg efter att ha tränat klart men även utmana dig själv tack vare de olika träningsprogrammen. Ju fler träningsprogram och inställningar som du har, desto fler möjligheter har du för att utvecklas.

Så låt oss guida dig och tips om hur du väljer rätt cykeltrainer samt vad du ska tänka på när du köper en.

Bra att tänka på

Stabiliteten är viktig både när du cyklar inomhus och utomhus. Så se till att du väljer en cykeltrainer som är tillverkad av ett stabilt och hållbart material. Lägg även vikt på ramen, den ska klara av tryck och stötar. Kommer du att våga ta ut steget och ta i med full kraft under din träning om du kopplar ihop din cykel på en cykeltrainer som inte ger dig en bra balans och som inte är stabil? Chansen är stor att du inte kommer att ha mod till det. Detta kommer i slutändan att hämma din utveckling och göra så att det inte riktigt känns särskilt roligt att cykla.

Se också till att du väljer en trainer som är relativt enkel att använda och montera. En som är alldeles för komplicerad att plocka upp och ner är inte som du säkert redan har förstått, särskilt anpassningsbar och dessutom löper du då risk att inte montera upp den lika ofta. Så varför inte investera i en cykeltrainer som du kan montera upp på endast någon minut? Kanske till och med i en där du inte behöver använda några verktyg vid monteringen? Garanterat att spara dig både tid och tålamod.

Fördelar med att använda en cykeltrainer

Vissa kan argumentera för att en cykeltrainer inte alls ger samma känsla som när man cyklar utomhus, så investera i en kan tyckas onödigt. Fel – fördelarna är många och du behöver dessutom inte kompromissa bort träningspassen för att du faktiskt får ut en hel del fördelar med hjälp av en cykeltrainer.

Tack vare avancerad teknik efterliknas cykeltrainerns lutning och känslan som du får när du cyklar utomhus. Vilket med andra ord innebär att du har samma lutning som när du tränar utomhus vilket gör att du kan träna teknik och uthållighet där du har full kontroll på träningen.

För lite motstånd? Inget att oror sig över, med en cykeltrainer kan du själv välja motståndet och därmed pressa dina gränser lite extra men även hitta en konstant puls. För att inte glömma att flera av dem även erbjuder möjligheten till en varierad cykling där du kan välja och vraka mellan olika utmanande och krävande träningsprogram.

Många kan dock sakna att se nya vyer och motivation kan tryna emellanåt för att cykla inomhus på en trainer är ett stycka långtråkigare än ute på vägen, inte sant? Men det behöver det inte vara tack vare interaktiva trainers.

Interaktiva cykeltrainers gör träningen rolig

Många vill få träningen inomhus att bli så lik träningen utomhus som möjligt för inget slår känslan av att cykla genom natur och landskap medan huvudet rensas på tankar, eller hur?

Väljer du en interaktiv cykeltrainer så blir kommer din träning att kännas som att den äger rum utomhus. Zwift är till exempel en liten mojäng som har blivit hyllad för att få din cykling inomhus att kännas mycket bättre. Vad är Zwift för något må du undra?

Det är ett program som, både till sättet och utseendet, påminner om ett 3D-spel. Du kopplar din cykeltrainer till en dator och din träning och cykling återspeglar sig i en 3D-värld med andra cyklister. Du kan även lägga upp olika träningspass och på ett mycket roligare och bättre sätt få ut det mesta av din träning inomhus samtidigt som du kan se hur din figur tar sig framåt genom världen.

Du har även möjligheten att göra videorutter från kända stigningar eller tävlingar. Och eftersom en interaktiv cykeltrainer ändrar motståndet efter stigningen känns det verkligen som att du cyklar sträckan på riktigt. Fantastiskt eller hur?

Vad har en cykeltrainer för bromsar?

Bromsen är cykeltrainerns viktigaste beståndsdel och det är det som skiljer olika cykeltrainers åt. Det är den som står för motståndet och reglerar hur tuff ditt cykelpass blir. Ju starkare bromsen är, desto mer realistiskt kan trainern simulera till exempel en brant backe. De tre vanligaste bromssystemen är vätskebroms, magnetbroms och elektrisk broms.

Vad är det för skillnad mellan de tre?

Vätskebroms
För en realistisk cykelkänsla, välj vätskebromsen, som dessutom är tyst. Bromsverkan sker genom ett svänghjul som roterar i en vätska, varpå namnet vätskebroms. Bromsen fungerar som så att ju hårdare du trampar, ju mer motstånd får du. Den behöver inte ström vilket gör att du kan använda den var som helst. Märket Elite är kända för att ha ett brett sortiment av cykeltrainers med vätskebroms.

Magnetbroms
Är du ute efter ett enkelt bromssystem, välj magnetsbromsen. Likt vätskebroms ger magnetbromsen mer motstånd ju hårdare du trampar. För en magnetbroms behövs inte heller någon ström. Är du inne på att utöva enkel cykelträning så som till exempel uppvärmning eller nedvarvning från ett lopp, så är magnetbromsen väldigt bra för just detta. Denna sortens broms lämpar sig även för den som vill träna specifika tempointervaller efter puls eller effekt.

Elektrisk broms
Letar du efter det mest avancerade bromssystemet för en cykeltrainer? Elektrisk broms är ett bra val i sådana fall. Dessa cykeltrainers fungerar som så att de bromsas genom ett magnetiskt fält som genererar motstånd. Och som namn avslöjar så behöver du nästan alltid ström för en elektrisk broms. Den stora fördelen med en elektrisk broms är att den kan styras med hjälp av mjukvara och du kan därför bestiga en virtuell stigning med automatisk simulering.  

Sammanfattning

Att cykla långa pass utomhus är något som alla cykelentusiaster älskar att göra, känslan är obeskrivlig. Men ibland kan oväntade regnskurar, stormar eller kraftig vind sätta käppar i (cykel)hjulet för ditt kommande träningspass. Investera i en effektiv cykeltrainer och du behöver aldrig mer avstå från träningen eller låta dåligt väder hindra dig från att trampa på.

En cykeltrainer kan du enkelt montera fast på din cykel inomhus och på så sätt undvika att cykla på en hoj som inte är din egen. De flesta av dagens trainers är även utvecklade för att efterlikna känslan av att du cyklar utomhus, med intervaller och backar där du kan pressa upp ditt flås lite extra, men även med mjukvaror där du kan interagera med andra människor genom träningspassen. Busenkelt, vi vet.

Vår absoluta favorit Wahoo Fitness Kickr täcker alla dessa nödvändigheter och är superenkel att ha att göra med. Modellen är mycket uppskattad i cykelvärlden och ett bra val om du letar efter den bästa cykelupplevelsen alla dagar, och väder, om året.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.