bästa trainer

Bästa cykeltrainern 2024 – Ta med dig utomhuscyklingen in

Förstaplats

5/5

Andraplats

4.9/5

Tredjeplats

4.8/5

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Om du går i cykeltrainertankar så har du antagligen hållit på med cykling ett bra tag eller vill satsa stort direkt. Med en bra cykeltrainer kommer du kunna flytta cyklingen och träningen till inomhus och behöver därför inte ge dig ut ifall vädret inte skulle tillåta det. Dessutom är cykling med en bra cykeltrainer inomhus, den perfekta lösningen för kortare pass, intervaller eller om förutsättningarna för utomhusträning inte är de bästa, då du enkelt kan ansluta din vanliga racercykel eller mountainbike.

Denna lilla ställning, som du fäster fast på din befintliga cykel, ger dig ett varierande motstånd. Vad som är bra med just detta är att du faktiskt tränar på din tränings/tävlingscykel och inte någon spinningcykel. I Sverige kan det dessutom känns extra svårt att träna utomhus stora delar av vintern och därför är det bra att investera i de cykeltrainers som finns.

Men vilken trainer passar dina behov? Vi tar här upp skillnaderna mellan olika trainers, förklarar dess funktioner lite närmare i vår köpguide och tipsar om vår personliga favorit, Wahoo Fitness Kickr 5.0.

Våra favoriter

Wahoo Fitness Kickr

Vårt betyg:
5/5

Här har vi den femte och bästa versionen någonsin i Kickr-serien från Wahoo. Kickr 5.0 är byggd av en robust och stabil ram gjord av kolstål som står stabilt och stadigt på golvet. Trainern är också utrustad med Kickr Axis, detta innebär att den härmar sidorörelserna du får utomhus och förstärker därmed cykelkänslan markant.

Dessutom får du en effektnoggrannhet på +/- 1% och som pricken över i:et hör du bara växlarna och kedjan under cykelturen, vilket gör det till en väldigt tyst modell.

Kickr 5.0 har en maximal effekt på 2200 watt och är kapabel till att kopplas upp mot iOS, Android och PC. Tack vare uttaget på baksidan av trainern kan du koppla in tillbehör som förbättrar nätverksuppkopplingen.

Den levererar även viktig cykeldata såsom hastighet, distans, kadens och power. Detta tillsammans med faktumet att den kan simulera stigningar upp till 20% gör Kickr 5.0 vårt toppval.

Läs mer

Tacx Neo 2T Smart

Vårt betyg:
4.9/5

Tacx Neo 2T Smart är en otroligt tyst och kraftfull cykeltrainer. Tack vare magneterna som minskar den inre luftcirkulationen och vibrationerna hörs den knappast när du är ute och cyklar.

Trainern är också utrustad med det smarta NEO 2T Smart-systemet som direkt reagerar på hastighet- och lutningsförändringar och låter dig röra dig fritt från höger till vänster. Detta för att simulera en så realistisk känsla som möjligt.

Dessutom kan du med hjälp av ANT+ standardanslutning, analysera alla dina pedalrörelser under träningspasset och se vart du kan förbättra dig. Tacx Neo 2T är även försedd med 32 stycken neodymmagneter. Detta innebär att du kan få ut otrolig bromskraft och effektnivåer upp till 2200 watt.

Trainern behöver inte kalibreras och kan samtidigt registrera data som bland annat hastighet, kraft, kadens med en noggrannhet på+/- 1%. Självklart är den kapabel till användning med populära appar som Zwift eller Tacx. Detta är trainern för dig som gillar tysthet och en ett pålitligt system!

Läs mer

Tacx Flux S Smart Trainer

Vårt betyg:
4.8/5

Flux S Smart är det närmaste du kommer till toppmodellerna, men till ett fantastiskt bra pris!

Den kraftfulla motorn kan simulera lutningar upp till 10% och kan leverera motstånd upp till 1500W. Trainern är direktdriven och väldigt tyst jämfört med konkurrensen, dessutom ger den hållbara konstruktionen dig en fantastisk känsla.

Flux S Smart har en noggrannhet på +/- 3%, lite lägre än toppmodellerna men definitivt tillräckligt för de allra flesta. Den fungerar via Bluetooth och kan enkelt kopplas upp till dina elektroniska enheter för användning av t.ex. Zwift eller TrainerRoad.

Det tunga svänghjulet på 7kg ger dig en otroligt realistisk cykelkänsla samtidigt som det garanterar exceptionell stabilitet. Flux S Smart är den rätta trainern för dig som letar efter en toppmodell utan att behöva lägga allt för stora summor pengar!

Läs mer

Elite Direto XR

Vårt betyg:
4.7/5

Direto XR från Elite är den tredje generationen av Direto och en otroligt kraftfull trainer. Med ett maximalt motstånd på hela 3600 watt vid 60km/h blir detta en utav marknadens mest kraftfulla modeller.

Inte nog med det, den har också kapaciteten till att leverera simulationer av lutningar så höga som 24%. Den smarta OTS-teknologin hjälper även till att förse trainern med en effektnoggranhet på +/- 1.5%.

Direto XR har en design gjord för stabilitet tack vare den robusta ramen och de justerbara fötterna som gör att du kan placera trainern även på ojämna underlag. Dessutom tillkommer en 11-delad kassett vilket möjliggör för optimal kraftöverföring utan att väsnas.

Självklart kan du koppla upp den till alla möjliga sorters appar och även hantera kraft, tid, hastighet och avstånd direkt ifrån mobilen.

Direto XR är en oerhört kraftfull och väl designad cykeltrainer som vi starkt rekommenderar att du tar en extra noga titt på!

Läs mer

Elite Suito

Vårt betyg:
4.5/5

Elite Suito är en direktdriven cykeltrainer där du enkelt bara byter ut den mot ditt bakhjul och sedan är det bara att börja cykla! Den har förmågan att simulera backar upp till 15% motlut och ett imponerande effektnoggrannhet på +/- 2,5%.

Med en maximal effekt på 1900 att har du gott om utrymme för att kunna trampa på, det bästa av allt är att den är väldigt tyst och kan enkelt fällas ihop efter att du har använt den.

Trainern garanterar även exakt samma sadelposition som du är van vid utomhus genom de stabila stödfötterna och et pålitligt framhjullstöd. På grund av designen att den kopplas direkt till din kedja innebär det en fantastiskt jämn kraftfördelning och tillsammans med ett 6 kilo svänghjul kan du nästan tro att du är ute och cyklar.

Som pricken över i:et kan den så klart kopplas till alla möjliga sorters appar och du kan enkelt hantera din puls, hastighet, kraft och avstånd via My E-Training App. Detta är ett ypperligt val att kika in oavsett om du är erfaren cyklist eller nybörjare som vill börja på topp.

Läs mer

Köpguide

Hur mycket erfarenhet har jag sedan innan? Vad har jag för typ av cykel? Detta är väsentliga frågor att ställa dig själv och några saker som du ska ha i åtanke för att kunna göra ett bra köp när du står i valet och kvalet om vilken cykeltrainer som är bäst för dig. Utgå alltid från din erfarenhet och såklart även din cykel för att få ut så mycket som möjligt av din träning.

Det är också viktigt att den cykeltrainer du i slutändan väljer går att montera fast vid den hjulstorlek som din cykel har. Men förutom det så är det också viktigt att den går att kombinera med din cykel och att den har samtliga funktioner som du behöver för att underlätta din träning.

Om du kan, välj även en cykeltrainer som du kan koppla ihop med olika appar. Att cykla inomhus kan vara ganska oinspirerande och det är därför en stor bonus om din cykeltrainer har denna funktion.

Du kan nu enkelt läsa av dina framsteg efter att ha tränat klart men även utmana dig själv tack vare de olika träningsprogrammen. Ju fler träningsprogram och inställningar som du har, desto fler möjligheter har du för att utvecklas.

Så låt oss guida dig och tips om hur du väljer rätt cykeltrainer samt vad du ska tänka på när du köper en.

Bra att tänka på

Stabiliteten är viktig både när du cyklar inomhus och utomhus. Så se till att du väljer en cykeltrainer som är tillverkad av ett stabilt och hållbart material. Lägg även vikt på ramen, den ska klara av tryck och stötar. Kommer du att våga ta ut steget och ta i med full kraft under din träning om du kopplar ihop din cykel på en cykeltrainer som inte ger dig en bra balans och som inte är stabil? Chansen är stor att du inte kommer att ha mod till det. Detta kommer i slutändan att hämma din utveckling och göra så att det inte riktigt känns särskilt roligt att cykla.

Se också till att du väljer en trainer som är relativt enkel att använda och montera. En som är alldeles för komplicerad att plocka upp och ner är inte som du säkert redan har förstått, särskilt anpassningsbar och dessutom löper du då risk att inte montera upp den lika ofta. Så varför inte investera i en cykeltrainer som du kan montera upp på endast någon minut? Kanske till och med i en där du inte behöver använda några verktyg vid monteringen? Garanterat att spara dig både tid och tålamod.

Fördelar med att använda en cykeltrainer

Vissa kan argumentera för att en cykeltrainer inte alls ger samma känsla som när man cyklar utomhus, så investera i en kan tyckas onödigt. Fel – fördelarna är många och du behöver dessutom inte kompromissa bort träningspassen för att du faktiskt får ut en hel del fördelar med hjälp av en cykeltrainer.

Tack vare avancerad teknik efterliknas cykeltrainerns lutning och känslan som du får när du cyklar utomhus. Vilket med andra ord innebär att du har samma lutning som när du tränar utomhus vilket gör att du kan träna teknik och uthållighet där du har full kontroll på träningen.

För lite motstånd? Inget att oror sig över, med en cykeltrainer kan du själv välja motståndet och därmed pressa dina gränser lite extra men även hitta en konstant puls. För att inte glömma att flera av dem även erbjuder möjligheten till en varierad cykling där du kan välja och vraka mellan olika utmanande och krävande träningsprogram.

Många kan dock sakna att se nya vyer och motivation kan tryna emellanåt för att cykla inomhus på en trainer är ett stycka långtråkigare än ute på vägen, inte sant? Men det behöver det inte vara tack vare interaktiva trainers.

Interaktiva cykeltrainers gör träningen rolig

Många vill få träningen inomhus att bli så lik träningen utomhus som möjligt för inget slår känslan av att cykla genom natur och landskap medan huvudet rensas på tankar, eller hur?

Väljer du en interaktiv cykeltrainer så blir kommer din träning att kännas som att den äger rum utomhus. Zwift är till exempel en liten mojäng som har blivit hyllad för att få din cykling inomhus att kännas mycket bättre. Vad är Zwift för något må du undra?

Det är ett program som, både till sättet och utseendet, påminner om ett 3D-spel. Du kopplar din cykeltrainer till en dator och din träning och cykling återspeglar sig i en 3D-värld med andra cyklister. Du kan även lägga upp olika träningspass och på ett mycket roligare och bättre sätt få ut det mesta av din träning inomhus samtidigt som du kan se hur din figur tar sig framåt genom världen.

Du har även möjligheten att göra videorutter från kända stigningar eller tävlingar. Och eftersom en interaktiv cykeltrainer ändrar motståndet efter stigningen känns det verkligen som att du cyklar sträckan på riktigt. Fantastiskt eller hur?

Vad har en cykeltrainer för bromsar?

Bromsen är cykeltrainerns viktigaste beståndsdel och det är det som skiljer olika cykeltrainers åt. Det är den som står för motståndet och reglerar hur tuff ditt cykelpass blir. Ju starkare bromsen är, desto mer realistiskt kan trainern simulera till exempel en brant backe. De tre vanligaste bromssystemen är vätskebroms, magnetbroms och elektrisk broms.

Vad är det för skillnad mellan de tre?

Vätskebroms
För en realistisk cykelkänsla, välj vätskebromsen, som dessutom är tyst. Bromsverkan sker genom ett svänghjul som roterar i en vätska, varpå namnet vätskebroms. Bromsen fungerar som så att ju hårdare du trampar, ju mer motstånd får du. Den behöver inte ström vilket gör att du kan använda den var som helst. Märket Elite är kända för att ha ett brett sortiment av cykeltrainers med vätskebroms.

Magnetbroms
Är du ute efter ett enkelt bromssystem, välj magnetsbromsen. Likt vätskebroms ger magnetbromsen mer motstånd ju hårdare du trampar. För en magnetbroms behövs inte heller någon ström. Är du inne på att utöva enkel cykelträning så som till exempel uppvärmning eller nedvarvning från ett lopp, så är magnetbromsen väldigt bra för just detta. Denna sortens broms lämpar sig även för den som vill träna specifika tempointervaller efter puls eller effekt.

Elektrisk broms
Letar du efter det mest avancerade bromssystemet för en cykeltrainer? Elektrisk broms är ett bra val i sådana fall. Dessa cykeltrainers fungerar som så att de bromsas genom ett magnetiskt fält som genererar motstånd. Och som namn avslöjar så behöver du nästan alltid ström för en elektrisk broms. Den stora fördelen med en elektrisk broms är att den kan styras med hjälp av mjukvara och du kan därför bestiga en virtuell stigning med automatisk simulering.

Sammanfattning

Att cykla långa pass utomhus är något som alla cykelentusiaster älskar att göra, känslan är obeskrivlig. Men ibland kan oväntade regnskurar, stormar eller kraftig vind sätta käppar i (cykel)hjulet för ditt kommande träningspass. Investera i en effektiv cykeltrainer och du behöver aldrig mer avstå från träningen eller låta dåligt väder hindra dig från att trampa på.

En cykeltrainer kan du enkelt montera fast på din cykel inomhus och på så sätt undvika att cykla på en hoj som inte är din egen. De flesta av dagens trainers är även utvecklade för att efterlikna känslan av att du cyklar utomhus, med intervaller och backar där du kan pressa upp ditt flås lite extra, men även med mjukvaror där du kan interagera med andra människor genom träningspassen. Busenkelt, vi vet.

Vår absoluta favorit Wahoo Fitness Kickr 5.0 täcker alla dessa nödvändigheter och är superenkel att ha att göra med. Modellen är mycket uppskattad i cykelvärlden och ett bra val om du letar efter den bästa cykelupplevelsen alla dagar, och väder, om året.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.