Ett cykellås som sitter på ett cykelhjul.

Bästa cykellåset 2020 – Håll bovarna borta!

Vår favorit

5/5

Vajerlås

4.5/5

Kättinglås

4/5

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cykloteket och Outdoorexperten.

Varje år anmäls över 60 000 cyklar som stulna i Sverige. Även om man har cykellås så finns det en risk att cykeln blir stulen, men ett cykellås är ändå en riktigt bra investering för att göra det så svårt som möjligt för cykeltjuvar att knipa just din cykel. 

Ju fler lås du har desto större är chansen att ingen lyckas eller ens försöker stjäla din cykel och om du dessutom förvarar den inomhus på nätterna så är risken ännu mindre att du blir av med den. Ett cykellås bör också vara SSF-godkänt för att du inte ska riskera att stå utan försäkringspengar ifall cykeltjuven ändå skulle dyka upp!

Det finns många cykellås att välja bland, vi har valt ut de bästa cykellåsen för i år för att försöka se till att du får behålla din cykel i många år! Alla lås på vår lista är SSF-godkända och tillverkade av välkända och pålitliga ABUS. Kika speciellt på bygellåset Abus Varedo Bygellås!

Våra favoriter

Vårt val till bästa cykellåset

Abus Varedo Bygellås

Detta bygellås Varedo från omtalade och uppskattade Abus, är utvecklat för att stå emot mer smällar. Det är ett godkänt lås som står emot yttre våld från bland annat dyrk, kylspray eller bultsax. Detta är kanske inte det allra starkaste låset på marknaden, men genom att använda bygellåset på rätt sätt kan du här få ett prisvärt och kraftfullt lås för vardagligt bruk.  

Större delen av låset är tillverkad av härdat stål, vilket gör låset mer tåligt. På grund av dess form är det även enkelt att tas med och har en totalvikt på 1189 gram. Den lite högre vikten beror på låsets tillverkningsmaterial. Men låt inte detta avgöra vid ditt köp.  

Hållbara lås måste tillverkas i ett material som kan stå emot mer yttre våld. Låset kan dessutom enkelt fästas vid cykelns ram, tack vare det fäste som inkluderas vid köpet. Detta gör att du enkelt kan haka fast låset under cykelturen, redo att användas när du kommer fram till din slutdestination.  

Varumärke: Abus 

Färg: Svart 

Låsningsmetod: Nyckel 

SSF-godkänt: Ja 

Vikt: 1189 gram 

Tål mer yttre våld 

Fäste för ramen inkluderat 

Tillverkad i härdat stål 

Bästa vajerlåset

Abus Phantom 8960

Abus Phantom 8960 Låskabel kommer med ett magnetfäste som gör det enklare att ta av och på från hållaren. Detta lås är mycket svårforcerat även om det är relativt lätt, innerst sitter en kraftig stålvajer som omsluts av stålhylsor, det blir totalt 17 mm tjockt.

För att skona ramen är dessa stålhylsor täckta med PVC plast. Perfekt skydd när stöldrisken är medium på skalan, passar framförallt cyklar med en ramdiameter på 21 – 80mm. Hela längden på detta tysktillverkade lås är 85 cm. När du köper detta lås medföljer även två kodade nycklar utifall att du tappar en.

Låsningsmetod: Nyckel

Färg: Svart

Varumärke: Abus

SSF-godkänt: Nej

Vikt: 550 gram

Två kodade nycklar medföljer

Kraftig vajer med beläggning av härdade stålhylsor

Skonsamt mot cykeln

Lätthanterligt

Bästa kättinglåset

Abus 8900 grå/svart

Detta Abus 8900-lås har en kraftig 8 mm tjock kätting i härdat stål, som är skyddat med ett textilöverdrag. Under färd kan du enkelt snurra fast låset runt sadelstolpen utan att vara i vägen eller skava och när det är dags att lämna cykeln kan du känna dig tryggare efter att ha låst fast både ram och hjul i en stolpe.

Låsningsmetod: Nyckel       

Färg: Svart

Varumärke: Abus

SSF-godkänt: Ja

Vikt: 1600 gram

Storlek: 850 mm

Låshus med Power cell-konstruktion

Robust, SSF-godkänt lås

Går att snurra runt sadelstolpen under färd

Prisvärt bygellås

Abus Tresor Kättinglås

Starka kättinglåset Tresor från varumärket Abus, ger dig verkligen valuta för pengarna. Detta kättinglås har vid flera tillfällen omnämnts i artiklar om cykellås, bland annat Råd och Röns rekommenderingar om bra cykellås att investera i.  

Kättinglås är någonting som blir allt mer och mer populärt bland cyklister runt om i världen. Låset är tyngre att flytta runt, men säkerställer att din cykel blir betydligt svårare att sno. Kättinglås kan till exempel inte knipsas av med hjälp av en bultsax, vilket ofta räcker för andra typer av lås som då till exempel wirelås, som många fortfarande använder sig av.  

Tresor är tillverkat med en kärna av specialhärdat stål som skyddas av ett tygöverdrag. Detta gör låset mer tåligt, men skyddar även stålet från regn och fukt, som annars kan förkorta livslängden på cykellås avsevärt.  Själva kedjan är 7 millimeter tjock, vilket gör den väldigt svår att bryta upp. Abus Tresor är låset för dig som vill skydda din cykel så mycket som det bara går.  

Varumärke: Abus 

Färg: Svart 

Låsningsmetod: Kodlås 

SSF-godkänt: Ja 

Prisvärd 

Kärna av härdat stål 

7 mm tjock kedja 

Bästa ramlåset

Abus Pro Shield Plus 5950

Lås fast ramen med detta säkra ramlås med en ABUS Plus-cylinder som effektivt skyddar mot olika verktyg som kan tänkas användas för att försöka bryta upp låset, till exempel en dyrk och håll obehöriga fingrar borta. Låset är lättanvänt och går snabbt att låsa och låsa upp.

Låsningsmetod: Nyckel       

Färg: Svart

Varumärke: Abus

SSF-godkänt: Ja

Vikt: 680 gram

Stadig låsbygel med 8,5 mm tjocklek

Tillverkad i specialhärdat stål

Effektivt skydd mot dyrkar och andra manipuleringsverktyg

Köpguide

Det finns olika typer av cykellås, vilket kan göra det svårt att veta vilket typ av lås som är det bästa valet för att försäkra dig om att din cykel är kvar. Sanningen är att hur många lås man än har eller vilken typ man än väljer så finns alltid risken att någon tjuv därute lyckas norpa åt sig cykeln i alla fall. Men med hjälp av ett ordentligt lås så blir den risken väldigt mycket mindre, då cykeln plötsligt kräver betydligt mer tid och planering att stjäla än en cykel med ett dåligt lås eller helt utan lås.

Ett tips för att göra stöldrisken ännu mindre är att använda sig av fler än ett cykellås och att låsa fast den i en stolpe eller något annat fast föremål. Att ta in cykeln om nätterna är också en mycket bra idé.

Ett SSF-godkänt cykellås gör dessutom att en eventuell stöld går på hemförsäkringen, så även fast risken ändå finns att din cykel blir stulen så är det fortfarande värt att ha ett bra cykellås!

Det är alltid säkrast att låsa fast cykeln via ramen, inte hjulen då det har hänt att tjuvar tagit cykeln och ägaren har hittat ett hjul fastlåst nästa morgon.

Olika typer av cykellås

Men vilken typ av lås som är bäst? Vi har samlat en lista över vanliga typer av cykellås och jämfört dem med varandra. Vårt favoritlås är av typen bygellås.

Bygellås

Med ett bygellås kan du låsa fast cykeln i ett stabilt föremål, som en lyktstolpe eller ett cykelställ. Dessa lås är mycket svåra att bryta upp eller förstöra, även med verktyg som en bultsax.

Nackdelen med dessa är att de kan vara ganska tunga och otympliga att ta med sig under cykelfärden om det inte följer med fästen till cykellåset, i så fall kan man enkelt fästa låset i ramen.

Kättinglås

Kättinglåsen är gjorda av kraftiga och stabila kättingkedjor. Använd kättinglåset tillsammans med ett ramlås eller bygellås för extra säkerhet. De är smidiga att ta med sig, antingen genom att stoppa ner i väskan eller cykelkorgen, eller helt enkelt bara snurra runt sadelstolpen.

Du kan låsa med antingen nyckel eller kodblock, vårt favoritlås bland kättinglås låser du med nyckel. Lås fast din cykel i stolpar, staket eller liknande med denna typ av lås.

Ramlås

Vid många cykelköp följer det med ett ramlås, men inte alla. Om din cykel inte har ett ramlås är det en mycket bra idé att montera ett ramlås, antingen genom att skruva eller svetsa fast det. Det är ett diskret och lätt lås som du alltid sitter på cykeln, så du behöver aldrig riskera att glömma det hemma.

Låset sitter fast i ramen och när du låser det så fälls en metalldel ut mellan hjulets ekrar som förhindrar hjulet att rulla. En smart lösning som gör att eventuella obehöriga personer inte får möjligheten att snabbt cykla iväg, utan måste i så fall bära på cykeln. Komplettera ramlåset med ett lås som tillåter dig att låsa fast din cykel i en stolpe eller liknande för större säkerhet.

Vajerlås

Vajerlåsen är liknande till kättinglåsen, men är något enklare cykellås med en vajer som är ett bra extraskydd till bygel- eller ramlås. De är lätta och smidiga att ta med sig. Ofta godkänner försäkringsbolagen inte dessa lås, men de är ändå bra att använda för att låta cykeln stå lite säkrare tillsammans med ett kompletterande lås.

Stöldskyddsföreningen

Att ett cykellås är SSF-godkänt betyder att det är godkänt av stöldskyddsföreningen SSF. För att kunna bli godkänt och uppfylla kraven för säkerhet måste det ha blivit testat av flera typer av tester. Vissa försäkringar kräver också att man måste ha ett godkänt cykellås för att få ersättning om någon skulle stjäla cykeln.

Vart är det säkrast att ställa cykeln?

Om du kan så är det bra att undvika att ställa din cykel på cykelparkeringar med buskar eller häckar som insynsskyddar parkeringen. Det är bäst att låsa fast cykeln på en öppen plats där det rör sig mycket folk under de ljusa timmarna. Då är det väldigt riskabelt för obehöriga att stjäla en cykel då det finns många vittnen runt omkring, att ställa sig vid en cykel med verktyg och börja pilla på låsen gör det ganska uppenbart vad han eller hon håller på med.

Allra helst bör du låsa fast din cykel med ett rejält lås i något stabilt som en lyktstolpe, ett stadigt staket eller ett gjutet cykelställ. Se till att föremålet du låser fast cykeln i verkligen är stabilt, ett trästaket är till exempel mycket lättare att ha sönder än ett i metall. Tänk också på att inte låsa det i en för låg stolpe eller liknande där man egentligen bara kan “lyfta” av cykeln från stolpen.

Att låsa fast hjulet eller ramen

Att bara låsa fast cykelhjulet i ett föremål är bra, men att låsa fast ramen eller både hjulet och ramen är ännu bättre. Om du bara låser fast cykelhjulet kan man nämligen ganska enkelt montera av endast hjulet och stjäla resten av cykeln.

Pris

Trots bra och dyra cykellås finns tyvärr fortfarande risken att din cykel blir stulen. Här gäller det att överväga hur mycket pengar du tycker att din cykel är värd att spendera på. En gammal och rostig cykel kanske man inte vill lägga flera tusen på för riktigt bra lås, men samtidigt är det kanske ändå ett bättre alternativ än att lägga ännu mer på en helt ny cykel.

Knep för att göra din cykel oattraktiv för cykeltjuvar

Kolla på granncykeln

De lättast stulna cyklarna är de mest attraktiva i tjuvarnas ögon. Kolla in cyklarna där du oftast parkerar din cykel, har de andra cyklarna mycket bättre eller fler lås än vad din har? Självklart vill vi att alla cyklar ska vara riktigt bra låsta, men ett tips är att inte låta din cykel vara den mest sämst lås på cykelstället. För då är det troligtvis din cykel som blir vald.

Fyll ut din bygel

Om du har ett bygellås så bör du se till att dess bygel har så lite luftrum som möjlig för att göra det så svårt som möjligt att knipsa den med en bultsax.

Ju fler lås desto bättre

Om du har fler lås så gör du stölden av din cykel mycket svårare och mer tidskrävande än med bara ett lås. Dessutom kan du aldrig låsa fast alla delar av ditt cykel med endast ett lås, vilket gör det enkelt att stjäla enskilda delar som till exempel ett hjul.

En ful cykel är en säker cykel

Ju snyggare och nyare cykel desto högre värde har den på den ”svarta marknaden”, vilket betyder att den är mer åtråvärd för en cykeltjuv. Men självklart vill man ju själv hellre ha en snygg och ny cykel än att cykla runt på en rostig och gammal cykel bara för att undvika att den ska bli stulen. Så, hur löser man det?

Jo, om du inte vill att din cykel ska vara alltför attraktiv när den står långt ifrån din uppsikt så kan du plocka av eller byta ut vissa delar. Byt exempelvis ut din sadel mot en gammal och trasig en med silvertejp, för att sedan sätta tillbaka din vanliga sadel när du ska använda den igen.

Självklart är det ganska tidskrävande och jobbigt att behöva släpa med sig cykeldelar hela tiden, men det kan ändå vara ett bra tips om du någon gång behöver parkera cykeln på ett område som är mycket utsatt för cykelstölder.

Om du har mycket stöldbegärliga delar på cykeln, som en cykeldator eller dyra lysen till exempel, så är det däremot bäst att plocka av dem och ta dem med dig.

Sammanfattning

Ett eller helst flera cykellås är en bra försäkring för att försöka undvika en cykelstöld. Förhoppningsvis har vår guide för de bästa cykellåsen gett dig nyttiga tips över hur du överlistar och skrämmer bort cykeltjuvarna. Se till att låset eller låsen du väljer är SSF-godkända för att inte riskera att bli utan försäkring om cykeln trots allt skulle falla offer för en tjuv. 

Hjälp gärna dina medcyklister genom att uppmärksamma om du ser något misstänkt runt parkerade cyklar. Om du inte vill ingripa själv kan du tipsa polisen. Om vi alla hjälps åt kan vi förhoppningsvis minska antalet stulna cyklar i Sverige!

Vi hoppas att du aldrig kommer behöva vara med om en cykelstöld så att du kan njuta av många år av cykelglädje.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.