Ett cykellås som sitter på ett cykelhjul.

Bästa cykellåset 2024 – Håll bovarna borta!

Förstaplats

5/5

Tredjeplats

4.7/5

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Varje år anmäls över 60 000 cyklar som stulna i Sverige. Även om man har cykellås så finns det en risk att cykeln blir stulen, men ett cykellås är ändå en riktigt bra investering för att göra det så svårt som möjligt för cykeltjuvar att knipa just din cykel.

Ju fler lås du har desto större är chansen att ingen lyckas eller ens försöker stjäla din cykel och om du dessutom förvarar den inomhus på nätterna så är risken ännu mindre att du blir av med den. Ett cykellås bör också vara SSF-godkänt för att du inte ska riskera att stå utan försäkringspengar ifall cykeltjuven ändå skulle dyka upp!

Det finns många cykellås att välja bland, vi har valt ut de bästa cykellåsen för i år för att försöka se till att du får behålla din cykel i många år! Alla lås på vår lista är SSF-godkända och tillverkade av välkända och pålitliga ABUS. Kika speciellt på bygellåset Abus Varedo Bygellås!

Våra favoriter

ABUS Granit X-Plus 540 23cm

Vårt betyg:
5/5

ABUS Granix X-Plus 540 är det absolut säkraste bygellåset som ABUS har att erbjuda. Det klockar in på 15 av 15 på säkerhetskalan. Det kommer utrustat med 230 millimeter tjock bygel som verkligen inte ger vid, även under de allra tuffaste smällarna eller verktygen.

Låset är även försett med en så kallad Powercell-teknik, vilket innebär att den har inbyggda lösningar för att motstå vridningar. Dessutom är låskistan tillverkad i special härdat stål och har en X-Plus cylinder som hjälper till och bidrar med ett extra skydd mot dyrkning.

Granit X-Plus 540 har mer än 6 tons dragstyrka och 13 tons klippmotstånd. Detta innebär att det inte finns en chans för din vanliga bultsax, skruvmejsel eller såg att få itu detta monster.

Låset var även toppvalet och rekommenderades av test.se 2014 i deras undersökning om cykellås. Vi tror att det inte behövs så mycket mer förklaring till varför detta är vårt favoritval.

Läs mer

Kryptonite Evolution Series 4 1090

Vårt betyg:
4.9/5

Här har vi ett kättinglås från Kryptonite som passar utmärkt att ha med sig och låsa fast cykeln på stadens vägar. Kättinglåset Evolution Series 4 1090 är den perfekta blandningen av ett flexibelt vajerlås och ett starkt bygellås.

Låset är tillverkat i stål och är täckt av ett lager nylon för att din cykel inte ska repas. Kättingen är dessutom fäst med en härdad döbult, detta eliminerar många kritiska svagheter som annars hade uppstått.

Nycklarna som tillkommer är 3 stycken till antalet varav en utav de kommer med en inbyggd LED lampa som gör det möjligt att utan problem låsa upp cykeln även i nattens kolsvarta mörker.

Det finns ett “täcke” över låshålet på så vis förhindras smuts och damm från att ta sig in i låsmekaniken och göra det besvärligt att öppna det. Evolution Series 4 1090 får en välförtjänt 2:a plats placering av oss

Läs mer

ABUS Steel O Flex 8200

Vårt betyg:
4.7/5

Steel O Flex 8200 från ABUS är ett kabellås med hög säkerhet. Låset passar perfekt till alla möjliga sorters cykelaktiviteter vare sig du älskar MTB, cross country, landsväg eller bara fridfull pendling så fungerar låset utmärkt.

Låset är konstruerat med överlappande hylsor av stål som omsluter en stålvajer. Denna kombination leder till en design som liknar pansarfjäll. Tekniken gör det möjligt för maximal rörlighet, samtidigt som den skyddar mot utomstående krafter på ett fruktansvärt effektivt sätt.

Kring detta “pansarfjäll” så finns det ett tunt överdrag av syntetfiber, detta är implementerat för att försäkra att inga skador sker på cykeln under användning. Dessutom blir det snyggare och mycket skönare att hålla i.

Detta är ett lås med betydligt mer säkerhet än simpla kabellås med fortsatt hög flexibilitet som ändå gör det väldigt simpel att använda. Med det sagt så får ABUS Steel On Flex 8200 en välförtjänt plats på vår topplista!

Läs mer

Trelock BS 650 23cm

Vårt betyg:
4.6/5

Trelock BS 650 är ett bygellås med ett väldigt bra brytmotstånd. Låset klarar nämligen av att motstå krafter på upp till 7 ton, vilket verkligen ger tjuven en utmaning! BS 650 kommer med en dubbelbultad låsning och en stark stålkropp som skyddar låscylindern och täcker över de mest utsatta områdena där tjuven vill komma åt för att lirka upp låset.

Stållegeringen är dessutom helt immun mot kylspray och böjning. Det har dessutom ett rostskydd som förhindrar rost från att bildas samt en urstark ytbeläggning som hjälper till att skydda mot slag, klippning och sågar.

Men, det är inte bara låset som är skyddat. Nyckeln är designad på så vis att den inte är möjlig att scanna för piratkopiering, detta försäkrar dig om att du är den enda med det rätta verktyget att enkelt låsa upp cykeln.

Låset ha räven passerat de tuffa testerna som SBSC och FG utför vilket gör att du kan känna dig extra säker.Trelock BS 650 är en fantastisk modell som vi starkt rekommenderar du kikar in!

Läs mer

ABUS Pro Shield Plus 5950

Vårt betyg:
4.5/5

ABUS Pro Shield Plus 5950 kombinerar smidighet, användarvänlighet och säkerhet i ett. Bygellåset sätts enkelt fast på ramen och behöver därefter inte flyttas överhuvudtaget.

Det är ett godkänt lås som kommer med en 8,5 millimeter bred låsbygel av härdat stål som passar perfekt även för dig som har lite bredare däck. Runt bygel finns ett tjockt hölje av silikon för att försäkra att låsen inte orsakar några skador på cykeln.

Utöver detta så kan du med hjälp av Push ’n Lock funktionen väldigt snabbt och enkelt låsa cykeln, samtidigt som du även får möjligheten till att montera dit ytterligare en extra wire eller kätting som också klickas fast och blir låst.

Låshuset är komplicerat uppbyggt och väldigt svårt att lirka upp samt att det kommer med en säkerhetsspärr som förhindrar bygeln från att falla ner och låsa sig av misstag vid öppet läge.

Detta är ett väldigt användarvänligt och fantastiskt pålitligt alternativ som du verkligen bör ha med i bakhuvudet

Läs mer

Köpguide

Det finns olika typer av cykellås, vilket kan göra det svårt att veta vilket typ av lås som är det bästa valet för att försäkra dig om att din cykel är kvar. Sanningen är att hur många lås man än har eller vilken typ man än väljer så finns alltid risken att någon tjuv därute lyckas norpa åt sig cykeln i alla fall. Men med hjälp av ett ordentligt lås så blir den risken väldigt mycket mindre, då cykeln plötsligt kräver betydligt mer tid och planering att stjäla än en cykel med ett dåligt lås eller helt utan lås.

Ett tips för att göra stöldrisken ännu mindre är att använda sig av fler än ett cykellås och att låsa fast den i en stolpe eller något annat fast föremål. Att ta in cykeln om nätterna är också en mycket bra idé.

Ett SSF-godkänt cykellås gör dessutom att en eventuell stöld går på hemförsäkringen, så även fast risken ändå finns att din cykel blir stulen så är det fortfarande värt att ha ett bra cykellås!

Det är alltid säkrast att låsa fast cykeln via ramen, inte hjulen då det har hänt att tjuvar tagit cykeln och ägaren har hittat ett hjul fastlåst nästa morgon.

Olika typer av cykellås

Men vilken typ av lås som är bäst? Vi har samlat en lista över vanliga typer av cykellås och jämfört dem med varandra. Vårt favoritlås är av typen bygellås.

Bygellås

Med ett bygellås kan du låsa fast cykeln i ett stabilt föremål, som en lyktstolpe eller ett cykelställ. Dessa lås är mycket svåra att bryta upp eller förstöra, även med verktyg som en bultsax.

Nackdelen med dessa är att de kan vara ganska tunga och otympliga att ta med sig under cykelfärden om det inte följer med fästen till cykellåset, i så fall kan man enkelt fästa låset i ramen.

Kättinglås

Kättinglåsen är gjorda av kraftiga och stabila kättingkedjor. Använd kättinglåset tillsammans med ett ramlås eller bygellås för extra säkerhet. De är smidiga att ta med sig, antingen genom att stoppa ner i väskan eller cykelkorgen, eller helt enkelt bara snurra runt sadelstolpen.

Du kan låsa med antingen nyckel eller kodblock, vårt favoritlås bland kättinglås låser du med nyckel. Lås fast din cykel i stolpar, staket eller liknande med denna typ av lås.

Ramlås

Vid många cykelköp följer det med ett ramlås, men inte alla. Om din cykel inte har ett ramlås är det en mycket bra idé att montera ett ramlås, antingen genom att skruva eller svetsa fast det. Det är ett diskret och lätt lås som du alltid sitter på cykeln, så du behöver aldrig riskera att glömma det hemma.

Låset sitter fast i ramen och när du låser det så fälls en metalldel ut mellan hjulets ekrar som förhindrar hjulet att rulla. En smart lösning som gör att eventuella obehöriga personer inte får möjligheten att snabbt cykla iväg, utan måste i så fall bära på cykeln. Komplettera ramlåset med ett lås som tillåter dig att låsa fast din cykel i en stolpe eller liknande för större säkerhet.

Vajerlås

Vajerlåsen är liknande till kättinglåsen, men är något enklare cykellås med en vajer som är ett bra extraskydd till bygel- eller ramlås. De är lätta och smidiga att ta med sig. Ofta godkänner försäkringsbolagen inte dessa lås, men de är ändå bra att använda för att låta cykeln stå lite säkrare tillsammans med ett kompletterande lås.

Stöldskyddsföreningen

Att ett cykellås är SSF-godkänt betyder att det är godkänt av stöldskyddsföreningen SSF. För att kunna bli godkänt och uppfylla kraven för säkerhet måste det ha blivit testat av flera typer av tester. Vissa försäkringar kräver också att man måste ha ett godkänt cykellås för att få ersättning om någon skulle stjäla cykeln.

Vart är det säkrast att ställa cykeln?

Om du kan så är det bra att undvika att ställa din cykel på cykelparkeringar med buskar eller häckar som insynsskyddar parkeringen. Det är bäst att låsa fast cykeln på en öppen plats där det rör sig mycket folk under de ljusa timmarna. Då är det väldigt riskabelt för obehöriga att stjäla en cykel då det finns många vittnen runt omkring, att ställa sig vid en cykel med verktyg och börja pilla på låsen gör det ganska uppenbart vad han eller hon håller på med.

Allra helst bör du låsa fast din cykel med ett rejält lås i något stabilt som en lyktstolpe, ett stadigt staket eller ett gjutet cykelställ. Se till att föremålet du låser fast cykeln i verkligen är stabilt, ett trästaket är till exempel mycket lättare att ha sönder än ett i metall. Tänk också på att inte låsa det i en för låg stolpe eller liknande där man egentligen bara kan “lyfta” av cykeln från stolpen.

Att låsa fast hjulet eller ramen

Att bara låsa fast cykelhjulet i ett föremål är bra, men att låsa fast ramen eller både hjulet och ramen är ännu bättre. Om du bara låser fast cykelhjulet kan man nämligen ganska enkelt montera av endast hjulet och stjäla resten av cykeln.

Pris

Trots bra och dyra cykellås finns tyvärr fortfarande risken att din cykel blir stulen. Här gäller det att överväga hur mycket pengar du tycker att din cykel är värd att spendera på. En gammal och rostig cykel kanske man inte vill lägga flera tusen på för riktigt bra lås, men samtidigt är det kanske ändå ett bättre alternativ än att lägga ännu mer på en helt ny cykel.

Knep för att göra din cykel oattraktiv för cykeltjuvar

Kolla på granncykeln

De lättast stulna cyklarna är de mest attraktiva i tjuvarnas ögon. Kolla in cyklarna där du oftast parkerar din cykel, har de andra cyklarna mycket bättre eller fler lås än vad din har? Självklart vill vi att alla cyklar ska vara riktigt bra låsta, men ett tips är att inte låta din cykel vara den mest sämst lås på cykelstället. För då är det troligtvis din cykel som blir vald.

Fyll ut din bygel

Om du har ett bygellås så bör du se till att dess bygel har så lite luftrum som möjlig för att göra det så svårt som möjligt att knipsa den med en bultsax.

Ju fler lås desto bättre

Om du har fler lås så gör du stölden av din cykel mycket svårare och mer tidskrävande än med bara ett lås. Dessutom kan du aldrig låsa fast alla delar av ditt cykel med endast ett lås, vilket gör det enkelt att stjäla enskilda delar som till exempel ett hjul.

En ful cykel är en säker cykel

Ju snyggare och nyare cykel desto högre värde har den på den ”svarta marknaden”, vilket betyder att den är mer åtråvärd för en cykeltjuv. Men självklart vill man ju själv hellre ha en snygg och ny cykel än att cykla runt på en rostig och gammal cykel bara för att undvika att den ska bli stulen. Så, hur löser man det?

Jo, om du inte vill att din cykel ska vara alltför attraktiv när den står långt ifrån din uppsikt så kan du plocka av eller byta ut vissa delar. Byt exempelvis ut din sadel mot en gammal och trasig en med silvertejp, för att sedan sätta tillbaka din vanliga sadel när du ska använda den igen.

Självklart är det ganska tidskrävande och jobbigt att behöva släpa med sig cykeldelar hela tiden, men det kan ändå vara ett bra tips om du någon gång behöver parkera cykeln på ett område som är mycket utsatt för cykelstölder.

Om du har mycket stöldbegärliga delar på cykeln, som en cykeldator eller dyra lysen till exempel, så är det däremot bäst att plocka av dem och ta dem med dig.

Sammanfattning

Ett eller helst flera cykellås är en bra försäkring för att försöka undvika en cykelstöld. Förhoppningsvis har vår guide för de bästa cykellåsen gett dig nyttiga tips över hur du överlistar och skrämmer bort cykeltjuvarna. Se till att låset eller låsen du väljer är SSF-godkända för att inte riskera att bli utan försäkring om cykeln trots allt skulle falla offer för en tjuv.

Hjälp gärna dina medcyklister genom att uppmärksamma om du ser något misstänkt runt parkerade cyklar. Om du inte vill ingripa själv kan du tipsa polisen. Om vi alla hjälps åt kan vi förhoppningsvis minska antalet stulna cyklar i Sverige!

Vi hoppas att du aldrig kommer behöva vara med om en cykelstöld så att du kan njuta av många år av cykelglädje.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.