Ett cykelstyre med en cykellampa på.

Bästa cykellampan 2024 – Se till att synas i mörkret

Andraplats

4.9/5

Tredjeplats

4.7/5

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att ha cykelbelysning både fram och bak på din cykel på timmarna mellan skymning och gryning är det inte bara lag på, men det är också en otroligt viktig säkerhetsåtgärd för att undvika onödiga skador och olyckor.

Det är lika viktigt för att kunna ha ordentlig uppsikt när du själv cyklar i mörker, som att se till att du alltid är synlig för andra trafikanter så att din närvaro inte blir som en överraskning. Du som brukar köra bil vet säkert själv hur obehagligt det kan kännas när en cyklist utan plötsligt dyker upp från ingenstans ur mörkret!

Vi har samlat en lista på riktigt bra cykellampor. Vi har också utsett vår favorit Garmin Varia UT800 Smart Head Light som den bästa cykellampan!

Våra favoriter

Garmin Varia UT800 Smart Head Light

Vårt betyg:
5/5

Garmin Varia UT 800 är verkligen den partner du inte visste du saknade på cykelturen. Modellen är utrustad med en synbarhetsvinkel på 270 grader och ett ljusflöde på 800 lumen, vilket leder till att du har en extremt lång räckvidd av ljusflödet, även på dagen.

Dessutom kan du smidigt ändra ljusstyrkan utefter dina behov och snabbt välja mellan 5 olika lägen. Dessa skiljer sig i lumen de utger och du kan med de allra energisnålaste lägen, uppnå en batteritid på 25 timmar!

De smarta funktionerna i Varia UT 800 ger dig även full möjlighet till att även fästa lampan på hjälmen, och tack vare att den väger så pass lite så kommer du knappt känna av att du har med den.

Inte nog med det! Utöver allt detta så anpassar lampan helt automatiskt sin egna ljusstyrka utefter vilka ljusförhållanden som finns runtomkring. Detta leder till optimal energisnålhet och en batteritid du verkligen kan lita på.

Garmin Varia UT 800 är vårat favoritval och en fantastisk cykellampa du ska kika extra på!

Läs mer

Magicshine Monteer 5000S Storm

Vårt betyg:
4.9/5

Här snackar vi verkligen cykellampa med ett stort C! Monteer 5000s Storm från Magicshine passar perfekt för användning vid alla typer av terrängsporter eller MTB. En effekt som kan uppnå hela 5000 lumen och verkligen kan lysa upp varenda kotte som kommer i kontakt med de kraftfulla ljusstrålarna.

Dessutom väger modellen inte speciellt mycket med tanke på styrkan. Faktiskt bara 409 gram när den är full utrustad med batteri, detta gör den till en pålitlig vän att ha med sig ut på äventyr.

Den är vattentät enligt klassningen IPX5 och är även utrustad med en batteriindikator som konstant ger dig feedback om när lampan skulle behöva laddas. Detta görs sedan enkelt genom en USB.

Monteer 5000s Storm är även kapabel till att fästas på cykelhjälmen och har en räckvidd på upp till 265 meter. Den är tillverkad helt av aluminium, vilket gör den till en otroligt robust modell jämfört med sina konkurrenter.

Detta är en riktigt slitstark och pålitlig cykellampa, som dock inte når första plats på grund av sitt lite höga pris i vår mening. Men helt klart en värd plats på topplistan

Läs mer

Gaciron Speed X 1800

Vårt betyg:
4.7/5

Gaciron Speed-X 1800 är en riktigt kraftfull och minimalistiskt cykellampa som passar perfekt vid all typ av cykling vare sig du gillar landsväg, gravel, MTB eller crosscountry. Den sitter alltid stiligt fast vid styret tack vare den robusta stommen i aluminium och designen gör den snyggare än 90% av alla modeller som finns tillgängliga.

Cykellampan är även utrustad med en effekt på 1800 lumen, vilket tillsammans med den kraftfulla ljuskäglan gör att modellen kan uppnå en lång och spridd räckvidd på 150 meter.

Det kraftfulla batteriet kan även uppnå en brinntid på 50 timmar i blinkande läge samt att det snabbt sedan kan laddas upp på så lite som 3,5 timmar med hjälp av ett enkelt USB uttag. Du får även full koll hela tiden på hur batteriet mår under cykelturen genom batteriindikatorn som hela tiden visar när lampan behöver laddas.

Speed-X 1800 är också vattentät enligt klassningen IPX6 vilket gör den perfekt att ha med sig ut även i de allra sämsta väderförhållanden och starkaste regnen. Monteras gör den på styret och det går utmärkt att vrida den som du vill tack vare 360 graders vridkapacitet.

Det här är en modell som får stora applåder från oss och ger dig fantastiskt mycket för pengarna.

Läs mer

Cateye Volt 1700

Vårt betyg:
4.6/5

Här har vi en väldigt kraftfull cykellampa från Cateye! Volt 1700 fungerar perfekt för pendlingen till jobbet på morgonen eller nattcyklingen. Den är nämligen utrustad med två stycken kraftfulla LED strålkastare som tillsammans bidrar med en ljusstyrka på 1700 lumen.

Cykellampan är även utrustad med CatEye OptiCube Lens-teknologi, detta innebär att du får den mest optimala bredden och en lång räckvidd framåt. Sidopanelerna ser även till att andra trafikanter ser dig vilket ökar säkerheten.

Volt 1700 är försedd med 5 stycken ljuslägen så att du lätt kan välja det som passar bäst för just dig vid den rätta tiden på dygnet. Monteringen sker snabbt och smidigt via en gummistop som sätts på styret och du kan enkelt sedan plocka av lampan när den behöver laddas.

Just laddningen sker via USB och det tar i genomsnitt mellan 5,5 – 15 timmar att få ett fulladdat batteri så att du kan ut på äventyren igen. Batteriet sitter integrerat och den höga byggkvaliteten försäkrar dig om en lång hållbarhet.

CatEye Volt 1700 missade pallplatsen med små marginaler, men är fortfarande en modell som vi verkligen tycker du ska spana in!

Läs mer

Sigmasport Aura 60 USB

Vårt betyg:
4.5/5

Här kommer en toppmodell för ett fantastiskt bra pris! Sigmasport Aura 60 har nämligen en väldigt sportig design och väger endast 105 gram, vilket för den perfekt för alla sorters cykling.

Den kraftfulla lampan utger 60 lux och kan uppnå en räckvidd på 70 meter. Brinntiden kan även uppnå tider upp emot 10 timmar vid rätt användning och batteriindikatorn visar dig hela tiden när den behöver laddas.

Dessutom kommer den försedd med 3 olika ljusinställningar och fungerar perfekt vid användning i regn tack vare vattenklassningen StVZO-godkännandet.

Batteriet laddas snabbt upp på bara 3,5 timmar via en simpel USB kabel.

Enda anledningen till att den inte fick en högre placering var att det upptäcktes vid några tester att ljuset var lite “uppdelat” mellan zonerna. Detta är ett litet minus i ett hav av en massa plus och därför tycker vi att Sigmasport Aura 60 förtjänar en plats på våran topplista

Läs mer

Köpguide

Det finns ett otroligt stort utbud av cykellampor, vilket kan göra valet ganska klurigt. Varför behöver jag ens en cykellampa om jag ändå cyklar i en belyst stad och vad betyder lumen egentligen?

Lagen om cykellampor

Mellan skymning och gryning är det lag på att ha både belysning och reflexer på din cykel. Kraven för en godkänd framlampa är att den ska visa ett gult eller vitt ljus med en tillräcklig ljusstyrka för att kunna synas på ett 300 meters avstånd. Dessutom ska du kunna cykla på ett tryggt och säkert sätt. Om du har ett mycket starkt ljus som kan blända andra trafikanter måste du snabbt kunna blända av det.

Baktill är kraven att cykellampan ska visa ett rött ljus. Även här så måste det vara synligt på ett 300 meters avstånd. Om du vill ha ett blinkande bakljus så måste blinkfrekvensen vara på minst 200 blinkningar/minut.

Kraven för reflexer är att du måste ha en vit reflex fram, en röd bak och en orange eller vit reflex på sidan.

Din säkerhet är viktig och om bara några enkla detaljer som dessa kan rädda liv, så är de guld värda och absolut värda en investering!

Lumen

För att ge dig en liten guide över vad lumen egentligen innebär så har vi gjort en liten lista här så att du kan få en bättre uppfattning av ljusstyrkorna.

70-200 lumen – Med denna nivå syns du riktigt bra, men du ser inte superbra själv. Dessa passar bäst i stadsmiljö där du är omgiven av ljus även under kvällarna, alltså inte i kolsvarta skogar.

200-400 lumen – Dessa lampor ger dig själv en lite bättre sikt. En bra kombination mellan att synas superbra och se vägen framför dig helt okej.

400-700 lumen – Om du monterar en lampa med detta ljusflöde kan du enkelt ge dig ut på mörkare äventyr. Du kommer att se riktigt bra och synas ännu bättre!

700-2000 lumen – En cykellampa mellan 700-2000 lumen är en riktigt bra träningslampa för att ge dig ut på skogsäventyr under kvällarna.

2000+ lumen – Natt blir till dag och du kan cykla dygnet runt om du vill. Se bara till att blända av om du får möte av en annan cyklist eller en bil, för nu snackar vi riktigt starka grejer!

Vad är vitsen med blinkande lampor?

En blinkande lampa drar mindre ström än en konstant lysande lampa, men du syns fortfarande bra! Det kan däremot vara lite svårare för dig själv att se om du har en blinkande framlampa när det är mörkt ute, så det är bästa att använda det blinkande läget på baklampan eller under dagtid.

Sammanfattning

Vi hoppas att du har fått lite mer kunskap om cykellampor och fått en påminnelse om hur viktiga de faktiskt är! Även om du inte tänker cykla mitt i natten och behöver en riktigt stark cykellampa i toppklass för över tusenlappen, så finns det många bra cykellampor till ett rimligt pris som ser till att du håller dig säker på vägarna.

Vår favorit Garmin Varia UT800 Smart Head Light ger dig ett riktigt bra ljus till ett rimligt pris. Vi gillar dessutom dess mångsidighet extra mycket. Var rädda om er, glöm inte hjälm och ljus så syns vi nu extra bra ute på cykelvägarna!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.