Ett barn på en barncykel med cykelhjälm.

Bästa cykelhjälmen för barn 2024 – Skydda det viktigaste du har

Bästa hjälmen

4.8/5

bästa med mips

4.6/5

Barnens favorit

4.4/5

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Våra barn är väl ändå bland det käraste och viktigaste vi har i våra liv, och av just precis den anledningen så är det viktigt att vi tar hand om den och skyddar dem från att skada sig eller än värre.

Att barn ska ha hjälm när de cyklar är en självklarhet, men vad många kanske inte alltid tänker på är själva spännet på den där hjälmen och hur viktig dess funktion egentligen är.

Våra favoriter

Bästa barncykelhjälmen med grönt spänne

Lazer P'Nut MIPS

Lazer P’Nut MIPS är en fin och anpassningsbar hjälm där du enkelt kan anpassa utseendet genom att helt enkelt byta ut skalet mot något som är poppis bland barnen för tillfället. Utöver detta så är Lazer P’Nut så klart också utrustad med grönt spänne, men hjälmen tar även säkerheten till en ännu högre nivå genom MIPS-skydd.  

Det innebär att hjälmen kan rotera i förhållande mot huvudet och på så sätt skydda barn från hjärnskador som annars skulle kunna uppstå till följd av rotationsvåld om hjälmen slog i marken på annat än vinkelrätt. 

Läs mer

Bästa barncykelhjälmen med MIPS

Lazer Street+ Junior MIPS

Denna barn och ungdomshjälm från Lazer Street är den ultimata hjälmen för den som söker både en snygg och säker hjälm i ett! Junior Mips hjälm ser vid första anblick ut som en klassisk skatehjälm, men sitter på en hel del viktiga egenskaper som även gör den otroligt säker.   

Junior Mips hjälm är utrustad både med MIPS säkerhetssystem och grönt spänne, för att göra den mycket säker vid en olycka för de allra minsta. Detta säkerhetssystem minskar även risken för hjärnskakning och andra skador vid en cykelolycka. Barnhjälmar med grönt spänne är en speciell nationell rekommendation för barn upp till sju år. Det gröna spännet löses ut vid belastning om det skulle vara så att ett barn fastnar och blir hängandes i hjälmen.  

Med sina 16 ventilationshål svalkar också Junior Mips verkligen ditt barns huvud vid varmare dagar. Denna cykelhjälm är även utrustad med TS+, ett system som gör det lätt att justera hjälmen så den sitter bekvämt och säkert även under fartfyllda cykelturer.  

Junior Mips hjälm är både säker och supersnygg på samma gång, ett tryggt val av cykelhjälm för både större och mindre barn i familjen! 

Barnens favorithjälm

POC Pocito Omne Spin

POC är det välkända svenska märket som grundades 2005 för att skapa produkter som ska minska och förebygga sportrelaterade olyckor. Deras cykelhjälm Pocito Omne Spin är inget undantag! Här snackar vi en cykelhjälm speciellt utformad för barn med ett 360-graders passningssystem för att  exakt anpassning för optimal passform.   

Cykelhjälmen är konstruerad med samma design som modellen för vuxna, men har dessutom en del extra, anpassade funktioner för de allra minsta. Hjälmen har en robust konstruktion med EPS-kärna som är optimerad för att skydda barn under cykelturen vid en olycka. POCs egna patentsökta teknik SPIN, med silikondyna i hjälmen ingår också. 

För att barnen ska bli lätta att se på vägarna har Pocito Omne Spin hjälmar i självlysande färger som väcker uppmärksamhet på långa håll. Hjälmen är även utrustad med reflekterande detaljer för att betona detta ytterligare.  

Pocito Omne Spin är också utvecklad med en ventilationsdesign, något som håller barnets huvud svalt under cykelturen när temperaturen utomhus är hög. Cykelhjälmen passar de som vill ha en säker och sval hjälm som är mycket justerbar och passar barn i alla åldrar.  

Bästa anpassningsbara hjälm

Scott Spunto Junior Plus MIPS

Denna hjälm togs fram av Scott och är inspirerad av vuxenhjälmar, vilket har lett till fantastiskt säker och avancerad barnhjälm. För varför ska vuxenhjälmar vara säkrare än barnhjälmar 

Hjälmen är utrustad med rotationsskyddet MIPS för att minska risken för hjärnskakning och andra hjärnskador vid en cykelolycka. Den är dessutom mycket bekväm, med InMold-konstruktion och mycket effektiv ventilation med 11 ventilationshål.  

Köpguide

Det är inte lätt att välja hjälm till barn, säkerheten är det absolut viktigaste. I det här avsnittet berättar vi mer om vilka egenskaper du ska ha i åtanke vid valet, både för säkerheten och för bekvämlighet så att ditt barn vill fortsätta använda hjälm.

Som förälder så vet vi ju att våra barn är de viktigaste i våra liv och självklart så vill vi skydda dem på absolut bästa vis. Och vi behöver nog inte tala om för någon att en förälders värsta mardröm är att någonting skulle hända deras barn för att på något sätt göra dem illa, framförallt om det är något som trots allt är relativt lätt att undvika.

Gröna spännen rekommenderas av både trafikverket och konsumentverket såväl som läkare för att se till att ditt barn alltid har det ultimata skyddet och kan fortsätta att leka och vara barn, även när det fortfarande har sin hjälm på, oavsett vad det tar sig för aktiviteter.

Trots att gröna spännen har funnits i mer än 25 år nu så är det fortfarande inte en helt vanlig syn, och det är inte många som känner till att de finns eller ens deras funktion. Det var med detta i åtanke som vi skrev denna artikeln och med förhoppning om att fler föräldrar ska få upp ögonen för detta så att kvävningsolyckor ska kunna förhindras och barnen ska kunna fortsätta att vara trygga, oavsett vad de tar sig för när de är ute och leker.

Vad är ett grönt spänne?

Detta spänne är designat för att ge med sig och släppa om barnet skulle fastna någonstans så att det inte blir hängande där och kvävs. Med detta sagt så betyder det inte att hjälmen riskerar att flyga av under en cykelolycka heller, tvärtom så har flera tester visat att den fortfarande sitter lika säkert på huvudet som en vanlig cykelhjälm, precis som den ska göra.

Det gröna spännet uppkom som ett resultat av att det var många olyckor som inträffade bland barn för cirka 25 år sedan. Vad alla dessa olyckor hade gemensamt var att barnet hade fastnat med hjälmen medan det hade lekt, och hade på så sätt blivit hängande och kvävts, vissa med dödlig utgång.

Det är en hemsk sak att föreställa sig och ännu värre att uppleva. Det är också något som folk ganska ofta faktiskt inte tänker på som en risk, även idag. Tyvärr så är inte användandet av gröna spännen lika utbrett som man önskar att det skulle vara, dels för att föräldrar inte känner till det, men även för att de ibland går för att köpa en cykelhjälm och blir rekommenderade en vanlig hjälm istället för en hjälm med grönt spänne.

Även fast det inte finns någon exakt övre åldersgräns för cykelhjälmar med gröna spännen så riktar de sig kanske lite mer mot just yngre barn, då det är oftast dem som löper större risk för denna typ av skada och olyckor.

Orsakerna är egentligen väldigt enkla; även fast en cykelhjälm egentligen är menad att användas bara så länge man är på cykeln, för att sedan tas av när man kliver av och gör något annat så vet vi ju alla att barn inte riktigt fungerar så. Istället så kanske det börjar med en cykeltur för att sluta med att barnet klättrar i en lekställning eller ett träd istället, och det är här som olyckorna många gånger inträffar, då barnet kanske faller eller på annat sätt fastnar med hjälmen och sen blir hängande. Ett vanligt spänne är inte menat att ge efter, utan det är menat att hålla kvar hjälmen på ditt huvud, vilket så klart under en cykelolycka är precis vad man behöver att det ska göra.

Detta är dock ett problem om du blir hängande i hjälmen och inte kan ta dig loss, som i fallet när den fastnar i exempelvis en lekställning. Det gröna spännet är till för just sådana situationer.

Kan man byta ut eller vanligt spänne till ett grönt spänne eller vice versa?

Något du aldrig bör göra är att försöka byta ut spännet, varken till ett grönt eller ett vanligt spänne, då du istället riskerar att råka försvaga spännet och försämra hjälmens skydd. Det är bättre att istället köpa en ny hjälm med det önskade spännet om du av någon anledning känner att du behöver byta.

Att ha i åtanke när du väljer hjälm

Utöver gröna spännet så finns det även andra saker att hålla koll på när du väljer ut en hjälm till ditt barn. Först och främst är ju självklart passform oerhört viktigt. Hjälmen måste sitta säkert på barnets huvud, annars gör den ungefär lika stor nytta som om barnet inte skulle ha någon hjälm överhuvudtaget.

Reflexer är också något att ha i åtanke för att se till att barnet alltid är väl synligt, även när det är mörkt ute. Nu för tiden finns det även hjälmar med inbyggda lampor som hjälper ytterligare när det gäller att öka barnets synlighet.

Många hjälmar är också designade med platta baksidor för att öka både bekvämligheten och passformen för barn som åker i barnstolar eller i cykelvagnar. Dessa hjälper till att skydda barnet från att slå i huvudet vid exempelvis oväntade inbromsningar eller gupp.

Hjälm med bra lufthål och insektsnät är också viktigt för bekvämlighet, framförallt under de varmaste sommarmånaderna.

Sedan är det ju självklart så också att utseende faktiskt spelar roll till viss del. Om barnet inte gillar hur hjälmen ser ut så är ju chansen faktiskt mindre att de kommer att vilja använda sin hjälm, och det är ju faktiskt när den används som den gör mest nytta.

Utöver säkerhetsaspekterna så är det alltid en bra idé att ta med dig ditt barn när du ska välja cykelhjälm åt dem. Dels för att prova på hjälmen och se till att den verkligen passar som den ska, men även för att låta barnet vara med och välja en hjälm som det faktiskt tycker om och kommer att vilja använda.

Precis lika viktigt som användandet av hjälm med gröna spännen är det att komma ihåg att du aldrig ska försöka att byta ut eller förändra spännet på ditt barns hjälm, då risken finns att du istället försvagar hjälmen och minskar dess skyddsförmåga istället. Om du av någon anledning behöver byta ut spännet på barnets hjälm så är det bättre att investera i en helt ny hjälm istället. En hjälm och ditt barns säkerhet är trots allt inte någonting som du vill vara snål och spara in på.

Sammanfattning

Att barnen måste ha hjälm när de cyklar är en självklarhet, men för barn i olika åldrar är det lite saker som skiljer sig åt. Det är för föräldrar en självklarhet att barn ska använda en hjälm för att hålla sig säkra, men det är inte alla föräldrar som vet att ett grönt spänne kan vara skillnaden mellan liv och död för mindre barn.

När det gäller cykelhjälmar med gröna spännen så finns det som tur är mycket att välja på, så du kan vara säker på att hitta en hjälm som både du och ditt barn ska vara nöjda med, oavsett om det är vår personliga favorit från Lazer P’Nut MIPS eller någon annan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.