En cykel som står på en cykelhållare på taket på en bil.

Bästa cykelhållaren för bil utan dragkrok

Förstaplats

5/5

Andraplats

4.9/5

Tredjeplats

4.9/5

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Är du sugen på att dra iväg på cykeläventyr långt hemifrån? Då kanske det är dags att köpa en cykelhållare till bilen! Det finns ett stort utbud av cykelhållare, varav en av de vanligaste typerna är cykelhållare som monteras på dragkroken. Men vad gör man om man inte har en dragkrok på bilen? Tur nog finns det också flera val av cykelhållare som inte kräver dragkrok. Hitta den bästa cykelhållaren för bil utan dragkrok här i vår lista! Kika gärna extra på vår favorit, Thule Upride.

Våra favoriter

Thule UpRide

Vårt betyg:
5/5

Vårt favoritval av cykelhållare för bilar med takräcke är Thule UpRide som är en mycket lättanvänd, takmonterad cykelhållare. Extra bra när du har kolfiberram som du vill hantera varsamt, ytterligare ett plus är att du slipper ta av hjulen.

UpRide fungerar genom att cykeln sitter mycket stabilt i en lätt och stark aluminiumkonstruktion, helt utan kontakt med ramen. UpRide passar alla typer av cykelramar även icke-traditionella, med hjul på en bredd upp till 3 tum.

Lås ingår och cykeln kan enkelt låsas fast i cykelhållaren samt på takräcket. Pålastningen av cykeln tar bara några minuter med hjälp av 2 justerbara hjulhållare fram och smidigt pumpspänne baktill.

Du kan endast lasta en cykel per UpRide men kan fästa fler än en cykelhållare på taket vilket gör att du kan lasta upp till 3 cyklar med tre UpRides, för samma pris som en cykelhållare för 3 cyklar.

Läs mer

Thule ProRide 598

Vårt betyg:
4.9/5

Thules takmonterade cykelhållare ProRide 598 är en bäst-i-test vinnare och är det perfekta alternativet för dig som behöver en enkel och smidig cykelhållare men inte har dragkrok. Modellen är också den cykelhållare som rekommenderas av flest tävlingscyklister.

Med denna modell blir det enkelt och smidigt att spänna fast cykeln med hjälp av gripklorna. Gripklorna har ett jämnt fördelat tryck så din cykeln kan stå stadigt. De är dessutom vadderade så du slipper skador på ramen, vilket är ett problem med många cykelhållare.

ProRide 598 är en uppdaterad modell av den populära ProRide 591 som var marknadsledande i ett flertal år. Den uppdaterade modellen har behållit favoritfunktionerna från 591 och tillfört nya egenskaper som gör cykelhållaren till en klar vinnare.

En av funktionerna som behållits är att cykeln ankras fast med hjälp av hjulen, vilket innebär att du inte behöver oroa dig över olika mått på hjulbas, axellängd och så vidare. Istället kan du enkelt och helt utan verktyg justera längden på hjulfästet.

Cykelhållaren har dessutom fått riktigt bra betyg av konsumenter, vilket alltid betyder mycket.

Läs mer

Thule ThruRide 565

Vårt betyg:
4.9/5

Thule ThruRide 565 är en smidig och stabil cykelhållare för takmontering där din cykel sitter tryggt under hela färden. Det ska vara enkelt att montera och fixera cykeln!

Lasta på och av din cykel mycket smidigt tack vare hållarens gripklo som expanderar brett. Faktum är att gripklon passar alla cykelramar, oavsett storlek.

Cykeln kan enkelt låsas fast i cykelhållaren har en medföljande adapter som är anpassad för cyklar med 12 – 20mm genomgående axlar, detta gör det mycket enkelt att lasta på och av din cykel.
Läs mer

Thule Outride 561

Vårt betyg:
4.7/5

Thule Outride 561 är ett givet alternativ för dig som vill transportera cykeln gaffelmonterat, som proffsen gör.

Modellen har en ny och smart konstruktion för gaffelfästet – ett snabbfäste som kan justeras för alla sorters framgafflar. Även cyklar med skivbroms är kompatibla med denna cykelhållare.

Cykelhållaren har en snygg skena i aluminium som är baserad på samma grundtanke som modellen ProRide. Konstruktionen är inte bara snygg, utan också lätt och smidig, så den passar snabbt och enkelt på din bil.

OutRides snabbspännen för din cykels hjul håller cykeln stadigt och säkert, och innebär en snabb och enkel lastning. Dessa spännen är dessutom justerbara så de passar hjulstorlekar upp till 2,5 tum.

Designen är mångsidig för att vara kompatibel med 9 millimeter standardaxlar och dessutom majoriteten skivbromsar. Den kommer också med en integrerad adapter för cyklar med 30 millimeter axel.

Modellen är låsbar mellan cykeln och cykelhållaren, samt mellan cykelhållaren och takräcket. Lås ingår naturligtvis. Cykelhållaren kommer förmonterad utan lösa delar, så du behöver inga verktyg!

Läs mer

Thule Outway 2bike Platform

Vårt betyg:
4.4/5

Thule Outway 2bike Platform är en bakluckemonterad cykelhållare som klarar av 2 cyklar. Något mycket viktigt är just att den har en upphöjd plattform som gör både bakljus och registreringsskyltar synliga – något man måste vara försiktig med när det gäller bakmonterade hållare. Denna detalj som ser till att hållaren är laglig och säker uppskattas!

Användarvänligheten är ännu en aspekt som gör denna cykelhållare så populär. Cykelhållaren har ett intuitivt åtdragningssystem som ser till att monteringen är enkel och går snabbt. Delvis beror detta på den momentbegränsande Thule AcuTight-vreden och de justerbara och löstagbara cykelramarna.

Cykelhållaren har också ett fast hållargrepp och skydd för bilen med gummiskydd. För enkel förvaring och hantering kan modellen också fällas ihop. Outway 2bike Platform kan alltså vara ett fint val för dig som inte har dragkrok eller takfäste och vill kunna montera cykeln på bilen snabbt och enkelt.
Läs mer

Köpguide

En bra cykelhållare ser till att hålla cykeln säkert på plats under hela färden, utan att behöva förargas över att upptäcka att billacken har repats eller färgen på cykelramen skavts bort när man når sin destination.

Om cykeln är placerad på taket eller bak på bilen har olika för- och nackdelar. En cykel som sitter på taket under färden blir troligtvis mindre smutsig, men kan vara ganska svår att placera där. Dessutom är det stor risk att man skadar cykeln om man blir tankspridd och försöker köra in i garaget eller under något lågt trots att man har cykeln på taket.

En cykel som sitter bak på bilen har en liten risk för att slår emot något eller träffas av stenskott. Nackdelarna är att du riskerar att skymma både registreringsskylt och lampor, samt att cykeln kan bli ordentligt smutsig om du inte skyddar den med ett täcke eller liknande.

Här förklarar vi skillnaderna mellan olika typer av cykelhållare för bilar, samt några användbara tips om pris och lagar.

Olika typer av cykelhållare

Cykelhållare för dragkrok

För dig som har dragkrok på din bil har fler valmöjligheter än de utan dragkrok. Dragkroksmonterade cykelhållare finns i flera modeller, där den vanligaste typen är saxhållare.

Saxhållare är även oftast det billigaste och mest lätthanterliga alternativet, plus att den tar mycket lite förvaringsplats när den är ihopfälld. Den monteras enkelt på dragkroken. Men var försiktig, dessa fästen har ofta problem med att de täcker registreringsnummer och lampor och kan därför vara direkt olagliga. Dessutom kan vissa saxhållare vara ostabila och medföra att både cykel och bil skadas och repas.

På dragkroken kan du även fästa en hållare med en plattform som har en ljusramp bak. Cyklarna, oftast oavsett modell eller vikt, sitter mycket säkert på plattformen, utan att skava mot varandra. Plattformen skymmer inte registreringsskylten, vissa modeller har också en funktion som gör det möjligt att komma åt bakluckan.

Bakluckemonterad cykelhållare

Om du varken har dragkrok eller takräcken på din bil så är en bakluckemonterad cykelhållare ett bra alternativ för att ändå kunna transportera din cykel.

Det viktigaste med en bakluckemonterad cykelhållare är att se till att den passar ordentligt. Dels för att vara säker på att cykeln sitter ordentligt under hela färden, men också för att den inte får täcka registreringsskylt eller lampor. Om du ska köpa en cykelhållare från Thule så kan du kika på deras Köpguide för att se vilken bil de olika hållarna passar till. Se också till att hållaren verkligen klarar av vikten av din cykel.

Takmonterad cykelhållare

Den oftast mest prisvärda och troligen också den vanligaste cykelhållaren som vi ser på vägarna är den takmonterade cykelhållaren.

En stor fördel är att du inte behöver krångla med att montera på och av den när du inte ska transportera cyklar, utan du kan låta den sitta kvar på taket hela året. Dessutom är det mycket smidigare att ha cykeln på taket än på bakluckan om du skulle behöva tillgång till att öppna bakluckan under färden.

Däremot kan det vara ganska tungt och klumpigt att lyfta på och av cykeln från biltaket, speciellt om man är ensam. Risken finns också att man glömmer bort att man har cykeln på taken när man ska köra in i garage eller under låga broar, så försök vara extra uppmärksam.

Kör lagligt

Innan du bestämmer dig för att slå till på en bakmonterad cykelhållare, se till att den verkligen passar dig bil på ett lagligt sätt.

Om hållaren döljer lamporna eller registreringsskylten kan du riskera att åka på en böter. Om registreringsskylten syns, men lamporna på något sätt täcks går det bra att köpa till ljus som du kan fästa ytterst på cykelhållaren.

Du får inte heller lasta på ett sätt som förhindrar föraren att se bakåt.

Om du ska ge dig ut i Europa behöver du kolla upp reglerna för varje land. Vissa länder kräver att din cykelhållare har egen ljusramp och/eller att din registreringsskylt sitter fäst på cykelhållaren.

Pris

Det finns en hel del mycket billiga alternativ på marknaden, det går till och med att hitta hållare för runt 100 kronor, men som alltid så får man oftast inte mer än vad man betalar för. En billig cykelhållare kan vara mycket ostadig och orsaka repor och skador på både bil och cykel. Beroende på rammaterial kan avskavd färg på cykeln innebära att den dessutom börjar rosta.

Vi rekommenderar därför att köpa en cykelhållare av bra kvalitet. Thule tillverkar cykelhållare av mycket god kvalitet, även när vi tittar på deras budgetmodeller. Många oberoende tester online har också utsett Thule som den bästa tillverkaren av cykelhållare.

Oavsett kvalitet på din cykelhållare är det ändå en god idé att stanna med jämna mellanrum för att kontrollera att cykeln eller cyklarna sitter som de ska.

Sammanfattning

Säkerhet, stabilitet och smidighet är det som vi har tittat på mest när vi har plockat fram våra favoriter bland cykelhållare för bilar utan dragkrok. Tillverkaren Thule gör cykelhållare med alla dessa egenskaper och är därför en överlägsen vinnare i såväl premium- som budgetmodeller.

Vår favorit blev Thule UpRide just för att det är den mest prisvärda hållaren som garanterar att din cykel når destinationen utan skador på varken cykel eller bil, men samtidigt inte tömmer hela plånboken. Ett utmärkt val för dig utan varken dragkrok eller takräcke!

En bil med en cykelhållare ger dig fantastiska möjligheter att utforska nya miljöer och banor med din cykel, som med endast cykel hade varit utom räckhåll. Vi är väldigt glada över att varenda cyklist med bil kan vidga sina vyer och utvecklas genom nya äventyr!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.