Flera cyklar som står bredvid varandra.

Vilken cykel passar bäst för mig?

Mountainbike, racercykel eller elcykel – vilken modell passar dig bäst? Möjligheterna är många så att välja cykel idag är inte alltid det lättaste. Så börja med att ställa dig själv frågan vad du vill använda din cykel till. Tänk efter ordentligt innan och välj rätt.

Har du chansen att prova en cykel i butik så gör det. Om du tänker handla online istället, ha bra koll på vilken cykeltyp och storlek som passar dig bäst. Befinner du dig mest i en stadsmiljö så är kanske inte en mountainbike optimal, kör du längre sträckor och långpendlar, är kanske inte en enklare klassisk cykel rätt och kör du mest i skogsterräng är inte en racer det bästa valet.

Massa val där ute

Funktion är definitivt det som avgör när du väljer vilken cykel du ska ha. Som nämnt tidigare så finns det en mängd parametrar man bör ta med i beräkningen: Vad har jag tänkt använda cykeln till? Hur långa sträckor har jag tänkt köra? Vilket underlag kommer jag mestadels att cykla på? Hur ofta kommer jag använda cykeln?

Pendlar du långa sträckor eller kör tuff terräng så blir de olika komponenterna på cykeln – däck, växlar, bromsar, stötdämpning och så vidare – viktigare än om du bara cyklar för att köpa smör eller åker kortare sträckor i en stadsmiljö.

Det gör också att cykling i hög utsträckning blir en materialsport i det långa loppet. Med andra ord, du får i väldigt hög utsträckning vad du betalar för, så bestäm dig snabbt vilken nivå du vill lägga dig på. Du kan alltid lyxa till det med dig dyra skivbromsar och lättviktsramar i ett senare skede, när du har utvecklat ett djupare intresse för cykling. Samtidigt som du lika gärna kan lägga dig på en enklare nivå om du ändå inte hade tänkt använda din cykel till mer avancerad träning eller pendling.

Med olika cykeltyper kommer olika behov

Cykel som cykel? Nja, inte riktigt så. En gång i tiden kanske, men de senaste trettio åren har cykelutbudet blivit allt bredare och mer mångfacetterat. Sedan etableringen av mountainbike i början av nittiotalet har cyklingen blivit, till många cykelentusiasters glädje, allt mer specialiserad och anpassad efter funktion.

Mountainbikens alla funktioner har i sin tur inspirerat nya sorters cyklar som i någon utsträckning använder dess egenskaper. Dessa har dock anpassats till miljöer som inte nödvändigtvis är lika präglade av tuff terräng. Så vad ska du ha i åtanke när det gäller några av de basala cyklarna? Vi går igenom dem i vår manual och hjälper dig på traven.

Sportcykeln
Pendlar du mycket så är sportcykeln det självklara valet. Sittställningen, som är noga anpassad för just pendlare, är något mer framåtlutad än en klassisk cykel, vilket gör att den avlastar ryggen och ger mer kraft när du trampar.

Däcken är lite grövre, vilket gör att de inte är lika ömtåliga och du känner hur cykeln har ett bättre grepp. Dessutom kan du enkelt byta till att ha dubbdäck på vintern, vilket gör att du kan cykla året runt.

Här hittar du mer information om hur du väljer den bästa pendlingscykeln.

Racercykeln
Är du ute efter en cykel som du kan använda som tränings- och tävlingsredskap så är en racercykel perfekt!

I många decennier har racercykling varit en populär sport, med klassiska tävlingar som bland annat Tour De France. Det som skiljer racercykeln från andra cyklar är att hjulen är smalare, den har en låg vikt och sittställningen är aerodynamisk.

Fördelarna med denna typ av cykel är att den är ”snabb” vilket innebär att du får minsta möjliga luftmotstånd och kan på så sätt förbättra din tid, om och om igen. Det finns en anledning till att det är denna typ av cykel som används vid tävlingar, men det har du redan vid det här laget förstått.

Mountainbikecykeln
Vill du kombinera din kärlek för natur och din kärlek för träning? Då är mountainbikecykeln det självklara valet! Cykeln är en populär cykeltyp som får nya anhängare varje dag, och som främst används för att cykla i terräng.

Med sina många växlar och grova däck är den klart en utstickare jämfört med andra cyklar. Så gillar du action, fart och fläkt så är denna sortens cykel perfekt för dig! 

Lär mer om hur du väljer den bästa mountainbikecykeln här.

Classic cykeln
Som namnet kanske redan har avslöjat så är detta den mest klassiska cykeltypen. Sadeln är bekväm och cykeln kommer oftast med en fotbroms och pakethållare. Så cyklar du mycket i stadsmiljöer så är denna sortens cykel perfekt för dig. Kortare turer i måttligt tempo är vad du är ute efter när du trampar på. Fäst en cykelkorg på din cykel och du får lätt med dig jobbväskan, matkassen eller träningskläderna. 

Elcykeln
Ryser du till av blotta tanken på att behöva leta efter en parkeringsplats till bilen? Vill du spara in på bensinpengar? Med en elcykel kan du kombinera båda – att kunna spara både på miljön och plånboken är inte illa eller hur?

Dessutom har elcykel de senaste åren blivit en populär cykeltyp för vardagscyklisterna. Vill du komma fram snabbare och mindre svettig så är denna sort det bästa alternativet. Glömde vi nämna att du får extra skjuts för varje tramptag du tar?

Här hittar du information om hur du väljer den bästa elcykeln.

Hybridcykeln
Du har säkert redan förstått, precis som namnet antyder, att hybridcykeln är en blandning av olika cykeltyper. Dessutom är hybridcykeln ofta en slags mix av mountainbikecyklar och stadscyklar. Vilket också gör det svårt att ringa in hybrid som begrepp, då det är så brett och rymmer så mycket att det ibland är svårt att kategorisera.

Något som dock inte är allt för svårt att kategorisera är däcken på denna cykel – de är ofta smalare och inte lika grova som på en MTB. Växlarna är ofta utanpåliggande, det vill säga kedjan styrs till olika drev på utsidan av navet och framdrevet, vilket gör så att denna cykel passar perfekt för dig som är intresserad av vardagscykling eller enklare terrängcykling.

Oavsett vilken typ av cykel du i slutändan väljer är det viktigt att du baserar ditt val på de komponenter som behövs utifrån vilken terräng och miljö som du främst tänker köra i. Välj rätt cykel för rätt miljö och allting som följer efter det kommer att gå som på (cykel)räls.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.