Styret på en elcykel.

Vanliga frågor om elcyklar – FAQ

Elcyklar har ökat i popularitet de senaste åren, och det med god anledning. Med det sagt så är det kanske inte alltid så lätt att veta vad man ska välja på när man tittar på sin första elcykel. Kanske har man många frågor som man vill få svar på.

Vad skiljer en elcykel från en vanlig cykel? Hur mycket kostar de och hur snabbt kan de gå egentligen? I denna artikel ska vi försöka svara på de vanligaste frågorna om elcyklar.

Hur fort går en elcykel och hur fort får den gå?

För att kunna klassas som en cykel så får cykeln endast gå upp till 25 km/h, efter det stängs motorn av. Självklart kan du cykla snabbare än så på en elcykel också, men då får du göra det med din egen benkraft och utan hjälp av motorn.

På senare tid har man även börjat lansera så kallade speedbikes. Dessa fungerar på samma sätt som vanliga elcyklar men kan gå upp till 45 km/h. På grund av att den höga farten så klassas de dock istället som en moped, vilket innebär att du behöver mopedkörkort och försäkring för att använda dem.

Då vanliga elcyklar (upp till 25 km/h) räknas till cyklar så gäller samma regler för dem som för vanliga cyklar. Alltså behöver du inget körkort eller ytterligare försäkring för en vanlig elcykel.

Hur fungerar en elcykel?

Kort sagt så fungerar de som en vanlig cykel, med den enda skillnaden att de har en motor som hjälper dig att röra dig framåt. För att motorn ska starta måste du trampa. Det funkar alltså inte att sitta stilla och låta motorn göra jobbet, utan den kommer att stängas av igen så snart du slutar att trampa. Motorn hjälper till och gör det lättare att cykla, den sköter däremot inte cyklingen åt dig.

Vanligtvis kan du ställa in hur mycket motorn ska hjälpa till när du cyklar genom en dator. Till exempel kan du ställa in den så att motorn gör det mesta jobbet, eller tvärtom att du gör det mesta jobbet genom att trampa. Ha dock i åtanke att om du låter motorn göra det mesta jobbet så kommer batteriet att ladda ur snabbare. Du kan så klart också stänga av motorn helt och fortsätta att cykla som vanligt – samma sak om batteriet skulle ta slut medan du cyklar.

Utöver inställningar i cykelns dator, så har motorn sensorer som känner av när du trampar och då startar motorn. Beroende på typen av sensor så kan de ibland ha en något försenad reaktion, vilket betyder att du kan behöva trampa ungefär ett halvt tramptag innan motorn drar igång. Det finns också andra sensorer som reagerar snabbare, men de brukar vara åt det dyrare hållet.

Hur långt kan man cykla på en elcykel?

Det finns många olika faktorer som spelar in på hur långt du kan cykla innan batteriet behöver laddas, till exempel de inställningar du har på cykeln, men även din vikt, vägförhållanden och bland annat lufttryck i däcken. Även cykelns motor spelar så klart in.

Men som regel kan man säga att de flesta elcyklar brukar klara sig mellan 30-70km innan det är dags att ladda batteriet.

Pedalerna på en elcykel.

Hur länge håller batteriet?

Om du tar väl hand om din cykel och laddar batteriet på rätt sätt så kan det hålla i flera år. När det börjar bli dags att byta batteri så ta med dig ditt gamla batteri till cykelaffären så att de kan återvinna det åt dig.

Hur laddar man en elcykel?

Lättast är att ta av batteriet från cykeln (de är avtagbara på alla cyklar) och ta med det in och ladda det i ditt vanliga eluttag. Hur lång tid det tar varierar från batteri till batteri, men i snitt brukar det ta mellan 2-6 timmar.

Många gånger kan man låta det ladda över natten och det kommer då att slås av automatiskt och sluta ladda när det är fullt. Det finns dock vissa batterier som inte slår av sig själva, och dessa behöver du då hålla koll på och koppla ifrån när de är färdigladdade. Det går också bra att ladda batteriet direkt på cykeln om du föredrar det.

Vad kostar en elcykel?

Priserna på elcyklar varierar enormt beroende på vad för cykel du är ute efter. De billigaste varianterna brukar gå på ungefär 5000 kronor, medan de dyrare går på cirka 26 000 kronor. Det finns till och med modeller som går på uppemot 70 000 kronor.
Vad som brukar skilja dem åt är dels funktioner men även vikt. Är du ute efter en mer lättviktig cykel med många funktioner så får du räkna med att spendera lite mer pengar.

Vilken elcykel är bäst och vilken ska man välja?

Detta beror helt på vad du är ute efter. Vilken som är den bästa cykeln varierar så klart helt från person till person, och vad som funkar för en person kan vara helt fel för en annan.

Vill du ha tips och råd för att hitta rätt cykel för dig så är du välkommen att läsa vår köpguide för bästa elcykel här.

Hur mycket kan man få i elcykelbidrag?

För ett år sedan var det möjligt att ansöka om bidrag för elcykel. Du kunde då få tillbaka 25% av priset, upp till 10 000 kronor när du köpte en cykel.

Detta bidrag har dock slutats att ge ut från och med oktober 2018, då det ej längre finns tillräckligt med pengar i budgeten för att kunna finansiera detta. Naturvårdsverket har meddelat på sin hemsida att så länge det inte kommer in något ytterligare budget från regeringen så kommer bidrag för elcykel i fortsättningen att utebli helt.

Varför elcykel?

Om du cykelpendlar till jobbet varje dag så är elcykel ett bra alternativ så att du ska slippa komma fram trött och svettig. Dessutom är det ett bra sätt att spara pengar på om du jämför med andra transportmedel så som bil eller moped, eller för den delen buss och tåg. I snitt kostar en elcykel 25 öre per mil.

Förutom att spara pengar så är det även ett bra sätt att värna om miljön på då utsläppen från en elcykel är minimala.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.