Dags för semester och härliga, lediga dagar med massor med tid för cykling! Om du ska resa bort på semestern behöver du planera hur du ska få med dig cykeln, vare sig du planerar att ta bilen, bussen, tåget eller flyget till din destination.
Det går att ta med cykel på alla de sätten att resa, men det kräver planering och förberedelse. Här går vi igenom vad som gäller för de olika resesätten.
Cykel på tåg
Du kan resa med din cykel på tåg till massor av ställen i Sverige, dock inte med SJ:s tåg. De tillåter tyvärr inte cyklar på något av sina tåg, förutom om cykeln är väl nedpackad och skickas som resgods. Många andra bolag tillåter cykel på tåget, men det finns inte plats för hur många cyklar som helst, och för det mesta går det inte att boka plats för cykeln i förväg. Det gäller alltså att vara på tågstationen i god tid och se till så att du får plats med din cykel.
På vissa tåg låter de dig ta med cykeln gratis, till exempel på Arlanda Express och Tåg i Bergslagen, men de allra flesta tar en extra avgift. Tåg i Bergslagen tar max 2 cyklar per tåg, och det är först till kvarn som gäller.
Pris på tåg
Det finns alltså inget enkelt svar på om du kan ta med cykeln på tåget, eller hur mycket det kostar, oavsett hur vi vänder och vrider på det så blir svaret, ”det beror på”. På vissa tåg kostar cykeln 60 kr per sträcka, på andra 100 kr, och på ytterligare andra något annat. På vissa bolag får man ta med cykeln på vissa sträckor eller på vissa tider på dygnet, men inte på andra.
Innan du bestämmer dig för att resa med tåg måste du alltså kontrollera vad som gäller på den sträcka och den tid du ska åka, så att du inte riskerar att stå där på stationen utan möjlighet att åka med tåget.
Cykel på buss
I stort sett gäller samma sak för bussen som för tåget. LänsTrafiken låter dig ta med din cykel kostnadsfritt i mån av plats på regionbussar men inte på stads- eller expressbussar. Varje regionbuss har ett ställ bakpå som har plats för 2 cyklar. Även här gäller först till kvarn. SL tillåter inga cyklar på sina bussar, och Skånetrafiken tillåter cyklar på regionbussarna vissa tider men du måste ha en biljett till cykeln. Cykelbiljett kostar lika mycket som en barnbiljett. Västtrafik tillåter inga cyklar på sina bussar. Flixbuss tillåter cykel på flera av sina busslinjer, en cykelbiljett hos dem kostar 89 kr.
Det är alltså samma råd som gäller om du ska resa med buss som med tåg. Kontrollera alla uppgifter med det bussbolag som trafikerar den sträcka du vill resa.
Cykel på bilen
Om du kan resa med bil kan du enkelt ta med dig en eller flera cyklar på resan. Det finns cykelhållare som du kan sätta på dragkroken, vilket är den vanligaste typen, men det finns också hållare för biltaket och för bakluckan.
Med en dragkroksmonterad cykelhållare kan du lasta mellan en och fyra cyklar, beroende på vilken modell du väljer. Det finns också modeller som gör det möjligt att öppna bakluckan utan att ta bort cyklarna, vilket kan vara praktiskt.
Ingen dragkrok? Det går ändå!
Om du inte har dragkrok på bilen kan du istället välja en cykelhållare för taket, dessa finns också i 2 olika grundmodeller, eller en hållare som du fäster i bakluckans över- och underkant med krokar. Om du väljer den sista typen så bör du kolla så att den passar på din bil, då de är anpassade för olika bilar.
Cykelhållare kan du köpa för från cirka 400 kr för de allra enklaste modellerna till åtskilliga tusenlappar för de mera avancerade. Vi tipsar om de bästa cykelhållarna för dig som inte har dragkrok!
Cykel på flyg
Det är lätt att tro att det är mer komplicerat att flyga med sin cykel än att ta med den på tåget eller bussen, men det är snarare tvärtom.
De allra flesta flygbolag låter dig ta med cykeln, och du kan boka det i förväg. Ingen risk att som med tåget bli stående på stationen för att någon annan hann före och tog de enda cykelplatserna.
Checka in som bagage
Du kan förstås inte ta med cykeln in i flygplanet, utan den checkas in och går som bagage. Många skickar sin cykel precis som den är och monterar bara bort pedalerna, vrider styret ett kvarts varv och släpper ut luften ur däcken, och det går för det mesta alldeles utmärkt. Men vi rekommenderar ändå att du packar in din cykel för att minska risken för att den skadas under transporten.
Det billigaste sättet du kan packa in cykeln på är att fråga på en cykelaffär om de har någon cykelkartong att skänka bort och sedan packa in cykeln i den. Du behöver ta av pedaler och framhjul, och förmodligen måste du sänka sadel och styre för att göra cykeln så liten som möjligt.
För att lätt hitta rätt nivå på dem när du kommer fram kan man sätta en bit tejp och markera höjden på stolpen innan du sänker sadeln eller styret. När du har fått in cykeln i kartongen tejpar du igen den ordentligt, och packar ner tejprullen i din väska så att du har den när det är dags att packa in cykeln för hemresan.
Det finns även särskilda väskor att köpa för att transportera cykeln i. Det finns mjuka och hårda transportväskor, och beroende på hur stora de är kan du behöva plocka isär din cykel ganska mycket.
Pris på flyget
Kostnaden för att ta med cykeln på flyget varierar från gratis, på vissa flygbolag kan du ta den istället för ett annat incheckat bagage, eller som en del av ditt incheckade bagage, till nära 2000 kr för något flygbolag. Det vanligaste är att det hamnar runt 500 kr för flyg inom Europa, om du bokar i förväg.
Det kan också vara lite olika regler för vikt och för hur cykeln måste packas, så hör med ditt flygbolag innan du bokar.
Slutligen
Du ser att det är en hel del att tänka på och förbereda innan det är dags att resa, men när allt väl fallit på plats och du har din cykel med på semestern så är det väl värt det!
Intressant är också att Europaparlamentet i november 2018 tog ett beslut om att alla nya eller upprustade passagerartåg inom EU ska ha plats för minst 8 cyklar, och att detta ska vara infört senast 2020.
Nu går det vidare till gemensam behandling mellan Europaparlamentet, EU-kommissionen och ministerrådet. Förhoppningsvis ser vi snart resultat av det!
Ha en trevlig cykelsemester!