En person som cyklar MTB på en grusstig i skogen.

Vad ska jag köpa för mountainbike om jag är nybörjare?

Sugen på att bli MTB-are? Mountainbiking är minst sagt ett mycket kul och äventyrligt sätt att bränna kalorier på. Nu när våren är på väg in, öppnas det upp fler terränger att cykla på och med varmare väderförhållanden blir också cyklandet mer behagligt. 

Men i en djungel av mountainbikes som finns där ute – hur vet man vilken man ska köpa? Hardtail eller heldämpad? Vilken hjulstorlek? Mycket teknik eller väldigt stripped-down? En ny mountainbike är dessutom en relativt stor investering, så det är en hel del man ska tänka på. 

Men vi på Cykellabbet är här för att göra det lite lättare i valet av cykel. Vi har i denna artikel samlat all den viktigaste informationen man ska tänka på, samt vårt urval av de mountainbikes som vi tycker är bäst för olika typer av nybörjare. Vår guide hjälper dig genom hela processen. 

Att tänka på när du väljer din första MTB

Okej, det finns en hel del punkter som du bör fundera på när du gör ditt val. Men låt inte processen skrämma dig, resultatet kommer bli så värt det. 

Vi kommer att gå igenom varje punkt du bör tänka på här nedan, så du kan fokusera på en sak i taget. Om du vill så kan du göra en checklista samtidigt som du betar av listan. Skriv ner dina funderingar och dina beslut, och ta med listan till cykelaffären. 

Vad är cykelns syfte?

Det första du bör tänka på är hur du planerar att använda cykeln. Tänk främst på vilken typ av terräng du planerar att cykla på mest. Det kan vara skog, asfalt, grus eller lera, till exempel.  

Anledningen till varför du bör fundera på detta först är eftersom detta är det som bestämmer vad din cykel behöver vara utrustad med. Det blir basen av dina kommande val. Många tänker att det är bra att ha en cykel som passar till allt. De vill kunna cykla i skogen, på grusvägar, genom lerpölar och till jobbet på en vardagsmorgon. Om du tänker så, skrota den tanken.  

Mountainbikes är tyvärr inte all-round cyklar, och ska inte heller vara det. För en ultimat MTB-upplevelse ska du ha en cykel som är specifikt utrustad för vissa typer av terränger. Det är möjligt att hitta en cykel som klarar olika typer av liknande terränger, men en cykel som sägs klara alla terränger har antagligen lite bristande teknologi i varje aspekt eftersom den måste anpassas till så mycket. 

Fundera på det du allra mest vill få ut av cyklandet, och utgå från detta. 

Heldämpad eller hardtail?

När du har bestämt vilket syfte cykeln har, så kan du bestämma dig för vilken uppbyggnad den bör ha. Mountainbikes har två olika varianter av ramar – hardtail och heldämpad. 

Heldämpade cyklar kan också kallas fullgung eller full suspension. En heldämpad cykel har två dämpare, en fram i framgaffeln och en bak. Dämpningen brukar kallas för fjädring. Fjädringens jobb är att absorbera stötar och gupp från underlaget när du cyklar så att du får en lugnare och mjukare cykeltur.  

En heldämpad cykel ger dig mer kontroll och säkerhet, men fjädringar drar också ner din hastighet till viss del. Det är därför inte en ram för den som är ute efter hastighet, om man till exempel vill delta i maraton eller liknande. 

Heldämpad cykel för en mjuk cykeltur

Heldämpade cyklar kan också kallas fullgung eller full suspension. En heldämpad cykel har två dämpare, en fram i framgaffeln och en bak. Dämpningen brukar kallas för fjädring. Fjädringens jobb är att absorbera stötar och gupp från underlaget när du cyklar så att du får en lugnare och mjukare cykeltur.  

En heldämpad cykel ger dig mer kontroll och säkerhet, men fjädringar drar också ner din hastighet till viss del. Det är därför inte en ram för den som är ute efter hastighet, om man till exempel vill delta i maraton eller liknande. 

Hardtail cykel för den som vill tävla

En hardtail MTB har endast fjädring framme i framgaffeln. Detta gör att cyklingen kan kännas mer guppig, eftersom cykeln inte skyddar dig från att känna varje stöt som underlaget ger dig. Men, ju mindre fjädring man har, desto snabbare kan man cykla. Detta är därför ett bättre val för den som vill cykla i lopp eller liknande. 

Eftersom hardtails har mindre teknisk utrustning i ramen är det också mindre som behöver underhållas på denna typ av cykel. Det finns färre delar på cykeln som kan gå sönder.  

Vilken är dyrast – hardtail eller heldämpad?

Svaret är ganska logiskt. Heldämpade cyklar är generellt sätt dyrare än hardtails eftersom de är utrustade med så mycket mer.  

Designen av en heldämpad cykel är mer komplex än en hardtail, och olika tillverkare har under senaste åren utvecklat speciella tekniker som de använder på sina cyklar, så priset beror på hur väl utrustad cykeln är och vilka delar den är utrustad med. 

MTB cykeltyper

Det finns olika MTB cykeltyper. De vanligaste är instegs-MTB, crosscountry/maraton, enduro och även MTB modeller som är särskilt designade för kvinnor. Vilken ska man välja och till vilken typ av terräng? 

Instegs-MTB

Instegs-MTB modeller är generellt bäst för skogscykling. De är kraftiga cyklar som klarar av tuffa skogsterränger och trevande tramptag på stigar. Denna modell är bra för nybörjare eftersom de ofta kommer med en hel del teknik och fjädring – de är alltså en lättcyklad grupp cyklar.  

Vårt topp-tips för instegs-MTB? Välj skivbromsar istället för fälgbromsar eftersom dessa ger dig mindre motstånd och effektivare bromsning i blött väder. 

En väldigt enkel instegs-MTB går att hitta under 5 000 kronor, men du kommer verkligen inte få någonting utöver en standardmodell. Du kommer helt enkelt få en cykel som gör det den måste. För en bättre cykel kommer du antagligen behöva spendera närmare 10 000 kronor. En investering, men om du väljer rätt blir det garanterat värt det! 

Crosscountry- och maratoncyklar

Denna grupp cyklar är snabba både uppför och nedför backen. Du kan använda hardtail crosscountry- (XC) eller maratoncyklar för just maraton, men en heldämpad XC kan vara skönare för skogscykling. Precis som namnet anger är det tänkt att det ska vara en cross-country cykel! XC cyklar brukar kosta från 10 000 kronor. 

Endurocyklar

När man handlar cyklar brukar denna kategori oftast kallas “Enduro”, men den kan också kallas All-mountain – så håll utkik för det när du letar cykel. Den här cykeln gör “allt”. Men, vi sa ju att MTB cyklar inte ska göra allt? Nej, vi menar inte allt, allt. Vi menar att den i stort sett klarar alla naturterränger: skog, berg, grus osv.  

Endurocyklar är starka och klarar kraftiga uppförsbackar, och de är dessutom stadiga i nerförsbackar. Det är därför vanligt att denna typ av cykel har en ganska kraftig ram och tjocka däck som tål mycket.  

Endurocyklar har blivit väldigt populära under de senaste åren, eftersom det är många som tycker att denna typ av cykling är roligast. Tack vare det finns det många olika modeller att välja mellan. En för alla behov och önskningar! 

Av de cykelgrupperna vi nämner i denna artikel är endurocykeln den dyraste. Det går att få tag på en endurocykel för runt 15 000 kronor, men för en riktigt bra cykel brukar man behöva spendera mellan 20 000 – 30 000 kronor. 

MTB för kvinnor

Kvinnor kan självklart cykla vilken cykeltyp som helst, men under de senaste åren har varianter av de ovan nämnda cykeltyperna utvecklats speciellt för kvinnor. En MTB designad för en kvinna brukar ofta ha en annorlunda konstruerad ram, med dimensioner som kan passa bättre för kvinnor, en damanpassad sadel och med mindre handtag. 

Man behöver inte välja en dammodell bara för att man är kvinna, men det kan vara bra att veta att detta finns som val. 

Vilken hjulstorlek ska man ha?

Att tänka på först gällande hjulstorlek är din längd. Du måste kunna cykla den hjulstorlek som du väljer. Idag finns det 26, 27,5 och 29 tums hjul. De flesta vuxna är långa nog för att cykla med vilken som helst av dessa storlekar.  

Du testar detta genom att sätta dig på en cykel med den valda hjulstorleken, och om du kan nå ner till marken med båda fötterna och stå stadigt medans du sitter på sadeln så är hjulstorleken okej. 

Om du kan cykla med alla tre hjulstorlekar? Då har du något intressant att titta på. 

  • 29 tums hjul rullar lättare och är snabbare på grusvägar och i skogsterräng. De passar bra för maraton. De kan bli svårhanterliga på svåra terränger. 
  • 26 och 27,5 tums hjul är bättre för teknisk cykling och ger dig mer kontroll. Bättre för tuffa terränger. 

Läs mer om vilka däck som är bäst för olika typer av MTB och terränger i vår guide! 

Vår köpguide för 2020s bästa MTBs och köpguide finns här! 

Sammanfattning

Vi hoppas att denna artikel har hjälpt dig förstå MTB cyklar och vilken typ som är bäst vid olika behov.  

Mountainbiking ska vara ett riktigt kul äventyr och något som kickar igång adrenalinet samtidigt som det är lugnande att få komma ut i naturen. Med rätt val av cykel får du precis detta! 

Så kom ihåg: 

  • Fundera på vilken terräng du främst vill cykla på. 
  • Fundera på hur mycket stöd du vill ha från cykeln – ska du ha hardtail eller heldämpad?
  • Av de cykeltyperna som finns, välj den typen som passar den terräng du vill cykla på. 
  • Hjulstorleken påverkar hur snabbt du rullar fram och hur mycket kontroll du har av cykeln. 

Vi önskar dig all lycka till med ditt första MTB-äventyr! 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.