En person som cyklar på en mountainbike.

Tips till nybörjaren – Mountainbiking

Har du äntligen köpt den där mountainbiken du drömt om? Oavsett om du är atlet som letar efter en ny spännande sport att prova på, eller naturälskare som vill hitta ett nytt sätt att uppleva naturen på, kan mountainbiking vara svaret på dina frågor!  

Men hur kommer man igång som nybörjare med mountainbiking? Vad behöver man ha koll på och tänka på? Här kommer 7 tips för att hjälpa dig sätta igång! 

1. Se till att cykeln är i bra form!

Innan du börjar är det viktigt att du kontrollerar att din cykel är i bra form. Se till att växlarna är på plats, och att dina däck har bra tryck.  

Om däcktrycket är för högt kan hjulen ha en förmåga att studsa mer än som är säkert, men om däcktrycket är för lågt finns naturligtvis risken att du får bucklade fälgar eller punktering.  

Pedaler är en annan sak du kan tänka på. De flesta cyklar kommer med plastpedaler, men många rekommenderar att byta till metallpedaler. Metallpedaler är inte bara mer hållbara, men de leder också till ett mycket bättre grepp för dina fötter. Detta grepp är viktigt för din balans när du är ute i naturen med en mountainbike.  

Många nöjer sig inte nödvändigtvis med sadeln som cykeln kom med. Hög komfort är viktigt när det gäller sadeln, därför kan det vara en idé att testa olika sadelmodeller i cykelaffären.  

2. Ha rätt utrustning!

Om du ska vara ute i naturen själv med mountainbiken är det smart att vara både bekväm och förberedd för det oväntade, vilket är varför det är viktigt att ha rätt kläder och utrustning innan du beger dig ut! 

Se till att du åtminstone har ett par grundläggande plagg som kan hålla dig torr och samtidigt tillåter dig att prestera väl. Detta betyder kläder som är väderbeständiga, men också har förmågan att andas. 

Självklart är en passande hjälm en nödvändighet, men glöm inte vikten av cykelhandskar och knäskydd etc. Läs vår artikel för mer tankar om kläder och utrustning för mountainbike.  

Glöm inte att hålla dig hydratiserad, vilket du enklast och billigast kan göra med en vattenflaska på ramen. Om du ska ut och cykla en längre sträcka kan dock vattenflaskan inte vara tillräcklig. Då kan du fundera på att köpa en ryggsäck med inbyggt vätskesystem.  

Dessutom är andra saker som det är bra att packa med sig proteinbarer, ett första hjälpen-kit, ficklampa, däckjärn, innerslang, multiverktyg och minipump. 

3. Balansträna

Det kommer hjälpa dig när du förstår hur du ska hålla rätt form på din mountainbike. Du kan därför träna på din form innan du ger dig ut i skogen.  

För att exempelvis träna inför att cykla uppför, kan du växla till en lägre växel, luta dig framåt, och sätta vikten på framhjulet.  

När du tränar inför att cykla nerför, kan du istället växla till en högre växel, trampa långsammare eller inte alls, hålla kroppen lös och stå över sadeln.  

Du lär känna din cykel när du tränar och känner hur cykeln reagerar när du bromsar, trampar och provar på tyngdpunktsförflyttning. 

En person som cyklar på en mountainbike.

4. Var inte överambitiös i början

Det är lätt att ställa höga krav på sig själv från början av ett projekt och hoppas att man ska kunna bemästra en ny aktivitet på första försöket. Detta är dock inte hur det generellt sett funkar i vanliga livet, och det behöver det inte heller! 

Att överskatta din egen förmåga i början kan leda till att du blir skadad, vilket troligtvis också kommer skada din självtillit. Sänk dina förväntningar och var resonlig från början. Börja med ett spår som du hört passar för just nybörjare. Vissa nybörjare på mountainbike börjar till exempel på motionsspår. 

Det kan också vara en bra idé att introduceras till ett nytt spår av en kompis. Då kan din vän ge dig tips inför vilka delar av banan som är svåra och hur du kan tänka för att ta dig igenom de delarna.  

5. Öka svårighetsgraden långsamt

Njut av din nybörjarperiod! Efter att du hittat det där spåret, kanske ett motionsspår, som passar bra och inte har för mycket rötter, bemästra den! 

När du känner dig mer bekväm med spåret kan du leka runt med att åka snabbare och långsammare. Du kommer känna hur du sakta bygger upp självförtroendet när du fattar beslut över hur du ska cykla, och du bygger upp förtroendet för din cykel när du känner hur du reagerar för din tyngdförflyttning. 

Utefter att du tränat mer på ett passande spår kan du nu våga köra snabbare. Det är mycket lättare att komma över hinder och rötter när du har fart, så nu är rätt tid att börja öka självtilliten och satsa! 

6. Ät och drick!

Det är inte kul att känna sig uttorkad eller få lågt blodsocker, speciellt inte när du är ute på ett spår. Att inte äta ordentligt och inte dricka nog är dock vanliga fel som nybörjare kan göra. Var inte en av dem! 

Ät och drick därför tillräckligt innan du börjar turen, men ha också med dig snacks och dryck i ryggsäcken. Du behöver inte nödvändigtvis köpa dyra proteinbarer, utan det funkar också att ha med sig en Snickers.  

Det rekommenderas också att äta lite innan du verkligen känner av hungern, då det tekniskt sett är försent om du är på banan och börjar känna dig hungrig. 

7. Kolla inte på framhjulet

Många nybörjare har problemet att de är väldigt fokuserade vad som ska hända näst, till gränsen att de kollar ner på framhjulet eller precis framför framhjulet. Detta leder tyvärr till att du kanske inte har tid att reagera när överraskande hinder dyker upp.  

Istället är det bättre om du fäster blicken cirka 10 meter framför dig. På så sätt har du gott om tid att reagera och fatta beslut.  

Ett annat bra tips är att inte fokusera för mycket på hindren som kommer, utan istället rikta dig in på banan du vill köra. Om ett hinder hamnar framför dig, titta då alltså inte på hindret, utan titta på vägen runt hindret som du kommer ta.  

Sammanfattning

Välkommen till världen av mountainbiking! Hoppas du tyckte om våra tips för nybörjare. Kom ihåg – se till att cykeln är i bra form och se värdet av att ha rätt utrustning med dig!  

Balansträna helst innan du beger dig ut så du har koll på din form, och var inte överambitiös i början, utan öka svårighetsgraden långsamt. Glöm inte att äta och dricka ordentligt, och håll blicken längre fram när du cyklar för att ha bra sikt över vad som kommer. Njut av naturen, och njut av cyklandet!  

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.