Man som cyklar på mountainbike.

Rätt utrustning för mountainbike

Oändliga skogar och vår unika allemansrätt – Sverige är som gjort för mountainbiking! Mountainbike-cyklar är dessutom byggda för terrängcykling, äventyr, tävling och de flesta av dem är dessutom designade för att vara mångsidiga och fungera effektivt i många olika typer av scenarion. 

Cyklarna kännetecknas av breda däck med dobbar som ger bättre grepp i olika typer av terräng, men det finns också en mängd mountainbike-modeller att välja mellan, något vi tipsar om i denna artikel.

Viktigt att tänka på

Behöver du hjälp kan du gå till en cykelaffär då de kan hjälpa dig att välja rätt cykel, ställa in den och även ge råd om ytterligare utrustning som du kanske inte visste att du behövde. Till exempel cykelskor, cykelbyxor, minipump, extra slang och så vidare. Men sedan är det bara att börja köra! Känner du att du har koll på allt detta, så fungerar det galant att beställa allt via nätet.

Du har köpt en mountainbike, vad händer nu?

Även om du har skaffat en alldeles ny, skinande mountainbike är du inte riktigt redo att ge dig ut i spåret än. Ta ett steg tillbaka och läs igenom denna guide där vi går igenom vilka tillbehör du absolut behöver för att få ut det mesta av denna fantastiska sport. Du vill väl både se ut som, känna dig som och cykla som en riktigt mountainbikecyklist? Tänkte väl det! Och genom att göra det kommer du ha roligare där ute dessutom!

Förhoppningsvis läser du redan artiklarna vi har här på sajten. Om du inte gör det rekommenderar vi att du genast börja läsa dem då vi skriver om allt som rör cykling. Där tipsar vi om helt andra prylar, nämligen sådana som du kanske inte nödvändigtvis behöver men som gör cykelturen desto roligare.

Här går vi istället in på de allra viktigaste nödvändigheterna. De viktigaste tillbehören har vi listat överst, vilket gör att det är dem du bör skaffa allra först. Totalt behöver det inte kosta dig mer än ett par tusenlappar att införskaffa hela denna utrustning. Så låt oss inte vänta en sekund till utan börja gå igenom de tillbehör du som mountainbikecyklist inte kan vara utan!

Hjälm
Det kan verka uppenbart, men du skulle förmodligen bli förvånad om du visste hur många cyklister som faktiskt cyklar omkring i MTB-spåren utan att bära en riktig hjälm. Det är som att be om att drabbas av en olycka. Även om du inte vill få en “hjälmfrilla”, kommer du vara glad att du bär hjälm när du försöker dig på nya trick på din mountainbike. Så cykla aldrig utan hjälm.

Som tur är finns det många utmärkta cykelhjälmar på marknaden som ger tillräckligt skydd men samtidigt är stiliga. Vilken typ av hjälm du behöver beror på hur du föredrar att cykla, eftersom det finns hjälmar som ger heltäckande skydd och hjälmar som ger mindre skydd. Så när det kommer till val av detta, så beror det helt och hållet på hur pass seriös cykling du ska ägna dig åt och hur stor din budget är.

Du kan köpa en hyfsat bra hjälm för runt en femhundralapp eller spendera ett par tusen. Det viktiga är att du hittar en hjälm som sitter bra på huvudet och som inte guppar omkring när du cyklar (eller faller). Om du inte kan få din hjälm att sitta bra på huvudet kommer den inte heller att skydda huvudet vid en eventuell olycka. Försök också att få tag på en hjälm som har bra ventilation, eftersom du inte vill tvingas utstå floder av svett som rinner in i ögonen. Det svider, det kan vi garantera

Man som cyklar mountainbike.

Vadderade cykelshorts
Cykelbyxor är ett plagg som kan vara svårt att förstå sig på, inte minst för att de till synes kan tyckas se roliga ut. Men de är din bästa vän när du cyklar även om de ibland kan kännas lite otympliga. Men, sanna våra ord när vi säger att din rumpa kommer vara glad att du valde att sätta på dig cykelbyxorna innan du gav dig ut på en cykeltur. Här tipsar vi om de bästa cykelbyxorna när du ska bege dig ut på en lång runda. Och lite rolig kuriosa, du ska helst bära dem utan underkläder.

Cykeltröja
Tack vare att mountainbikecyklingen har ökat i popularitet har det skett en tillväxt av antalet cykeltröjor på marknaden. Cykeltröjan är att föredra eftersom en vanlig t-shirt i bomull suger åt sig svett, blir tung och därefter snabbt också kall. En bra cykeltröja i funktionsmaterial leder effektivt bort svetten och se till att du håller dig sval.

Ett vätskesystem
Det billigaste alternativet för att hålla dig hydratiserad under cykelturen är att köpa en helt vanlig vattenflaska och fästa den i ramen på din cykel. Vattenflaskor rymmer dock sällan särskilt mycket vatten, och om du cyklar långt behöver du troligtvis en större mängd vatten. Om du har tänkt cykla under en längre tid (mer än 2 timmar) bör du därför köpa en ryggsäck med inbyggt vätskesystem.

Ett par cykelhandskar
Om du någonsin har cyklat utan cykelhandskar och landat på händerna, vet du hur det känns och har förmodligen redan införskaffat handskar. Annars kan du bespara dig mödan genom att redan nu köpa cykelhandskar. Köp handskar som täcker hela fingrarna, du ska trots allt ägna dig åt MTB-cykling och inte cykelpendla till jobbet. Se också till att handskarna har lite vaddering i handflatan, så tröttar du inte ut händerna lika lätt vid cykling i tuff och skakig terräng.

Cykelstrumpor
För att hålla dina fötter svala och torra i skorna behöver du, likt cykeltröja, särskilda cykelstrumpor. Du kan hitta vattentäta strumpor som inte hindrar dig att cykla i regn, eller strumpor av merinoull för extra hög prestanda. Oavsett vilka du väljer kommer strumpor av helylle få dina fötter att svettas, vilket du inte vill.

Specialutformade skor
Oavsett om du väljer cykelskor för klickpedaler eller för plattformspedaler, behöver du ett par skor som kan skydda dina fötter medan du trampar på pedalerna. Skor som är speciellt utformade för mountainbikecykling har ofta en tjockare sula och även hårdare gummi för att hålla dina fötter på plats. En bra investering i det långa loppet!

Det fina med MTB-cykling är hur avslappnad stilen är. Du kan komma undan med så mycket frihet vad gäller utrustning att du inte behöver köpa så pass mycket som man skulle kunna tro. Vår lista ovanför täcker det nödvändigaste och när du har garderat dig med rätt utrustning så kan du med gott samvete hoppa upp på sadeln – du är nämligen redo att ta dig an terrängen nu! 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.