Ett barn och förälder som övar på att cykla i solnedgången.

Att lära sig cykla – Hur du lär ditt barn att cykla

Inget slår triumfen i blicken och stoltheten i leendet första gången ditt barn cyklar alldeles själv!

Att lära sig cykla är ett av de största stegen i ditt barns utveckling, nästan lika stort som att lära sig gå. Och du vill förstås vara där och dela ögonblicket och göra det till en så bra upplevelse som möjligt för både dig och ditt barn. Här får du några tips på hur du kan lära barnet cykla på ett säkert sätt. 

Cykelutrustning

Det är viktigt med rätt utrustning. En cykel förstås och en bra, godkänd hjälm. Cykeln ska vara i rätt storlek för att ditt barn ska känna sig säker. Det innebär att hen ska kunna ha båda fötterna i marken när sadeln är i nedersta läget, och lätt nå handtagen med båda händerna även när styret är i yttersta läget vid svängar.

Om ni har köpt en speciell springcykel att lära sig på, så är det inte så mycket mer att tänka på än just storleken. Om ni istället använder en vanlig barncykel så bör pedalerna monteras bort innan ni börjar träna. Läs mer om hur du väljer rätt storlek på cykeln till ditt barn här.

Hjälmen måste också vara i rätt storlek och sitta bra. För mindre barn under 7 år, rekommenderas en hjälm med det gröna spännet, som löser ut av sig självt om barnet skulle fastna och bli hängande.

Ett par stadiga och bra skor, jeans och en långärmad tröja skadar inte heller. Nu har ni det som behövs och det är dags att ge sig ut och träna! 

Första gångerna på cykeln

Välj en plats utan trafik och utan upp- eller nedförsbackar, och låt barnet börja röra sig framåt, gående men sittande på cykeln. Gå med hela tiden och se till så att det blir en lättsam och positiv upplevelse. Först långsamt, sedan lite snabbare, men se till så att barnet hela tiden känner sig tryggt och har roligt.

Balansen blir bättre med lite fart, så efter en stund kan du uppmuntra ditt barn att börja skjuta ifrån lite mer, men låta fötterna glida i lätt kontakt med marken. Både för balansens skull och för att kunna reglera hastigheten. Var beredd på att du får jogga eller springa med när barnet börjar få upp farten! 

Beroende på ålder och andra individuella faktorer, kan det ta olika lång tid innan barnet känner sig säkert och börjar kunna hålla balansen. Men, när du ser att är dags så är det en bra idé att börja öva lite styrning. Om man gör det till en lek så är det lätt att lära sig.

Sätt upp en bana, kanske med koner eller något annat som barnet får zick-zacka mellan. I början kan det vara svårt att svänga lagom, men med lite övning så brukar det gå bra. Ta det i barnets takt. Vissa barn tycker det är lite otäckt och behöver lite mer tid för att vänja sig. 

En del barn blir så duktiga och snabba med sina springcyklar att de nästan kan hänga med större barn eller familjen på kortare cykelturer.

En flicka som sitter på en barncykel.

Cykla med pedaler

När du känner att ditt barn kan hålla balansen och är moget för att ta nästa steg, är det dags att montera på pedalerna och börja cykla på riktigt! Då behöver ni förmodligen också höja sadeln en aning, för att det ska gå att trampa bekvämt. Men höj inte för mycket, fötterna måste fortfarande nå ner till marken.

Nu är det verkligen viktigt att ni är på en säker plats utan trafik, och utan att sluttning. Det är enklast att cykla på asfalt, men det är bra om asfalten gränsar till en gräsmatta. Det kan kännas tryggt att kunna styra mot gräset om det blir läskigt eller barnet känner att det håller på att tappa balansen. 

Spring bredvid eller precis bakom de första gångerna, sedan kan det vara en bra idé att låta ditt barn cykla emot dig, för att uppmuntra honom eller henne att titta framåt. 

Bromsa

En stor skillnad är att med springcykel bromsar man genom att släpa fötterna i marken, men med pedaler måste man lära sig att använda cykelns broms, i alla fall när det börjar gå lite fortare. Så det är viktigt att öva på att sakta in och att stanna. Använd en cykel med fotbroms, det är säkrare så här i början.

Nu bör ni också gå tillbaka till banan där ni övade styrning och fortsätta lekarna där. Att cykla slalom mellan koner tränar barnet både på att styra och på att bromsa lagom mycket för att komma igenom kurvorna. 

Säkerheten först!

När ni kommit så här långt så kan ditt barn cykla. Ni har sett till så att ni har använt rätt utrustning, börjat öva balans med en springcykel, fortsatt öva med pedaler. Ni har gjort ett bra och grundligt jobb och han/hon har blivit riktigt duktig.

Glöm dock inte att det är en helt annan sak att cykla på avskärmade platser än att cykla i trafik. Det är inte förrän i 12-årsåldern som de flesta barn har utvecklat de förmågor som behövs för att klara av att cykla i normal stadstrafik.

I ett lugnare område och med särskilda cykelvägar kan förstås även yngre barn ta sig fram själva, men för att cykla på trafikerade vägar bör man vänta tills man är ca 12 år. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.