En cykel som är upphängd på väggen.

Hur du bäst förvarar cykeln i hemmet

Att ha en cykel är nästan självklart för många i Sverige idag. Enligt statistik cyklar var tredje svensk varje vecka!

Att cykla är inte bara ett bra sätt att få motion utan även väldigt miljövänligt. En faktor som kan påverka denna siffra negativt är antalet cykelstölder då de har ökat de senaste åren vilket leder till att man kanske inte vill ställa sin cykel i cykelställen utanför huset eller lägenheten!

Det är faktiskt så att 10,3 % av hushållen i Sverige uppgav år 2017 att de hade fallit offer för cykelstöld, år 2018 anmäldes runt 65 700 cykelstölder i Sverige!

En cykel är en värdepryl och kan vara väldigt viktigt för den som cykelpendlar till jobbet. Att förvara sin cykel I hemmet blir allt vanligare men om du inte har ett hus med förråd eller garage kan det bli riktigt knöligt att klämma in den i lägenheten. Hur får man plats? Var kan man förvara sin cykel i hemmet?

Permanenta förvaringslösningar för cyklar

Häng den från taket!
En enkel lösning men kanske inte den finaste dekorationen. Fäst krokar från taket och häng sedan cykeln där när du inte använder den. Om du har ett garage eller tvättstuga kan du enkelt hänga den lite undangömd men om du verkligen lever trångt kan du behöva hänga den i vardagsrummet.

Det finns lyftanordningar som du kan använda för att hänga cykeln på krokar från taket. Om du har högt i tak kan du överväga att skaffa en takställning eller upphängningsanordning som ibland kan involvera en stege eller trapp.

Dessa rekommenderas mer för de som inte cyklar så frekvent eftersom det kan vara ganska omständligt att hissa cykeln upp och ned vid varje användningstillfälle. Den är inte det enklaste att installera samt använda, men ser ganska snärtig ut!

Häng upp den på väggen!
Detta är den enklaste lösningen för att förvara en cykel i ett litet hem och ger en fin 3D effekt, lite som ett konstverk. Köp en cykelhylla, det ser ut lite grann som en flytande hylla, denna håller kvar cykeln säkert.

Om detta inte passar dig kan du inhandla krokar eller vinkeljärn för en mer industriell look.

Med vertikala förvaringskrokar kan du enkelt skruva in krokarna i väggen och hänga upp cykeln. De är perfekta för att förvara en cykel i hemmet när längden är ett problem men djupet har en större yta.

Du kan även enkelt förvara flera cyklar per krok. Dessa krokar syns ofta i cykelaffärer och kan köpas i de flesta cykel- eller biltillbehörsaffärer. Med denna krok hänger cykeln utåt mot rummet.

Om djupet är förvaringsproblemet kan horisontala uppfällbara ställningar vara fördelaktiga. Här hänger cykeln längs med väggen och hålls uppe av två krokar som fäster samman på en slags tub. Denna krok kan oftast fällas in mot väggen när cykeln används och på så vis får man mer utrymme.

Göm den!
En väldigt simpel lösning för den som vill spendera minimum på förvaring är att gömma cykeln bakom större möbler eller bakom en gardin. Den blir inte osynlig, men betydligt mer diskret!

En visningshylla
Köp en stor hylla med en öppen yta höst upp eller i mitten för att placera din cykel på. Dekorera även med andra accessoarer så blir det en fin prydnad i rummet. Det krävs självklart en stor möbel men om du kan utnyttja den för mer förvaring än enbart cykeln är det ganska smidigt och helt klart värt det.

Förvara cykeln under trapporna
Har du en trappuppgång i din lägenhetsbyggnad och får tillåtelse från din hyresvärd kan du förvara cykeln under trapporna. Glöm inte att låsa cykeln även om du litar på dina grannar!

En cykel inomhus framför en bokhylla.

Tillfälliga förvaringslösningar för cyklar

Tak till golvställning!
Det här är en stång som du klämmer fast mellan taket och golvet och sedan hänger din cykel på. Detta är smidigt om du bor i hyresrätt då du faktiskt inte monterar något eller skadar fastigheten.

Tak till golvställningar spänns oftast fast via fjädring eller gångjärn och går enkelt att montera ner vid behov. De klarar oftast två cyklar.

Väggställningar
De ser ut som en klädställning, fast för dina cyklar. En enkel lösning som inte kräver någon installation. Du placerar bara ställningen i ett hörn och hänger upp cykeln, i vissa fall lutar själva ställningen mot väggen för stabilitet.

Nu har du förhoppningsvis fått några snabba tips på hur du enkelt och stilrent förvarar din cykel i hemmet! Fortsätt för all del att cykla då du gör både din hälsa och miljön en otrolig tjänst. Sveriges cykelkultur är tydlig och vi ligger högt upp på listan över antalet cyklister tillsammans med Holland, Tyskland, Danmark och Finland, låt oss hålla placeringen och förbli ett miljövänligt land.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.