Om du funderar på att börja med mountainbiking är du troligtvis full av frågor som behöver besvaras innan du gör ditt köp. Vilken ramstorlek ska du ha? Ska du köpa en dam-mountainbike om du är tjej? Vilka kläder och vilken utrustning behöver du?
Oroa dig inte, vi är här för att svara på dessa frågor och fler! Välkommen till den spännande världen av mountainbiking!
Ska man köpa ny eller begagnad?
Om du väljer att köpa din mountainbike ny i en cykelaffär finns en del fördelar. En riktig cykelhandlare kan nämligen ge dig bra information och hjälp, och ge dig råd baserat på just din situation och hur samt var du vill cykla.
Dessutom finns det alltid en risk när man köper begagnat, vilket är att du om du köper en bra cykel till ett grymt pris, kan det kosta dig dyrt senare.
Slitaget är nämligen stort på MTB-cyklar, vilket kan leda till att du med tiden kan behöva byta ut eller reparera slitagedelarna. En fin cykel innebär oftast dyra slitagedelar, vilket är något att ha i åtanke. En utsliten drivlina kan exempelvis kosta mycket att byta.
Som nybörjare är det också möjligt att du missar eventuella svårhittade defekter på den begagnade cykeln. Naturligtvis kan du dock hitta bra fynd när det gäller begagnade cyklar. Ett bra tips är därför att ta med en cykelkunnig person som kan hjälpa till.
En bra tid att köpa begagnade cyklar är under hösten, när tävlingssäsongen är över. Då säljer många cyklister årets tävlingscyklar.
Kan jag ha en mountainbike som funkar för allt?
Många som börjar som nybörjare med mountainbiking kanske inte riktigt bestämt sig för exakt vilket ändamål de vill ha cykeln för. Det kan även vara så att de kanske vill ha en cykel som kan stödja dem på äventyr i skogen, men också användas för pendlande. Går det?
Detta finns det delade meningar om. Många som tar mountainbiking seriöst menar att man absolut inte ska använda en mountainbike för annat än MTB-terräng.
Och visst är det sant att cyklar naturligtvis är tillverkade med ett ändamål i åtanke. Du har hybridcykeln för din pendling, landsvägsracern för att åka på asfalt, och din MTB när du ska ut i skogen. Du kommer alltså märka av skillnaden i din cykelupplevelse om du väljer rätt grenspecifika cykel för ditt ändamål.
Dock finns det MTB-cyklar som tagits fram för att vara mer mångsidiga och som kan hantera alla dina cykeläventyr. Läs mer om olika modeller av mountainbikes i vår Köpguide för bästa mountainbiken!
Behöver jag en damcykel om jag är tjej?
Det finns fler och fler märken som väljer att ta fram damspecifika cyklar, som är särskilt anpassade för just tjejer och kan leda till bättre komfort från början. Idag finns det många fina val när det gäller damspecifika MTB-cyklar.
Oavsett kön väljer många att byta ut sadeln på den MTB de köper för att se till att de hittar en sadel som passar dem. Speciellt damcyklister kan vilja hitta en sadel som är mer bekväm för just kvinnor. Om du är tjej och köper en damspecifik MTB är det möjligt att du redan känner dig nöjd med sadeln som kommer med cykeln och att styrstammen redan är lite kortare, vilket kan passa väl.
Men när du försöker hitta en MTB som passar dig handlar det till slut om mått. Beroende på dina mått kan det alltså vara att en vanlig MTB passar dig mycket bättre än en damspecifik.
Det finns mycket information på marknaden för just bekväma och kvalitativa damcyklar.
Vilken ramstorlek ska jag ha?
Vilken ramstorlek du bör ha på cykeln räknas oftast ut baserat på hur lång du är. Ramstorleken för en MTB mäts i tum. Här nedan är en generell guide för att räkna ut rätt ramstorlek baserat på din längd.
150–160 cm: Ramstorlek XS, 13–15 tum
160–170 cm: Ramstorlek S, 15–17 tum
170–180 cm: Ramstorlek M, 17–18 tum
180–190 cm: Ramstorlek L, 18–19 tum
185–195 cm: Ramstorlek XL, 19–20 tum
190–200 cm: Ramstorlek XXL, 20–21 tum
Vad är skillnaden mellan hardtail och heldämpad?
Den största skillnaden mellan hardtail och heldämpade MTB-cyklar är att hardtail bara har dämpning där fram, medan en heldämpad har dämpning både fram och bak.
Hardtail är lättare eftersom den har färre mekaniska delar, och den är därför också lättare att underhålla. På grund av detta är den också snabbare, speciellt i klättring. Hardtail passar alltså bäst för dig som vill cykla fort och kanske köra cykellopp med enklare terräng.
Heldämpad absorberar stötar väl och har därför bättre komfort, och tillåter dig mer kontroll. Den är dessutom snabbare utförs. Det passar därför dig som vill satsa på downhill-cykling eller teknisk MTB-cykling med hinder.
Vilka kläder behöver jag?
När många hör ordet “cykelkläder” är det första de tänker på de där extremt tajta cykelbyxorna! När det gäller kläder för mountainbiking behöver kläderna dock inte vara lika tajta som hos en del andra cykelsporter.
Eftersom aerodynamik inte är lika viktigt som i andra cyklingsporter blir “de rätta kläderna” för mountainbiking mer av en smaksak. Om du tittar på en MTB-tävling kan du ofta hitta både cyklister i tajtare kläder och de som väljer något mer lössittande.
De som sysslar med mer extrem mountainbiking måste ha skyddsutrustningen i åtanke när de cyklar. I dessa fall sitter skydden oftast bättre och ger mindre skavsår om du har mer lössittande kläder.
Vilken utrustning behöver jag?
Vilka kläder behöver jag?
När många hör ordet “cykelkläder” är det första de tänker på de där extremt tajta cykelbyxorna! När det gäller kläder för mountainbiking behöver kläderna dock inte vara lika tajta som hos en del andra cykelsporter.
Eftersom aerodynamik inte är lika viktigt som i andra cyklingsporter blir “de rätta kläderna” för mountainbiking mer av en smaksak. Om du tittar på en MTB-tävling kan du ofta hitta både cyklister i tajtare kläder och de som väljer något mer lössittande.
De som sysslar med mer extrem mountainbiking måste ha skyddsutrustningen i åtanke när de cyklar. I dessa fall sitter skydden oftast bättre och ger mindre skavsår om du har mer lössittande kläder.
När du budgeterar ditt första MTB-köp är det viktigt att du också kommer ihåg att budgetera för kringutrustningen!
När du tittar på priset av en cykel är det möjligt att du glömmer bort hur mycket pengar du också behöver spendera på utrustning som du kommer att behöva, och kanske en del utrustning som du helt enkelt vill ha.
Exempelvis är det bra att komma ihåg att pedaler ofta inte ingår när du köper en MTB. Detta kan gälla även när du köper en begagnad cykel.
Nedan är en lista på en del utrustning som ibland är ett måste, och annars är något som många MTB-cyklister anser vara viktiga och användbara:
- Pedaler
- Hjälm
- Kedjeolja
- Multiverktyg
- Liten cykelpump
- Flaskhållare & flaska
- Välpassande sadel
- Styrstam som passar din överkroppslängd
- Cykelhandskar
- Cykelskor & cykelstrumpor
- Cykelbyxor & cykeltröja
Läs mer i vår artikel om rätt utrustning för mountainbike, om du fortfarande känner dig osäker!
Avslutande ord
Hoppas du känner dig mer självsäker inför ditt nya MTB-äventyr och inte alltför överväldigad av all ny information! Kom ihåg att ta ett steg i taget. Det finns mycket hjälp från artiklar på nätet, och du kan också fundera på att joina en lokal cykelklubb för hjälp och inspiration!
Njut av ditt nya mountainbike-liv!