En cykel framför en gul vägg.

FAQ för nybörjaren – Cykling

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cykloteket.

Om du är nybörjare när det gäller cykling, eller om du kanske cyklat en del, men funderar på att ta det ett steg längre, kan du ha frågor. Vilken cykel passar dig bäst? Var ska du köpa cykeln? Vad är ramnummer? Och behöver du tvätta din cykel? 

Dessa frågor och fler ska vi svara på i denna FAQ för cyklings-nybörjare! Läs vidare och kolla gärna på våra andra artiklar för utförligare svar och fler tips! 

Vilken cykel ska jag köpa?

Först och främst, vilken cykel bör just du köpa? Är det en racercykel du ska ha, en mountainbike eller kanske en elcykel 

Den viktigaste faktorn du behöver tänka över är funktion. Vad har du tänkt använda din cykel till och hur långa sträckor behöver du cykla? Kommer du använda cykeln ofta? 

Om du planerar använda cykeln för att pendla är exempelvis sportcykeln ett bra val. Dess sittställning avlastar ryggen och ger dig kraft i trampandet.  

Planerar du istället att använda cykeln som ett träningsredskap och möjligtvis för tävling, då är det en racercykel du ska ha! Denna cykel är först och främst snabb, vilket betyder att du kan tävla (mot dig själv om ingen annan) och förbättra din tid och fart. 

Om du älskar natur och vill göra naturen till din träningsplats kan en mountainbike bli lösningen på dina problem. För mer info och fler exempel på vilka cyklar som kan passa dina behov, läs vår artikel om vilken cykel som passar bäst för dig! 

Vilken tum på cykeln ska jag ha?

När en cykels storlek beskrivs talas det delvis ofta om tum. Generellt syftar tum på din ramstorlek, speciellt när det gäller mountainbikes. Även dina hjul mäts ofta i tum.  

Det är viktigt att ha koll på ramstorleken, eftersom olika ramstorlekar passar olika människor, baserat på deras längd! För att ta reda på vilken tum på cykeln du ska ha är det bra att kika på några generella guider som föreslår en ramstorlek beroende på cykeltyp och din längd.  

För en mountainbike föreslås till exempel ramstorlek S (15–17 tum) för de som är 160–170 centimeter långa, M (17–18 tum) för de som är 170–180 centimeter långa, och L (18–19 tum) för de som är 180–190 centimeter långa. 

Läs denna artikel för att se hela vår guide för vilken cykelstorlek som passar dig bäst baserat på cykeltyp och din längd! Guiden inkluderar också en storleksguide för barncyklar. 

En cykel som står på en mörk gata.

Hur mycket kostar en cykel?

Tyvärr finns det inget enkelt svar på denna fråga. Som de flesta produkter idag kommer cyklar i många olika nivåer av både pris och kvalitet. Vissa spenderar ett par tusenlappar på cykeln, andra har högre krav och lägger till en nolla på den summan.  

När du bestämmer dig hur mycket du är villig att betala för cykeln, kom ihåg att det oftast blir lite dyrare än siffran du ser på prislappen. Ibland ingår exempelvis inte pedaler eller andra tillbehör, och ofta finns det en del tillbehör som du inte förväntade att du skulle behöva men plötsligt känns livsviktiga. 

Var köper man en cykel?

Traditionellt köpte man ofta sin cykel i en vanlig cykelbutik, och det finns fördelar med detta. När du handlar i en cykelbutik kan du ofta få hjälp från en handlare som kan vägleda dig i ditt cykelköp. Du kan också prova cykeln, och om du får problem med cykeln senare kan du gå tillbaka till samma butik.  

Idag väljer många dock att köpa cykeln på nätet. Eftersom du inte får samma personliga kontakt på nätet som i en butik, kan du ofta få en cykel till ett billigare pris. Näthandlare idag har dessutom väldigt konkurrenskraftiga utbud med ett sortiment av märken som ibland inte ens kan köpas i butiker.  

Ett par näthandlare du kan köpa cyklar från är exempelvis Cykloteket och Stadium 

Varför ska jag välja cykling?

Svaret är enkelt; att cykla har helt enkelt fantastiska fördelar för dig och din kropp! 

Att cykla motverkar många sjukdomar, såsom hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck, demens och depression. Det förbättrar din koncentrationsförmåga och det är bra för humöret!  

Dessutom kan du spara både pengar och tid genom att cykelpendla och skippa gymmet. Och vi har inte ens nämnt hur miljövänligt det är än! Fördelarna är oändliga, och om du fortfarande behöver motivation kan du läsa vår artikel där vi utvecklar dessa fördelar här 

Var sitter ramnummer på en cykel?

Ett ramnummer är ett nummer som alla cyklar ska vara märkta med, och detta nummer kan komma till hands om du tappar bort din cykel eller om den blir stulen.  

Ramnumret sitter inte alltid på samma plats på alla cyklar, men det finns ett par platser på cykeln du kan leta efter det på. Först kan du kika mellan pedalerna på ramens undersida. Om du inte hittar numret där kan du kolla på styrrörets framsida eller baksida, eller sadelrörets framsida eller baksida.  

Vad väger en cykel?

Hur mycket en cykel väger är också något som skiljer som mycket mellan olika typer av cyklar.  

Vanliga brukscyklar kan ofta ligga på ca 16–20 kilo, men racercyklar som ska vara så lättviktiga som möjligt kan ofta ligga på 7,5 kilo. Enligt Internationella Cykelunionen (UCI) är 6,8 kilo minimumgränsen för hur mycket cykeln får väga i tävling. 

Behöver jag tvätta min cykel?

Många har naturligtvis inte cykelrengöring som deras favorithobby, men att tvätta och rengöra din cykel regelbundet kan hjälpa din cykel att hålla sig i gott skickDetta leder till att din cykel har längre livslängd och färre problem, vilket innebär att du behöver spendera mindre tid och pengar i framtiden på att ta cykeln till verkstaden! 

En cykel i gott skick kommer dessutom se till att din cykling är så smidig och bekväm som möjligt! Om din cykel oftast inte blir särskilt smutsig under dina turer kan du rengöra cykel med några veckors mellanrum. Om du exempelvis har en mountainbike som ofta blir lerig och smutsig kan det dock vara bra att rengöra den oftare, ett par gånger i månaden förslagsvis.  

För mer info om hur du kan tvätta cykeln, läs vår artikel “Dags att tvätta cykeln? Såhär gör du lättast! 

Behöver jag ha speciell klädsel när jag cyklar?

Om du ägnar dig åt cyklingstävlingar och race är det troligt att du redan vet en hel del om cykelkläder. Men behöver du verkligen cykelkläder om du bara är vardagscyklist? 

Detta är ett personligt val, men om du cyklar regelbundet och vill ha så bra resultat som möjligt när du cyklar kan en del cykelkläder vara ett klokt alternativ! 

En princip när det gäller kläder för cykling är att man ofta kör lager på lager. Därför ingår underställ ofta bland en cyklists klädplagg. Andra plagg är cykelbyxor, cykeltröjor och cykelstrumpor. Många inkluderar också mössa, cykelglasögon och cykelhandskar. 

För att förstå dina val för cykelkläder och vad du kan tänka på, läs vår klädguide för cyklister 

Avslutande ord

Det finns en hel del kunskap att ta del av när det gäller cykelvärlden, men låt dig inte skrämmasAtt cykla kan ha underbara fördelar för dig, och varje fråga har ett svar.  

Om du är en av personerna som tycker om att ha stenkoll innan de börjar en aktivitet, fortsätt läsa! Det finns mycket information därute som kan hjälpa dig veta exakt hur du kan tänka när du gör val kring cykling.  

Njut av din cykling! 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.