Tre cyklister som cyklar med ett stort leende på läpparna.

Din kompletta guide till Vätternrundan

Ett av världens största motionsinriktade cykellopp går runt östgötska Vättern och lockar årligen cyklister världen över. Det är en ordentlig utmaning att ta sig an, loppet är hela 30 mil och kräver stora förberedelser, men de mäktiga vyerna runt Vättern gör att det är så populärt. Här hittar du allt du behöver veta om du vill ta dig an Vätternrundan, en komplett guide helt enkelt!

Förberedelser

Om du som så många andra cyklister har bestämt dig för att ta dig an utmaningen så kommer du troligtvis vilja vara ordentligt förberedd. Först om främst, om du har en sjukdom eller skada så är det rekommenderat att diskutera ditt deltagande med en doktor. Känner du av några symptom innan loppen ska du inte starta. Din hälsa kommer i första hand!

För att förbereda din kropp på bästa sätt inför loppet är det rekommenderat att du åtminstone cyklar totalt 100 mil under våren innan loppet. Det ser till att du har tränat upp styrkan och konditionen i kroppen. Dessutom är det bra att cykla in din utrustning ordentligt, det värsta som finns är nog att man inser att cykelhjälmen eller cykelbyxorna du precis köpt inför loppen inte alls sitter bekvämt och börjar skava redan efter en timme.

Det är bra att ge dig ut på cykelturer så ofta som möjligt, börja med kortare turer och öka distansen successivt. Prova minst ett långlopp på i alla fall 10 mil innan loppet så att du vet vad du ger dig in på!

Ät rätt!

Förutom att förbereda kroppen på denna tuffa utmaning med träning, så behöver du också se till att äta rätt så att du får ordentligt med energi. Ungefär 3-4 veckor innan det är dags för loppet bör du börja öka ditt energiintag. Fyll på tallriken med lite extra nyttiga kolhydrater. Se till att fortfarande få i dig en varierad kost som innehåller fett, vitaminer, proteiner och antioxidanter.

En vecka innan loppet bör du minska din träningsfrekvens, men fortfarande äta som när du tränade som mest. Det gör du för att fylla på kroppens energireserver. Om du planerar att dricka en energidryck under loppen så bör du testa den innan så att du vet hur din kropp reagerar på drycken.

De sista två dagarna innan loppet kan du ladda på med extra kolhydrater, här gör det ingenting om det inte är särskilt nyttiga, utan nu handlar det om att få i dig så mycket energi som möjligt. Toppa gröten med extra sylt eller honung, gå till snabbmatshaket för en riktig kaloribomb och unna dig en efterrätt efteråt.

Under hela tiden bör du se till att dricka mycket vatten. När dagen för loppet har kommit bör du äta en normalstor portion, men med extra kolhydrater som pasta eller ris för att ha energi under hela loppet.

Var försiktig med att äta mycket fiber eller fett samma dag, då man riskerar att magen börjar krångla!

Vilken cykel bör du välja?

En racercykel är det självklara valet för långlopp. På den sitter du i en framåtlutad och aerodynamisk position som gör att luftmotståndet är mindre jämfört med en vanlig cykel där du har en upprätt sittställning.

Racercyklar är också framtagna för att ha en så låg vikt som möjligt, de allra bästa och lättaste cyklarna har en ram tillverkad i kolfiber. Dessa cyklar har också oftast fler växlar än vanliga cyklar, för att alltid kunna välja den optimala växeln för att kunna cykla så snabbt och energieffektiv som möjligt, oavsett om lutningen på vägen går uppför eller nedför.

Cykeldäck

Rätt cykeldäck kan göra stor skillnad på hur snabbt du rullar i förhållande till hur hårt du trampar. För tävlingscyklister är den mest populära typen av däck tubdäck.

Vardagscyklister använder oftast sig av lättunderhållna kanttrådsdäck, men för en tävlingscyklist är tubdäck mer fördelaktiga eftersom de har en lägre totalvikt med mjukare gång och bättre rullmotstånd än kanttrådsdäck.

Dessutom, om man skulle få en punktering så kan man cykla vidare eftersom luften pyser ut mycket långsammare jämför med ett kanttrådsdäck, något som kan vara avgörande om man är på en viktigt tävling.

Bra att veta inför Vätternrundan

Kostnaden för att anmäla sig och knipa en plats för Vätternrundan 2019 är 1400-1800 kronor. Starten går från 19:30 på fredagen den 14 juni och målet stänger klockan 24:00 på lördagen den 15 juni.

Arrangörerna till Vätternrundan är mycket miljömedvetna och måna om det ska vara 30 skräpfria mil, därför har de anordnat skräpstationer längs hela rundan.

Cyklisterna startar i olika startgrupper som består av mellan 60-79 cyklister per grupp. Årligen deltar ungefär 38.000 deltagare, vilket innebär mellan 450-700 startgrupper. Det är definitivt en dag av gemenskap och cykelglädje som delas i ett enorms sällskap likasinnade!

Efter rundan

När du har slutfört rundan måste du vila i minst 6 timmar innan du sätter dig i förarsätet och kör hem. Detta är för att det tyvärr har uppstått olyckor som resultat av trötta cyklister.

Polisen kommer att göra kontroller på bilister efter loppet och om dessa regler överträds riskerar cyklisten i fråga att bli diskvalificerad. Se därför till att du har någon hejarklacken som hjälper till att få dig hem säkert!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.