I sommar är det dags igen för cykelvasan, för dig som överväger att delta rekommenderar vi att du läser på lite innan du anmäler dig.
Många har förstått cyklandets förträfflighet och sporten växer i hela landet, och med detta även de olika loppen som körs årligen på cykel. Cykling är ett bra sätt att hålla sig i form och passar de allra flesta. Om du inte har tid att boka in pass på gymmet, så kan du alltid ta en tur på cykeln när det dyker upp en lucka i schemat. Många väljer att ta ett steg till, och delta på ett av många roliga cykellopp i Sverige.
Med mountainbike i Gustav Vasas spår
Cykelvasan 90 är hela det traditionella Vasaloppet men på cykel! Med start i Sälen och målgång i Mora, totalt 94 km precis som Vasaloppet, är det ett av de stora årliga cykel-loppen. Loppet arrangeras av Vasaloppet, och kördes för första gången 2009. I år äger det alltså rum för 11:e gången. Större delen av loppet, hela 87.1 km går på skogsvägar eller grus. Endast 6,9 km går på asfalt, så loppet körs på Mountainbike.
Om du har bestämt dig för att köra Cykelvasan för första gången finns det massor att tänka på, och den här guiden hjälper dig mot ditt mål!
Förberedelser inför loppet
För att klara 94 km i terräng krävs det att du är väl förberedd. Självklart måste du se till att cykla mycket, om du har möjlighet att cykelpendla till jobbet 2-3 dagar i veckan så kan det vara ett bra sätt att få några kilometer i benen. Annars börja med kortare distanser och bygg på successivt.
För att vara förberedd för ett så pass långt lopp så behöver du också lägga in längre cykelpass någon gång i veckan när du är redo för det, på upp till ca 3 timmar.
Försök att variera träningen, en gång i veckan bör du byta ut cyklingen mot en alternativ träningsform. Det kan vara skidor, rullskridskor, löpning eller paddling, vad som passar dig bäst, och även detta pass kan vara upp till 3 timmar.
Men det räcker inte med att cykla och träna kondition. Det är precis lika viktigt med styrketräning. Utan styrka i överkroppen orkar du inte cykla så länge med rätt teknik, och då ökar risken för skador. Så minst ett pass i veckan med styrketräning för mage, rygg, armar och ben är att rekommendera.
Ät rätt!
När man tränar hårt är det extra viktigt att äta rätt, att få i sig alla näringsämnen som kroppen behöver. När loppet börjar närma sig bör du äta lite mer av långsamma kolhydrater, särskilt de sista dagarna innan det är dags.
De allra sista dagarna är det bra att dra ner på fiberinnehållet i maten, för att inte riskera problem med magen under loppet. Något annat som är viktigt för att försöka undvika magproblem är att prova den energidryck och de energi-geler som du tänker använda under loppet. Prova dem helst under träning, så att du vet hur din mage reagerar på dem. Du vill inte få en obehaglig överraskning på den stora dagen…
På dagen för loppet bör du äta en normalstor men kolhydratrik frukost, så att du har så mycket energi som möjligt när det är dags.
Utrustning för Cykelvasan
Du kommer att tillbringa många timmar på cykeln och för att göra den upplevelsen så positiv som möjligt måste du se till så att du har rätt utrusning.
Cykeln bör vara av typen mountainbike, antingen en hard tail eller en heldämpad, vilket du föredrar. Här hittar du fler tips på hur du väljer rätt mountainbike.
När du bestämt dig för vilken cykel du ska ha är det dags att välja storlek och att ställa in den så att du sitter bekvämt och trampningen blir så effektiv som möjligt. Grundregeln är att ditt knä ska vara lätt böjt när pedalen är i nedersta läget, och att du ska sitta lätt framåtböjd och med en lätt böjning i armbågen när du håller i handtagen. Att välja rätt storlek på en mountainbike kan vara knepigt, så spana in den här storleksguiden.
Däcken bör vara ca 2,2 tum breda och ha lagom mönster. Pumpa dem inte för mycket, de bör ha lite svikt för att cyklingen ska bli så smidig och effektiv som möjligt.
Hjälmen är minst lika viktig. Den måste vara lämpad för mountainbike och vara godkänd. Kontrollera att den är märkt CE-EN 1078, då vet du att det är en godkänd hjälm. Det är bra om den är utrustad med MIPS (Multi-directional Impact Protection System) som gör hjälmen extra säker. Den ska sitta bekvämt och lagom tajt, skydda panna, bakhuvud och hjässa. Spänn den så att du får in ett finger mellan hakband och haka, inte mer.
För att vara säker bör hjälmen bytas ut ungefär var tredje år om den har synliga skador, eller om den någon gång har slagit i hårt, även om det inte syns på den.
För att ta med vätska under loppet rekommenderar vi en vätskeryggsäck. Då kan du dricka utan att du behöver släppa handtaget mer än en sekund för att stoppa in slangen i munnen. Att dricka ur en vattenflaska innebär att du måste cykla med bara en hand på handtaget medan du dricker, och det finns en risk att du tappar flaskan.
Därför är en ryggsäck säkrare. Välj en som sitter bekvämt och som inte stör dig när du cyklar, och gärna en som har två vätskebehållare. På det sättet kan du ta med både vatten och sportdryck.
Det är också bra att ha med ett punkteringskit. Där bör minst en slang, en däckavtagare och en liten pump ingå. Helst också en liten kolsyrepatron, en punka-spray och ett multiverktyg.
Fakta om årets Cykelvasa 90
I år går loppet lördagen den 15 augusti med första start 07.30. Kostnaden för att delta är 1630 kronor.
Det finns två klasser, tävling och motion. För att starta i tävlingsklass måste man vara medlem i en cykelförening och ha tävlingslicens. Man kan anmäla sig online, och om det finns platser kvar så kan man anmäla sig på plats för en något högre kostnad.
Max antal för Cykelvasan 90 är 13,000 startande uppdelade i 62 startgrupper. Först startar damernas tävlingsklass, sedan herrarnas tävlingsklasser, och därefter motionsklassen startgrupp för startgrupp.
Tänk på miljön!
Det finns särskilda regler kring hur du får lov att slänga skräp under cyklingen. Om du slänger skräp på något annat sätt så riskerar du att straffas med ett tidstillägg på 15 minuter.
I anslutning till Cykelvasan 90 körs det också en rad andra lopp. Dagen innan går Cykelvasan Öppet spår för de som vill ta det lite lugnare men ändå köra hela distansen. Och dagen efter går Ungdomscykelvasan, Cykelvasan 30 och Cykelvasan 45.
Lycka till inför årets Cykelvasa!