För att se till att din cykel håller sig i gott skick så är det viktigt att du tar väl hand om den. Genom att tvätta den regelbundet så ser du till att den håller sig i tipptopp-skick för att se till att din cykeltur blir så bekväm och härlig så möjligt.
Men på samma gång så förlänger du också cykelns livslängd och minskar risken för att skada cykeln – något som du dessutom kommer att spara mycket pengar på genom att undvika besök hos verkstaden över något som du enkelt kunde undvika.
Hur ofta behöver jag tvätta min cykel?
Att tvätta och rengöra en cykel är kanske inte det roligaste du kan hitta på med din cykel, men det är som sagt viktigt att du tar väl hand om den för att se till att den ska fungera fint i många år framöver.
Hur ofta du behöver tvätta din cykel beror på ett par saker, bland annat vad du använder cykeln till och vilken miljö som du cyklar i. En mountainbike som spenderar mycket tid i lera och skitiga områden kräver till exempel mer omvårdnad än en cykel som används för att cykla genom staden en varm och solig sommardag, till exempel.
Men det betyder för den sakens skull inte att du ska strunta i att tvätta din cykel med jämna mellanrum bara för att du inte kör den i lera. Det kan lätt tränga in en hel del smuts och framförallt damm i alla fall som kan ställa till det i långa loppet.
Som en tumregel kan man säga att en vanlig cykel för vardagscykling kan klara sig med att bli rengjord med några veckors mellanrum, medan till exempel en mountainbike kan behöva tvättas några gånger i månaden.
Hur kan jag på bästa sätt tvätta min cykel?
Bästa sättet är att tvätta cykeln direkt efter att den har använts i till exempel lerig eller regnig terräng, detta för att denna typ av smuts är mycket lättare att få bort medan den fortfarande är våt, jämfört med när smutsen har hunnit torka in och stelna.
Skölj av cykeln
Till att börja med så kan du skölja av cykeln med vattenslang för att få bort det värsta av smutsen. Vad som är viktigt att komma ihåg här är att inte under några som helst omständigheter använda högtryckstvätt då det kan göra mycket större skada än nytta. Det vattnet kan genom det höga trycket tränga in i skrymslen och vrår där det inte hör hemma och på så sätt skada cykeln i långa loppet.
Det finns också en viss risk att det trycker in smuts i dessa skrymslen också, vilket har samma effekt. Det bästa är att använda en vanlig vattenslang, gärna med varmt vatten och skölja av cykeln med en mjuk stråle. Var noga med att komma åt överallt, även på sådana ställen som under sadeln där smuts gärna samlas men som också ofta glöms bort att rengöras när man tvättar sin cykel.
Rengör cykeln grundligt
Efter att ha sköljt av den värsta smutsen är det nu dags att tvätta av den ordentligt! Enklast är att börja uppifrån och arbeta sig neråt. Detta eftersom vattnet rinner ner över cykelns delar och hjälper till att lösa upp och mjuka upp smutsen på de nedre delarna medan du rengör de övre. Detta kommer såklart att underlätta för dig och göra det mycket snabbare att tvätta cykeln.
Det finns många olika rengöringsmedel ute på marknaden som är menade för just cykelrengöring, men många av dessa medel innehåller kemikalier som tyvärr kan ha motsatt effekt på cykeln och slita ut den och till och med skada den i längden. Enklast är egentligen att använda vanlig såpa eller lite diskmedel i varmt vatten och använda en svamp för att skrubba och torka av cykeln.
Rengör kedja och mindre utrymmen
För kedjan och de områden med många skrymslen och vrår kan det vara en bra idé att använda till exempel en gammal tandborste för att lättare komma åt. Var bara noga med att inte skrubba för hårt så att du skadar cykeln.
Skölj och torka av cykeln
Efter att du nu har torkat av och skrubbat av din cykel från topp till tå så är det slutligen dags att skölja av den igen. Även denna gången är det bra med varmt vatten och vattenslang. Har du inte tillgång till en vattenslang så funkar det lika bra att ta en hink med vatten och hälla över, eller för den skull en blöt trasa och torka av ordentligt. Se bara till att få bort allt lödder och rengöringsmedel från cykelns alla delar.
Du kan nu också torka av cykeln med en trasa för att se till att det inte blir en massa vatten kvar som kan skapa rost på cykelns delar. Är det en varm och solig sommardag så kan du också lätt låta cykeln stå kvar ute i solen och torka.
Håll kedjan väloljad
Slutligen är det dags att olja in kedjan. Ett vanligt misstag som folk gör här är att de har på alldeles för mycket olja, vilket tvärtemot vad många tror faktiskt kan skada cykeln genom att bland annat samla åt sig mer smuts som fastnar i cykelns delar. Det bästa tipset är att applicera oljan på insidan av kedjan och sedan använda en gammal trasa för att torka av överflödig olja. Undvik att använda olja i spray-flaska då detta kan fördela olja på delar av cykeln där du verkligen inte vill ha olja och som på så sätt kan skada den i längden.
Nu när din cykel är ren så är den redo för många fler äventyr! Och kom ihåg att ju bättre du tar hand om den med jämna mellanrum, desto bättre kommer den att fungera i långa loppet. För att inte tala om att en väl omhändertagen cykel faktiskt är mycket lättare att rengöra än en som inte får lika mycket omvårdnad som den förtjänar.
http://cykla.se/artiklar/tvatta-din-cykel-men-skippa-hogtryck/
https://www.bicycling.se/artiklar/sa-tvattar-du-cykeln-ratt-steg.htm
https://www.sportamore.se/magazine/sport-traning/sa-tvattar-du-din-cykel-som-proffset/
https://www.expressen.se/halsoliv/halsa/8-enkla-knep-nar-du-ska-vartrimma-cykeln/
https://www.cyclingplus.se/tips/sa-tvattar-du-din-mtb-utan-vattenslang/
https://www.cykloteket.se/cyklopedin/cykeltvatt/