bästa vinterdäck för mountainbike

Bästa vinterdäcken/dubbdäcken till mountainbike 2024 – Låt inte snön stoppa dig!

Vår favorit

5/5

Bästa allround

5/5

Bästa dubbdäck

4.5/5

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ett mountainbikedäck är speciellt utvecklad för terrängcykling; det har dubbar som ger fäste i mjukare underlag och bättre grepp på alla typer av terräng. Ett bra mountainbikedäck ger lågt rullmotstånd, bra grepp och ett visst mått av dämpning som förbättrar åkkänslan. Men vilka ska du välja när vintern gör sitt intåg? Vi har svaren!

Här tar vi upp skillnaderna mellan olika MTB-vinterdäck, förklarar dess funktioner lite närmare och tipsar om vår personliga favorit från Maxxis Ardent EXO TR.

 

Våra favoriter

Vår favorit

Maxxis Ardent EXO TR

Maxxis är ett internationellt företag med mer än fyrtiofem år av ingenjörsanda och tillverkningserfarenhet bakom sig. Deras produkter har ett rykte för god kvalitet och prestanda. Företagets däckmodeller går endast i produktion efter grundligt testande och omfattande professionella utvärderingar.  

Deras däckmodell Ardent EXO TR utformades med fokus på ett enastående grepp och är ett av de bästa vinterdäcken för MTB i leriga förhållanden!   

Ardent EXO har dubbel gummiblandning i slitbanan för att försäkra lägre rullmotstånd och öka grepp i kurvor. Denna modell är alltså ett passande val för tävlingscyklister som vill kunna runda kurvor i hög fart. Den passar också perfekt för terränger med löst underlag.  

Slitbanan ger bra grepp vid både acceleration och inbromsning, och även det lutande mönstret på slitbanan minskar rullmotståndet. En annan anledning till dess utmärkta grepp i kurvorna är dess stora sidodubbar.  

EXO-skyddsteknologin hjälper till med prestandan och skyddar sidoväggarna från skärskador och slitage med dess slitstarka och stryktåliga material.  

Dessutom är däcket “Tubeless Ready” (TR), alltså förberett för slanglöst. Den ger dig möjligheten att köra slanglöst, vilket har sina fördelar. Till exempel kan du åka med lägre däcktryck och ha ännu bättre grepp. Dessutom leder slanglösa däck till att det finns mindre risk för punktering. 

Bästa allroundvinterdäcket för mountainbike

Schwalbe Ice Spiker Pro

Det tyska företaget Schwalbe grundades redan år 1901 och är världsledande inom cykeldäckstillverkning. Deras erfarenhet leder till toppklass-produkter som man kan lita på. 

Deras dubbdäcksmodell Ice Spiker Pro är ett kompromisslöst val som har hela 361 aluminiumdubbar med tungsten karbidkärna, vilket gör modellen greppsäker. Det anses av många vara ett av marknadens bästa vinterdäck. 

Modellen används framförallt för MTB och finns i flera MTB-storlekar. Den är ett utmärkt val för dig som letar efter ett vinterdäck som ger dig bra grepp på isiga och snöiga underlag. Du kan alltså känna full kontroll även i krävande väderförhållanden.  

Däcket är dessutom vikbart och relativt lätt på 850 gramHär kommer dubbdäcket dessutom i en ännu finare version: “Evo LiteSkin”-versionen. Detta gör däcket ännu snabbare 

Allt om däcket är anpassat och fokuserat på att ge dig en bra MTB-upplevelse även på vintern. Gummiblandningen heter just Winter.  

Även mönsterdesignen på däcket är anpassat för att ge dig balanserat grepp och kontroll. Mönstret är dessutom öppet, vilket leder till bra självrensning. Lufttrycket ligger på 1,80 – 3,70 Bar.  

Bästa dubbdäcken för mountainbike

Suomi/Nokian w240

Suomi Tyres från Finland, tidigare känt vid namnet Nokian, är ännu ett världsledande företag inom dubbdäck. Deras långa erfarenhet ger dem förståelsen för vilka gummiblandningar som behövs för att garantera dig cykeldäck som presterar även i den skandinaviska kylan.  

Deras modell w240 är en pålitlig vän du kan lita på, även i isig vinterterräng. Dubbdäcket är utrustat med 240 dubbar. Dess dubbar är greppsäkra och sitter i fyra rader. Gummiblandningen är naturligtvis speciellt anpassad för vinterväder, och allt detta leder till grymt grepp och bra säkerhetsmarginal.  

Det goda greppet syns väl vid både inbromsning, acceleration, kurvtagning och styrning. Bromssträckan är halverad jämfört med andra modeller från Suomi och har också tydligt bättre säkerhetsmarginal.  

I vissa test var det till exempel möjligt att lägga ned cykeln mer i kurvorna än med andra dubbdäck från Suomi. Andra test beskrev också däcket som att ha upplevts som stabilare än andra testade modeller.  

Mönstringen är designad för att ha bra självrensning, från bland annat snömodd. Suomi w240 kommer i två MTB-modeller, en för hjul på 26 tum, och en för hjul på 27,5 tum.  

Bästa budgetalternativet

Suomi/Nokian w106

Även denna modell är ett fint val från finska Suomi Tyres, och ser till att du håller dig i sadeln även vid vinterväglag. Dubbdäcket w106 är utrustat med 106 dubbar som är greppsäkra och sitter i dubbla rader. Dubbarna är placerade aningen bredare, vilket hjälper till med kurvgrepp när du är ute i kurvorna.  

Dubbarna är tåliga ståldubbar som har hårdmetallkärna. W160 har bra bromsförmåga och i vissa test har det beskrivits att dubbarna bet bra i isen. Man upplevde också att man kunde stå upp och höja farten med grepp på isen.  

Modellens gummiblandning är självklart vinterspecifik och är gjord av rena och miljövänliga blandningar som inte innehåller skadliga oljor. Skadliga oljor har istället ersatts med lågaromatiska oljor.  

Flera kundrecensioner rekommenderar dubbdäcket varmt och beskriver det som mindre tungtrampat.  

W106 är ett bra budgetalternativ för dig som vill ha bra grepp på isen utan att få alltför stort hål i plånboken.  

Bästa rejäla dubbdäcken

Suomi/Nokian Extreme 294

Vårt sista förslag gäller ännu en produkt från världsledande Suomi Tyres, och det är deras dubbdäck Extreme 294 

Modellen är utrustad med 294 dubbar som håller dig i sadeln även under kallt väder. Oavsett is eller snö kan du fortsätta hålla dig aktiv på cykeln med dessa dubbdäck! Extreme 294 har ytor mellan klackarna som är mer öppna än på många andra modeller, vilket innebär att snö inte lika lätt packas fast mellan klackarna.  

Vikten på modellen är acceptabel, men tyngre än andra däck vi rekommenderat. Vikten på 29-tumsdäcket är 1100 gram. Kundrecensioner visar många nöjda kunder som finner att modellen funkar väldigt bra och ger bra grepp både på is och snö.  

Suomi Extreme 294 finns i två modeller för MTB; en för hjul på 26 tum, och en för hjul på 29 tum.  

Glöm inte att köra in däcken på asfalt minst 40 kilometer för att undvika att dubbarna lossnar. Undvik också kraftiga inbromsningar under inkörningen.   

Köpguide: Att tänka på

Vill du dra på en mountainbike-tur även under den vita årstiden i Sverige? Eller kanske tänkt börja i vinter men är osäker på vilka däck du ska välja för bästa grepp? Det är inte bara bilar som kräver andra däck under vintern för att fungera lika bra som det är tänkt. Även cyklar kan behöva vinterdäck när kylan slår till.

Så har du koll på att det finns en stor mängd olika dubb- och vinterdäck för cyklar? Och även dubbfria vinterdäck med speciell gummiblandning för de extra kyliga dagarna? Inte? Vår guide svarar på allt ifrån “Hur många dubbar behövs i ett MTB-cykeldäck?” till “vad är dubbdäck egentligen bra för?” och gör dig redo för spåret även under vintern!

Dubbdäck och vinterdäck

För dig som vill cykla året runt finns det gott om passande kläder och utrustning. När det gäller cykeldäck finns det odubbade vinterdäck och dubbdäck. Och det är sant – ett par schyssta dubbdäck till din MTB-cykel gör vintercyklingen både rolig och trygg. Så tänk på att när det börjar bli kallare ute (kring nollan), då är det hög tid att sätta på dubbdäcken. Är det dessutom första gången kommer du bli förvånad över hur extremt bra grepp du får.

Precis som för bilar, så har dubbdäck för cyklar en mjukare gummiblandning, eftersom gummit blir hårdare när det blir kallt vilket leder till minskat grepp. En mjukare gummiblandning i däcket kompenserar alltså för kyleffekten, och ger dig maximalt grepp även när temperaturen visar minus. Bra va?

I vår guide har vi tagit med både dubbade och odubbade vinterdäck, från välkända varumärken som Suomi Tyres och Schwalbe, vilket är bäst i sitt slag.

Mountainbikedäck har tre huvudkomponenter

Kanttråd – Kanttråden är den som fäster däcket på fälgen och är däckets stödjande struktur. De flesta mountainbikedäck har en kanttråd i Kevlar eller stål och Kevlar är det lättare materialet av dessa två.

Stomme – Däckets stomme består av textil som är vävd mellan däckets kanttråd.

Gummi – Det är gummiblandning som täcker textilen och ger grepp, dämpning och hållbarhet.

Mjukare gummi för bättre grepp

Det är dock inte bara dubbarna som gör skillnaden, utan även gummiblandningen på vinterdäcken är annorlunda. Vinterdäcken är något mjukare, även i låga temperaturer och dubbdäcken ger bra grepp vid kyl.

Hjulstorlek och däckbredd

Hjulstorlek: Precis som hjul kommer däck i tre olika storlekar för mountainbikes: 29 tum, 27,5 tum (650b) and 26 tum. Se till att du köper däck i rätt storlek till dina hjul.

Däckbredd: Däckets bredd är viktig när det kommer till åkkänsla och din cykels prestanda. Ett bredare däck ger bättre stabilitet i kurvor och när du cyklar snabbt. Ett större ytområde är i kontakt med marken vilket ger bättre grepp och fäste. De bredare däcken minskar dock lerrensningen mellan däcket och ramen, och den högre friktionen påverkar hastigheten.

Därför måste man kompromissa: crosscountry-åkare föredrar ofta däck med en bredd på 1,8-2,2 tum, medan mer aggressiva mountain- och downhill-åkare använder däck med en bredd på 2,1-2,4 tum. Vilken bredd däcket ska ha handlar mycket om personlig smak, men det finns såklart några riktlinjer att gå efter. MTB-däck är ofta mellan 1,75 och 2,50 tum breda.

De smalare däcken är ofta lättare och tunnare med ett lägre rullmotstånd och riktas mot XC och annan stigcykling. De bredare däcken är ofta tyngre och grövre, har ett bättre grepp och riktas mot enduro och DH/FR.

De flesta använder dock däck som är mellan 2,10 och 2,35 tum. Kom ihåg att kolla vilken däckbredd din fälg är gjord för.

Mönstret på däcket är också viktigt. Däck med mindre mönster rullar snabbare men ger också mindre grepp och passar på torrt och snabbt underlag. Däck med grövre mönster ger bättre grepp men rullar sämre och är optimalt för stökigare skogsterräng.

För cykling i blött och lerigt väder är det bra att ha lerdäck vars mönster är specifikt utformat för att rensa bort lera medan du cyklar för bättre grepp. Vissa MTB-däck kan också köras slanglöst och då tätar man däcket med hjälp av fälgtejp och punkteringsvätska. De reducerar risken för punktering och kan köra med ett lägre däcktryck för bättre grepp.

Slanglösa/UST-däck eller icke-slanglösa

Slanglösa däck, som också kallas UST, kan användas utan en innerslang. Istället används en tätning och en fälg som är kompatibel med slanglöst. Dessa däck har ofta en något tyngre konstruktion med tätare gummi, vilket minskar luftförlusten och gör dem mer motståndskraftiga mot skador.

Vissa “normala” däck kan användas slanglöst med ett “konversionskit”; många tillverkare har sådana, bland annat Stan’s No Tubes, och de gör att vissa däck med en kanttråd som är stark nog kan användas utan slang på fälgar som egentligen inte kan köras slanglöst.

Fördelar med dubbdäck

På marknaden finns det två olika typer av däck som är vintersäkra. Du har de mer traditionella däcken med dubbar som ger ett bra och säkert grepp även på is.

Men även de lite nyare varianterna som är gjorda av ett specialtillverkat gummi och som ger samma grepp som de med dubbar.

Fördelen med dessa är att de kan användas året om. Medan dubbdäck monteras på när det börjar bli lite kallare ute. Glöm dock inte bort att ha en inkörningsperiod för att testa däcken innan du använder dem på det riktiga väglaget!

Sammanfattning

Många anser att cykling är en väldigt säsongsbaserad  sport som är mycket väderberoende. Så behöver det inte vara! Funktionell utrustning och smarta klädval skyddar dig från både halka, is, snö, vind och regn och du kan trampa på som vanligt.

Så var smart, investera i ett par MTB-däck med dubbar och du kan cykla när du vill, året om. Bara för att det har snöat och är halt ute behöver du inte kompromissa med din träning för något så naturligt som snö. Även om kollektivtrafiken förvånas över snön varje år så behöver du inte göra det. Rätt vinterdäck ger dig möjligheten att kunna träna och prestera även när det är som kallast!

Vår absoluta favorit Maxxis Ardent EXO TR är inget undantag! Däcken täcker alla nödvändigheter och är superenkla att ha att göra med. Modellen är mycket uppskattad i MTB-världen och ett bra val om du letar efter den bästa cykelupplevelsen under årets kallaste dagar.

Se dock upp i kurvorna!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.