punkteringsfriadack-featured

Bästa punkteringsfria däcken 2021 – Aldrig mer punka!

favorit

4.9/5

bästa allround

4.7/5

bäst för pendlare

4.4/5

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cykloteket och Outnoth.

Föreställ dig en varm sommardag eller kanske en härlig, sval vårdag, när du susar fram på din cykel. Kanske utforskar du en ny stad eller så är du ute och njuter av lugnet i skogen. Men så plötsligt tar det stopp; du har fått punktering.

Oroa dig inte, för det finns en lösning på problemet! Nu för tiden kan du lätt hitta däck inom de flesta kategorier som är anpassade för att vara tåliga och undvika skada även på de mest grova underlag. Allt ifrån legender, som vår personliga favorit Vittoria Corsa Control Tubdäck till andra lite mer okända däck. Att hitta vilket däck som är rätt för dig är kanske inte det lättaste, men förhoppningsvis kan den här guiden hjälpa dig lite på vägen.

Våra favoriter

Favoritdäcket

Vittoria Corsa Control

Italienska varumärket Vittoria har länge varit uppskattade bland framförallt elitcyklister för sina fantastiska däck. Då framförallt deras tubdäck som även räknas som varumärkets signum.  

Corsa Control är en ny design av däck från Vittoria där däcken har en behandling av ett nyare och mer hållbart material som kallas för Graphene. Enligt tester är det just detta material som lämpar sig allra bäst för landsväg där underlaget kan variera, samt däcket även ska kunna tåla sten och vassa gruspartiklar.  

Hållbara Corsa Control gör att du kan minimera risken för punktering och därmed spara tid. Detta är en av anledningarna till att däcken uppskattas av elitcyklister som behöver slitstarka och punkteringsfria däck för tävling och även träning.  

Dessa tubdäck är designade med en stomme, där man har inkluderat en 320 tpi-bomulls cord. Denna har sedan förstärkts med ett kraftigt sidoskydd. Över detta har man sedan lagt en blandning som består av fyra olika komponenter av gummi, toppad med materialet Graphene.  

Trots samtliga inkluderade funktioner och däckens längre livslängd, säljs trots allt däcken för ett överkomligt pris. Detta gör att däcken dels passar för elitcyklister, men även för dig som vill ha ett par riktigt hållbara tubdäck.  

Bästa dubbdäcket

Suomi/Nokian Extreme 294

Varumärket Suomi/Nokian levererar här ett par utomordentliga dubbdäck som verkligen underlättar din träning under vintermånaderna. De greppvänliga punkteringsfria dubbdäcken gör att du kan cykla på snö och is tack vare sina 294 dubbar.  

Många anser att cykling endast är en effektiv träning för de varmare månaderna. Men faktum är att med ett par bra dubbdäck kan du vara lika aktiv på vintern som på sommaren.  

Extreme 294 är utvecklade för dig som cyklar MTB och passar två olika hjulstorlekar. 26 eller 29”. Tack vare att dubbarna har ett bredare mellanrum kan snö inte packas fast under turen, vilket kan leda till att du halkar omkull.  

Letar du efter ett par däck som underlättar din vinterträning, men som samtidigt inte är alltför dyra att investera i rekommenderar vi dubbdäcken Extreme 294. Ett par prisvänliga däck som kanske inte är designade för dig som vill ha de allra bästa däcken på marknaden. Men de passar ypperligt för dig som är nybörjare eller amatörcyklist, som vill ha ett bra grepp och därmed en mer bekväm cykling med mindre risk för skador.  

Bästa däcket för cykelpendlaren

Ciudad C1720

Med ett innehåll av Kevlar är detta däck byggt för att motstå nästan vilka vägförhållanden som helst som du kan råka på om du använder cykeln för att exempelvis pendla fram och tillbaka till jobbet eller skolan varje dag. Det är en lättviktare utan att snåla med slitstarkheten.

Inte nog med att Ciudad C1720 är byggt för att stå emot slitage eller hål från exempelvis glas och liknande, så är det byggt på ett sådant sätt att grus eller annat som kan skada däcket har svårt att fastna och på så sätt slita ut eller riva hål i däcket. Däcken har också reflexer på sidorna för att öka synligheten i mörkret och på så sätt också öka din säkerhet.

Oavsett du cyklar under dagen, tidigare morgnar eller sena kvällar så är detta ett däck som du kan lita på att hålla dig trygg. Reflexerna ser till att du alltid är synlig på vägen och däcken, tack vare sin slitstarka kevlar, ser till att du aldrig behöver oroa dig för att däcken ska skadas oavsett vad som kan tänkas dyka upp i din väg.

Tillverkaren bakom detta däck är norska Stians Sport som har tillverkat cyklar och däck speciellt anpassade för det nordiska klimatet sedan 1976. Märket NAITS lanserades i 2019 av Stians Sport tillsammans med dotterbolaget Merida Sverige med avsikt att vara Sveriges eget däckmärke.

Till skillnad från andra däck som är anpassade för en international marknad så är dessa däck speciellt framtagna för att klara av nordiska förhållanden som brukar vara mycket hårdare och därför slita mer på både däck och cykel. Med andra ord så kan du räkna med att detta däck klarar av det mesta, vare sig det gäller solsken, regn eller storm.

Läs mer

Bästa däcket för stabilitet och komfort

Sensamo Sumo C1674

Även detta däck är riktat mer åt cykelpendlaren och är designat för att undvika punktering. På samma gång är det ett stabilt däck som gör cykelturen både mer komfortabel och trygg, även om du föredrar lite snabbare fart. De förstärkta sidoväggarna på Sumo C1674 gör att du sitter säkert även i snäva svängar så väl som hårda inbromsningar.

Detta är det perfekta däcket för pendlaren som föredrar en stabil cykel med lågt rullmotstånd, såväl som skydd mot punktering. Gillar du lite mer fart så är detta däck också perfekt då det är starkt nog att stå emot både snäva svängar och hårda inbromsningar.

Även detta däck är försett med reflexer på sidorna så att du kan vara säker på att du syns ordentligt oavsett vilken tid på dygnet som du är ute på din cykel.

Bästa däcket för elcykeln

E-series Reach C1815

Självklart kan vi inte skriva en recension om cykeldäck utan att nämna däck för elcyklar heller! Även fast du kan använda vanliga däck på elcyklar också så bör du ha i åtanke att elcyklar brukar vara tyngre och snabbare än vanliga cyklar. Det lägger extra vikt på däcken och på så sätt sliter ut dem snabbare. Därför rekommenderas det att man väljer däck speciellt framtagna för elcyklar då de är designade för att ha lång hållbarhet, trots den extra tyngden och slitaget som en elcykel orsakar.

E-series Reach är speciellt framtaget för just elcyklar och passar perfekt både till cykelpendlaren så väl som den som gillar långa cykelsemestrar. Det är ett robust och stadigt däck med lång hållbarhet, det vill säga ett däck som du kan lita på en lång tid framöver. Det har även lågt rullmotstånd och det är särskilt förstärkt för att stå emot punktering.

Däcket passar perfekt till alla sorters elcyklar och är certifierat upp till 50 km/h. Även detta däck har reflekterande sidoväggar med din säkerhet i åtanke så att du alltid är synlig på vägarna. Kort sagt är det allt som du kan tänkas önska dig i ett däck för din elcykel.

Läs mer

Köpguide

Det finns mycket att ta i beaktande när du köper däck till din cykel. Inte bara vilken typ av cykel du har och storleken på hjulen utan också vad du använder din cykel till, vare sig det är lugna turer i naturen eller tävlingscykling eller för den delen cykelpendling till jobb och skola varje dag.

Komfort, grepp och rullmotstånd spelar förstås också in, precis som hållbarhet men även stabilitet och pris. Med så många olika saker att ta hänsyn till så är det lätt att känna sig överväldigad.

Utöver kvalitet så bör du välja dina däck med användningsområdet i åtanke. Ett annat faktum är ju att även om du köper dyra däck i god kvalitet så kan de snabbt slitas sönder om de används för fel ändamål än vad de är ämnade för.

Om du är osäker på vad för slags däck som passar dig och dina förväntningar bäst så rekommenderar vi dig att diskutera detta med din cykelhandlare och få personliga råd. Även detta sparar dig tid och pengar i längden.

Terräng och underlag

När du väljer cykeldäck så rekommenderar vi att du ser över vilka egenskaper du förväntar dig av ditt däck samt vad du planerar att använda det till och även vilken terräng. Ett däck anpassat för torrt och jämt underlag, som asfalt, funkar till exempel inte lika bra om du planerar att cykla ute i skogen på lerig och ojämn terräng.

Punkteringsskydd

Punkteringsskydd är vanligare bland de lite dyrare däcken, men är en bra investering i slutändan då däcken håller bättre och risken för att få punktering, oavsett användningsområde, sjunker avsevärt. Det är något som i sin tur sparar dig mycket tid och pengar i slutändan då du inte behöver investera i nya däck och slangar lika ofta.

Däckstorlek

Storleken på däcket spelar också in, då ett bredare däck bidrar mer till komfort och stabilitet, medan ett smalare däck har ett lägre rullmotstånd. Storleken på ditt däck kan därför förändra din cykling avsevärt beroende på dina behov.

Kom också ihåg att även utan punktering så läcker däcken luft med jämna mellanrum. Det kan därför vara bra att komma ihåg att pumpa upp dem med jämna mellanrum för att bibehålla däckens prestanda och för att förbättra din cykling.

Förläng livslängden på dina däck

För att ytterligare förlänga hållbarheten på dina däck så bör du ta god hand om både däcken och cykeln i stort. Faktum är ju att du kan köpa de dyraste däcken på marknaden och hållbarheten kommer ändå snabbt att kortas av om du inte tar väl hand om dem.

Se till att hålla uppe lufttrycket i däcken då detta avsevärt minskar slitage och risk för skador och punktering. Kontrollera däckets maxtryck och försök hålla det så nära det som möjligt, enda undantaget till denna regel skulle vara för mountainbikes då du tjänar mer på att ha ett lägre lufttryck då du annars försämrar däckets grepp och din egen upplevelse i skogen.

Gå dock aldrig under lägsta rekommenderade tryck då du annars riskerar att minska hållbarheten och öka risken för punktering.

Sammanfattning

Ett bra däck kan vara skillnaden mellan en bra eller dålig cykelupplevelse. Därför tjänar du i längden på att investera i ett par riktigt bra däck i god kvalitet, även om priset till en början känns lite mycket.

Denna initiala investering är något som du kommer att få tillbaka med tiden. Ett starkt och tåligt däck kommer att hålla mycket längre än vad ett lite billigare däck i lägre kvalitet gör, men det vet nog och förstår de flesta.

Vi hoppas att du hittat rätt däck med hjälp av denna guide, men om du fortfarande står i valet och kvalet så förelår vi en extra titt på våra favoritdäck Vittoria Corsa Control.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.