En kvinna på cykel som kollar på sin pulsklocka.

Bästa pulsklockan för cykling 2020 – Håll koll på pulsen under cykelrundan

bästa pulsklockan

4.9/5

TÅlig

4.6/5

Allround

4.4/5

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth.

En pulsklocka är precis vad det låter som; en klocka som mäter din puls, antingen genom sensorer direkt i klockan eller tillsammans med ett pulsband som du spänner runt bröstet. Precis som med mycket annat så finns det många olika varianter att välja på, allt från de lite enklare och billigare modellerna till dyrare klockor med många funktioner. Även fast de flesta av de här klockorna funkar till många olika slags träning så finns det också som passar bättre till vissa former av träning än till andra.

Den här guiden är till för att hjälpa dig finna klockan som är rätt för dig, oavsett om det är vår favorit Sunnto Spartan Ultra Titanium HR eller en annan.

Våra favoriter

Bästa pulsklockan

Suunto Spartan Ultra Titanium HR

Suunto är kända över hela världen för sina fantastiska klockor. Inte allra minst deras pulsklockor som gör att du kan analysera din träning och även hålla dig mer aktiv. Denna vattentåliga pulsklocka lämpar sig även bra för dig som älskar att simma och bonusen är att du aldrig behöver vara försiktig med att klockan ska råka bli blöt. Med Spartan Ultra Titanium HR kan du testa dina gränser och motivera dig själv till ett hälsosammare liv.  

Klockan är utrustad med en GPS som visar rutt och distans. Dessutom kan du få en exakt höjdinformation och intervallträning, vilket passar bra för dig som springer eller cyklar. 

Pulsklockan är kompatibel med över 80 olika träningsformer och genom Bluetooth och Suuntos egna app kan du följa din träning, utveckling, se vilodagar, kaloriförbrukning, återhämtningstid och mycket annat. Du kan dessutom även länka ditt egna konto med dina vänners för att ni ska kunna peppa varandra och analysera era träningsresultat tillsammans.  

Spartan Ultra Titanium HR kan pusha dig att nå alla dina träningsmål. Den har inbyggda funktioner som ger dig betydligt mer detaljerad information än många andra klockor på marknaden.  

Varumärke: Suunto 

GPS: Ja 

Pulsmätning: Ja 

Vattentät: Ja 

Bluetooth: Ja 

Vattentät 

Exakt höjdinformation 

Detaljerad träningsanalys 

Anpassad till 80 olika träningsformer 

Extra tålig

COROS Apex Pro

Coros designar klockor för träning som innehåller den allra senaste teknologin. Detta har såklart gjort att Coros fina klockor idag används världen över av både elitidrottare och aktiva människor som uppskattar detaljer och många inkluderade funktioner.  

Apex Pro är en väldesignad klocka som är särskilt framtagen för dig som vill ta träningen till helt nya nivåer. Klockan är även utvecklad för att vara extra tålig och har en ram av titan som håller ett safirglas som skydd för klockans display. Detta gör Apex Pro helt vattentät och kan därför med fördel användas för simning både inomhus- och utomhus.  

Vad som gör klockan något unikt är att du med hjälp av klockans Altitude Mode alltid kan hålla koll på syrenivån i blodet. En funktion som gör klockan extra användbar vid bergsbestigning eller när du befinner dig på högre höjder. Klockan kan signalera till dig när du bör klättra till lägre grader och därmed justera din syrehalt.  

Generellt visar även syrehalten hur effektiv din träning är och klockan kan därför användas till otaliga aktiviteter. Utöver din syrenivå räknar även klockan distans, kaloriförbrukning, höjdmeter och puls. 

Genom att ladda ner Coros app kan du även få rekommendationer om vila efter träning. Hur du ska återhämta dig på bästa sätt samt hur du bör lägga upp ditt träningsschema för de bästa resultaten. Apex Pro är en klocka som passar alla oavsett träningsform. Dess komplexa app gör att du kan lägga in träningspass och ständigt utvecklas.  

Varumärke: Coros 

GPS: Ja 

Pulsmätning: Ja 

Kadensmätning: Ja 

Vattentät: Ja 

Bluetooth: Ja 

Avancerad Coros träningsapp 

Mäter syrehalt i blodet 

Passar alla träningsformer 

Bästa allround-klockan

Garmin Forerunner 45 GPS

Garmin är en av marknadens ledande utvecklare av träningsklockor och pulsklockor. Hela sortimentet är väldesignat och finns anpassade för en mängd olika personer och träningsformer. Modellen Forerunner 45 är en av varumärkets storsäljare. Dels säljs den till ett mycket bra pris, men den har även flera intressanta funktioner som gör träningspassen mer underhållande.  

Dessutom kan du efteråt analysera din effektivitet, kaloriförbrukning, puls och distans. Med en pulsklocka kan du planera din träning bättre och även hitta en bättre form av återhämtning och rekommendationer om vila efter träning.  

Denna vattentäta modell är särskilt uppskattad, då den kommer med flera fantastiska Garmin träningsprogram. Detta är en fördel om du precis har kommit igång med din träning och kanske behöver lite hjälp på vägen för att hitta din form och nå dina träningsmål. Klockan mäter på ett mycket effektivt sätt din aktivitet, distans och rutt med hjälp av den inbyggda GPS-funktionen.  

Forerunner 45 lägger även lite extra krut på dig som springer. Det finns flera inbyggda och anpassade program som gör det enklare för dig att sätta tydliga mål. Dina intervall och din puls mäts under hela träningspasset och genom att hela tiden ha klockan på dig kan du se hur aktiv du är i genomsnitt under en dag. Ladda ner appen och du kan få en ännu mer personlig användning och även se en detaljerad historik.  

Varumärke: Garmin 

GPS: Ja 

Pulsmätning: Ja 

Bluetooth: Ja 

Batteritid: Upp till 7 dagar 

Intervallräkning 

Träningsprogram 

Vattentät 

Klockan med design

Garmin Vivomove HR Sport

Stilrena Vivomove HR Sport från Garmin kanske ser ut som en vanlig klocka. Men denna prisvärda guldklimp ger dig betydligt fler funktioner och är designad för dig som vill kunna träna med stil.  

Den enkla pekskärmen gör displayen väldigt enkel att manövrera. Du kan på ett mycket effektivt sätt bläddra igenom mottagna meddelanden och följa din aktivitet under dagen. En perfekt accessoar framförallt för dig som vill hålla dig hälsosam och kanske behöver lite hjälp på traven. Klockan räknar dina steg, puls och kaloriförbrukning.  

Men en extra inbyggd funktion gör också att du kan mäta din stress under dagen. Genom att eliminera situationer där du märker att din stressnivå går upp, kan du hålla dig mer sund och göra bättre val i livet vad gäller träning och kost.  

För att du alltid ska kunna ha klockan redo har den ett hållbart och laddningsbart batteri. Batteriet behöver laddas ungefär var femte dag. Men det krävs då inte särskilt lång tid för att fylla på batteriet.  

Varumärke: Garmin 

GPS: Nej 

Pulsmätning: Ja 

Stressmätning: Ja 

Bluetooth: Ja 

Snygg design 

Mäter stressnivå 

Prisvärd 

Köpguide

När du väljer din klocka så kan det vara bra att tänka på vad du ska använda den till och vad du känner att du behöver för funktioner i din klocka.

Prisintervaller

När det gäller aktivitetsband eller pulsmätare så finns det varianter som sträcker sig från riktigt billiga modeller som säljs för någon hundring och ända upp till ordentliga klockor som går på flera tusenlappar. Det rekommenderas dock inte att du lägger pengar på en alltför billig klocka då dessa ofta inte är av alltför hög kvalitet och därför kan ge dig missvisande eller felaktig information vilket du så klart inte tjänar något på i längden.

Med det sagt så behöver du för den skull inte heller lägga pengar på en 10 000 kronors klocka om du känner att det ligger utanför din budget.

Som en regel så kan man säga att de flesta bra pulsklockor ligger på runt tusenlappen och uppåt ju fler funktioner som du vill ha.

Användbara funktioner

De flesta varianter har utöver pulsmätning också GPS nu för tiden, vilket också hjälper dig att kunna se hur du ligger i din träning genom att till exempel kunna följa din rutt och se hur snabbt du rört dig genom olika delar för att på så sätt kunna se vart dina svagheter ligger. De lite dyrare modellerna har även funktioner där du kan lägga in rutten i klockan på förväg så att klockan kan visa dig när du behöver svänga och vart du ska cykla. Vissa modeller har även inbyggda kartor.

Något annat som kan vara bra att komma ihåg med många av klockorna är att ju fler funktioner de har, desto kortare batteritid har de och desto oftare behöver de laddas. Men detta är ju så klart bara en liten nackdel om du jämför med alla funktionerna som du får i gengäld.

Pulsmätning

När det gäller pulsmätning så finns det två olika varianter att välja på. Dels de som kommer med pulsband som du fäster runt bröstet. Dessa är de mest noggranna som du kan finna på marknaden när det gäller att mäta din puls. De passar också bra på cyklister, då överkroppen inte rör på sig så mycket medan du cyklar, vilket därför hjälper mätaren att ge en så korrekt läsning som möjligt. Dessa är sedan kopplade till klockan eller även till mobiltelefonen eller datorn. Nackdelen med dessa är att en del tycker att de är obekväma och skaver, men det är olika från person till person.

Sedan finns det pulsklockor som mäter pulsen direkt på handleden genom sensorer som känner av hur blodet rör sig. Ju fler sensorer de har, desto mer exakt blir mätningen. Även här fungerar de bra på cyklister då handleden inte rör sig så mycket under cykling vilket ger en mer noggrann avläsning.

Nackdelen dock är att vi gärna i vårt klimat vill kunna dra en varm tröja under klockan för att skydda mot kyla under vintern, och då kan den så klart inte mäta pulsen. Då kan det istället vara bättre att komplettera med ett pulsband runt bröstet.

På klockor framförallt anpassade mot cykling så kan du många gånger komplettera med accessoarer som hjälper dig att mäta bland annat kadens och annat som kan vara nyttigt att veta.

Individuella behov innebär olika ”bästa” pulsklockor

När det gäller att välja pulsklockor så är det i grund och botten din personliga smak och dina behov som spelar in. Ju dyrare klocka, desto fler funktioner och det är upp till dig att bestämma om dessa är något som du behöver eller ej.

Ha dock i åtanke att detta är en klocka som du förhoppningsvis kommer att använda under många år framöver och då kan det vara en fördel att satsa på något som kommer att fortsätta att ge dig vad du behöver för att kunna föra din träning framåt.

Många gånger tjänar du mer på att lägga pengar på en lite dyrare klocka från första början än att lägga pengar på en massa accessoarer allt eftersom. När du väljer din pulsklocka så är det därför viktigt att tänka på dina egna behov först. Självklart är det bra att läsa recensioner och prata med andra om vad de gillar med sina egna klockor, men kom samtidigt ihåg att dina behov kan variera mycket från andras och en klocka som passar perfekt för en person kanske är helt fel för dig.

Läs på innan om olika klockor och om du har möjlighet så kan det vara en fördel att gå till en sportbutik och se och känna på olika klockor innan du bestämmer dig för vilken du ska välja.

Sammanfattning

Det finns många klockor att välja bland på marknaden, både när det gäller pris och användningsområden. Och detta är som sagt en klocka som du förhoppningsvis ska använda under lång tid, så därför är det bra att göra sin research ordentligt innan du väljer så att du blir nöjd med ditt köp.

Oavsett om du väljer någon av de klockor vi har rekommenderat, så som Sunnto Spartan Ultra Titanium, eller om du går din egen väg och väljer en annan, så hoppas vi att denna köpguide har varit en bra hjälp på vägen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.