En person med pannlampa som står i en mörk skog.

Bästa pannlampan för cykling 2024 – Lys upp cykelrundan

Förstaplats

5/5

Andraplats

4.9/5

Tredjeplats

4.8/5

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att cykla på kvällen är en aktivitet som många som ägnar sig åt cykling tycker speciellt mycket om. Men att cykla på kvällen gör även att det är svårare att se hinder och fordon framför dig. Med en pannlampa för cykling underlättar du synbegränsningen och du kan se längre framför dig när du cyklar.  

I denna artikel går vi igenom de bästa pannlamporna och ljusstyrkan de besitter för din cykeltur. Vi rekommenderar att du tar en extra noga titt på vår favorit, Suprabeam V4pro Rechargeable, som är en storfavorit även hos professionella sportutövare! 

Våra favoriter

Suprabeam V4pro Rechargeable

Vårt betyg:
5/5

Här har vi en modell från Suprabeam som konstant har utvecklats och förbättras baserat på feedback från aktiva och professionella sportutövare. Modellen v4pro Rechargeable är helt laddningsbar med hjälp av USB, vilket innebär att du kan koppla den nästan vart som helst. 

Pannlampan har en ljusstyrka på 1000 lumen och en räckvidd på hela 250 meter! Det laddningsbara batteriet har även kapacitet till en brinntid på upp till 220 timmar vid låg ljusstyrka. 

Dessutom är Suprabeam V4pro även helt vattentät och utrustad med en smart elektronisk dimmerfunktion som möjliggör för perfekt ljusintensitet vid varje situation. 

Den lilla kudden på baksidan av huvudet gör att du får maximal komfort och inte behöver oroa dig för obehag. Letar du efter en lampa som kan användas i alla situationer och för professionellt bruk är detta en modell vi starkt rekommenderar du kikar på.

Läs mer

Led Lenser H19R Core

Vårt betyg:
4.9/5

H19R Core från Led Lenser är en otroligt effektiv pannlampa perfekt för alla situationer. Pannlampan är utrustad med två stycken separata ljuskäglor som tillsammans kan lyckas skrapa ihop en maximal ljusstyrka på 3500 lumen!  

H19R Core är också en IP69-klassning, detta innebär att den är både damm- och vattentät och klarar nedsänkning på 1,5 meters djup i upp till 30 minuter. Utöver det så är lampan utrustad med rött ljus, perfekt för mörkerseende eller när du behöver byta kedjan under kvällsrundan. 

Pannlampan är laddningsbar med en USB-port och har en total laddningstid på 330 minuter. Detta, tillsammans med räckvidden på 230 meter gör H19R Core till en modell med en välförtjänt plats på vår topplista.
Läs mer

Magicshine MOH 55 Pro

Vårt betyg:
4.8/5

Här har vi en pannlampa som inte bara ser snygg ut, utan också är gjord av oerhört bra kvalitet. MOH 55 Pro från Magicshine är ett kraftpaket med hela 4000 lumen i maximal kapacitet, jämnt fördelat över de två lamporna. 

Det kraftfulla och uppladdningsbara batteriet på 10000mAh ger en brinntid på 2,5 timmar. Väljer du att köra med endast 100 lumen kan du uppnå 89 timmars ljus non-stop innan den behöver laddas igen. 

Vikten på 152 gram gör att du knappast märker av den och de kraftfulla LED-strålkastarna kan uppnå en räckvidd på 200 meter. Dessutom är MOH 55 Pro vattentät och stöttålig enligt IPX6 och kan klara temperaturer allt ifrån -20 till +40 grader Celsius. 

Är du ute efter en smidig och kraftfull modell som enkelt kan fästas på cykelhjälmen och göra natten till dag är detta modellen för dig!

Läs mer

Lumonite Compass R 1238LM

Vårt betyg:
4.6/5

Limonite Compass R 1238LM är specifikt utformad och designad för professionell användning. Inte bara är modellen kompakt, den är även laddningsbar vilket innebär att du inte behöver bekymra dig om att byta batterier någon gång. Laddningen är även väldigt enkel då den endast behöver anslutas till en USB-port. 

Faktumet att det inte finns några som helst hängande sladdar, rörliga gångjärn eller leder gör modellen även till en mycket pålitlig sådan.  

Kikar man på storleken och vikten i förhållande till styrkan så ligger Limonite Compass R bland de bästa på marknaden. Med ett uppmätt ljusflöde på hela 1238 lumen blir den svårslagen. 

Räckvidden på hela 115 meter gör att du enkelt kan se en bra bit framför dig, detta kombinerat med en lång batteritid gör Limonite Compass R till en mycket effektiv modell!

Läs mer

NiteCore HC65

Vårt betyg:
4.5/5

NiteCore HC65 är en otroligt lätt pannlampa och med sina ynka 62,7 gram finns det knappast chans att du känner av att du har den på dig. 

Pannbandet är självklart justerbar och ljusstyrkan som denna lilla apparat kan producera är upp till hela 1000 lumen. Pannlampan är utrustad med LED lampor och har i regel en batteritid på 32 timmar. Denna modell är dock inte laddningsbar, vilket innebär att du kommer att  behöva byta ut de gamla batterierna med jämna mellanrum. 

Räckvidden på NiteCore HC65 är upp till 110 meter och du har möjligheten att välja mellan antingen rött eller vitt ljus beroende på vilken situation du befinner dig i. 

Letar du efter en liten och smidig pannlampa så är detta definitivt valet att kika lite extra på!

Läs mer

Köpguide 

Det är ganska uppenbart att om du cyklar på natten måste du ha någon form av belysning. En pannlampa är därför en bra investering och i vissa fall kan den även vara avgörande mellan liv och död.  

Om du dessutom gillar att cykla på stigar på natten så ser dina pannlampbehov annorlunda ut än för den som cyklar i stadsmiljöer. Och som med allt annat, så kan pannlampor skilja sig väldigt mycket åt. En dyr pannlampa till exempel behöver nödvändigtvis inte vara det bästa valet för just dig och dina behov.  

Så se till att veta vilka kraven är som du vill att modellen du letar efter ska uppfylla, innan du löper amok med bankkortet. Det kan handla om allt ifrån passform, till hur slitstark du vill att den ska vara, till hur länge batterierna ska hålla.  

Ljusstyrka 

Cykelljus och pannlampor för den delen, som de flesta glödlampor, mätts i lumen. Om du är intresserad av stadscykling, så är det bäst, för att synliggöra dig själv men även lysa upp en gångväg, att du investerar i en pannlampa som har minst 300 lumen. Om du däremot planerar på att använda pannlampan för att åka offroad, så måste du höja ljusstyrkan avsevärt. Vi rekommenderar inget mindre än 1000 lumen. Detta ger dig tillräckligt med ljus och tid att reagera på diverse hinder och svängar. 

Och även om ljusstyrkan på pannlampan är viktig, så är strålens kvalitet kanske ännu viktigare. Varför undrar du? 

Jo, om ditt ljus bara består av en mycket smal stråle, så kommer du inte att se så bra. Logiskt vi vet! Och om det bara är ett smalt synfält kan du missa faror till höger och vänster, som till exempel en bildörr som öppnas, eller om det kommer en vass kurva i ditt cykelspår. Var observant för det är inte ovanligt att billigare modeller har en fokuserad ljusstråle i mitten.  

Så kan du, så undvik det i allra högsta grad. Välj en pannlampa som därför sprider ut sitt ljus brett och lyser mer än på bara en liten punkt i mitten. Säkerheten först som det så fint heter! 

Vad ska du leta efter och vad ska du undvika? 

När du köper en ny pannlampa, leta främst efter en stabil men även efter en med bra ljusstyrka, passform och batteritid!  

Passform  

Passformen är viktig eftersom en pannlampa utan bra passform, ja, då är det ju inte en bra pannlampa helt enkelt. Pannlampan sitter nämligen fast på huvudet och den är inte lika lätt att byta ut när man är mitt inne i en cykling.  

Så vad är en bra pannlampa? En bra pannlampa är en pannlampa som inte skaver och trycker mot pannan. En bra pannlampa har också justerbara remmar som gör det enkelt att ändra storleken. Så vare sig du har mössa eller ej, så ska du kunna använda den.  

Batteritid  

En annan viktig egenskap du inte får glömma är batteritiden. Du vill ju inte att lampan slocknar när du är mitt inne i en cykling.  Idag har du många alternativ men de flesta pannlampor använder sig av AAA-batterier. Men det finns även modeller som har inbyggda batterier som går att ladda, vilket är miljövänligt och bra.  

Glöm inte att hålla koll på batterierna så att du, som vi skrev i början, inte står där i mörkret till slut.  

Hur väljer man den rätta pannlampan? 

Svårt att svara på den frågan konkret – olika faktorer spelare olika roll för olika människor. Fråga dig själv vad du har för krav på en pannlampa, hur många lumen är du ute efter, design, bredd på pannbandet, och så vidare.  

Kör du mycket MTB så är det bäst med så mycket ljus som möjligt. Så i det här fallet bör du välja en pannlampa med hög lumen, mellan 900-2000. Är det bara stadskörning du är ute efter, så räcker det med 300 lumen.   

Vi rekommenderar dessutom alltid att du köper en pannlampa med ett brett pannband. På så sätt vet du att den kommer att passa, för att en sådan modell passar alla typer av huvuden, och dessutom kan du vara säker på att pannbandet sitter som det ska. 

Sammanfattning

Om du intresserar dig för cykling i allmänhet, så har du förmodligen redan börjat leta efter en pannlampa. Att äga en är nämligen av stor vikt, inte minst nu när vintern börjar närma sig, och med det även så mörkret.  

Så när du väljer vilken pannlampa du ska köpa kan det vara bra att överväga vilka andra användningsområden och väglag, du ska ha den till. MTB? Stadscykling? Mycket kontakt med bilister? Faktorer som alla spelar lika stor roll i valet. 

Så varför inte börja lätt och välja en pannlampa som har allt det så att du kan använda den oavsett vart du cyklar? Vår absoluta favorit och enligt oss, den bästa pannlampa, Suprabeam V4pro Rechargeable är en bra första investering och kan användas oavsett cykelgren!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.