En person med pannlampa som står i en mörk skog.

Bästa pannlampan för cykling 2020 – Lys upp cykelrundan

vår FAvorit

4.9/5

Premium

4.5/5

bästa för regn

4/5

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Stadium.

Du har kommit igång bra med cyklingen, börjat kunna köra riktigt långa och sköna pass. Det är en härlig känsla, och vad passar bättre för cykling än långa, ljusa sommarkvällar? Det finns nog ingen som inte håller med om att dessa svenska sommarkvällar är underbara.

Men tyvärr så varar de inte för evigt. Snart nog så blir kvällarna mörkare igen, det kan vi inte komma ifrån. Då är det bra att vara förberedd. Med en pannlampa kan du fortsätta cykla på kvällarna långt in på hösten, eller kanske hela vintern. Här tittar vi på några av de bästa pannlamporna på marknaden just nu, bland annat vår favorit Petzl Nao +.

Våra favoriter

Bästa pannlampan för cykling 2019

Petzl Nao +

Vår vinnare bland årets pannlampor är Petzl Nao + som är en bekväm, professionell och pålitlig pannlampa med suveränt ljus och uppladdningsbart batteri. Det är inte den billigaste lampan, men för en lampa av den här kvaliteten så har den ett rimligt pris.

Den har självreglerande ljus, tack vare en ny ljusteknologi med reaktivt ljus, så du behöver varken ändra ljusläge eller justera ljusstyrkan. Du kommer alltid att ha det perfekta ljuset för vad du än gör. Lampan har en sensor som bedömer hur mörkt det är och alltid levererar det ljus som behövs. Du kan välja om du vill använda reaktivt ljus eller om du föredrar konstant ljus.

Petzl har en egen app som du kan köpa i App Store eller Google Play Store som heter MyPetzl Light. Via appen kan du anpassa brinntid och ljusbild efter den aktivitet du ska utföra. Lampan ansluts till telefonen via Bluetooth. Du behöver iO7/Android 4.3 eller senare för att kunna använda appen.

Lampan har ett unikt high-tech utseende, och materialet är av hög kvalitet, den är byggd för att hålla länge. Den sitter bra på huvudet och är välbalanserad. Det är en pannlampa som inte bara fungerar för cykling, du kan använda den till löpning, skidåkning eller klättring, eller varför inte på kvällspromenaden?

För att du ska synas bättre i mörkret så har lampan också en röd blinkande lysdiod baktill.

Läs mer

Vikt: 185 gram

Brinntid/reaktivt ljus: 6,5 till 12 timmar

Brinntid/konstant ljus: 1,5 till 8 timmar

Ljusflöde: 750 lumen

Räckvidd: 140 meter

Garanti: 3 år (batteri 1 år)

Reaktivt ljus

Mångsidig och funktionell

Uppladdningsbar

Professionell kvalitetslampa

Bästa premiumpannlampan

M Tiger Sports DS

Denna pannlampa från Tiger Sports är vårt toppval för 2019 för dess otroliga stryka på en så liten uppbyggnad. Lampan består av två Cree lampor som lyser med 1800 lumen i maximumläge.

Tiger Sports använder av den allra senaste tekniken, linserna och dioderna. Effektlägen kan du välja mellan 100%, 70%, 40% och 10%. Vid 100% varar batteriet i 2h 30min och vid 10% lyser lamporna i hela 25 timmar.

Lampan fästs enkelt på cykelhjälmen, och istället för gummiband skruvas den nu fast som en kamera på ett fäste. Ljuset är vattentätt och kommer med både batterikoll och laddingskontroll.

Perfekt för långa nordiska vintrar!

Vikt: 80 g

Brinntid (reaktivt ljus): 25h

Brinntid (konstant ljus): 2,5h

Ljusflöde: 1000 lumen

Räckvidd: Beror på läge

Garanti: N/A

Flera ljuslägen

Kraftigt ljus

Kvalitétslampa

Bästa pannlampan för regn

Silva Crosstrail 5x

En mycket bra lampa i mellanprisklass är Silvas lampa Crosstrail 5x. Det är svårt att hitta en lampa som väger mindre men ändå håller kvaliteten som vi vill ha i en pannlampa. Detta är en mångsidig och pålitlig följeslagare som lyser upp i mörkret på dina cykelturer!

Det medföljande batteriet kommer i ett fodral som har flera fästmöjligheter. Batteriet laddas via USB och är ett av de mest kompakta och med lägst vikt på marknaden. De medföljande fästena gör att du kan fästa både lampa och batteri på hjälmen, på styret eller i lampans pannband.

Med Silvas Intelligent Light-teknik får du en vid ljusstråle precis framför dig och längre ljusstråle längre fram. Detta gör att du ser mer och kan känna dig säker när du ökar hastigheten. Crosstrail 5x har även Silvas Flow Light som obegränsat varierar ljusmönstret beroende på vart du riktar ljuset. Om du riktar ljuset mot dina fötter blir ljusstrålen bredare och mera anpassad till långsammare aktiviteter.

Märkningen IPX5 innebär att lampan inte läcker in vatten även om man spolar den med en vattenslang, så det gör att du utan att oroa dig kan ge dig ut och cykla även i regnigt och blött väder.

Läs mer

Vikt: 161 gram

Ljusets räckvidd: Upp till 130 meter

Ljusstyrka: Upp till 500 lumen

Brinntid: Upp till 8 timmar


Låg vikt

Regntålig

Flexibla fästanordningar

Prisvärd

Bästa funktionsbara pannlampan

Led Lenser Neo 10R

Ett märke som ännu kanske inte är så känt i Sverige är Led Lenser, men internationellt har deras lampor vunnit flera priser för sin design och funktionalitet, och de har blivit mer och mer populära även här. Led Lenser Neo 10R är deras Neo-series mest avancerade pannlampa och i funktionalitet kan den konkurrera med flera andra märken, även med en del dyrare lampor. Led Lenser är så säkra på sin lampas kvalitet att de erbjuder en garanti på 5 år.

I tester prisas den här lampan för den långa brinntiden och den enkelt justerbara linsen, som gör att du kan rikta ljuset eller bredda ljusbredden på en sekund.

För att få bättre passform har de monterat batteriet vertikalt, vilket verkar vara en uppskattad detalj, men om det inte passar dig så går det att vända det horisontellt, eller koppla det till den medföljande kabeln och helt enkelt ha det i fickan. På det viset blir även vikten på huvudet mindre.

Traditionellt har ljusfokuseringssystem bestått av antingen en lins eller en reflektor. The Advanced Focus System (AFS) är den patenterade kombinationen av en reflektor och en lins för att skapa ett ljussystem som fungerar både när du behöver en kraftig ljusstråle när du cyklar eller springer, och ett mer spritt ljus för att du inte ska bländas när du behöver titta på något på nära håll.

AFS betyder att oavsett om du läser en karta på nära håll eller har blicken långt fram på vägen till ett landmärke på avstånd, känns ljuset skönt för ögonen, klart och ljust.

En annan användbar funktion är transportlåsningen. Den innebär att du kan packa ner och transportera din lampa, till exempel till en tävling, utan att behöva oroa dig för att den slås på av misstag så att du kommer fram med ett tomt batteri.  

Läs mer

Vikt: 179 gram

Max Batteritid: 120 timmar i låg effekt, 10 timmar med full ljusstyrka

Laddningsbara batterier: Ja med USB

Laddningstid: 6 timmar

Max Ljusstyrka: 600 lumen

Max räckvidd: 150 m


Lång brinntid

Prisvärd

Uppladdningsbara batterier

Bästa budgetvalet

Urberg Basic Outdoor Headlamp

Vem sa att utomhusäventyr måste vara dyra? Letar du bara efter billig, duglig men bra pannlampa för din natt- eller vintercykling så är denna lampa från Urberg ditt bästa val. Precis som namnet säger så är den grundläggande – den ger dig det du behöver.

Lampan är lätt och har en ljusstyrka på 145 lumen. Då lyser den upp vägen 115 meter framför dig. Lampan klarar förvånansvärt nog temperaturer ner till -30°C. Du kan lätt sätta på lampan och justera den med dess flexibla band som sätts runt huvudet.

Lampan har tre olika lägen som man kan växla mellan.

Låg: 7 lumen – 6 meter – 180 timmar
Mellan: 50 lumen – 80 meter – 70 timmar
Hög: 145 lumen – 115 meter – 40 timmar

Vikt: 118 gram

Ljusstyrka: Upp till 500 lumen

Ljusläge: Helljus, halvljus och blinkande ljus

Brinntid: 35 timmar med helljus. 70 timmar med halvljus eller blinkande ljus

Batteri: 3 st AAA-batterier

Billig

Klarar låga temperaturer

Tre olika lägen

Köpguide

Köpguide

Vi har här gått igenom våra favoriter i de olika prisklasserna och av lite olika typ, men vad ska just du tänka på när du ska välja pannlampa för din cykelträning?

Användningsområde

Först behöver du fundera över hur du kommer att använda din lampa. Är det mest under sommarmånaderna eller kommer du att fortsätta cykla när det blir mörkare och kallare? Mer kompakt mörker kräver ett starkare ljus. Och om du kommer att cykla i kyla så bör du tänka på att du ska kunna reglera lampan även med vantar på.

Viktiga funktioner

Vissa lampor har uppladdningsbara batterier, andra inte. Om du brukar vara ute länge är det viktigt att du väljer en lampa med lång brinntid, och om vädret inte har betydelse för dig när du tränar så kanske du ska välja en pannlampa som har hög vattentålighet. Sådana här saker är viktiga att du har tänkt på innan du står där i butiken och ska välja lampa. 

Vad säger garantin?

Att köpa en pannlampa är en investering i din träning och i din säkerhet, och du vill självklart att den ska fungera lätt och smidigt och att du ska kunna använda den länge. Därför är det bra att kontrollera vilken garanti du får.

Sedan är det förstås viktigt att lampan känns bekväm när du har den på, och att den inte glider eller skakar för mycket när du rör på dig. Du bör prova den ordentligt i butiken innan du bestämmer dig.

Pannlampa – vett och etikett, och vad säger lagen?

Nu har du kanske redan köpt eller bestämt sig för en pannlampa, kanske valde du vår favorit Petzl Nao +, och kan cykla var som helst och när som helst, och det är ljust nära nog som på dagen.

Om du cyklar där det finns andra trafikanter måste du se till så att du inte bländar de du möter. Du måste kunna blända av, eller rikta ner ljuset så det inte stör dina medtrafikanter.

Något annat att tänka på är att även om du tycker att ljuset från pannlampan är tillräckligt, så måste cykeln ha cykellysen också. Enligt lag måste en cykel vara utrustad med lyse, som lyser vitt eller gult framåt, och rött bakåt. Pannlampan är alltså ett komplement, inte en ersättning för cykellyset.

Sammanfattning

I denna artikel har vi försökt guida dig genom djungeln av pannlampor och nämnt några favoriter som vi tror kan passa. 

Det var viktigt för oss att ta med både premium- och budgetalternativ, samt andra alternativ om du är ute efter något specifikt. Tillexempel som Silvia Crosstrail 5x som passar extra bra för regn.

Med all fakta och råd vi listat och skrivit om hoppas vi att du fått bättre koll på varför man kan tänkas behöva en pannlampa till din cykel, och vad du ska tänka på innan du införskaffar en.

Är du osäker på vilken pannlampa du ska välja vill vi slå ett extra slag för favoriten Petzl Nao +.
Ta det lugnt på cykelrundan!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.