mountainbikehjalm

Bästa mountainbikehjälmen 2021 – Livsviktigt skydd

Favorit 2019

4.9/5

Bästa med mips

4.6/5

Bäst passform

4.5/5

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cykloteket.

Oavsett vilken typ av cykling man föredrar så är en cykelhjälm en livsviktig och billig livförsäkring. Även om det inte finns någon lag på att bära cykelhjälm om du är över 15 år, så finns det inte en enda bra anledning till att inte göra det.

Hjälmar som är specifikt anpassade efter mountainbikecyklister ser oftast lite annorlunda ut än vanliga cykelhjälmar, med extra funktioner och annorlunda utformning för att hålla dig så skyddad mot olyckor som möjligt!

Här går vi igenom olika typer av MTB-hjälmar och förklarar dess funktioner lite närmare i vår köpguide. Vi tipsar också om den bästa mountainbike-hjälmen!

Våra favoriter

Bästa mountainbikehjälmen

Scott Centric Plus Mips

Scott Centric Plus med MIPS är en otroligt genomtänkt cykelhjälm som ger dig allt du behöver för en vanlig hjälm som också fungerar som tävlingshjälm. 

Framtagen i ett samarbete med Scott och deras proffscyklister får vi en hjälm som har allt. Målet var att skapa marknadens snabbaste och mest ventilerade hjälm. Resultatet? Hjälmen fick en aerodynamisk design som kompletterades med ventilationsöppningar som samarbetar med MIPS-systemet. Unikt för endast Scotthjälmar! 

Hjälmen har ett HALO Fit System, vilket är en teknologi som används för att det ska vara lätt för användaren att justera hjälmens passform. Genom att bara vrida på ett vridspänne i nacken fixar du hjälmen så den sitter perfekt. 

Passar både MTB och landsväg, är utrustad med stötabsorberande ABS-foam, väger endast 250 gram och finns tillgänglig i 3 storlekar. 

MTB-hjälm med bäst passform

Lazer Impala Mips

Letar du efter en ny välsittande MTB hjälm? Då har Lazer det du söker. Deras nya Impala hjälm är allt du behöver för en prestationsfylld tur i skogen. 

Det finns inget värre än att ha en guppande hjälm när man cyklar igenom skogens kurviga stigar. Lazer har sett till att det aldrig händer dig igen med denna hjälm. Hjälmen finns tillgänglig i 3 storlekar, sedan kan du även justera hjälmen så att den kramar ditt huvud på precis rätt sätt. 

Justeringar görs med hjälmens TS+ system som låter dig justera hjälmen i nacken. TS+ systemet låter dig även ställa in höjdled. 

Hjälmen kommer också men en stor, mycket ventilerande skärm som tillsammans med de stora ventilationshålen som redan sitter på hjälmen gör den guld värd under svettiga skogspass. 

Värt att nämna är också att hjälmens InMold-skal går ner och omsluter kanterna. Detta skyddar ditt huvud bättre, gör hjälmen mer hållbar och bidrar till säkrare cykelturer. 

Bästa budget MTB-hjälm

Lazer Roller Mips

Letar du efter en MTB hjälm som inte tömmer plånboken så har Lazer ett bra val för dig även här 

Rollerhjälmen är generöst utrustad för sitt pris och kommer med en stor skärm, MIPS system, TS+ passformssystem och stilren design. För hjälmens låga pris får du egentligen en riktigt robust hjälm. 

Precis som sin storebror Impala så låter hjälmens TS+ system dig att justera hjälmen så att du får perfekt passform. MIPSsystemet skyddar ditt huvud mot skador om du ramlar, och den stora skärmen skyddar mot sol och grenar som stör. Mycket hjälp för pengarna helt enkelt. 

Bästa heltäckande MTB-hjälmen

Sweet Protection Switcher Mips

En heltäckande MTBhjälmnyhet från Sweet Protection. Den banbrytande, mångsidiga modellen är utrustad med hela 22 justerbara ventiler, magnetisk hakrem, Occigrip justeringssystem och 3Dformad inredning.  

Sweet Protection kombinerar form med stark skalsteknik i en hybridkonstruktion som skapar en lättviktig men robust och förstärkt hjälm. Med en vikt på endast 580 gram har hjälmen lyckats bli packad med en hel del skydd. 

Hjälmens inredning är fuktavvisande och avtagbar, så du kan lätt ta av och tvätta den. Den magnetiska hakremmen låter dig enkelt spänna fast hjälmen även när du har vantar på dig.  

Hjälmen finns tillgänglig i flera storlekar och färger, alla lika tuffa. 

Köpguide

Enligt tester som försäkringsbolag har utfört så visar det sig att en cykelhjälm förhindrar 60% av alla svåra typer av skallskador som kan uppstå vid en olycka. Cykling kan vara roligt och en bra form av träning, men det kan också vara en risk för skador, framförallt för sig som tycker om terräng och skogsstigar.

Du som är mountainbikecyklist är extra utsatt för olycksrisker på grund av fartfyllda och farofyllda cykelturer, därför är det självklart också ännu viktigare att skydda dig ordentligt. Det finns otroligt många olika cykelhjälmar att välja bland, även om man skalar ner det till MTB-specifika cykelhjälmar. Det kan göra köpet ganska klurigt. Hur stor hjälm ska jag ha, och vad tusan betyder MIPS och SPIN?

Här går vi igenom några begrepp som är viktiga att känna till inför ditt val av cykelhjälm, samt ger lite fler tips om hur du väljer rätt storlek, vad man ska tänka på när man köper en hjälm till sitt barn och hur ofta du bör byta hjälm.

MIPS - Vad är det?

MIPS står för Multi Directional Impact Protection System. Detta är en svensk uppfinning som grundas på över 20 års forskning. Det handlar om en säkerhetslösning i hjälmar designat för att skydda hjärnan från skador från rotationsvåld. Klassiska hjälmar är främst framtagna för att skydda huvudet mot skallfrakturer, men de tar inte hänsyn till rotationsrörelser som vår hjärna är känslig för.

Utan MIPS i hjälmen är det stor risk att vävnader i hjärnan tar skada vid olyckor och därmed också risken för bestående hjärnskador. MIPS-systemet fungerar genom att imitera hjärnans egna skyddssystem och möjliggör en viss rörelse mellan hjälmen och huvudet om du skulle ramla. Flera stora företag har följ med i utvecklingen och hakat på denna livsviktiga trend, till exempel POC som har utvecklat sitt egna rotationsskydd SPIN, Shearing Pad Inside, som fungerar på liknande sätt.

Hur ofta ska jag byta cykelhjälm?

Du bör se din hjälm på samma sätt som du ser en färskvara, där material slits och åldras i takt med att åren går. Det är svårt att ge ett exakt svar på hur ofta man bör byta cykelhjälmen, men en bra riktlinje kan vara att sikta på en ny hjälm efter ungefär 3-5 år.

Om du däremot har ramlat och slagit i hjälmen kraftig så är det rekommenderat att köpa en ny. Men, glöm inte att en 7 år gammal hjälm eller en som har fått vara med om många vurpor fortfarande är bättre än ingen hjälm alls!

Hur tar jag reda på min hjälmstorlek?

De flesta cykelhjälmar står angett i storlekarna XS- XL, samt exakta mått i centimeter för vardera storlek. Om det bara skulle stå utskrivet XS-XL utan exakta mått så kan du följa denna ungefärliga guide:

XS – 47-51 cm

S – 51-55 cm

M – 55-59 cm

L – 59 – 63 cm

XL – 61-65 cm

För att ta reda på ditt mått kan du mäta med ett måttband runt ditt huvud precis där kanten på cykelhjälmen kommer att sitta, det vill säga hela vägen runt till huvud i linje med översta delen av pannan och precis över öronen.

Ett tips om du ligger på gränsen mellan två storlekar, låt säga att ditt huvud har en omkrets på 59 cm och du väljer mellan M och L, så är det rekommenderat att välja L. De flesta cykelhjälmar är nämligen möjliga att justera så att de sitter ordentligt, men att välja en med möjlighet att göra lite större ger dig chansen att få plats med en mössa under hjälmen så att du slipper frysa om öronen.

Mountainbikehjälmar för barn - Vad ska man tänka på?

Det är viktigt att låta våra små pröva sina vingar, men det är desto viktigare att se till att de är ordentligt skyddade under tiden. För de våghalsiga barnen som redan har förälskat sig i mountainbiking är en ordentlig hjälm otroligt viktig.

Det viktigaste är att se till att den verkligen sitter bekvämt, inte är för tung eller otymplig att ha på sig – annars finns det en risk att barnet väljer att lämna den på hatthyllan när ingen förälder ser.

Sammanfattning

Det viktigaste med en cykelhjälm är varken moderna funktioner, design eller priset, utan det är faktiskt att den sitter så bekvämt att du aldrig ens överväger att lämna den på hatthyllan. När det gäller just er mountainbikecyklister som är i en mycket större riskzon för otäcka olyckor än vanliga cyklister så blir själva säkerhetsfunktionen självklart också en viktig detalj att överväga när du ska välja din nästa cykelhjälm.

Vi älskar att så många mountainbikehjälmar på dagens marknad har anammat den svenska uppfinningen MIPS, nu kan alla cyklister känna sig extra säkra, vare sig det gäller på landsvägen, i stadsdjungeln eller på de tuffaste skogslederna!

Vår favorit Scott Centric Plus Mips är en av dessa exempel, och just denna hjälmen blev vår favorit för att den också är mångsidig och prisvärd. Var rädda om er där ute på lederna!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.