mountainbikehjalm

Bästa mountainbikehjälmen 2024 – Livsviktigt skydd

Förstaplats

5/5

Andraplats

4.9/5

Tredjeplats

4.8/5

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Oavsett vilken typ av cykling man föredrar så är en cykelhjälm en livsviktig och billig livförsäkring. Även om det inte finns någon lag på att bära cykelhjälm om du är över 15 år, så finns det inte en enda bra anledning till att inte göra det.

Hjälmar som är specifikt anpassade efter mountainbikecyklister ser oftast lite annorlunda ut än vanliga cykelhjälmar, med extra funktioner och annorlunda utformning för att hålla dig så skyddad mot olyckor som möjligt!

Här går vi igenom olika typer av MTB-hjälmar och förklarar dess funktioner lite närmare i vår köpguide. Vi tipsar också om den bästa mountainbike-hjälmen!

 

Våra favoriter

Scott Arx Plus MIPS

Vårt betyg:
5/5

Scott Arx Plus är den optimala modellen för både terräng- och landsvägscykling. Hjälmen kommer utrustad med MIPS-teknologi. Detta innebär att innerdelen av hjälmen rör sig helt oberoende från ytterskalet, vid eventuell kollision kan denna lilla skillnad göra att kraften minskar med 40 procent!

Du får även MRAS justeringssystem, som ser till att justeringen av storlek blir busenkel. Scott Arx Plus har en vikt på 270 gram, en egenskap som försäkrar dig om att du knappast känner av när du har den på huvudet.

Ytterskalet är tillverkat av polykarbonat, ett material som är designat för maximalt skydd med så liten vikt som möjligt. Ventilationssystemet på just denna modellen är fantastiskt bra utvecklat av Scott, du behöver absolut inte bekymra dig om att det ska kännas instängt eller bli för varmt.

Detta är en fantastiskt bra cykelhjälm som vi rekommenderar starkast av alla kandidater på listan.

Läs mer

Fox Speedframe

Vårt betyg:
4.9/5

Speedframe från Fox är en cykelhjälm du måste kika lite närmare på om du är ute efter en robust hjälm för en mindre peng! Faktum är att den har prestanda som du vanligtvis hittar hos dyrare modeller, men till ett lägre pris. Hjälmen är utrustad med det beprövade MIPS-skyddssystemet som reducerar rotationskrafterna vid en olycka markant.

Dessutom kommer modellen i en fantastisk stilig design som imponerar och låter dig andas under hjälmen när du känner den friska luften genom den välventilerade hjälmen. Den är också förlängd i bakhuvudet och framme vid tinningarna för att leverera ett mer täckande skyddslager.

Speedframe har justerbar visir i tre lägen och även en robust och kraftig In Mold-konstruktion som försäkrar dig om att hålla huvudet helt. Inte nog med det, med ett 360 graders fastspänningssystem blir det lätt att sätta på sig den och samtidigt fantastiskt bekvämt.

Detta är en modell som är högt eftertraktad på marknaden och en cykelhjälm som vi verkligen tycker du ska kolla extra noga på!

Läs mer

Giro Register MIPS

Vårt betyg:
4.8/5

Här har vi en modell från Giro som inte bara ser otroligt snygg ut. Register har även en slimmad design och lätt konstruktion. Hjälmen är även utrustad med det populära Roc Loc passningssystem, detta innebär att hjälmen automatiskt sluter sig jämnt runt ditt huvud för optimal komfort och säkerhet.

Med hjälp av rotationsskyddet MIPS, blir den perfekt att ha både för pendling med också i aktiviteter såsom mountainbike. Du får även hela 22 ventiler med denna modell! Något som ökar luftcirkulationen i hjälmen markant och därmed leder till en mer behaglig cykelupplevelse.

På insidan av hjälmen sitter även ett EPS-foder, detta är ett slags foder som är designat för maximalt skydd. För att uppnå detta, fördelas smällen jämnt över hela huvudet vilket i slutändan leder till en mycket mindre skada på hjärnan.

För att ytterligare öka säkerheten har hjälmen ett väldigt robust ytterskal, detta innebär en tredjeplats på vår topplista!

Läs mer

Scott Groove Plus

Vårt betyg:
4.6/5

Scott Groove Plus är en cykelhjälm som passar precis lika bra ute bland kullerstenarna som bland jorden i skogen! Hjälmen säter fullt fokus på säkerheten och är därför utrustad med MIPS-teknologi för att förhindra allvarliga skador.

Dessutom är den försedd med ett ytterskal av polykarbonat och en In-Mold konstruktion som tillsammans ser till att fördela smällen över hela huvudet och reducera kraften. Hjälmen har även en lätt vikt, för maximal säkerhet utan att förlora komfort.

Groove Plus har även ett justerbart MRAS passformssystem där du enkelt kan justera storleken med hjälp av ett vridreglage, därmed kan du känna dig bekväm och samtidigt se till att hjälmen sitter på rätt plats.

För att reducera vikten har Scott bestämt sig för att installera ett svårslaget ventilationssystem utan att kompromissa på säkerheten!

Scott Groove Plus är en modell vi starkt rekommenderar för dig som tar cyklingen seriöst och inte vill lämna något åt slumpen.

Läs mer

Scott Vivo Plus

Vårt betyg:
4.5/5

Här har vi ytterligare en modell från det populära märket Scott. Vivo Plus har en otroligt stilren design och är perfekt för cyklister som både är ute efter stil och optimal säkerhet. Hjälmen är utrustad med MIPS-teknologi, ett välkänt rotationsskydd med friktionslager som ökar säkerheten på hjälmen med 40 procent.

Den har även en utökad täckning för bakhuvudet och tinningen, något som blir allt vanligare och bidrar till en säkrare hjälm. Tack vare In Mold-konstruktionen får du ytterligare säkerhet genom en stötdämpande effekt vid eventuell kollision eller olycka.

Vivo Plus har en optimerad geometri och utmärkt ventilation som garanterar dig en sval och bekväm upplevelse under hela cykelturen. Den har också ett justerbart visir samt Scott’s MRAS 2 passformsystem som gör justeringen av storlek både snabb och enkel.

I helhet är detta en stark kandidat som inte riktigt nådde toppen av topplistan, men ett helt klart värt alternativ för den som värnar om säkerheten.

Läs mer

Köpguide

Enligt tester som försäkringsbolag har utfört så visar det sig att en cykelhjälm förhindrar 60% av alla svåra typer av skallskador som kan uppstå vid en olycka. Cykling kan vara roligt och en bra form av träning, men det kan också vara en risk för skador, framförallt för sig som tycker om terräng och skogsstigar.

Du som är mountainbikecyklist är extra utsatt för olycksrisker på grund av fartfyllda och farofyllda cykelturer, därför är det självklart också ännu viktigare att skydda dig ordentligt. Det finns otroligt många olika cykelhjälmar att välja bland, även om man skalar ner det till MTB-specifika cykelhjälmar. Det kan göra köpet ganska klurigt. Hur stor hjälm ska jag ha, och vad tusan betyder MIPS och SPIN?

Här går vi igenom några begrepp som är viktiga att känna till inför ditt val av cykelhjälm, samt ger lite fler tips om hur du väljer rätt storlek, vad man ska tänka på när man köper en hjälm till sitt barn och hur ofta du bör byta hjälm.

MIPS - Vad är det?

MIPS står för Multi Directional Impact Protection System. Detta är en svensk uppfinning som grundas på över 20 års forskning. Det handlar om en säkerhetslösning i hjälmar designat för att skydda hjärnan från skador från rotationsvåld. Klassiska hjälmar är främst framtagna för att skydda huvudet mot skallfrakturer, men de tar inte hänsyn till rotationsrörelser som vår hjärna är känslig för.

Utan MIPS i hjälmen är det stor risk att vävnader i hjärnan tar skada vid olyckor och därmed också risken för bestående hjärnskador. MIPS-systemet fungerar genom att imitera hjärnans egna skyddssystem och möjliggör en viss rörelse mellan hjälmen och huvudet om du skulle ramla. Flera stora företag har följ med i utvecklingen och hakat på denna livsviktiga trend, till exempel POC som har utvecklat sitt egna rotationsskydd SPIN, Shearing Pad Inside, som fungerar på liknande sätt.

Hur ofta ska jag byta cykelhjälm?

Du bör se din hjälm på samma sätt som du ser en färskvara, där material slits och åldras i takt med att åren går. Det är svårt att ge ett exakt svar på hur ofta man bör byta cykelhjälmen, men en bra riktlinje kan vara att sikta på en ny hjälm efter ungefär 3-5 år.

Om du däremot har ramlat och slagit i hjälmen kraftig så är det rekommenderat att köpa en ny. Men, glöm inte att en 7 år gammal hjälm eller en som har fått vara med om många vurpor fortfarande är bättre än ingen hjälm alls!

Hur tar jag reda på min hjälmstorlek?

De flesta cykelhjälmar står angett i storlekarna XS- XL, samt exakta mått i centimeter för vardera storlek. Om det bara skulle stå utskrivet XS-XL utan exakta mått så kan du följa denna ungefärliga guide:

XS – 47-51 cm

S – 51-55 cm

M – 55-59 cm

L – 59 – 63 cm

XL – 61-65 cm

För att ta reda på ditt mått kan du mäta med ett måttband runt ditt huvud precis där kanten på cykelhjälmen kommer att sitta, det vill säga hela vägen runt till huvud i linje med översta delen av pannan och precis över öronen.

Ett tips om du ligger på gränsen mellan två storlekar, låt säga att ditt huvud har en omkrets på 59 cm och du väljer mellan M och L, så är det rekommenderat att välja L. De flesta cykelhjälmar är nämligen möjliga att justera så att de sitter ordentligt, men att välja en med möjlighet att göra lite större ger dig chansen att få plats med en mössa under hjälmen så att du slipper frysa om öronen.

Mountainbikehjälmar för barn - Vad ska man tänka på?

Det är viktigt att låta våra små pröva sina vingar, men det är desto viktigare att se till att de är ordentligt skyddade under tiden. För de våghalsiga barnen som redan har förälskat sig i mountainbiking är en ordentlig hjälm otroligt viktig.

Det viktigaste är att se till att den verkligen sitter bekvämt, inte är för tung eller otymplig att ha på sig – annars finns det en risk att barnet väljer att lämna den på hatthyllan när ingen förälder ser.

Sammanfattning

Det viktigaste med en cykelhjälm är varken moderna funktioner, design eller priset, utan det är faktiskt att den sitter så bekvämt att du aldrig ens överväger att lämna den på hatthyllan. När det gäller just er mountainbikecyklister som är i en mycket större riskzon för otäcka olyckor än vanliga cyklister så blir själva säkerhetsfunktionen självklart också en viktig detalj att överväga när du ska välja din nästa cykelhjälm.

Vi älskar att så många mountainbikehjälmar på dagens marknad har anammat den svenska uppfinningen MIPS, nu kan alla cyklister känna sig extra säkra, vare sig det gäller på landsvägen, i stadsdjungeln eller på de tuffaste skogslederna!

Vår favorit Scott Arx Plus MIPS är en av dessa exempel, och just denna hjälmen blev vår favorit för att den också är mångsidig och prisvärd. Var rädda om er där ute på lederna!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.