kasette-featured

Bästa kassetten 2020 – Vilken kassett ska jag välja?

Bästa premium

4/5

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cykloteket.

Kassetten är en viktig funktion i din cykels drivlina och kräver regelbunden omhändertagning och kärlek för att hålla så länge som möjligt. Men, ingenting varar för evigt och när det är dags att köpa ny kassett så kan det kännas som en hel vetenskap. Finns det olika kassetter och passar alla för alla typer av cyklar?

I denna artikel kan du läsa om vad en kassett egentligen gör, hur du väljer rätt kassett till din cykel plus några fler goda tips och råd kring kassetter. Vi väljer också ut de bästa kassetterna för de vanligaste varumärkena samt utser den bästa kassetten 2019! Trevlig läsning!

Våra favoriter

Bästa kassetten

Shimano SLX M7100 10-51T 12-DEL

För dig som letar efter kompatibla och välutvecklade cykelkomponenter, räknas Shimanos kassetter som en av de ledande. Den utvecklade kassetten SLX M7100 är en 12-delad komponent som ger dig betydligt större växlingsmöjligheter, då den är anpassad för ett bredare spann av växlingar med sina 10-51 tänder i utväxling.  

Precis som varumärkets tidigare SLX modeller är även denna kassett utrustad med ett anpassningssystem som kallas för Micro Spline. Detta system ger dig bättre kraftöverföring och betydligt mer kontroll. Tack vare Hyperglide+ kan du även växla upp- och ner på ett mer effektivt sätt, vilket då gör cyklingen jämnare.  

I jämförelse med de funktioner som kassetten har och den prislapp som den säljs för, är SLX M7100 en av marknadens mer anpassade och prisvärda val. Särskilt för dig som letar efter en mer uppgraderad komponent till din Shimano drivlina.  

Varumärke: Shimano 

Passar varumärke: Shimano 

Bakdrev: 12 

Utväxling: 10-51 tänder 

12-delad 

Snabb växling med Hyperglide+ 

Bred utväxling 

Lätt och effektiv 

Hög kvalitet för mountainbike

Sram XX1 Eagle XG1299 12-Del 10-50T

Sram har utformat denna vackra och slitstarka kassett med de allra senaste funktionerna. XX1 Eagle är en av marknadens mest väldesignade kassetter och lämpar sig ypperligt för dig som vill spendera lite mer och därmed få en komponent som är slitstark, lättare och som helt enkelt ger dig en bättre cyklingstur.  

Kassetten har en särskilt utvecklad utformning som kallas för X-DOME™. Detta ger en mer precis växling och minimerar därför strul under processen. Dessutom gör designen att smuts och grus inte kan fastna i klingan lika lätt som på andra modeller, vilket även det resulterar till begränsat med strul under cyklingen.    

En 12-delad kassett är särskilt anpassad för mountainbikes, vilket gör att den har utformats av ett robust och tåligt premium stål som är svårt att slå. Dessutom är större delen av kassetten guldfärgad, vilket gör att den står ut från andra komponenter på marknaden. Med en utväxling på mellan 10-50 tänder får du ett brett spann av växlar.  

Vill du rida med stil rekommenderar vi skarpt XX1 Eagle från etablerade Sram som även har utsetts till marknadens vackraste och mest välutformade kassett.   

Varumärke: Sram 

Passar varumärke: XD-body 

Cykeltyp: Mountainbike  

Bakdrev: 12 

Utväxling: 10-50 tänder 

12-delad 

Hög slitstyrka 

Vackert utformad design 

Premiumstål 

Precisa och tysta växlingar 

Bästa allround-valet

Shimano HG500

Shimano är den ledande tillverkaren för cykelkomponenter och för en väl fungerande drivlina lämpar sig Shimanos kassett ypperligt för anpassade cyklar. Shimano är kända för sin kvalitet och denna kassett är inget undantag.  

HG500 är en 10-delad kassett som finns med tre olika utväxlingar, för att vara anpassad för de flesta cyklar med en drivlina från Shimano. Välj mellan utväxlingen 11-25, 12-28 eller 11-32.  

En kvalitativ kassett med modellår 2016 CS-HG500 som även säljs till ett mycket marknadsvänligt pris. Vi kan därför starkt rekommendera denna kasett för cyklisten som är ute efter en cykelkomponent som passar de allra flesta cyklar på marknaden! 

Varumärke: Shimano 

Passar varumärke: Shimano 

Bakdrev: 10 

Utväxling: 11-25, 12-28 eller 11-32 tänder.  

Modellår: 2016  

Finns i flera olika utväxlingar 

Shimanokvalitet 

10 bakdrev.  

Passar Shimano drivlina 

Bästa budgetkassetten

Shimano ULTEGRA 6700

Ultegra 6700 är ytterligare en utvecklad och 10-delad kassett från etablerade Shimano. Detta är en anpassad kassett för drivlinor från samma varumärke som ger en lättare växling. Den har även en lätt vikt på endast 209 gram. 

Med 10 i bakdrev och tre olika utväxlingar att välja mellan, kan du få en anpassad och funktionell kassett till din drivlina. Denna kasett är även utformad i ett robust stål, vilket gör att du kan känna dig säker på vägarna när du cyklar.  

Som de flesta redan vet är en väl utformad och fungerande kassett ett måste för cykelns livslängd och det ger en betydligt bättre och jämnare växling under cykelturen. Genom att köpa detta alternativ får du en mycket behaglig runda med Shimanos kassett Ultegra 6700.  

Varumärke: Shimano 

Passar varumärke: Shimano 

Bakdrev: 10 

Utväxling: 11-23, 11-25 eller 11-28 tänder 

Vikt: 209 gram 

Lätt vikt 

10-delad 

Tre olika utväxlingar 

Komponent från Shimano 

Köpguide

Här får du några goda råd om hur du hittar rätt kassett och vad du bör tänka på när du ska byta ut den gamla. Dessutom förklarar vi några termer så att du ska kunna veta exakt vad du köper och om det är rätt för dig.

Skillnaden mellan kassetter för racercyklar och mountainbikes

Under en cykeltur i en tuff mountainbiketerräng så ställs det större krav på att göra stora växelbyten, för att kunna ta sig an branta backar och stupande sluttningar. För att cykeln ska kunna klara av detta behöver kassetten på en mountainbike ha större mellanrum mellan kugghjulen än vad en racercykel har.

På en racercykel som du använder på plan mark är en smidigare och lättare växling med mindre hopp mellan kugghjulet att föredra.

Byt kedjan samtidigt

Kassetten som sitter monterad på hjulnavet på din cykels bakhjul är den del som ser till att du har en funktionell drivlina. Detta är en slitagedel som inte håller för evigt, och efter en tids cyklande så är det dags att visa din cykel lite uppskattning och byta ut denna del.

Det är inte bara kassetten som är en slitagedel, utan själva cykelkedjan behöver också bytas ut efterhand. Byt gärna dessa två på samma gång, dels för att spara tid när du slår två flugor i en smäll och dels för att kunna utnyttja din nya drivlinans och cykelkedjas funktion till fullo.

Växlarna avgör

Det är lätt att ta reda på vilka kassetter du kan välja bland till din cykel. Du behöver välja en kassett baserat på hur många växlar bak din cykel har, har du exempelvis 7 växlar baktill så behöver du en kassett med 7 klingor.  

När du har filtrerat bort de kassetter som inte passar din cykel har du fortfarande en hel del att välja bland. Ett tips är att i nästa steg också filtrera bort de som inte är tillverkade av samma tillverkare som din drivlina är gjord av, komponenter från samma tillverkare brukar fungera bäst ihop.

Utväxling

Listan börjar bli lite kortare nu, men det finns fortfarande en hel del att välja på. Nu handlar det om detaljer och preferenser och det är nu det börjar bli lite mer komplicerat, så häng med nu.

Utväxlingen står för vilket antal taggar som finns på kassettens minsta respektive största drev. Vi tar beskrivningen 11-34T som ett exempel, det betyder att kassettens minsta drev har 11 taggar och det största har 34.

Utväxlingen påverkar hur du upplever din egen kraft på din cykel, om du till exempel vill att det ska kännas lättare att trampa i uppförsbackar så bör du leta efter en kassett som har fler taggar på sitt största drev, men om du vill ha lite mer tryck i pedalerna och lättare behålla höga hastigheter – välj en kassett som har som har färre taggar i det minsta drevet.

Om du tycker om känslan du har just nu på din cykel, så välj en kassett med samma utväxling.

Body

Den delen på navet som kassetten monteras på kallas för body. Den finns där för att kunna driva på hjulet och att se till att hjulet och dreven kan kopplas ifrån varandra så att du slipper trampa i onödan.

Byta kedja och kassett

När du har valt en kassett som du är nöjd med så kan du byta ut det på egen hand om du har tillgång till passande verktyg. Passa helst på att byta kedjan samtidigt. Du behöver i så fall kedjepiska, kedjebrytare och ett kassettverktyg som är till för kassetter av varumärket du har köpt.

Här kan du följa vår guide för hur du byter kassetten själv

Steg 1

Använd kedjebrytaren för att knipsa av och ta bort den gamla kedjan.

Steg 2

Montera av bakhjulet och ta bort snabbkopplingen. Ställ ner hjulet på marken medan du har det lutandes mot dig.

Steg 3

Nu är det dags att montera bort den gamla kassetten. Du behöver en kedjepiska i din vänstra hand och en kassettnyckel som passar din kassett i din högra hand. Tänk dig att hjulen är en klocka och placera kassettnyckeln klockan 2 och kedjepiskan klockan 10. Nu ska du trycka tills det lossnar, då kan du gänga av låsringen för hand, för att sedan plocka bort kassetten.

Steg 4

Nu kan du montera din nya kassett! Börja med att rengöra hjuletsbody och sätt sedan dit den nya kassetten på samma sätt som du hittade den i förpackningen. Eftersom kassetten och bodyn är spårade så går den bara att fästa på ett sätt, så var inte rädd för att göra fel. När kassetten sitter på plats ska du gänga dit dess yttre låsning och spänna den ordentligt med hjälp av kassettnyckeln.

Steg 5

Montera tillbaka snabbkopplingen och fäst tillbaka hjulen på cykeln igen.

Steg 6

Snart färdiga, nu behöver bara den nya kedjan monteras. Med hjälp av en kedjebrytare justerar du kedjans längd. Men hur vet man vad som är rätt längd?

Placera kedjan på den stora drevet bak och det stora drevet fram, utan att kedjan går igenom bakväxeln. När du sträcker kedjan ska den gå två länkar omlott med sig själv, överflödiga länkar kapar du av med kedjebrytaren.

Steg 7

Ställ växlarna på cykelns reglage på det lilla drevet, både fram och bak. I förpackningen till din nya kedja ska det ligga en brytbar kedjenit, det är nu du behöver ha den nära till hands.

Steg 8

Sätt kedjan på plats, trä den genom bakväxelns rulltrissor. Para ihop de två ändarna av kedjan, det underlättar väldigt mycket att använda en kedjehållare för detta steg. Använd den brytbara kedjeniten för att fästa ihop de två nitarna på ändarna av kedjan.

Steg 9

Nu behöver du kedjebrytaren igen, tryck in kedjeniten med verktyget tills den är i nivå med resten av nitarna på kedjan. Den överskjutande delen av niten ska du bryta av för hand.

Steg 10

Efter att ha tryckt ihop kedjan med kedjebrytaren är den ofta väldigt stel, men oroa dig inte, det går att lösa. Ta av kedjan på det stället där du just satte ihop den och böj den fram och tillbaka i sidled, så brukar den kunna mjukas upp.

Nu är allting färdigt och du är redo för att ge dig iväg på cykeltur!

Om du inte känner dig så händig eller har något lust att spendera tid eller mer pengar på att köpa rätt verktyg kan du också ta med dig cykel till en cykelverkstad och låta ett proffs byta ut den åt dig. Se till att underhålla kassetten, precis som du underhåller kedjan. Kassetten behöver också hållas insmord och rengjord med passande produkter. Detta gör att både kassett och kedja får en längre livslängd och att din cykel känns smidigare!

Sammanfattning

Varje kassett är en slitagekomponent som behöver bytas ut efter ett tag, oavsett vilken prisklass du lägger dig i, därför är det inte alltid nödvändigtvis en bättre investering att betala ett högre pris i tron om att man kommer kunna behålla den längre. Däremot brukar det generellt sätt vara så att en lättare kassett kostar mer. Här handlar det om att fokusera på att köpa en kassett som passar din drivlina och ger dig rätt känsla i din cykling.

Vår favorit Shimano SLX M7100 10-51T 12-DEL är en mycket pålitlig kassett till ett rimligt pris. Shimano är ett av de mest populära varumärkena och det är mycket troligt att du har minst en komponent från Shimano på din cykel.

Vi hoppas att du har fått lite mer kunskap om kassetter och vad du ska tänka på inför ditt utbyte av kassett. Vi ses på cykellederna!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.