Ett cykelstyre på mountainbike med en GPS på.

Bästa GPS för cykling 2020 – En äventyrares bästa vän

budget utan färg

4.5/5

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cykloteket & Outnorth.

En GPS är varje äventyrares bästa vän. De flesta har idag redan en GPS i sin smartphone, vilket är hjälpsamt i många lägen, men för de som gillar att ge sig ut på äventyr långt ut i vildmarken vet att den oftast är långt ifrån tillräcklig. Ofta inser man att mobilerna har otillräcklig täckning, visar opålitliga positioner eller har för kort batteritid.

Med GPS:en tillshands blir cykelturen både tryggare och roligare, eftersom du inte behöver oroa dig om att cykla vilse eller inte minnas hur du hittar tillbaka till startpunkten.

Vi tipsar här om några modeller som vi tycker är riktigt bra, t.ex Wahoo Elemnt Bolt GPS.

Våra favoriter

Bästa GPS för cykling

Wahoo Elemnt Bolt GPS Stealth Edition

Wahoo Elemnt Bolt är en GPS dator som är lätt, kompakt och otroligt snabb. Det är tack vare den aerodynamiska utformningen tillsammans med fästet som integrerar ihop den med datorn. Den har en tydlig 2,2” display där du lätt kan välja mellan olika navigeringsfunktioner.  

Några av de tillgängliga navigeringsfunktionerna är kartor med “Turn-by-turn” vägvisning och “Take me anywhere navigation”. Inkluderade kartor över Europa, Asien, Nord och Sydamerika ingår också. Du kan välja upp till 9 olika funktioner och som med alla Wahoos enheter kan du koppla upp GPSen med Bluetooth Smart, ANT+ och Wi-Fi. 

Elemnt Bolt är även vindtunneltestad och sparar cirka 1,5 watt, vilket motsvarar 12,6 sekunder vid 40 kilometers cykling. GPSen fungerar också som en höjdmätare och kan synka med flera av de mest populära träningsapparna. Enheten är också utrustad med en rad av LED-lampor och du kan själv bestämma vilken funktion de ska kopplas till. 

Vi kan verkligen rekommendera denna GPS för cyklisten som vill ha en kvick och avancerad GPS som kan navigera och kopplas till andra enheter snabbt och enkelt  

Max. batteritid: 15 timmar   

Vikt: 60 g    

Pekskärm: Ja 

Skärmstorlek: 2,2 tum  

Vattentät: Ja  

Höjdmätare: Ja  

Otroligt snabb 

Vindtunnel-testad 

Aerodynamisk utformning 

Synkroniseringsbar 

Bästa GPS med satellitmottagning

Garmin Foretrex 701 Ballistic Edition

Garmin har även kommit med denna navigeringsutrustning som är konstruerad enligt militärstandarder. Foretrex 701 Ballistic Edition är den högkvalitativa GPSen som är handledsburen och multifunktionell.   

Med denna GPS kan du hålla koll på exakt vart du befinner dig med hjälp av stödet för ett flertal olika navigeringssystem, som bland annat GPS, Galileo och GLONASS. Detta innebär att du kan spåra din position bättre i mer krävande terräng och miljö där enbart GPS är för svag. Dessutom har den navigeringssensorer, 3-axlad kompass och en höjdmätare. 

Vad som gör denna GPS speciell är att den är helt oslagbar när det kommer till hållbarhet. Denna modell är konstruerad efter militärstandard och tål allt från värme, stötar och vatten och är kompatibel med glasögon för mörkerseende. Batteritiden är även något imponerande med 48 timmar i navigeringsläge och upp till en vecka i UltraTrac-läge! 

Vi rekommenderar denna modell starkt för cyklisten som kräver en högkvalitativ GPS som både är tillförlitlig och navigeringssäker oavsett miljö och terräng.   

  

Max. batteritid: 48-730 timmar   

Vikt: 88 g    

Pekskärm: Ja 

Skärmstorlek: 2 tum  

Vattentät: Ja  

Laddningsbara batterier: Ja  

Stöd för flera olika navigeringssystem 

Hög batteritid 

Slittålig 

Höjdmätare 

Bästa budgetvänliga GPS utan färgskärm

Polar M430

Denna löparklocka med GPS från Polar är utomhusoptimerad, och har avancerade träningsfunktioner för cyklister och löpare som vill ha ut mer av sin träning. Genom att Polar M430 sätts fast på handleden har du den nära till hands under hela cykelturen och den är också utrustad med en optisk pulsmätningsteknologi. 

Med klockans pålitliga GPS funktion kan du mäta allt från rutt, distans och hastighet och skulle det vara så att det saknas GPS-signal så mäter Polar M430 tempo och distans utifrån dina egna armrörelser. Denna GPS klocka har en batteritid på upp till 8 timmar, men genom att använda GPS-strömsparläget kan du kartlägga även dina allra längsta utomhusäventyr. 

Polar M430 har fler än hundra olika sportprofiler du kan välja mellan, så du lätt kan ställa in den på det som passar bäst för ditt träningspass. Med inkluderade smart-notiser ser du meddelanden från telefonen direkt på klockans display.  

GPS klockan är även mycket hållbar då den är vattenresistent. Du kan också planera, dela och synkronisera din träning med mobilappen Polar Flow. Denna GPS klocka har också en inbyggd aktivitetsmätning, som kan beräkna antal steg, kalorier, distans och kan ge dig ett personligt mål för dina dagliga aktiviteter. Kort och gott har denna GPS klocka allt du behöver och lite till för din nästa cykeltur!  

Max. batteritid: 8 timmar   

Vikt: 51 g    

Laddningsbara batterier: Ja   

Skärmstorlek: 4 tum  

Vattentät: Ja  

Generös skärmstorlek 

Avancerade träningsfunktioner 

Ett flertal träningsappar 

Lätt vikt 

Bästa budgetvänliga GPS med färgskärm

Garmin Etrex 32X GPS

Garmin Etrex 32X GPS är en mycket pålitlig och handhållen GPS som passar alldeles utmärkt för din fartfyllda cykeltur. Enheten har stöd för GLONASS-satellitsystem för att kunna spåra och navigera dig fram i de allra mest krävande miljöer. 

Garmin Etrex 32X har en batteritid på upp till 25 timmar i GPS-läge, vilket är perfekt under längre cykelturer när du inte har tillgång till laddare. Denna GPS har en färgskärm med 65 000 färger som utan problem går att läsa i solljus. Förutom denna extrafunktion har Etrex 32X även en 3-axlad kompass och en höjdmätarsensor.  

GPSen är förinstallerad med TopoActive-kartor över Europa, som gör att du även kan använda denna enhet utanför Sverige. Du kan också hämta hem ytterligare kartor och spara dem på antingen ett MicroSD kort eller internminnet på 8 GB. Garmin Etrex 32X är helt vattentät och kan därför användas i många olika miljöer och terränger.  

Denna GPS är ett givet val för cyklisten som är ute efter en enhet med många olika kartfunktioner i en kompakt storlek.  

  

Max. batteritid: 25 timmar   

Vikt: 141 g    

Pekskärm: Ja   

Skärmstorlek: 2,2 tum  

Vattentät: Ja  

Minne: 8 GB  

Färgskärm med 65 000 färger 

Stort minne 

Kan användas utanför Sverige 

Vattentät  

Bästa GPS med kamera

Garmin GPSMAP 64sx

Garmin GPSMAP 64sx är den lilla, handburna GPSen som har en vikt på endast 230 gram. GPSen har hela 8 GB inbyggt minne som gör att du enkelt kan lagra bilder och kartor på din enhet. Denna GPS passar minst lika bra för vandring, cykling, klättring som till andra utomhusaktiviteter.  

GPSMAP 64sx har en batteritid på imponerande 16 timmar, men kräver dock 2 stycken AA batterier, eftersom de inte är uppladdningsbara. Med en högkänslig antennmottagare har GPSen stöd för ett flertal olika navigeringssystem, som bland annat GPS, Galileo och GLONASS. Med hjälp av dessa kan du snabbt och enkelt lokalisera din exakta position.  

GPSMAP 64sx har också stöd för BirdsEye Satellite Imagery, vilket betyder att du kan läsa in satellitbilder och integrera dem med dina kartor. För att använda denna funktion behöver du dock teckna ett abonnemang. Ett abonnemang kostar cirka 200 kronor per år. Du kan med denna GPS också dela waypoints, spår och rutter helt trådlöst med andra enheter som är kompatibla.  

Vi kan verkligen rekommendera denna GPS för cyklisten som vill ha en GPS som klarar av olika slags utomhusaktiviteter och som inte har som krav att GPSen behöver ha pekskärm och uppladdningsbara batterier. 

Max. batteritid: 16 timmar   

Vikt: 230 g    

Pekskärm: Nej  

Skärmstorlek: 2,6 tum  

Vattentät: Ja  

Minne: 8 GB  

Lätt i vikt  

Lång batteritid  

Stöd för BirdsEye Satellite Imagery 

Stort minne 

Köpguide

De flesta äventyrare idag väljer en cykeldator med inbyggd GPS, för att kunna använda ännu fler funktioner, men för de som bara är ute efter att kunna navigera och inte vill lägga mer pengar på en massa andra funktioner så är oftast en GPS alldeles tillräcklig.

Om du väljer en riktigt hard core GPS, så innebär det även att du behöver ett satellitabonnemang för att kunna utnjytta alla funktioner i GPS:en. Kika därför vad som gäller för den GPS:en du tittar på! Priser kan variera från någon hundralapp i månaden till en tusenlapp, beroende på vilken typ av abonemmang du tittar på.

Geocache

Vi har nämnt Geocache i några utav våra recensioner och nu ska vi berätta lite mer om denna spännande skattjakt. Det handlar om att försöka hitta gömda “skatter” som är placerade på specifika positioner. “Skatten” kan vara en låda, en vattenflaska eller något annat, med Geocache-loggan på.

När du har hittat skatten kan du skriva ner det i en loggbok och dela med dig av ditt fynd online. Om “skatten” är en låda eller en kista, så är det inte ovanligt att någon äventyrare före dig har stoppat ner en liten present åt nästa person som upptäcker platsen. Det kan vara en bok, en fotboll eller egentligen vad som helst.

Den är din att ta om du vill, men det är förväntat av dig att i så fall lägga tillbaka något annat av samma eller större värde. Själva geocachen ska du lämna kvar på samma ställe så att nästa äventyrare kan hitta den.

Det här är ett fantastiskt roligt sätt att upptäcka nya platser på, det kan vara platser i din stad som du aldrig har upptäckt förr, eller platser långt ute i naturen.

Fördelen med GPS

Förutom den uppenbara fördelen med att kunna navigera och hitta rätt, både till målet och hem igen, så finns det många fördelar med att ha en GPS med sig på sina äventyr. Beroende på vilka funktioner din GPS har, så kan du bland annat också ta emot SMS, e-post och uppdatera dina sociala medier även från de platser där din mobiltäckning inte räcker till.

Det är en enorm trygghet att kunna dela med sig av sin position och uppdateringar om hur cykelturen går till sina nära och kära, speciellt om man är ensam och kanske mycket långt hemifrån.

En del GPS:er tillåter dig också att förutspå vädret, ta geotaggade bilder och spara platser längst vägen som du vill hitta tillbaka till senare, till exempel ett perfekt ställe att resa tältet på eller där du ställde bilen.

Att ha en GPS med dig ger dig alltså en tryggare och säkrare färd, samtidigt som du kan ha roligt med moderna funktioner, även om täckningen eller batteriet på din smartphone inte räcker till! Dessutom behöver du inte oroa dig för att det ska gå sönder om du skulle vurpa eller om det börjar regna, eftersom de flesta GPS:er är mycket stöt- smuts- och vattentåliga.

Puls- och kadensmätning

Fyra av fem utav GPS:erna på listan kan mäta din puls och kadens, förutsatt att du ansluter ett pulsmätarband och en kadenssensor. Genom att logga denna data så kan du hålla mycket bättre koll på din egen träning och dina framsteg och därmed göra det enklare att utvecklas och avancera inom din cykling.

Du kan antingen tävla mot dig själv eller ladda upp din loggade data på till exempel Garmin Connect och tävla mot andra, om din GPS tillåter det. Pulsmätning är också en extra trygghet eftersom det kan varna dig om du har för hög puls.

Sammanfattning

Att hitta en den GPS som passar dina behov bäst är faktiskt ganska enkelt. Fundera på över vilka funktioner du tycker är nödvändiga, vill du kunna se kartorna på en bra färgskärm, vill du kunna ta bilder och dela dem på sociala medier, eller vill du helt enkelt bara kunna navigera enkelt och smidigt utan några extra funktioner?

Tänk efter, vad förväntar du dig att kunna göra med din GPS och hur mycket pengar är du villig att lägga? När du har en klar bild över dina behov blir valet av GPS ganska enkelt. Alla våra tips i listan är tillverkade av välkända Garmin, som tillverkar produkter i mycket hög kvalitet.

Vår favorit Wahoo Elemnt Bolt GPS Stealth Edition  är en mycket prisvärd GPS full med praktiska och roliga funktioner som förgyller dina cykeläventyr, oavsett hur lång ut i vildmarken du vill bege dig.

Men, om moderna funktioner inte är något som intresserar dig, så fungerar den enklare Garmin Foretrex 701 Ballistic Edition minst lika bra.

Vi ses därute i vildmarken!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.