Ett cykelstyre på mountainbike med en GPS på.

Bästa GPS för cykling 2024 – En äventyrares bästa vän

Förstaplats

5/5

Andraplats

4.9/5

Tredjeplats

4.7/5

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

De flesta idag är utrustade med en vanlig mobiltelefon som har GPS-funktioner till en viss gräns. Är du en person som gillar att ta dig långt ut i vildmarken eller runt ställen där det finns dålig teckning är detta dock ett alternativ som inte är speciellt pålitligt. 

Att då investera i en professionell GPS att ha med sig på cykelturen är i många fall ett måste, för att kunna garantera din säkerhet och för att du ska kan navigera runt i olika slags terräng. 

Här är en topplista med våra GPS favoriter för cykling, högst upp hittar du Garmin Edge 1030 Plus, en cykeldator med en massa smarta funktioner! 

Våra favoriter

Garmin Edge 1030 Plus

Vårt betyg:
5/5

Garmin Edge 1030 Plus är en cykeldator i Toppklass! Samla enkelt upp en massa data och öka din prestationsförmåga genom att hela tiden kolla på den dynamiska prestationsinformationen enheten ger dig. Du får konstant feedback och vet exakt vad som behövs inför nästkommande träningspass. 

Dessutom går det fantastiskt smidigt att koppla upp datorn till din smartphone så att du hela tiden kan ta emot viktiga SMS och e-post meddelanden även när du är ute och cyklar. 

Du kan verkligen känna dig trygg när du cyklar tack vare GroupTrack, denna funktionen gör det möjligt för folk att hela tiden kunna följa dina exakta rörelser och vid en eventuell olycka kan räddningshjälp skickas p[ bara några sekunder. 

Edge Plus 1030 Plus är även utrustad med Garmin ClimbPro-funktionen, detta gör uppförsbackarna en dans på rosor. Du får då konstant information om hur långt det är kvar till toppen och nuvarande lutning i procent, så att du kan fördela ut din ansträngning på bästa möjliga sätt. 

Detta är en modell i världsklass som vi verkligen rekommenderar att du kikar in.

Läs mer

Garmin Forerunner 945

Vårt betyg:
4.9/5

Här har vi en modell som verkligen passar eliterna där ute! Garmin Forerunner 945 är en handledsburen GPS navigator med en oslagbar hållbarhet och konstruktion. 

GPSen är även utrustad med tre mottagningsnätverk för navigering via satellit, och här ingår GPS, GLONASS och Galileo som alla samarbetar för att ge dig en så exakt positionering som möjligt i alla sorters terränger.  

Smartaviseringar finns även tillgängliga för att du ska kunna ta emot e-post meddelanden och SMS från din mobil helt trådlöst. Dessutom överstiger batteritiden på Garmin Forerunner 945 – 2 veckor i smartwatch-läge! 

Den är även försedd med en inbyggd topografisk karta och turn-by-turn navigation för att du så enkelt som möjligt ska kunna ta dig runt! Gillar du smidighet och vill ha tillgång till din GPS direkt på handleden är detta definitivt valet för dig!

Läs mer

Wahoo Fitness Elemnt Roam

Vårt betyg:
4.7/5

Fitness Elemnt Roam från Wahoo är perfekt för cyklister som vill ta sin cykling till nästa nivå utan att betala för proffsmodellerna! Den är utrustad med en stor 2,7 tums skärm med ett starkt Gorilla Glas som verkligen ser till att skärmen inte spricker. Du får även högkontrastande färger för bästa möjliga sikt och kan se upp till 9 olika värden samtidigt.

Den är dessutom utrustad med IP-X7 klassning när det kommer till vattentålighet ifall du skulle få för dig att cykla på sjön någon gång! Element Roam är även väldigt användarvänlig tack vare de stora räfflade knapparna som kan ställas in för olika funktioner.

Navigeringen sker även den enkelt tack vare ett GPS baserat system som även stödjer GLONASS och Galileo-teknologi. Du kan också få köranvisningar för vart du ska näst och därmed försäkra dig om att du inte kör vilse.

Den är även kapabel till användning av alla sorters sensorer du kan tänka dig samtidigt som den sitter säkert monterad på cykeln med hjälp av en smart låsskruv på undersidan som håller den hårt på plats, även i den tuffaste terrängen.

Detta är en stark kandidat på våran topplista och någon vi verkligen tycker du ska ha i åtanke!

Läs mer

Polar Grit X

Vårt betyg:
4.6/5

Här har vi en modell från Polar som verkligen är mer kraftfull än den ser ut! Grit X må vara en ganska så lätt smart Watch, men trots det har den slitstyrka och hållbarhet som uppnår militära standarder och en ultralång batteritid som håller upp till 720 timmar!

Tack vare energiassistenten får du hjälp med att hela tiden kunna hålla rätt energinivå samtidigt som funktionen Hill Splitter ger dig konstant information om backar.

Du kan hela tiden hålla koll på vart du befinner dig med hjälp av den inbyggda GPS:en och får även tillgång till detaljerad information angående din träning och hur du ska göra för att uppnå optimala resultat.

Du kan planera och analysera varje träningspass du genomför och får även förslag på träningspass baserad på hur din nattliga återhämtning har varit och hur redo du är för att träna.

Polar Grit X må se liten ut för världen men inuti finns det högklassiga funktioner som verkligen kan hjälpa dig att ta din träning till nästa nivå

Läs mer

Polar M460 HR

Vårt betyg:
4.5/5

Här har vi en pytteliten kraftmaskin som fungerar utmärkt till alla möjliga sorters cyklister. M460 HR väger bara 50 gram, vilket ger dig de perfekta förutsättningarna för att uppnå maximal hastighet och samtidigt få tillgång till viktig information.

Den kommer utrustad med GPS och en barometer som låter dig hela tiden hålla koll på din hastighet, distans, lutning och höjd. Dessutom får du även tillgång till smart-notiser genom koppling till din mobila enhet så att du hela tiden kan hålla dig uppdaterad kring ny information.

M460 HR kan även användas tillsammans med en pulssensor, detta ger dig ytterligare information om bland annat återhämtningsstatus, konditionstestning och träningsbelastning. Den kan även kopplas upp till wattmätare tack vare Bluetooth Smart.

Batteritiden på M460 HR kan uppnå 16 timmar så att du kan vara säker på att hinna hem innan det tar slut. Du har därefter möjligheten att ladda upp batterierna igen med hjälp av ett enkelt Micro-USB uttag.

Ytan har en kolfiberstil och knapparna på sidan har en väldigt tydlig struktur och är väldigt lätt att använda. Polar M460 HR är en modell som vi har starka känslor för och någon vi tycker du ska kika på ifall du är ute efter en mycket liten GPS som är kompakt och har många funktioner

Läs mer

Köpguide

De flesta äventyrare idag väljer en cykeldator med inbyggd GPS, för att kunna använda ännu fler funktioner. Men för dig som bara är ute efter att kunna navigera och inte vill lägga mer pengar på en massa andra funktioner så är oftast en GPS alldeles tillräcklig.

Om du väljer en riktigt hard core GPS, så innebär det även att du behöver ett satellitabonnemang för att kunna utnjytta alla funktioner i GPS:en. Kika därför vad som gäller för den GPS:en du tittar på! Priser kan variera från någon hundralapp i månaden till en tusenlapp, beroende på vilken typ av abonemmang du tittar på.

Geocache

Vi har nämnt Geocache i några utav våra recensioner och nu ska vi berätta lite mer om denna spännande skattjakt. Det handlar om att försöka hitta gömda “skatter” som är placerade på specifika positioner. “Skatten” kan vara en låda, en vattenflaska eller något annat, med Geocache-loggan på.

När du har hittat skatten kan du skriva ner det i en loggbok och dela med dig av ditt fynd online. Om “skatten” är en låda eller en kista, så är det inte ovanligt att någon äventyrare före dig har stoppat ner en liten present åt nästa person som upptäcker platsen. Det kan vara en bok, en fotboll eller egentligen vad som helst.

Den är din att ta om du vill, men det är förväntat av dig att i så fall lägga tillbaka något annat av samma eller större värde. Själva geocachen ska du lämna kvar på samma ställe så att nästa äventyrare kan hitta den.

Det här är ett fantastiskt roligt sätt att upptäcka nya platser på, det kan vara platser i din stad som du aldrig har upptäckt förr, eller platser långt ute i naturen.

Fördelen med GPS

Förutom den uppenbara fördelen med att kunna navigera och hitta rätt, både till målet och hem igen, så finns det många fördelar med att ha en GPS med sig på sina äventyr. Beroende på vilka funktioner din GPS har, så kan du bland annat också ta emot SMS, e-post och uppdatera dina sociala medier även från de platser där din mobiltäckning inte räcker till.

Det är en enorm trygghet att kunna dela med sig av sin position och uppdateringar om hur cykelturen går till sina nära och kära, speciellt om man är ensam och kanske mycket långt hemifrån.

En del GPS:er tillåter dig också att förutspå vädret, ta geotaggade bilder och spara platser längst vägen som du vill hitta tillbaka till senare, till exempel ett perfekt ställe att resa tältet på eller där du ställde bilen.

Att ha en GPS med dig ger dig alltså en tryggare och säkrare färd, samtidigt som du kan ha roligt med moderna funktioner, även om täckningen eller batteriet på din smartphone inte räcker till! Dessutom behöver du inte oroa dig för att det ska gå sönder om du skulle vurpa eller om det börjar regna, eftersom de flesta GPS:er är mycket stöt- smuts- och vattentåliga.

Puls- och kadensmätning

Tre av fem utav GPS:erna på listan kan mäta din puls och kadens, förutsatt att du ansluter ett pulsmätarband och en kadenssensor. Genom att logga denna data så kan du hålla mycket bättre koll på din egen träning och dina framsteg och därmed göra det enklare att utvecklas och avancera inom din cykling.

Du kan antingen tävla mot dig själv eller ladda upp din loggade data på till exempel Garmin Connect och tävla mot andra, om din GPS tillåter det. Pulsmätning är också en extra trygghet eftersom det kan varna dig om du har för hög puls.

Sammanfattning

Att hitta den GPS som passar dina behov bäst är faktiskt ganska enkelt. Fundera på över vilka funktioner du tycker är nödvändiga, vill du kunna se kartorna på en bra färgskärm, vill du kunna ta bilder och dela dem på sociala medier, eller vill du helt enkelt bara kunna navigera enkelt och smidigt utan några extra funktioner?

Tänk efter, vad förväntar du dig att kunna göra med din GPS och hur mycket pengar du är villig att lägga. När du har en klar bild över dina behov blir valet av GPS ganska enkelt. Alla våra tips i listan är tillverkade av välkända Garmin, som tillverkar produkter i mycket hög kvalitet.

Vår favorit Garmin Edge 1030 Plus är en mycket prisvärd GPS full med praktiska och roliga funktioner som förgyller dina cykeläventyr, oavsett hur lång ut i vildmarken du vill bege dig.

Men, om moderna funktioner inte är något som intresserar dig, så fungerar den enklare M460 HR från Polar minst lika bra.

Vi ses därute i vildmarken!

https://www.radron.se/tester/bil-fritid–familj/gps-for-cykel/

https://www.geocaching.com/guide/

https://www.bikester.se/cykeltillbehoer/gps-navigator/gps-med-faergskaerm.html

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.