En elcykel på en gräsmatta.

Bästa elcykeln 2020 – Susa fram utan ansträngning!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cykloteket.

Kan det här vara det smartaste fordonet som finns? En elcykel är troligtvis det allra bästa alternativet till att pendla till och från jobb för de som har möjlighet. Men den är inte bara ultimat för pendling, den gör det också roligare att motionscykla, dra upp volymen på adrenalinet i backarna eller att helt enkelt bara njuta av en härlig cykeltur.

För alla pendlare som vill välja cykeln istället för bilen, men inte vill komma fram svettig och trött till jobbet så finns det massor av elcyklar att välja bland. Elcykeln gör att du tar dig fram relativt snabbt, definitivt snabbare än på en vanlig cykel och kanske även snabbare än med bilen då man i många städer oftast hamnar i den där dagliga bilkön. Dessutom sparar du tid när du slipper leta efter en parkeringsplats.

Våra favoriter

Vårt val till den bästa elcykeln

Stromer ST1 X Comfort Sand

Denna Schweiziska elcykel är en lyxig variant som är godkänd för elassistans upp till 45 kilometer i timmen. Denna modell, Stromer ST1 X Comfort Sand presenterar framtidens elcyklar, dock är denna cykel även klassad som EU-moped Klass 1! 

Cykeln är gjord utav en kraftig ram och gaffel i aluminium som gör att du kan hålla de höga farterna och krafterna enkelt och smidigt. Även cykeln bromsar, däck och hjul är noga utvalda för att kunna hålla de höga påfrestningarna. Däcken har extra bra punkteringsskydd och en hjulstorlek på 26 tum, vilket ger en mycket bra manövrering i situationer som kräver det.  

Cykelns motor, Stromer CYRO Drive ligger på de kraftfulla 820 watt och 35 Nm, ett otroligt spann då vanliga elcyklar är begränsade till cirka 250 watt. Cykelns Stromer OMNI-programvara visar dig din hastighet, körda mil, lokalisering och batterinivå som gör att du har senaste uppdateringen direkt på din elcykel! 

ST1 X är därför ett självklart val för elcyklisten som vill cykla på framtidens cykel, och samtidigt ha både en kraftfull motor och en snygg design! 

Varumärke: Stromer   

Modell: ST1 X Comfort Sand 

Hjulstorlek: 26”  

Antal växlar: 10 

Växelreglage: Shimano Deore 

Kraftfull motor 

Klassad som EU-moped Klass 1 

10 växlar 

Snygg design 

Bästa budget

Trek UM1+C Midstep Elcykel Dam

Vi har även valt att ta med en elcykel i en modell i budgetklassen! Trek UM1+C Midstep elcykel är en riktig kvalitetscykel komplett utrustad med alla sedvanliga standardtillbehör och med eldriften Bosch Active. Cykeln är gjord utav en robust aluminiumram, som gör att du kan känna dig helt säker på vägarna.  

Active-elmotorsystemet (40 Nm) har en elassistens som sitter i vevpartiet istället för framhjulet. Detta gör att din elcykel får en mjuk och behaglig cykelkänsla utan några som helst ryck, samtidigt som vikten blir mycket bättre centrerad. Cykeln har 7 inkapslade shimanoväxlar och starka rullbromsar både fram och bak på cykeln.  

Vad vi gillar lite extra med denna elcykel är den smarta färddatorn på styret där du kan se en hel del cykeldata, som distans och fart, men även din batteristatus. Cykelmodellen är utrustad med ett starkt 400Wh-batteri som räcker gott och väl även till lång pendling. Med flera sensorer får du precis den kraft du är ute efter beroende på din valda cykelfart. 

Med Trek UM1+ har du upp till 140 kilometer körsträcka per laddning beroende på den terräng du cyklar i och hur mycket assistans du väljer att använda. Laddningstiden för batteriet är 2,5 timmar och batteriet går också att låsas fast i ramen på cykeln. 

Varumärke: Trek   

Modell: UM1+ Midstep 

Fälgar: Alex-fälgar DP 23 

Ram: Alpha Smooth Aluminium 

Gaffel: Steel 

Lättrullade däck 

Smart färddator 

Starkt batteri  

Prisvänlig 

Bästa elcruiser

Merida Espresso Steps 700 EQ Elcykel

Här har du den fjärde generationen av Meridas Espresso som i år har fått många nya och förbättrade funktioner, däribland ett batteri som är integrerat i diagonalröret, ökad däckbredd och inkapslat Shimano Nexus Inter-5 Di2 växelnav för en mer avslappnad cykelupplevelse.

Du justerar enkelt din sittställning så att den passar dig. Motorn är stark och lätt med ett vridmoment på 60Nm som ger dig snabb acceleration och jämn klättring. Batteriet är snabbladdat och kan räcka i upp till 185 cm, perfekt när du är ute på en riktigt lång tur.

Displayen är tydlig och du kan enkelt välja assistansnivå mellan High, Normal, Eco eller Walk. Detta är en underbart lättanvänd allround elcykel som passar de flesta.

Tillverkare: Shimano 

Modellnamn: Merida Espresso Steps 

Hjulstorlek: 28″ 

Växlar5 växlar 

Årsmodell2020 

Broms: Shimano MT-401 hydraulisk disc 

Rammaterial: Aluminium 

Vikt22,36 kg 

Tydlig display med flera inställningsmöjligheter 

Lätt och styv aluminiumram 

Snabbladdande batteri 

Bästa premiumcykel

Scott Sub Sport Eride

Sub Sports Eride är en riktig premiumcykel. Komplett prestanda, kvalitet och utrustning. Eride är mer kraftfull när det kommer till elmotor och batteri, jämfört med många av dess konkurrenter, samt med dess föregångare.  

Med en exklusiv och kraftfull Bosch Performance CX-motor som är mindre och lättare, på 2,79 kg jämfört med 4,09 kg, blir det lättare att ta dig en tur på elcykeln. Scott Sub har även en ökad maxinsats på 40% från 300% till 340%, detta gör Sub till ett toppenval när du väljer din elhoj.  

Du får även vassare växlingskomponenter och ett 500wh PowerTube batteri som även går att låsa fast samt ladda via en laddport som får plats i ramen. På Eride sitter elassistansen dessutom i vevpartiet istället för framhjulet, vilket leder till att du får en mer naturlig och mjuk cykelkänsla. Den snygga cruiserdesignen är ett plus i kanten för dig som gillar denna modell. 

Tillverkare: Scott 

Modellnamn: Scott Sub Sport 

Hjulstorlek: 28″ 

Växlar11 växlar 

Årsmodell2020 

Broms: Shimano BR-M200 hydraulisk skivbroms 

Rammaterial: Aluminium 

Vikt25.5 kg 

En riktigt fin damcykel 

Justerbar styrram 

11 utanpåliggande växlar 

Cool herrcykel med klassisk look

Scott Sub Active Eride

Scott och deras högkvalitativa cyklar har även en hel del olika modeller av elcyklar på marknaden. Deras elcykel Scott Sub Active Eride är en herrcykel i komfortabel och komplett konstruktion med det tillförlitliga Active-elmotorsystemet.  

Denna elcykel har en dämpad framgaffel, godkänt ramlås, kedjeskydd, kraftigt stöd och bra belysning – en mycket god all-round cykel som dessutom har en snygg och stilren design. Cykelns styrstam är justerbar, vilket gör att du kan hitta en ultimat sittställning som passar just dig. Ett stort plus i kanten får cykelns breda däck som ger extra komfort i cyklingen. 

Elcykeln har ett mycket bra punkteringsskydd och de stora däcken slukar även de allra största ojämnheterna på vägarna. Du kan därför använda denna cykel på underlag som inte är helt guppfria. Cykeln har en väldigt synlig reflexsida, som gör att du kan känna dig säker på vägarna i mörker.  

Med Scott Sub Active Eride har du en körsträcka på 145 kilometer per laddning beroende på assistans och den terräng du tänkt köra i. Cykeln har 9 Shimanoväxlar som ger cykeln ett bredare register. Denna elcykel passar cyklisten som vill ha en prisvänlig och stabil elcykel med alla standardfunktioner inkluderade! 

Varumärke: Scott  

Modell: Sub Active Eride 

Växeöreglage: Shimano Acera  

Antal växlar: 9  

Gaffel: Suntour NEX-E25, QR, 63 mm 

Breda däck  

Goda reflexdetaljer 

Stabil 

Prisvärd 

Köpguide

Du behöver varken körkort eller nå upp till en viss åldersgräns för att få lov att cykla på en elcykel. Vi rekommenderar alla att använda cykelhjälm även om det inte heller är något krav.

Du får lov att ge skjuts på din elcykel om lämplig plats finns, men det finns några krav. För att skjutsa ett barn under 10 år måste du själv ha fyllt 15. Du får lov att skjutsa 2 barn på max 6 år, så länge du själv har fyllt 18 år. Nu ska vi titta lite närmre på batteritid, maxhastigheter och lite annat roligt.

Storlek

Valet av elcykel är inte så svårt som man kan tro, det viktigaste är att vara noga med att välja rätt storlek som passar just dig. En cykel som är i fel storlek kan vara obehaglig och till och med osäker att cykla på, eftersom att det inte blir lika lätt att kontrollera den.

Om du är osäker på vilken storlek du ska ha på din cykel så ta en titt på vår storleksguide.

Batteritid

Batteriet varar olika länge beroende på väderförhållanden, hur många start och stopp du gör, vad för typ av underlag du cyklar på och vikt. På de flesta elcyklarna sitter en display som visar hur mycket batteri du har kvar, samt hur långt du förväntas att kunna cykla med elassistans innan batteriet blir urladdat.

Självklart kan du fortsätta att cykla precis som vanligt även om batteriet skulle ta slut mitt under en cykeltur! De flesta elcyklar bör kunna ta dig omkring 80-100 km under vanliga cykelförhållanden.

Maxhastighet

Maxhastigheten för elcyklar är 25 km/tim. Det betyder däremot inte att du inte får lov att cykla fortare, utan det innebär att motorn endast får tillsätta kraft till dina tramptag tills du når maxhastigheten. Om gränsen nås kommer motorn att slås av och du får själv cykla vidare med egen kraft, tills du sänker hastigheten igen.

Motorns placering

Motorns placering spelar större roll för din cykelupplevelse än vad man kan tro. Om du föredrar känslan av att din cykel skjutsar på bakifrån eller dras framifrån bör du välja en cykel som har motorn placerad på bakhjulet eller framhjulet.

Om du föredrar en mer naturlig känsla, som om det vore du själv som trampar med extra kraft, är en motor med en central placering i vevpartiet bättre. Dessutom ger den centrala placeringen cykeln bättre balans då viktfördelningen blir mer fördelaktig. Även om du inte använder elassistansen kommer du att känna skillnad på var motorn är placerad. En centerplacerad motor gör att det inte finns något motstånd i hjulen.

Det är många som föredrar en centrerad motor just av den anledningen, men cyklar med motorer i vevpartiet tenderar att ha en något dyrare prislapp. Självklart är det inte sämre eller mycket mer obekvämt med en billigare hjulmonterad motor, men om du letar efter det allra bekvämaste och lyxigaste alternativet så är en vevpartimonterad motor det som flest uppskattar.

Sammanfattning

Vi älskar elcyklar och vi tror att de är framtiden för cyklar. Det spelar ingen roll om man är iklädd kostym inför ett viktigt möte på jobbet eller en vacker klänning inför en föreläsning, du behöver inte oroa dig över att förstöra kläderna med svettfläckar om du väljer att ta dig dit på en elcykel! Det kommer istället ge dig bättre förutsättningar, då en cykeltur ofta får en att känna sig mycket piggare och mer alert!

Stromer ST1 X Comfort Sand blev vår favorit bland årets elcyklar på grund av dess imponerande kraft och komponenter. Dessutom tycker vi om att den funkar lika bra på sportiga cykelturer som att pendla på till jobbet.

Vi hoppas att du känner dig lite mindre osäker inför ditt köp av elcykel och att du kommer bli lika förälskad i detta fantastiskt smarta fordon! Lycka till!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.