En damcykel och en tjej som håller i den.

Bästa damcykeln 2024 – Bekväma och kvalitativa damcyklar

Förstaplats

5/5

Andraplats

4.9/5

Tredjeplats

4.7/5

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En damcykel skiljer sig från herr modellerna på fler sätt än att det finns en cykelkorg installerad. Vi är byggda på helt olika sätt, men att välja rätt cykel som känns bekväm för just dig kan vara en väldigt svår uppgift att ta sig an.

I denna artikel går vi igenom vad du ska tänka på vid köp av en ny damcykel, vilka funktioner du bör kika lite extra efter och vilka modeller som är de mest populära på marknaden. ta gärna en extra titt på vår favorit, Crescent Tove 7-Speed, en cykel med lågt insteg och komfortdelar!

Våra favoriter

Crescent Tove 7-Speed

Vårt betyg:
5/5

Cresent Tove 7-Speed 2021 är en riktig traditionell modell som är minst lika populär bland män. Den kommer utrustad med 7 stycken Shimano växlar och är därmed fullt utrustad för alla vardagens äventyr.

Tack vare det låga insteget är det väldigt lätt att ta sig upp på den ergonomiskt uppbyggda sadeln. Sadeln ger dig en upprätt sittställning medan du far fram med stolthet. Handtaget är ett så kallat komforthandtag, detta innebär maximal bekvämlighet. Dessutom kommer Tove 7-Speed med ett par däck med ganska bred design, på så vis blir det bekvämt att rulla fram på de allra flesta underlagen.

Cykeln kommer också utrustad med en fotbroms där bak och en v-broms där fram så att du ska kunna känna dig så säker som möjligt även i de branta backarna. Pakethållaren på cykeln är integrerad i ramen och kan enkelt sätta fast saker med ett klick och med cykelkorgen får du ytterligare packningsuttrymme!

Detta är vårat toppval på grund av dess kvalitativa funktioner och höga prestanda!

Läs mer

Skeppshult Favorit 7-Speed

Vårt betyg:
4.9/5

Här har vi en cykel från Skeppshult som verkligen ger oss vibbar från 70-talet. Cykeln Favorit 7-Speed kommer komplett utrusad med ett godkänt lås från Abus, cykelkorg och pakethållare för fantastisk packningsmöjlighet.

Cykeln är försedd med 7 stycken växlar som ger dig bra med motstånd att välja mellan och fotbroms på bakhjulet som kompletteras med högklassiga skivbromsar där fram. Cykeln byggs för hand nere bland de småländska skogarna och erbjuder en skön sadel med ett vattenresistent överdrag som även ger dig en upprätt sittställning och maximal komfort.

Cykeln kommer dessutom utrustad med ett par riktigt stiliga däck försedda med punktering skydd och egenskaper för att kunna rulla så bra som möjligt på alla möjliga sorters underlag.

Detta är ett fantastiskt alternativ för dig som letar efter en klassisk design med nya funktioner som verkligen tar dig tillbaka till den gamla goda tiden!

Läs mer

Skeppshult Natur Premium 7-Speed

Vårt betyg:
4.7/5

Här snackar vi verkligen cykel! Skeppshult Natur Premium 7-Speed är en riktigt stilig hoj med klassiska former från Småland som verkligen ger dig en känsla av premiumkvalitet!

Ramen är inte bara genomtänk in i minsta detalj utan också tillverkad av höghållfast stål, detta bidrar med en enorm slitstyrka och en föredömligt stark hållfasthet som i slutändan ger dig en mycket bättre cykelkänsla.

Cykeln kommer med 7 stycken växlar att välja mellan och en fotbroms baktill samt en pålitlig rullbroms framtill. Utöver det har du ypperlig möjlighet till förvaring genom den generösa cykelkorgen där fram och tillgång till pakethållare med AVS-funktioner.

Du får även breda kvalitetsdäck med punkteringsskydd för längre hållbarhet samt en handgjord lädersadel som ger dig en majestätisk känsla när du susar fram genom sommarens vindbyar.

För att krydda lite extra så kommer även ett godkänt ramlås som verkligen fastställer att hålla de klåfingriga tjuvarna borta från din fina cykel.

Detta är ett val vi starkt rekommenderar för den som är ute efter en damcykel i premiumklassen!

Läs mer

Frappe FCL 300

Vårt betyg:
4.6/5

FCL 300 2021 från Frappe är pålitlig liten modell med högklassiga egenskaper som man verkligen inte ska sticka under stolen med. Tack vare de robusta och breda däcken med reflexrand kan du försäkra dig om att du rullar tryggt fram och undviker punktering, samtidigt som du syns i mörkret.

Dessutom är ramen tillverkad av högklassig aluminium som ger dig en avslappnad och oerhört bekväm cykelposition. Tack vare det låga insteget är det även väldigt enkelt att ta sig upp på cykeln och du kan rulla fram i flera timmar efteråt.

Du får även 7 stycken pålitliga växlar att välja mellan och ett par riktigt starka bromsar som verkligen ser till att hålla dig säker på vägen. FCL 300 är helt och hållet optimal för nordens skiftande klimat och erbjuder en fantastisk byggkvalitet och slitstyrka.

Självklart så tillkommer även en pakethållare, cykelkorg, ramlås, skärmar, stöd och en massa andra användbara delar till cykeln!

Läs mer

Monark Karin 26

Vårt betyg:
4.5/5

Här har vi en standardcykel utan en massa krångliga extra funktioner som du behöver förstå dig på. Monark Karin 26 2021 kommer med en oerhört enkel, robust och elegant design som får medtrafikanterna att häpna.

Cykeln är minst lika populär bland alla generationer vare sig du är gammal eller ung. Du får 3 stycken pålitliga Shimano växlar att välja mellan och en fantastisk skön sadel att sitta på.

Den robusta stålramen med unika former och klassisk geometri ser även till att du får en så bekväm cykelupplevelse som möjligt genom att bidra med en upprätt sittposition. Monark Karin passar perfekt här uppe i nordens klimat och ger dig cykelglädje året runt.

Cykeln är försedd med en fotbroms baktill och en pålitlig navbroms där fram som ger dig en pålitlig bromsförmåga även i lite ruskigare väder. Med hjälp av de breda och robusta däcken får du en överraskande hög komfort samtidigt som de bidrar med att skydda dina känsliga mjukdelar från obehagliga stötar.

Är du ute efter en enkel cykelmodell, perfekt för pendling till affären eller ner till stranden är detta definitivt modellen för dig!

Läs mer

Köpguide

Skillnaden mellan dam- och herrcyklar

När man tänker damcykel så tänker man oftast på en vacker cykel med böjd stång, pakethållare och cykelkorg. Historien bakom denna böjda stång var att man förr menade att det var både ofint och opraktiskt för kvinnor att slänga benet över sadeln för att hoppa på och av cykeln, för som ni vet så bär ju alla kvinnor kjol.

Va? Inte det? Nej, det stämmer ju inte alltid i dagens samhälle, utan istället är det så att våra moderna damcyklar faktiskt är utformade för att göra cyklarna så bekväma och säkra för kvinnor som möjligt att använda. Skillnaden är ofta att damcyklar har bredare sadlar, smalare styren, mindre handtag och kortare vevarmar.

Olika cyklar för olika behov

När du funderar över vilken typ av cykel som passar dig bäst bör du utgå från vad du förväntar dig av din cykel – letar du efter en som du ska kunna pendla till jobbet med i ur och skur, kräver du adrenalinkickar och letar efter en cykel som du kan lita på i alla terränger och hastigheter, eller kanske en klassisk cykel med cykelkorg till sommarstället för att plocka blommor och bär?

Elcykel

Önskar du att du var en av dem som cyklade till jobbet, men av olika anledningar blir det ändå alltid till slut bilen? Kanske på grund av den där förfärligt jobbiga uppförsbacken som tvingar dig att ta med ett extra ombyte till jobbet, eller att du tycker om att snooza en eller två gånger för mycket på morgonen och att du helt enkelt inte skulle hinna fram i tid på en vanlig cykel?

En elcykel gör att för varje tramptag du tar får du en extra skjuts, vilket gör att du kommer fram snabbare och mindre svettig, samtidigt som du sparar både på miljön och pengarna genom att lämna bilen hemma. Du får daglig motion och mindre huvudvärk eftersom du inte längre behöver bry dig om att leta efter en parkeringsplats till bilen.

Klassisk damcykel

Den klassiska damcykeln är oftast bekväm och anpassad för dig som cyklar mycket i stadsdjungeln. De flesta kommer med cykelkorg och pakethållare, vilket gör den utmärkt för att pendla till jobb eller träning, cykla till affären eller hämta barn efter skolan.

Mountainbike

För den sportiga och äventyrssökande kvinnan som älskar naturen är en mountainbike en perfekt kompanjon. Denna cykeltyp är anpassad för svår terräng i hög fart, ofta med många växlar och grova däck.

Sportcykel

För alla er pendlingscyklister som varje dag gör ett fantastiskt val för vår miljö är en sportcykel mycket bra. Skillnaden mot en klassisk cykel är att sittställningen är mer framåtlutad, denna ställning avlastar ryggen och ger dig mer kraft att trampa.

Många sportcyklar har möjligheten att byta ut däcken mot dubbdäck på vintern, så att du kan cykelpendla året runt!

Racercykel

För dig som är eller vill bli seriös med din cykelträning, eller till och med tävlar i cykling är en racercykel perfekt. Dessa cyklar är designade för att ha minsta möjliga luftmotstånd med smala hjul, låg vikt och en aerodynamisk sittställning, för att ge dig förutsättningarna för att kunna cykla så snabbt som möjligt.

Undvik impulsköp

Det kan vara lockande att köpa en cykel direkt för att priset är bra, beskrivningen låter lovande och att designen är snygg, men, se till att prova cykeln först! Alla kroppar är olika och alla cyklar känns inte lika bekväma för alla människor.

Pris

Det viktigaste att ha i åtanke vad gäller priset, är att med som allt annat så får man vad man betalar för. Säkerheten och kvaliteten på cykeln är viktigare än dess prislapp. Oftast betyder en billigare cykel kortare hållbarhet, vilket innebär att du i slutändan troligtvis kommer att betala lika mycket eftersom att du behöver köpa en ny cykel oftare.

Det är däremot inte omöjligt att hitta en ordentlig kvalitetscykel för ett rimligt pris. Många budgetalternativ av hög kvalitet ligger under 4000 kronor. Om man kräver mer av sin cykel och letar efter något av absolut högsta kvalitet får man räkna med priser runt 13.000 kronor.

Elcyklar kostar runt 20.000 kronor. Om man är ute efter högsta kvalitet, men inte är lika intresserad av den högsta prislappen, så kan det vara värt att ta sig en titt på den begagnade marknaden. Innan 2019 så kunde man få bidrag för köp av elcykel men detta har tyvärr tagits bort.

Ett tips är att verkligen prova cykeln innan köp, för att försäkra sig om att allt är som det ska.

Sammanfattning

I dagens moderna cykelvärld har vi massor av fantastiska damcyklar att välja på. De är inte längre bara designade för fina, kjolbärande damer, nu finns det cyklar för alla kvinnor, damer och flickor med olika krav och förväntningar.

I allmänhet har de flesta damcyklar fått en rejäl uppdatering med lättare ram, bättre anpassning för kvinnor, högre kvalitet på komponenter och framförallt mycket bättre förutsättningar för en härlig cykeltur, oavsett om du söker efter adrenalinet av en fartfylld tur i naturen, en pålitlig cykel att pendla till jobbet med, eller en riktigt snyggt designad cykel att visa upp.

Vill man ha en traditionell modell med kvalitativa funktioner och hög prestanda så rekommenderar vi Cresent Tove 7-Speed 2021.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.