En damcykel och en tjej som håller i den.

Bästa damcykeln 2020 – Bekväma och kvalitativa damcyklar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cykloteket.

Vem älskar inte att cykla på en superbekväm damcykel? Kanske får du inre bilder av en lugn cykeltur en sommardag ute på landet med en picknick nerpackad i cykelkorgen, humlor som surrar och doften av kaprifol omkring dig. Men finns det någon verklig skillnad mellan dam- och herrcyklar?

Javisst! Eftersom mannen och kvinnans kroppar inte är riktigt likadant uppbyggda, så ser också behovet för cykelns uppbyggnad annorlunda ut för män och kvinnor, för att varje människa ska ha en så bekväm och säker cykeltur som möjligt. Givetvis finns det också många män som föredrar att använda cyklar av dammodell – det viktigaste är att man sitter bekvämt på sin cykel!

Våra favoriter

Mest prisvärda damcykeln

Skeppshult Smile Dam

Skeppshult Smile är den klassiska röda damcykeln. Modellen följer den gamla traditionella strukturen av en damcykel och är utrustad med moderna och driftsäkra komponenter. Med dessa ingredienser får vi en cykel som är lika klassisk som modern och kvalitativ. Cykeln är lättrullad och skön att cykla med. Den har tre växlar, och är perfekt för vardagscyklande. Skeppshult Smile är även komplett med belysning, lås och punkteringsskyddande däck.

Cyklar från Skeppshult är kända för sina gedigna hantverk i minsta detalj. Serien Smile har är lämplig för den som cyklar till vardagen, för äventyr såsom för ärenden. Dess rymliga korg och rejäla pakethållare gör det möjligt att med enkelhet och utrymme kunna lasta cykeln med allt från strandkläder till matvaror från affären. Med Smile handlar allt som funktion, hållbarhet och traditionellt svenskt – det gillar vi!

Smile är helt enkelt en cykel som gör precis som den heter; det är en cykel som får oss att le!

Tillverkare: Skeppshult

Modellnamn: Smile

Hjulstorlek: 28”

Årsmodell: 2020

Antal växlar: 3

Rammaterial: Stål

Broms: Shimano Nexus fotbroms

Motordriven: Nej

Vikt: 17.8 kg

Modern klassiker

Fint hantverk

Mycket lastplats

Favorit hos många

Skeppshult Favorit Sport Dam

Starten för varumärket Skeppshult började så tidigt som 1911, då den småländske entreprenören Albert Samuelsson började tillverka cyklar i Skeppshult. Efter två namnbyten fick varumärket namnet Skeppshult Cykel 1945. Deras vackra och klassiska cykelmodeller bygger helt klart på mer än 100 år av erfarenhet.  

Vår favoritdamcykel kommer just under modellnamnet Favorit, denna dessutom i en sportigare modell! Skeppshult Favorit Sport Dam behåller utan tvekan den snygga retrokänslan som Skeppshults cyklar alltid har, men kombineras också med sportiga egenskaper och komponenter som inte håller dig tillbaka! 

Denna modell kommer inte med fotbroms, utan har hydrauliska skivbromsar från Shimano. Dessutom kommer Favorit Sport med nio utanpåliggande Shimano Acera växlar. Även om cykeln har designen av en standardcykel är dess funktion alltså snarare en hybridcykel, för att låta dig använda cykeln var du än är, och vart du än ska. 

Modellen har en batteridriven LED-belysning fram och bak på cykeln, så du inte behöver oroa dig över din synlighet när du cyklar sent på kvällen. Dessutom har denna modell de exklusiva och högkvalitativa detaljerna från engelska Brooks. Säker, snygg, och med bra utrustning är Skeppshult Favorit Sport ett utmärkt alternativ för alla damer med krav på sin tvåhjuling. 

Tillverkare: Skeppshult 

Modellnamn: Favorit Sport 

Hjulstorlek: 28 

Årsmodell: 2020 

Antal växlar: 9 

Rammaterial: Stål från SAAB 

Broms: Shimano M445 hydraulisk skivbroms 

Modern klassiker 

Säker 

Perfekt för pendling och nöje 

Detaljer från Brooks 

9 växlar 

Färgsprakande favorit

Skeppshult Natur Colour Dam

Modellen Natur har länge varit en signaturmodell hos Skeppshult. Med serien Natur Colour kommer modeller i många nya och trendiga färger som skriker 70-tal och 80-talexempelvis färgerna Papaya och Oregano.  

Skeppshult Natur Colour har med sina härliga färger blivit riktigt uppskattat av cyklister som gillar att lysa upp cykelbanan med sin närvaro uppe på sadeln. 

Precis som alla Skeppshults cyklar, är även denna modell byggd för hand i deras cykelfabrik i SmålandHantverkets äldre rötter lyser igenom och ger en exklusiv känsla.  

Natur Colour är också mycket säker, med bromsar och växlar från kända och högkvalitativa ShimanoCykeln har både fotbroms och rullbroms. Antalet växlar är sju, och tillåter dig att använda cykeln för både kortare och längre cykelturer.  

Dessutom är däcken punkteringsskyddade, så du inte behöver vara orolig för att få punka. Däcken har också reflexer utmed sidorna, och själva cykeln har belysning både fram och bak. Cykelns lås är ett blocklås från Abus och är naturligtvis godkänt.  

Tillverkare: Skeppshult 

Modellnamn: Natur Colour 

Hjulstorlek: 28 

Årsmodell: 2020 

Antal växlar: 7 

Rammaterial: Stål 

Broms: Fotbroms och rullbroms 

Snygg 70-tals färg 

Bromsar och växlar från Shimano 

Punkteringsskyddade däck 

Belysning fram och bak 

Allround-alternativet

Skeppshult Nova Dam

Modellen Nova från Skeppshult är ett passande val för dig som fortfarande vill ha en fin och väl fungerande damcykel, men inte vill betala alltför mycket för det. Detta är alltså vårt budgetalternativ.  

Skeppshult Nova är en riktigt praktisk och typiskt svensk cykelmodell. Inte konstigt, då den är handbyggd i Småland med sina rötter i 1920-talet. Den är ett riktigt hantverk, och designen målar upp en riktigt klassisk standardcykel.  

Modellen är samtidigt lite mer sportig än vissa andra modeller från Skeppshult, till exempel Natur. Därför kan Nova vara ett superalternativ för dig som vill ha en allround cykel som du regelbundet kan pendla med.  

Cykeln har dessutom all utrustning för att se till att du är synlig och säker på cykeln. Modellen har fotbroms och rullbroms från Shimano, och Shimano Nexus 7 växlar. Den har batteridriven LED-belysning fram och bak, och Road Cruiser Reflex-däcken från Schwalbe har reflexer och är punkteringsskyddade. Blocklåset från ABUS är också godkänt.  

Fram på cykeln finns också en tjusig och dessutom rymlig cykelkorg som passar in med resten av cykelns design. Just denna modell av själva cykeln kommer i en vacker rosé-färg som låter dig äga din femininitet samtidigt som du pendlar runt.  

Tillverkare: Skeppshult 

Modellnamn: Nova 

Hjulstorlek: 28 

Årsmodell: 2020 

Antal växlar: 7 

Rammaterial: Stål 

Broms: Fotbroms och rullbroms 

Rymlig och tjusig cykelkorg 

Billigaste valet 

Allround 

Standardcykel i retrostil

Skeppshult Favorit Dam

Skeppshults Favorit Dam har ett klassiskt och tidlöst 70-talsutseende och kommer bland annat i denna vackra cypressgröna färg. Vid första anblick kan den nästan passera som en otroligt välbevarad gammal hoj från 70-talet.  

Men tittar du närmare kommer du se den fina kvaliteten och moderna utrustningen som hjälper dig inse att, nej, det är en sprillans ny Skeppshult!  

Kanske är det varumärkets hantverkstraditioner, som fortsätter idag med handbyggda cyklar, som hjälper cyklarna hålla ett fantastiskt vintageutseende. Samtidigt hålls komponenterna moderna med konstant utveckling 

Denna standardcykel är komplett utrustad, med sju Shimano Nexus-växlar, Shimano-fotbroms där bak och Shimano-skivbroms där fram. Däcken är Schwalbes Road Cruiser-däck och är skyddade från punktering, så du slipper punkan på vägen till jobbet.  

Cykeln är utrustad med en cykelkorg fram på cykeln, vars rymliga och kantiga form ser till att du kan få plats med nästan vad som helst i den. Dessutom passar formen och designen av korgen snyggt med modellens 70-tals stil. Cykelkorgen har också ett nät längst ner, så du inte behöver oroa dig för nycklar eller andra viktiga småsaker ramlar ut! 

Ja, Skeppshult Favorit är snygg, trendig, praktiskt utrustad och snabb! Vad mer kan du behöva? 

Tillverkare: Skeppshult 

Modellnamn: Favorit 

Hjulstorlek: 28 

Årsmodell: 2020 

Antal växlar: 7 

Rammaterial: Stål 

Broms: Fotbroms bak, skivbroms fram 

Snygg 70-talsstil 

Modern högkvalitativ utrustning 

Rymlig cykelkorg med finmaskigt nät 

Köpguide

Skillnaden mellan dam- och herrcyklar

När man tänker damcykel så tänker man oftast på en vacker cykel med böjd stång, pakethållare och cykelkorg. Historien bakom denna böjda stång var att man förr menade att det var både ofint och opraktiskt för kvinnor att slänga benet över sadeln för att hoppa på och av cykeln, för som ni vet så bär ju alla kvinnor kjol.

Va? Inte det? Nej, det stämmer ju inte alltid i dagens samhälle, utan istället är det så att våra moderna damcyklar faktiskt är utformade för att göra cyklarna så bekväma och säkra för kvinnor som möjligt att använda. Skillnaden är ofta att damcyklar har bredare sadlar, smalare styren, mindre handtag och kortare vevarmar.

Olika cyklar för olika behov

När du funderar över vilken typ av cykel som passar dig bäst bör du utgå från vad du förväntar dig av din cykel – letar du efter en som du ska kunna pendla till jobbet med i ur och skur, kräver du adrenalinkickar och letar efter en cykel som du kan lita på i alla terränger och hastigheter, eller kanske en klassisk cykel med cykelkorg till sommarstället för att plocka blommor och bär?

Elcykel

Önskar du att du var en av dem som cyklade till jobbet, men av olika anledningar blir det ändå alltid till slut bilen? Kanske på grund av den där förfärligt jobbiga uppförsbacken som tvingar dig att ta med ett extra ombyte till jobbet, eller att du tycker om att snooza en eller två gånger för mycket på morgonen och att du helt enkelt inte skulle hinna fram i tid på en vanlig cykel?

En elcykel gör att för varje tramptag du tar får du en extra skjuts, vilket gör att du kommer fram snabbare och mindre svettig, samtidigt som du sparar både på miljön och pengarna genom att lämna bilen hemma. Du får daglig motion och mindre huvudvärk eftersom du inte längre behöver bry dig om att leta efter en parkeringsplats till bilen.

Klassisk damcykel

Den klassiska damcykeln är oftast bekväm och anpassad för dig som cyklar mycket i stadsdjungeln. De flesta kommer med cykelkorg och pakethållare, vilket gör den utmärkt för att pendla till jobb eller träning, cykla till affären eller hämta barn efter skolan.

Mountainbike

För den sportiga och äventyrssökande kvinnan som älskar naturen är en mountainbike en perfekt kompanjon. Denna cykeltyp är anpassad för svår terräng i hög fart, ofta med många växlar och grova däck.

Sportcykel

För alla er pendlingscyklister som varje dag gör ett fantastiskt val för vår miljö är en sportcykel mycket bra. Skillnaden mot en klassisk cykel är att sittställningen är mer framåtlutad, denna ställning avlastar ryggen och ger dig mer kraft att trampa.

Många sportcyklar har möjligheten att byta ut däcken mot dubbdäck på vintern, så att du kan cykelpendla året runt!

Racercykel

För dig som är eller vill bli seriös med din cykelträning, eller till och med tävlar i cykling är en racercykel perfekt. Dessa cyklar är designade för att ha minsta möjliga luftmotstånd med smala hjul, låg vikt och en aerodynamisk sittställning, för att ge dig förutsättningarna för att kunna cykla så snabbt som möjligt.

Undvik impulsköp

Det kan vara lockande att köpa en cykel direkt för att priset är bra, beskrivningen låter lovande och att designen är snygg, men, se till att prova cykeln först! Alla kroppar är olika och alla cyklar känns inte lika bekväma för alla människor. 

Pris

Det viktigaste att ha i åtanke vad gäller priset, är att med som allt annat så får man vad man betalar för. Säkerheten och kvaliteten på cykeln är viktigare än dess prislapp. Oftast betyder en billigare cykel kortare hållbarhet, vilket innebär att du i slutändan troligtvis kommer att betala lika mycket eftersom att du behöver köpa en ny cykel oftare.

Det är däremot inte omöjligt att hitta en ordentlig kvalitetscykel för ett rimligt pris. Många budgetalternativ av hög kvalitet ligger under 4000 kronor. Om man kräver mer av sin cykel och letar efter något av absolut högsta kvalitet får man räkna med priser runt 13.000 kronor.

Elcyklar kostar runt 20.000 kronor. Om man är ute efter högsta kvalitet, men inte är lika intresserad av den högsta prislappen, så kan det vara värt att ta sig en titt på den begagnade marknaden. Innan 2019 så kunde då få bidrag för köp av elcykel men detta har tyvärr tagits bort.

Ett tips är att verkligen prova cykeln innan köp, för att försäkra sig om att allt är som det ska. 

Sammanfattning

I dagens moderna cykelvärld har vi massor av fantastiska damcyklar att välja på. De är inte längre bara designade för fina, kjolbärande damer, nu finns det cyklar för alla kvinnor, damer och flickor med olika krav och förväntningar.

I allmänhet har de flesta damcyklar fått en rejäl uppdatering med lättare ram, bättre anpassning för kvinnor, högre kvalitet på komponenter och framförallt mycket bättre förutsättningar för en härlig cykeltur, oavsett om du söker efter adrenalinet av en fartfylld tur i naturen, en pålitlig cykel att pendla till jobbet med, eller en riktigt snyggt designad cykel att visa upp.

Vill man ha någon riktigt prisvärt så rekommenderar vi Skeppshult Smile. Den har den vackra formen av en klassisk damcykel, men har alla egenskaper som krävs för att få oss att låta farmors gamla damcykel i vila i historieböckerna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.