En damcykel och en tjej som håller i den.

Bästa damcykeln 2020 – Bekväma och kvalitativa damcyklar

Prisvärd

4.8/5

Elcykel

4.6/5

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cykloteket och Outnorth.

Vem älskar inte att cykla på en superbekväm damcykel? Kanske får du inre bilder av en lugn cykeltur en sommardag ute på landet med en picknick nerpackad i cykelkorgen, humlor som surrar och doften av kaprifol omkring dig. Men finns det någon verklig skillnad mellan dam- och herrcyklar?

Javisst! Eftersom mannen och kvinnans kroppar inte är riktigt likadant uppbyggda, så ser också behovet för cykelns uppbyggnad annorlunda ut för män och kvinnor, för att varje människa ska ha en så bekväm och säker cykeltur som möjligt. Givetvis finns det också många män som föredrar att använda cyklar av dammodell – det viktigaste är att man sitter bekvämt på sin cykel!

Våra favoriter

Mest prisvärda damcykeln

Skeppshult Smile Dam

Skeppshult Smile är den klassiska röda damcykeln. Modellen följer den gamla traditionella strukturen av en damcykel och är utrustad med moderna och driftsäkra komponenter. Med dessa ingredienser får vi en cykel som är lika klassisk som modern och kvalitativ. Cykeln är lättrullad och skön att cykla med. Den har tre växlar, och är perfekt för vardagscyklande. Skeppshult Smile är även komplett med belysning, lås och punkteringsskyddande däck.

Cyklar från Skeppshult är kända för sina gedigna hantverk i minsta detalj. Serien Smile har är lämplig för den som cyklar till vardagen, för äventyr såsom för ärenden. Dess rymliga korg och rejäla pakethållare gör det möjligt att med enkelhet och utrymme kunna lasta cykeln med allt från strandkläder till matvaror från affären. Med Smile handlar allt som funktion, hållbarhet och traditionellt svenskt – det gillar vi!

Smile är helt enkelt en cykel som gör precis som den heter; det är en cykel som får oss att le!

Tillverkare: Skeppshult

Modellnamn: Smile

Hjulstorlek: 28”

Årsmodell: 2020

Antal växlar: 3

Rammaterial: Stål

Broms: Shimano Nexus fotbroms

Motordriven: Nej

Vikt: 17.8 kg

Modern klassiker

Fint hantverk

Mycket lastplats

Prisvärd mountainbike för kvinnor

Scott Contessa Scale

Mountainbikes kan vara ruskigt dyra, och det är särskilt svårt att hitta bra och prisvärda sådana i dammodell. Men letan är över! Från cykelmärket Scott har vi hittat denna heta powercykel för kvinnor som är redo för adrenalinfyllda äventyr.

Contessa Scale 20 har fått en fräsch ny ram och modern look som håller ditt äventyr stilrent. Med lättare rör, lägre ”stand over” och invändig vajerdragning, blir den nu lite renare och sportigare. Gjord för tuffa terränger är cykeln utrustad med pålitliga Shimano-komponenter, hydrauliska skivbromsar och framdämpare som man enkelt kan låsa från styret.

Tack vare denna lyxiga utrustning är cykeln lättcyklad och passar för alla dina vildmarksäventyr. Cykeln har fått toppbetyg i dess komposition, att den är lättcyklad, XC och XC race samt i fart. I storlekarna X-Small och Small är cykeln gjord i hjulstorleken 27,5”, i storlekarna Medium och Large är hjulen 29” stora.

Contessa Scale 20 är cykeln för tuffa tjejer på tuffa terränger!

Tillverkare: Scott

Modellnamn: Contessa Scalre

Hjulstorlek: 27.5” (XS/S) och 29” (M/L)

Antal växlar: 20

Årsmodell: 2019

Rammaterial: Aluminium

Broms: Shimano BR-MT200 hydraulisk disc

Motordriven: Nej

Vikt: Information saknas

Prisvärd

Tuff

Lättcyklad

Bästa elcykeln för damer

Ecoride Ambassador

Ecoride är kända för sina välgenomtänkta och prisvärda elcyklar och modellen Ambassador är inget undantag för det. Med rejäl support som låter dig susa i upp till 25 km/h kommer du känna dig lätt som en fjäder. Ambassador var en stor succé när den lanserades, och det är inte svårt att se varför.

Cykeln har en traditionell kvinnlig modell, komplett med korg i fronten, och är utrustad med 8 Shimanoväxlar. Både ram och hjul är förstärkta för att klara av även starkare påfrestningar från elmotorn och batteriet. Det starka batteriet är fäst i själva ramen istället för pakethållaren, vilket är ovanligt för elcyklar. Det lämnar pakethållaren öppen för användning.

Batteriet laddas upp på mellan 5-7 timmar och räcker för upp till 75 km. Förövrigt är cykeln bland annat utrustad med skärmar, stabilt stöd, kedjeskydd, godkänt Abuslås och punkteringsskyddade däck med reflexsida. Cykeln har också extra skydd mot tjuvar, eftersom dess nya datordisplays nya funktion “K1 Computer Key” inte kan startas utan dess speciella nyckelkort, som bara cykelns ägare har. Utan att starta datorn kan inte cykelns system fungera. Sedan är det lätt att ta av cykeln batteri och ta med sig det när man har parkerat cykeln.

En ståtlig, prisvärd och pålitlig elcykel!

Varumärke: Ecoride

Modellnamn: Ambassador

Hjulstorlek: 28”

Antal växlar: 8

Årsmodell: 2019

Rammaterial: Aluminium

Broms: Fotbroms bak / skivbroms fram

Motordriven: Ja

Vikt: Information saknas

Starka drivmedel

Välgenomtänkt design

Klarar långa turer

Säker

Bästa damcykeln med rak stång

Velova Billingen

Denna toppbetygsatta cykel från Velova är både en mountainbike och en pendlarcykel och passar kvinnor med många olika aktiviteter på sitt schema.

Cykeln är 29” utrustad med hela 21 Shimanoväxlar och är byggd på en lätt aluminiumram med dämpad framgaffel, samt mekaniska skidbromsar för säker och mjuk inbromsning som alla tillsammans gör cyklandet till en lätt och härlig upplevelse. Vi får en cykel som passar lika bra att cykla till jobbet med som den passar att ta en cykeltur i skogen med.

Cykeln har fått flera topprecensioner som understryker dess prisvärdhet, växelkraft och att den är lättcyklad.

Detta är en cykel för dig som vill ha valmöjligheter.

Varumärke: Velova

Modellnamn: Billingen

Hjulstorlek: 29”

Antal växlar: 21

Årsmodell: Information saknas

Rammaterial: Aluminium

Broms: Promax DSK-300 mekaniska skivbromsar

Motordriven: Nej

Vikt: 14.4 kg

Passar både pendling och äventyr

Mjuk cykling

Kvalitativa bromsar

Bästa damcykeln i premuimklass

Skeppshult Natur Premium dam

För dig som letar efter en riktigt vacker cykel att stolt cykla runt på är denna cykel från Skeppshult ett otroligt bra val. Designen är klassisk men med en lyxig och skandinavisk touch. Den är dock inte bara en fröjd för ögat – cykeln är endast byggd av moderna komponenter av mycket hög kvalitet, ett gediget hantverk in i minsta detalj!

Skeppshults Natur har fått en rejäl uppdatering jämfört med andra klassiska damcyklar, vilket har resulterat i en mycket snabbare och lättcyklad cykel! Den är utrustad med 7 navväxlar, en stabil och pålitlig fotbroms, antikorrisionskedja, vackert designad korg med korgväska, sadelväska, ställbar styrstam, handgjorda läderhandtag och lädersadel av engelska Brooks.

Denna cykel från Skeppshult är bekväm, säker och framförallt gudomligt vacker. Med sin höga kvalitet kommer den ge dig många år av cykelglädje och imponerade blickar av dina medcyklister!

Varumärke: Skeppshult

Modellnamn: Natur

Hjulstorlek: Information saknas

Antal växlar: 7

Årsmodell: 2019

Rammaterial: Stål

Broms: Fotbroms och rullbroms

Motordriven: Ja

Vikt: Information saknas

Klassisk design

Lättrullad

Bekväm

Mycket för priset

Köpguide

Skillnaden mellan dam- och herrcyklar

När man tänker damcykel så tänker man oftast på en vacker cykel med böjd stång, pakethållare och cykelkorg. Historien bakom denna böjda stång var att man förr menade att det var både ofint och opraktiskt för kvinnor att slänga benet över sadeln för att hoppa på och av cykeln, för som ni vet så bär ju alla kvinnor kjol.

Va? Inte det? Nej, det stämmer ju inte alltid i dagens samhälle, utan istället är det så att våra moderna damcyklar faktiskt är utformade för att göra cyklarna så bekväma och säkra för kvinnor som möjligt att använda. Skillnaden är ofta att damcyklar har bredare sadlar, smalare styren, mindre handtag och kortare vevarmar.

Olika cyklar för olika behov

När du funderar över vilken typ av cykel som passar dig bäst bör du utgå från vad du förväntar dig av din cykel – letar du efter en som du ska kunna pendla till jobbet med i ur och skur, kräver du adrenalinkickar och letar efter en cykel som du kan lita på i alla terränger och hastigheter, eller kanske en klassisk cykel med cykelkorg till sommarstället för att plocka blommor och bär?

Elcykel

Önskar du att du var en av dem som cyklade till jobbet, men av olika anledningar blir det ändå alltid till slut bilen? Kanske på grund av den där förfärligt jobbiga uppförsbacken som tvingar dig att ta med ett extra ombyte till jobbet, eller att du tycker om att snooza en eller två gånger för mycket på morgonen och att du helt enkelt inte skulle hinna fram i tid på en vanlig cykel?

En elcykel gör att för varje tramptag du tar får du en extra skjuts, vilket gör att du kommer fram snabbare och mindre svettig, samtidigt som du sparar både på miljön och pengarna genom att lämna bilen hemma. Du får daglig motion och mindre huvudvärk eftersom du inte längre behöver bry dig om att leta efter en parkeringsplats till bilen.

Klassisk damcykel

Den klassiska damcykeln är oftast bekväm och anpassad för dig som cyklar mycket i stadsdjungeln. De flesta kommer med cykelkorg och pakethållare, vilket gör den utmärkt för att pendla till jobb eller träning, cykla till affären eller hämta barn efter skolan.

Mountainbike

För den sportiga och äventyrssökande kvinnan som älskar naturen är en mountainbike en perfekt kompanjon. Denna cykeltyp är anpassad för svår terräng i hög fart, ofta med många växlar och grova däck.

Sportcykel

För alla er pendlingscyklister som varje dag gör ett fantastiskt val för vår miljö är en sportcykel mycket bra. Skillnaden mot en klassisk cykel är att sittställningen är mer framåtlutad, denna ställning avlastar ryggen och ger dig mer kraft att trampa.

Många sportcyklar har möjligheten att byta ut däcken mot dubbdäck på vintern, så att du kan cykelpendla året runt!

Racercykel

För dig som är eller vill bli seriös med din cykelträning, eller till och med tävlar i cykling är en racercykel perfekt. Dessa cyklar är designade för att ha minsta möjliga luftmotstånd med smala hjul, låg vikt och en aerodynamisk sittställning, för att ge dig förutsättningarna för att kunna cykla så snabbt som möjligt.

Undvik impulsköp

Det kan vara lockande att köpa en cykel direkt för att priset är bra, beskrivningen låter lovande och att designen är snygg, men, se till att prova cykeln först! Alla kroppar är olika och alla cyklar känns inte lika bekväma för alla människor. 

Pris

Det viktigaste att ha i åtanke vad gäller priset, är att med som allt annat så får man vad man betalar för. Säkerheten och kvaliteten på cykeln är viktigare än dess prislapp. Oftast betyder en billigare cykel kortare hållbarhet, vilket innebär att du i slutändan troligtvis kommer att betala lika mycket eftersom att du behöver köpa en ny cykel oftare.

Det är däremot inte omöjligt att hitta en ordentlig kvalitetscykel för ett rimligt pris. Många budgetalternativ av hög kvalitet ligger under 4000 kronor. Om man kräver mer av sin cykel och letar efter något av absolut högsta kvalitet får man räkna med priser runt 13.000 kronor.

Elcyklar kostar runt 20.000 kronor. Om man är ute efter högsta kvalitet, men inte är lika intresserad av den högsta prislappen, så kan det vara värt att ta sig en titt på den begagnade marknaden. Innan 2019 så kunde då få bidrag för köp av elcykel men detta har tyvärr tagits bort.

Ett tips är att verkligen prova cykeln innan köp, för att försäkra sig om att allt är som det ska. 

Sammanfattning

I dagens moderna cykelvärld har vi massor av fantastiska damcyklar att välja på. De är inte längre bara designade för fina, kjolbärande damer, nu finns det cyklar för alla kvinnor, damer och flickor med olika krav och förväntningar.

I allmänhet har de flesta damcyklar fått en rejäl uppdatering med lättare ram, bättre anpassning för kvinnor, högre kvalitet på komponenter och framförallt mycket bättre förutsättningar för en härlig cykeltur, oavsett om du söker efter adrenalinet av en fartfylld tur i naturen, en pålitlig cykel att pendla till jobbet med, eller en riktigt snyggt designad cykel att visa upp.

Vill man ha någon riktigt prisvärt så rekommenderar vi Skeppshult Smile. Den har den vackra formen av en klassisk damcykel, men har alla egenskaper som krävs för att få oss att låta farmors gamla damcykel i vila i historieböckerna.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.