mountainbike däck

Bästa däcken för mountainbikes 2024 – Bästa däcken för grepp och fart

Förstaplats

4.9/5

Andraplats

4.8/5

Tredjeplats

4.5/5

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

MTB-cykling är krävande och kan även vara väldigt påfrestande för cykelns däck, då terrängen du cyklar i är mer varierande.

Genom att investera i anpassade däck till din mountainbike, kan du trycka på i backar och även få en mer stabil cykelupplevelse. Spåren i däcken säkerställer nämligen att du håller dig på banan, oavsett om underlaget är täckt av lera och grus.

Vi har efter gedigen efterforskning tagit fram en topplista med de bästa däcken för mountainbike 2021 och vår vinnare är Hutchinson Taipan. Du kan sedan göra ett inriktat val som baseras på din cykel och budget.

Våra favoriter

Hutchinson Taipan

Vårt betyg:
4.9/5

Taipan från varumärket Hutchinson är ett högpresterande allrounddäck som har tillverkats av en noggrant övervägd gummiblandning. Race Ripost Enduro är en trippelgummiblandning, som ger däcken en optimal trådtäthet och gör dem tubeless ready.

Letar du efter ett par multifunktionella däck som kan användas året om, så rekommenderar vi att du kikar vidare på modellen Taipan.

Däcket har försetts med små mittdobbar som ger däcket ett förbättrat rullmotstånd, när du cyklar på torrt underlag, grusvägar eller asfalt. Utöver detta har däcken även högre sidodubbar som ger dig ett bra grepp när underlaget är mer besvärligt. Lera, vatten eller regn kommer aldrig mer vara ett bekymmer under din cykeltur.
Läs mer

Maxxis High Roller II Wt 3C Exo

Vårt betyg:
4.8/5

När det gäller däck för hårdare cykling så som mountainbiking och enduro och liknande så har Maxxis länge varit det ledande märket på marknaden, och det med god anledning.

Maxxis High Roller har en öppen men samtidigt aggressiv design som gör att det klarar av både våtare och torrare underlag galant. Mönstret underlättar för lera och sand att flyga ut på sidorna för att garantera dig bästa grepp även på riktigt grisigt underlag.

Denna version av High Roller är framtagen med den populära och hyllade trekomponents gummiblandningen 3C MAXX TERRA för att ge dig bästa grepp oavsett underlag.
Den har också extra sidoförstärkning vilket ger dig ett riktigt slittåligt däck som klarar av det mesta. Detta däck är även tubeless ready för den som vill kunna köra slanglöst på banorna.
Läs mer

Maxxis Agressor Wt Dc Exo

Vårt betyg:
4.5/5

Detta är ett modernt däck perfekt för både trail och enduro. Maxxis Aggressor ger ett bra grepp även på stökigt underlag, samtidigt som det behåller en bra fart. Med andra ord så kommer du att ha bra kontroll även i högre hastigheter. Däcket är även förstärkt på sidorna med tvåkomponents gummiblandningen DC, för att ge dig bästa hållbarhet och livslängd.

Precis som med de flesta Maxxisdäcken så är även detta däck utrustat för att klara av att köra slanglöst.

Maxxis Forekaster 2C Exo Tr

Vårt betyg:
4.4/5

MTB-däcket Forekaster 2C Exo Tr är designat för att vara pålitligt, även i ganska svår och teknisk terräng. Däcket är tillverkat av en mycket kraftfull tvåkomponents gummiblandning som ger modellen en god prestanda och optimala förhållanden, för att ge dig ett bra grepp oavsett underlag och väder.

Forekaster 2C Exo Tr är ett Trail/XC-däck som gör att du kan trycka på i den svåra terrängen, utan att behöva oroa dig för sladd. Den har försetts mer flera utmärkande funktioner som gör den till ett utmärkt val, för dig som gillar att utmana dig själv på lite snårigare och svårframkomliga spår.

Däcken har en extra sidoförstärkning för att tåla tryck och stötar. Denna modell lämpar sig även ypperligt om du gillar att köra slanglöst. Den är tubeless ready och har en vikt på 735 gram.
Läs mer

Maxxis Ardent Exo Tr

Vårt betyg:
4.3/5

Om du letar efter ett prisvänligt MTB-däck med ett fantastiskt grepp, så kommer Maxxis utvecklade däck Ardent Exo Tr att vara ett utmärkt val.

Denna uppgraderade modell ger dig ett ännu bättre grepp än flera av varumärkets andra modeller, så som Aspen och Ikon som är populära val för torrt underlag. Men Maxxis har med denna modell säkerställt att du har samma grepp även i blöt terräng, vilket gör den till ett multifunktionellt val som passar fler användare.

Ardent Exo Tr ger en noggrant övervägd kombination av rullmotstånd, grepp och fart. Detta ger dig då ett allround-däck som passar de flesta av årets cykelturer. Dock har däcken ingen dubb, så om du planerar att cykla på isiga skogsvägar eller snö bör däcken bytas ut för dessa turer.

Trots sitt ringa pris är detta däck tillverkat av en högkvalitativ gummiblandning som ger dig en ökad komfort och optimal vägkontakt. Ett passande MTB-däck för cyklar med en hjuldiameter på 27.5″.

Läs mer

Köpguide: Vad du bör tänka på

Som tidigare nämnts så är mountainbikens mångsidighet en klar fördel oavsett vilken terräng eller på vilket underlag som du planerar att cykla på. Dock gör denna mångsidighet det väldigt svårt att välja det rätta däcket till din mountainbike. Faktum är att det finns inget perfekt däck som passar alla i detta avseende, och att det finns många faktorer som spelar in när du väljer det rätta däcket för just dig.

Det är till och med så att många professionella mountainbike-cyklister faktiskt inte nöjer sig med bara ett däck, utan de har flera olika som de byter emellan beroende på vad det är för underlag som de ska cykla på.

Detta funkar ju så klart inte för alla, framförallt inte om man inte har råd att köpa olika däck för olika terränger, men många gånger går det att kombinera däck som en slags kompromiss. Att sätta olika däck på fram och bakhjul är faktiskt ganska vanligt, och egentligen finns det inga regler här utan du väljer däck utefter dina egna preferenser.

Vanligtvis brukar man dock göra som så att man sätter det grövre däcket fram och det tunnare däcket baktill. Detta för att du fortfarande ska ha bra grepp, framförallt i täta kurvor och på olika underlag, utan att för den skull ge upp snabbhet.

Storlek och tjocklek

26 tumshjul var länge en standard bland mountainbikecyklister, men nu är det mycket vanligare att man experimenterar med större storlekar så som 27,5” eller 29 tumshjul. En fördel med ett större hjul är att du får mycket mer fart än vad du får från ett mindre hjul, då de är mer stabila och har ett lägre rullmotstånd. Dock är en nackdel att det många gånger kan ta längre tid att accelerera ett större däck än ett mindre sådant.

Mindre hjul används mest när det gäller utförsåkning, så som downhill-MTB eller free ride, medan större hjul dominerar i sporter som crosscountry, maraton eller etapplopp som kräver mer trampande.

Detta utesluter dock inte att ett större hjul även skulle funka i ett downhill lopp och vice versa. Vilken storlek du väljer på ditt hjul hänger mer ihop med personlig preferens än något annat.

Detsamma gäller även tjockleken på däcken. Den vanligaste tjockleken är 23 mm, men det har börjar bli vanligare, även bland proffs att använda sig av tjockare däck så som 24 mm eller 25 mm.

Både tjocka och smala däck har sina fördelar och nackdelar, så även här handlar det en del om personlig preferens och användningsområde. Ett smalt däck är användbart framförallt vid höga hastigheter då de har lägre rullmotstånd. Dess låga vikt gör det också lättare att accelerera vilket är en stor fördel om du värderar fart.

Tjockare däck har fördelen att de är mer bekväma att cykla på, samtidigt som de sparar på cyklistens energi. De är också stabilare än vad tunnare däck är.

Hårda eller mjuka däck

Mjuka däck har som fördel att de har ett mycket bättre grepp än vad hårdare däck har. Dock är nackdelen att de därför slits ut mycket snabbare och behöver ersättas oftare.

Hårda däck har däremot bättre hållbarhet, men det betyder dock att de också har sämre grepp än vad mjuka däck har.

Med detta sagt så finns det idag många däck som har en blandning av både hårt och mjukt gummi för att ge bästa grepp utan att för den skull snåla på hållbarheten.

Knoppmönster

När du väljer knoppmönster på dina däck så ska du ta hänsyn till vad för slags underlag du planerar att cykla på. Ju större och kraftigare mönstret är, desto bättre grepp får du på underlaget, medan ett mindre mönster ger mindre friktion och gör att du kan cykla snabbare.

Ska du cykla på ett hårt och torrt underlag så bör du välja däck med knappt några knoppar på alls, eventuellt endast på sidorna. Detta kommer att göra att du kan cykla mycket snabbare. Cyklar du för det mesta under torra förhållanden så är detta däcken som du med fördel kan använda under större delen av sommarhalvåret.

Cyklar du däremot mycket i lera och sand eller vått underlag så ska du satsa på däck med ett kraftigt mönster med höga knoppar. Detta kommer att hjälpa dig att få bättre grepp på underlaget, samtidigt som mönstret gör att leran lättare flyger ur däcken istället för att fastna medan du cyklar.

Med slang eller utan?

Även här är det lite av en smaksak. Båda har sina för och nackdelar, men man brukar rekommendera att köra slanglöst för ungefär 90% av alla mountainbikecyklister. Detta för att fördelarna med slanglösa däck överväger nackdelarna avsevärt.

Bland annat kommer du att känna bättre komfort när du använder slanglösa däck då lufttrycket i däcken inte behöver vara för hårt. Däcken kommer istället ha bättre kontakt med underlaget, vilket kommer att kännas bättre för dig och samtidigt ge dig bättre grepp.

Då de slanglösa däcken kommer att vara fyllda med en slags latexlösning som lagar de flesta små sprickor så kommer du heller inte behöva oroa dig för punka i samma utsträckning som med däck med slang.

De stora nackdelarna med slanglösa däck är dels att de brukar vara dyrare än däck med slang, och de kan vara krångliga att sätta på hjulen, framförallt om du inte vet vad du sysslar med.

TPI – Tråd per tum

TPI betyder “threads per inch” eller “tråd per tum”, och är precis vad det låter som; parallella trådar, vanligtvis i nylon som utgör däckets stomme och foder. Ju högre TPI ett däck har, desto smidigare däck med mindre rullmotstånd.

Dock får däck med hög TPI lättare punka än däck med lägre TPI. Man brukar räkna en högre TPI som däck där tätheten ligger på mellan 67-127 TPI, och dessa används oftast till XC mountainbike.

Däck med lägre TPI är ofta förstärkta med gummi på utsidan, vilket gör dem hållbarare och därför bättre skyddade mot punktering. Dessa brukar ligga på ungefär 50-67 TPI och passar bäst för enduro och downhill mountainbikes.

Sammanfattning

Så eftersom just mountainbikes har så många olika användningsområden så finns det inget däck som är bäst för alla slags mountainbikes. Det finns helt enkelt många olika faktorer som spelar in på vad för slags däck som passar vilken cyklist.

De allrounddäck som finns på marknaden funkar kanske bättre för vardagscyklisten då man genom att använda dem får kompromissa på dess egenskaper. Med det sagt så är de för den skull inte dåliga, man måste bara hitta vilken som passar bäst för ändamålet.

Det är inte helt ovanligt att professionella cyklister köper flera uppsättningar däck som de sedan kan byta ut allt eftersom terrängen och vädret kräver det. Det är också vanligt att man sätter olika däck fram och back för att genom rätt kombination få bättre grepp utan att nödvändigtvis kompromissa för mycket på snabbhet och smidighet.

Det kan vara förvirrande att veta vilka däck man ska titta på när man väljer ett par till sin mountainbike. Oavsett om du väljer vår personliga favorit, Hutchinson Taipan, eller om du väljer att gå en annan väg så hoppas vi att denna artikel har gett dig ett bättre hum om vad det är du ska titta efter när du ska köpa nya däck.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.