mountainbike skor

Bästa mountainbike-cykelskorna 2024 – För mer kraft i varje tramptag

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När du ska ut med din mountainbike är det inte endast din cykel som behöver vara robust och av god kvalitet. Ett par slittåliga cykelskor är A och O för en god cykeltur. I denna artikel går vi igenom vad du bör tänka på vid köp av ett par nya cykelskor, samt våra absoluta favoriter ute på marknaden i dagsläget.

Vi rekommenderar att du kikar lite extra på vårt toppval, Northwave Ghost XCM 2 MTB, en cykelsko designad för långdistans för mountainbike som passar både män och kvinnor.

Våra favoriter

Northwave Ghost XCM 2 MTB Forest/Yellow

Vårt betyg:
5/5

Vår toppetta, Ghost XCM 2 MTB från Northwave är vår favorit av ett flertal olika anledningar. Detta är en fantastiskt robust cykelsko speciellt framtagen och designad för att användas för långa distanser. Sulan har inbyggt kolfiberinlägg och styvhetsindex, detta leder inte bara till att du får en slitstark sko utan också optimal kraftöverföring.

Med hjälp av de två spännrattarna på ovansidan av skon kan du enkelt anpassa skon utefter just din fot och få den perfekta tryckfördelningen över hela foten. Tack vare den integrerade hälkappan kan du försäkra dig om att hälen håller sig på plats.

Skon är även utrustad med Performance Regular fotbädd, detta för att du ska uppleva ett oerhört bra stöd. Michelin-gummit placerat runt hela skon hjälper även till och bidrar med ett optimalt skydd och slitstyrka.

Ghost XCM 2 MTB är så nära en toppmodell du kan komma till ett lågt pris, därmed den starkaste kandidaten på vår lista och kniper åt sig förstaplatsen!

Läs mer

Sidi MTB Trace Black

Vårt betyg:
4.9/5

Sidi MTB Trace är inte bara en snygg cykelsko som ser bra ut när du susar förbi skalbaggarna. Skon är framtagen för att användas på alla sorters terräng vare sig du kör på grus, asfalt eller varför inte uppe i bergen.

Modellen är utrustad med en EVA-kudde som jämnt fördelar trycket över hela vristområdet. TECNO 3 systemet anpassar överdelen av foten så att en optimalt ska kunna passa in i resten utav skon.

Dessutom har Sidi MTB Trace en förstärkt häl som hela tiden ser till att den hålls på plats, samtidigt som sulan av nylon ger skon en hållbar konstruktion samt en optimal kraftfördelning vid varje tramptag.

En stor fördel med just denna modellen är att den inte bara är bekväm att cykla med, den ger även god komfort när du stigit av cykeln. Alla dessa punkter tillsammans bidrar till att vi väljer att placera just denna modellen på en stark andraplats.

Läs mer

Sidi MTB Tiger 2 SRS Carbon M Black/Black

Vårt betyg:
4.8/5

MTB Tiger 2 SRS Carbon är en modell från Sidi som tar ergonomisk dynamik till en ny nivå. Modellen är otroligt lättviktad och besitter en sula bestående av hård kolfiber som bidrar till maximalt stöd av foten. Tack vare plastinläggen framme vid tårna, vid hälen och i hålfoten kan du få en oerhört stabil känsla.

Tillsammans med Techno-3 systemet blir skon inte bara stabil utan får även en symmetrisk passform och optimal komfort under hela åkturen.

En justerbar hälkappa finns även installerad på baksidan som enkelt kan skruvas åt eller lossas på beroende på hur tajt du vill att hälen ska sitta fast. På yttersidan ligger det ett lager med syntetiskt läder med mikrofiber som bidrar till en vattentät, andningsbar och slitstarkhet.

Sidi MTB Tiger 2 SRS Carbon M är en fantastisk modell som vi verkligen går i god för. Testa själv!

Läs mer

Scott MTB Comp BOA Matt Black/Silver

Vårt betyg:
4.6/5

Scott MTB Comp BOA är en sko med tillräckligt mycket styvhet och som har en hållbar och slitstark design, samtidigt som den inte är allt för hård och därmed väldigt behaglig att cykla runt på.

Kardborrbandet tillsammans med det smidiga BOA L6 spännet gör att skon kan justeras ned till nivåer på millimeter samtidigt som de snabbt och smidigt både kan sättas på och tas av. Yttermaterialet är 3D Airmesh detta innebär att skon andas exceptionellt bra samtidigt som den kan motstå slitage.

Efter träningspasset kan det bli svettigt med de flesta skor, tack vare ErgoLogic sulan kan den enkelt tas ut när svettlukten tar över lite väl mycket i huset. En yttersula gjord av Sticki Rubber tillsammans med glasfiberförstärkt nylon gör just denna modell till en väldigt bekväm sko med ett styvhetsindex på 6 av 12.

I helhet är detta ett fantastiskt val för alla, vare sig du är nybörjare eller en mer erfaren cyklist.

Läs mer

Sidi MTB Defender 20 M Black/Black

Vårt betyg:
4.5/5

Den aggressiva designen på Sidi MTB Defender 20 har gjort att denna sko utmärker sig något på marknaden av cykelskor och du kan dessutom utan problem kan ta dig an även den tuffaste terrängen med den högkvalitativa modellen. Yttermaterialet är ett så kallat Politex, detta innebär att det består av flera överlappande lager som tillsammans skapar ett material stark motståndskraftigt mot bland annat rivskador, blekning, slitage och stäckning.

Cykelskon är även utrustad med Techno-3 system för att försäkra dig om att du får den bästa passformen på hela foten genom att justera överdelen. Dessutom är den försedd med en förstärkt häl i form av Tallone Sidi. Detta ser till att hålla hälen i optimalt läge samtidigt som den förhindrar missformningar av skon efter långvarigt tryck.

Den väl genomtänkta och innovativa OUTDOOR sulan ger högklassigt grepp och en fantastisk täthet för att hålla lera och smuts borta.

Sidi MTB Defender 20 rekommenderar vi för dig som är motiverad och driven att ta dig an även de tuffaste terrängen med din mountainbike!

Läs mer

Köpguide

En sak är säker – MTB-cykelskor är designade för att du ska få ut så mycket som möjligt av dina tramptag och din körning. Men alla fötter ser olika ut och är formade olika, vilket gör att det är viktigt att du testar dig fram innan du bestämmer dig för vilka cykelskor som ger dig bäst komfort, men även bra stöd för dina hälar och anklar.

När du sitter på en mountainbike har du nämligen tre olika kontaktpunkter: fötterna, rumpan och händerna. När du står upp däremot, vilket är någonting du kommer att göra ofta på en mountainbike, läggs vikten över till bara två kontaktpunkter. Då förstår du säkert hur viktigt förhållandet mellan cykeln och dina fötter är, och varför det är viktigt att lägga ned extra tid på att hitta de rätta skorna för just dig.

Därför är det viktigt att se över materialet cykelskorna är tillverkade av då de har en avgörande betydelse och ger också en hel del ledtrådar för hur hållbara skorna är. Det är viktigt att hälen är förstärkt och att formen är ergonomiskt anpassad för att vara sköna att bära och för att skorna ska ge dina fötter tillräckligt med stöd.

Här går vi igenom några begrepp som är viktiga att känna till inför ditt val av MTB-cykelskor, samt ger lite fler tips om hur du väljer rätt skor samt vad du ska tänka på när du köper ett par.

Bra att tänka på

Som mountainbikecyklist behöver du slitstarka skor med styv och greppvänlig sula. Dessutom har skor för mountainbiking en överdel i tåligt material som står sig bra mot lera och regn samt skyddar foten mot stenar och rötter. Det händer också ofta att du behöver leda cykeln eller bära den över hinder ute i skogen när du cyklar mountainbike. Och det är just därför som MTB-cykelskor har en sula med gummimönster för bättre och extra grepp.

Klossmonteringen är insänkt i sulan för att göra det lättare att gå ifall situationen kräver det. Majoriteten av mountainbikeskor är utrustade med 2-håls klossinfästning och finns både med och utan klick-i-system.

Vad är Clipless, klick-i-system, pedaler och varför skall jag ha dem?

Clipless-pedaler eller klickpedaler är tvådelade pedaler där pedalklossen skruvas fast under din cykelsko och den andra delen, själva pedalen då, monteras på cykeln. När du sedan hoppar upp på cykeln så klickar du enkelt i skon/pedalklossen i pedalen och på så sätt sitter du fast. För att komma loss så vrider du hälen i sidled vilket kommer att frigöra skon från pedalen.

Denna sortens klick-i-system är ultimat när du cyklar i stökig terräng eftersom skon/pedalklossen sitter fast i pedalerna vilket möjliggör att du kan använda benmusklerna mer effektivt, och du slipper halka av.

Är du nybörjare när det kommer till mountainbiking så kan den här typen av skor kräva lite övning. Se till att du är bekant vid skorna och kan ta dig loss smidigt, ifall du skulle behöva hoppa av cykeln snabbt!

Vad bör jag tänka på i form av material, kompatibilitet och storlek?

Material

När du än väljer att cykla, vilken årstid det än är, så skapas det mycket värme i skorna under träningen. För att fötterna ska må bra, och för att dina skor må bra även dem så är det viktigt att materialet är ventilerande. Det är därför av stor fördel om ovansidan av skorna består av material som till exempel mesh.

Detta material släpper nämligen igenom överflödig värme och balanserar ut temperaturen för att dina fötter ska hållas lagom varma. Detta är extra viktigt att skorna har en bra andningsförmåga om du cyklar i varmare väder då det annars finns risk för att dina fötter sväller i värmen.

Kompatibilitet

En annan viktig sak som du ska ha i åtanke är såklart också att skorna måste vara kompatibla med din cykel, eller iallafall pedalerna. MTB-cykelskor är i de flesta fallen utrustade med någon form av kloss vilket gör att du enkelt kan klicka fast dina fötter i pedalen för en ultimat kontroll. Men för att kunna göra detta så måste så klart både skorna och pedalerna vara utrustade med samma typ av system. Skulle detta inte vara fallet så kan du i värsta fall byta ut pedalerna för att passa skorna.

Storlek

Storleken är såklart också viktig och i många fall A och O. Skorna ska sitta så nära fötterna som möjligt utan att skava eller klämma åt någonstans på foten.

När du cyklar så kommer du att använda en tunnare strumpa i skorna så testar du skorna med en tjock bomullsstrumpa, så tänk om och gör om, gör rätt. Detta försvårar nämligen valet av den ultimata cykelskon så se till att testa skorna direkt med de strumpor som du hade tänkt använda när du cyklar.

Storleksguide

Fotlängd i cm                    Motsvarar storlek

22,5 – 23,0                         36

23,1 – 23,7                          37

23,8 – 24,5                         38

24,6 – 25,1                          39

25,2 – 25,9                          40

26,0 – 26,6                          41

26,7 – 27,2                          42

27,3 – 27,9                          43

28,0 – 28,5                          44

28,6 – 29,2                          45

Sammanfattning

Det viktigaste med MTB-cykelskor är varken moderna funktioner, design eller priset, utan det är faktiskt att den sitter bra eftersom komforten kommer bli avgörande vid längre cykelturer. Så ta en ordentlig titt på dina fötter när du provar skorna. Finns det några tryckpunkter? Skaver sömmarna mot foten? MTB-skorna ska sitta som en smäck så nöj dig inte med annat!

Vi älskar att så många mountainbike-cykelskor på dagens marknad har anammat ”komfort först” andan, så att alla MTB-cyklister kan ge sig hän och njuta av sporten till fullo utan att behöva oroa sig för detaljer.

Vår absoluta favorit är Northwave Ghost XCM 2 MTB som passar både män och kvinnor och är designad för långdistans.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.