En närbild på en brun cykelsadel i skinn.

Bästa cykelsadeln 2024 – För en bekvämare cykling

Förstaplats

5/5

Andraplats

4.8/5

Tredjeplats

4.7/5

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

För en den ultimata cykelkänslan och den fulländade cykeln så är cykelsadeln en utav de viktigaste detaljerna. En obekväm sadel kan leda till onödigt skav eller en onaturlig sittposition som gör att hela cykeln känns osmidig att cykla på.

Det kan kännas överväldigande att lyckas hitta rätt i den stora djungeln av cykelsadlar, men i denna guide ska vi förklara lite vad som är skillnaden mellan de olika typerna av sadlarna samt tipsa om de vi tycker är bäst! Skaffa lite mer kött på benen inför ditt sadelköp genom att läsa vår guide om den bästa cykelsadeln, missa heller inte Selle SMP Dynamic!

Våra favoriter

Selle SMP Dynamic 138mm

Vårt betyg:
5/5

Är du ute efter en sadel som gör vägcyklingen eller mountainbike-åkningen roligare? Detta och mycket mer hittar du i Selles SMP Dynamic cykelsadel. Faktum är att denna sadel tar bort mycket av det obehagliga trycket på sätet som du kan känna från andra sadlar på marknaden.

Sadeln har även en öppen kanal i mitten, detta är medvetet gjort och leder till att du får mer lufttillförsel och slipper svettas lika mycket. Just SMP Dynamic ligger under kategorin “ljusfyllda sadlar” och kommer med en elastisk fyllning som absorberar obehagliga stötar och liknande påfrestningar på ett fantastiskt sätt.

Den genomtänkta designen är perfekt utformad för dig som utför cykelaktiviteter regelbundet eller om du har lite bredare höfter. Du får då en bekväm upplevelse. 

Yttermaterialet är gjort av äkta skinn vilket leder till en mjukare känsla, samtidigt som det ser till att hålla regn borta från fyllningen. Detta är en cykelsadel för dig som vill ta cyklingen seriöst och är ute efter en högklassig sadel!

Läs mer

Fizik Antares R3 Large 152mm

Vårt betyg:
4.8/5

Här har vi en cykelsadel med en bred design och medium bågform. Detta gör den perfekt för åkare som kanske inte har den mest flexibla kroppen. Alla ska ju ha möjlighet till att cykla! Fizik Antares R3 är utrustad med en utvecklad teknologi, detta innebär att sadeln har väldigt bra flexibilitet just där låren möter sadeln.

Clip Systemet gör att Antares R3 också låter dig sätta fast mängder med sadelväskor och lampor. Dessutom har modellen en låg vikt och en fantastisk viktfördelning för bästa möjliga prestanda. Ytterskalet på sadeln är utrustat med kolfiberförstärkt nylonskal för att kunna bidra med en så låg vikt som möjligt och behålla en hög kvalitet.

Detta tillsammans med rails, tillverkade av starkt k:ium aluminium gör denna sadel till en modell med skyhöga prestandanivåer med en låg vikt och ett överkomligt pris.
Läs mer

Specialized Power Expert 168mm

Vårt betyg:
4.7/5

Power Expert från Specialized är en fantastisk sadel för cykelentusiaster som vill ta sig till nästa nivå. På grund av designen gör denna sadel dig lite lätt framåtlutad, detta innebär en mer aggressiv sittställning med möjlighet till mer fart.

Är du ute på lite längre pass känner du dig oftast lite obekväm efter ett tag, Power Expert ger dig maximalt stöd och kraftöverföring samtidigt som den bidrar med otrolig komfort under hela åkturen.

Den öppna kanalen i mitten av sadeln är speciellt framtagen för att öka blodflödet i hela kroppen samtidigt som det bidrar med sval fläktning. Den öppna designen minskar trycket på mjukdelarna och låter dig sitta helt på sittbenen.

Power Expert är också utrustad med PU-vaddering som inte bara bidrar med komfort utan även stöd under de långa rundorna. Detta tillsammans med robusta Titain-rails gör denna cykelsadel till en modell som bidrar med lätt vikt och maximal prestation.

Läs mer

Specialized S-Works Power Arc 143mm

Vårt betyg:
4.6/5

Specialized S-Works Power Arc är en sadel optimal för tävling. Sadeln är noggrant framtagen och designad för att du ska uppnå maximal fart, låg vikt och komfort.

Den är utrustad med så kallad Body Geometry, detta innebär att sadeln är ergonomiskt anpassad för att du ska uppnå maximal komfort. Detta görs genom att minska trycket på nerver, artärer, och mjukdelar genom avancerade lösningar.

Tack vare den breda designen så går det otroligt fort att hitta en bekväm sittposition som du kan sitta i under längre perioder, något som du sällan kan göra på traditionella sadlar. S-Works Power är också relativt platt, detta innebär att du sitter på sittbenen och ökar komforten.

Hela modellen är tillverkad i kolfiber, på så vis kan Specialized uppnå en väldigt låg vikt utan att försämra vibrationsdämpningen eller hållbarheten. Sidorna är även vinklade nedåt, något som de ändrade efter feedback från cyklister runt om i världen.

Detta är modellen för dig som är ute efter en låg vikt, bekvämlighet och fantastiskt hög kvalitet

Läs mer

ISM PN 2.1 110mm

Vårt betyg:
4.4/5

ISM PN 2,1 är en sadel framtagen för bästa prestanda och ordentlig komfort. Något utmärkande är att sadeln har en mycket smal profil. Detta är inte en slump, teamet på ISM har gjort detta för att ge höfter och lår mer svängrum, vilket i slutändan leder till att du får mer kraft ner i pedalerna. Det blir även mycket lättare att justera din sittposition.

Den smala designen bidrar även med en väldigt aggressiv och aerodynamisk sittposition, så att du enkelt ska kunna uppnå topphastigheter. Tack vare den öppna mittgången lättar du trycket på mjukdelar och andra känsliga punkter samt att du får maximalt blodflöde för en mer behaglig och hälsosam cykeltur.

Under den bakre delen av sadeln sitter en triathlon-krok, detta för att du lättare ska kunna springa iväg med den efter du klarat av simningen i ett triathlonlopp.

Detta är en modell perfekt för tempocyklister och triathlon atleter som söker en sadel med hög komfort och toppkvalitet!

Läs mer

Köpguide

Är du nöjd med din cykel, men känns det ändå inte 100 % bekvämt? Kanske skaver det efter ett tag på cykeln, eller så känns det bara obekvämt i hela kroppen efter att ha suttit i en onaturlig ställning. En cykelsadel kan också nötas ner med tiden och förlora styvheten. Detta ger dig mindre stöd och kommer inte längre att kännas lika bekväm som den kanske gjort en gång i tiden.

Att byta sadel till en som passar just din rumpa perfekt kan göra en enorm skillnad. Om din förmonterade sadel inte gör sitt jobb så är det hög tid att visa uppskattning till din bakdel genom att investera i ett mycket bättre val.

Skillnaden mellan dam- och herrsadlar

En damsadel och en herrsadel skiljer något i bredd. Damsadlar är lite bredare än herrsadlarna, ofta runt 1-2 cm. Anledningen är att kvinnor ofta har lite längre mellanrum mellan benen än männen, därför ger en lite bredare sadel bättre komfort för kvinnor och vice versa.

Självklart så är ju alla människor olika, så det kan mycket väl vara så att en kvinna föredrar en herrsadel och en man föredrar en damsadel. Eftersom det inte är en superstor skillnad mellan dam- och herrsadlar så brukar det inte vara några större problem att använda någon utav dem. Det finns också unisex-sadlar som är mittemellan och passar både dam- och herr.

Mät ditt sadelmått

Alla människor har olika kroppsbyggnad, därför kan det vara lite lurigt att välja en sadel som är rekommenderad av de bästa cyklisterna, för den kanske inte alls känns skön för dig. Beroende på din kroppsform så kanske du föredrar en bredare sadel framför en smalare, eller en med urgröpning framför en utan. Här har vi gjort en liten guide för att försöka hjälpa dig att hitta rätt storlek på sadeln!

Ta måttet

För att ta ditt mått på enklaste sätt så behöver du en bit kartong, en krita och en linjal eller ett måttband. Börja med att sätta dig på kartongen i den position som du normalt cyklar i. Sitt kvar där i 5 minuter för att göra ett avtryck på kartongen.

Efter 5 minuter kan du resa dig upp och måla med kritan på kartongen, då träder avtrycken fram. Mät avståndet mellan de två avtrycken med din linjal eller ditt måttband. Lägg till 20-25 mm på ditt mått, då får du resultatet av den sadelbredd som passar dig bäst!

Detta är ett enkelt sätt och en riktlinje att basera ditt val av sadel på, men självklart är det lika viktigt att göra ditt val efter känslan snarare än bara siffror och resultat!

Olika typer av sadlar

Det finns olika typer av sadlar att välja bland, anpassade efter vilken typ av cykel du har och hur du föredrar att cykla.

Sittställning

Ju mer upprätt sittställning du har, tänk klassiska cyklar eller hybridcyklar som du oftast använder inne i stan och vill ha en god uppsikt av vad som händer i din omgivning, desto bredare sadel med mer dämpning passar bättre. Generellt sätt så kan du tänka att om ditt styre sitter högre placerat än din sadel så är den här typen av sadel bäst.

För maximal komfort kan du välja en sadel i gelé som känns som att sitta på ett moln, dessa passar också bäst för vanliga cyklister med en upprätt sittställning.

Om du istället föredrar fart och fläkt på en mountainbike eller racingcykel som exempel och behöver en mer framåtlutad position så krävs en annan typ av sadel. Sadlarna som passar bäst här är oftast smalare och hårdare, ibland med en glipa i mitten, dessa är anpassade för att avlasta framdelen av din sits bättre för att undvika skav och tryckande värk.

Urgröpning i sadeln

Vad gör det egentligen för skillnad om det finns en urgröpning i sadeln eller inte? Om du är flexibel så har du inte lika stor behov av en urgröpning i sadeln som de som inte är lika flexibla.

Flexibla personer kan bättre luta sitt bäcken på sadeln utan urgröpning, vilket gör att det blir mindre tryck på den mjuka vävnaden, samtidigt som blodcirkulationen främjas. Personer som inte är flexibla känner ett tryck som kan leda till obehag och en avdomnad känsla om det inte finns en urgröpning.

Hur vet man om man är flexibel eller inte? Det är enkelt att testa. Ställ dig med fötterna ihop och böj dig framåt. Om du kan nå tårna med händerna så kan du välja vilken sadel du vill, men om du inte når ner så rekommenderas en sadel med urgröpning.

Material

Materialet som cykelsadlarna är tillverkade av kan variera mycket. De billigaste sadlarna är ofta gjorda i syntetläder eller plast och om man har en högre budget så kan man hitta många olika typer av material som kolfiber, äkta läder och microfiber. Dessa dyrare material har oftast fler fördelar som lägre vikt, högre komfort och bättre hållbarhet. Tänk bara på att material som äkta läder kräver underhåll för att hålla så länge som möjligt.

Budget

För dig som cyklar ofta och mycket kan det vara värt att investera i en riktigt bra cykelsadel som passar perfekt för just dina behov och preferenser. Men en schysst cykelsadel behöver inte kosta enormt mycket för att vara tillräckligt bekväm och stabil för att kunna cykla med glädje för nöjes skull.

De allra billigaste sadlarna är ofta mindre ergonomiska och inte allt lika bekväma, men om du har en budget runt 500 kronor så kommer du kunna hitta en riktigt bra sadel, utan att behöva tömma hela plånboken. Om du höjer din budget med några hundralappar så kommer du att kunna välja bland toppklassen av sadlar, de som får dig att känna som om du cyklar på ett moln.

Sammanfattning

Vår favoritsadel Selle SMP Dynamic är ett mycket bra val för både damer och herrar som är ute efter äventyr med maximal komfort.

Att välja rätt cykelsadel behöver inte vara särskilt svårt, särskilt inte nu när du vet lite mer om skillnaderna mellan de olika typerna av sadlar. Bredare sadlar med bättre dämpning är bättre för vanlig cykling, medan de lite hårdare, smalare sadlarna ger bättre avlastning för er som cyklar i en framåtlutad position och älskar fart. Damsadlar är lite bredare än herrsadlarna, men det finns många unisex-sadlar som passar de flesta, oavsett kön och kroppsbyggnad.

För att hitta just rätt sadel för dig så bör du ha i åtanke vilken typ av cykel du har, vilken cykelställning du föredrar och självklart hur mycket pengar du är villig att lägga på din komfort.

En riktigt skön sadel som passar perfekt för just dig gör en stor skillnad och göra din cykeltur till en ännu härligare upplevelse, så att du kan fokusera på att njuta eller att utmana dig dig själv utan att behöva känna skav eller värk från sadeln!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.