En man på en pendlarcykel på gatan.

Bästa cykeln för pendling 2020 – Bra för både miljö och hälsa

Bästa hybrid

4.3/5

Bästa stabila

4.2/5

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cykloteket.

Är du eller vill bli en pendlingscyklist? Fantastiskt! Att välja cykeln istället för bilen är har otroligt många fördelar. Du får en riktigt bra start på dagen varje dag, med motion och frisk luft som ger dig energi att orka med hela arbetsdagen. Dessutom sparar du in en hel del pengar på att skippa bilen. I vissa fall sparar du även tid, om det innebär att du slipper trängas i bilköer och leta parkeringsplats i trånga städer.

Få alla fördelar av cykling och slipp också nackdelarna. Vi har gjort en lista över de bästa cyklarna för pendling 2019, men vi tycker extra mycket om Specialized Sirrus Elite EQ.

Våra favoriter

Bästa cykel för pendling

Specialized Sirrus Elite EQ

Det amerikanska varumärket Specialized grundades 1974 och är världsledande inom cyklar och tillbehör till cyklar. Specialized har ledordet “innovate or die”, och det speglas utan tvekan i deras produkter. 

Deras modellserie Sirrus har blivit så populär att det nästan skulle kunna vara ett varumärke i sig. I Sverige har det även blivit nummer ett i kategorin av urbana pendlarcyklar. Ramen är lång för att låta dig känna av farten med den sportiga hybriden. Samtidigt är cykeln ergonomisk och bekväm med ramens flackare sadelrör. 

Modellen Sirrus Elite EQ är en snabb favorit i serien. Den har beskrivits som att den känns som en racercykel som gjorts om till hybridcykel. Hybridcykeln passar perfekt till pendling med sin upprätta körställning, vilket ger dig ordentligt med koll på trafiken omkring.  

Jämfört med de andra Sirrus-modellerna har Sirrus Elite EQ ännu finare drivlina och andra komponenter. EQ står just för “Equipped”, och nog är den komplett utrustad. Till exempel har den pendlarvänliga och fint integrerade skärmar och pakethållare som är specifikt framtagna av Specialized 

Elite EQ är också utrustad med 20 utanpåliggande Shimano Tiagra-växlar, reflexdäck med punkteringsskydd, och hydrauliska skivbromsar som tillåter dig bromsa effektivt även under blöta dagar.  

Kolfibergaffeln håller vikten nere och ökar komforten. Dynamonav i framhjulet driver belysningen både fram och bak på cykeln, så du håller dig säker oavsett vilken tid på dygnet du är ute. Ja, denna modell från Sirrus är säker, snabb, snygg och perfekt för pendling! 

Tillverkare: Specialized 

Modell: Sirrus Elite Equipped 

Årsmodell: 2020 

Vikt: 12,1 kg 

Hjulstorlek: 28” 

Pakethållare: Ja 

Cykelkorg: Nej 

Växlar: 20 Shimano Tiagra växlar 

Bromsar: Hydrauliska skivbromsar 

Nummer ett i Sverige 

Snabb 

Komplett utrustad 

Kolfibergaffel 

Bästa hybrid för pendling

Merida Crossway Urban 300

Cykelmärket Merida skapades av den norska familjen Steen-Olsen som reste till Taiwan för att hitta en cykelfabrik. De hittade fabriken Merida, och föll för både den förtroendeingivande fabriken och för namnet.  

Meridas moderna hybridcykel Crossway Urban 300 är elegant och stilren, och perfekt för pendling! Något som gör modellen idealisk för pendling runt staden är kombinationen av den lätta vikten på 11,4 kilo och den minimalistiska designen som gör att du passar perfekt in i miljön! 

Modellen är framtagen för stadscyklisten som behöver en snabb och bekväm hybridcykel som ger dig noll bekymmer! Crossway Urban har singelklinga, vilket är en av anledningarna till att vikten hålls nere, samtidigt som man undviker strul.  

Cykeln är fint men minimalistiskt utrustad med skärmar, vilket passar stadsmiljön, och punkteringsskyddade reflexdäck så du är säker i sadeln även i mörker. Den lätta aluminiumramen har flackare sadelrör, vilket är ännu en faktor som ökar komforten. 

Sedan finns det en hel del monteringsmöjligheter för att göra cykeln din, till exempel möjligheter för flaskställ, barnstol och pakethållare.  

Ännu en fin fördel med cykeln är Unbrako – hjulaxelsystemet som Crossway Urban är utrustad med. Detta system leder till att modellen blir betydligt svårare för tjuvar att stjäla när den är parkerad.  

Tillverkare: Merida 

Modell: Crossway Urban 300 

Årsmodell: 2020 

Vikt: 11,4 kg 

Hjulstorlek: 28” 

Pakethållare: Nej, men möjligheten att fästa en 

Cykelkorg: Nej 

Växlar: 11 växlar 

Bromsar: Hydrauliska skivbromsar 

Stilren och modern 

Snabb och lättvikt 

Svår att stjäla på grund av “Unbrako 

Bästa stabila och allsidiga

Bergamont Vitess 7

Det tyska varumärket Bergamont levererar prisvärda cyklar från St Pauli med högkvalitativa och nytänkande komponenter. Kvalitetscykeln Bergamont Vitess 7 Lady är inget undantag, med en driftsäker drivlina och 30 Shimano-växlar. Du får alltså ett otroligt brett växlingsregister med denna sköna pendlingscykel.  

Bergamont Vitess 7 passar utmärkt för dig som vill kunna använda cykeln mycket och regelbundet, men också gärna för lite mer, till exempel långfärdsturer. Den är utrustad med stabil pakethållare, men har även möjligheter för att montera extra pakethållare fram eller barnstol om det behövs. Det här är alltså en cykel som klarar av en hel del last.  

Modellen lyser med sin utrustning. När det gäller belysning lyser den bokstavligen med fina lampor från Busch & Müller både fram och bak på cykeln. Belysningen drivs av dynamonavet i cykelns framhjul, så du alltid håller dig synlig och säker. 

Däcken är fina hybriddäck från Schwalbe med otroligt punkteringsskydd. Däcken har dessutom reflexsidor som effektivt ger dig ännu större synlighet när du cyklar i mörker.  

Pendlingscykeln har en lätt aluminiumram med komfortgeometri, så du har skön sittställning. Dessutom kan du vända på styrstammen om det är en sportigare sittställning du vill ha.  

Ett utmärkt val för cyklisten som vill vara igång hela året och behöver en modell som klarar av slitaget! 

Tillverkare: Bergamont 

Modell: Vitess 7 

Årsmodell: 2020 

Vikt: 14,4 kg 

Hjulstorlek: 28” 

Pakethållare: Ja 

Cykelkorg: Nej 

Växlar: 30 Shimano-växlar 

Bromsar: Hydrauliska skivbromsar 

30 växlar från Shimano 

Busch & Müller belysning drivet av dynamonav 

Punkteringsskyddade hybriddäck 

Bästa mångsidiga

Cannondale Treadwell EQ Remixte

Det amerikanska varumärket Cannondale kom ut med sin första cykel 1983, och deras materialval och kreativa lösningar har imponerat sen dess. Deras cyklar kan inte nödvändigtvis placeras in i ett specifikt fack, och modellen Treadwell EQ Remixte är ett gott exempel på detta. 

Modellen har kallats för en kombination mellan hybridcykel, standardcykel, cruiser och gravelcykel. Den har lite av allt, och resultatet blir att den passar till det mesta, inklusive pendling. Svårdefinierad men härlig! 

Cykelns hybridegenskaper syns bland annat i ramen, som är i aluminium och bidrar till att cykeln hålls lätt och snabb. På tal om ramen, blir du orolig över att ramen skadas när du till exempel lutar cykeln mot en stolpe? Inte längre, med Treadwells gummeringar Urban Armor bumpers som skyddar mot just detta. 

I framhjulet finns dessutom en integrerad och trådlös hjulsensor som kan skicka signaler till din smartphone. Hjulsensorn är från Garmin och sätts på automatiskt när du börjar cykla. Med denna funktion kan du lättare hålla koll på din cykling och dina turer.  

Treadwell EQ Remixte är utrustad med högkvalitativa komponenter från Shimano, en quiltad bekväm sadel, heltäckande skärmar, och ett snyggt lastflak med träbotten istället för cykelkorg där fram. EQ står för Equipped, och namnet passar verkligen. Högkvalitativ utrustning, hög komfort, och lågt underhållsbehov.  

Tillverkare: Cannondale 

Modell: Treadwell EQ Remixte 

Årsmodell: 2020 

Vikt: 12,5 kg 

Hjulstorlek: 27,5” 

Pakethållare: Nej 

Cykelkorg: Ja, lastflak med träbotten 

Växlar:Shimano-växlar 

Bromsar: Hydrauliska skivbromsar 

Gummeringar skyddar ramen  

Trådlös hjulsensor skickar signaler till din smartphone 

Snyggt lastflak med träbotten 

Bästa design

Skeppshult Favorit Sport Dam

Skeppshult har mer än 100 år av erfarenhet med sig och är kända för sina handbyggda standardcyklar med retrokänsla. Modellen Favorit Sport Dam är förvisso i “standardcykel-kostym”, men låt dig inte luras! I praktiken är denna snygga hoj en hybridcykel. 

Favorit Sport kombinerar det bästa från två världar – utseendet av en retrohoj från sjuttiotalet, och cykelupplevelsen av en modern och sportig cykel.  

Det är ingen tvekan om att Skeppshult vet vad de gör när det gäller design. Som alla deras cyklar är Favorit Sport handbyggd enligt deras hantverkstraditioner med rötter tillbaka till 1920-talet. Det är därför inte konstigt att utseendet är så klassiskt med rena linjer, stilrena färger, och de utsökt exklusiva läderdetaljerna från Brooks.  

När man tittar närmare ser man dock varför modellen kan kallas hybridcykel. Utrustningen är modern och högkvalitativ med de punkteringsskyddade däcken från Schwalbe, och de nio växlarna och hydrauliska skivbromsarna från Shimano. 

Favorit Sport Dam har också LED-belysning fram och bak för att hålla dig säker när du pendlar i mörkret. Kort sagt är denna cykel perfekt för dig som vill ha en hybridcykel, men älskar det klassiska utseendet och stilen av en retro standardcykel 

Tillverkare: Skeppshult 

Modell: Favorit Sport Dam 

Årsmodell: 2020 

Vikt: 16,9 kg 

Hjulstorlek: 28” 

Pakethållare: Ja 

Cykelkorg: Ja 

Växlar: 9 Shimano Acera-växlar 

Bromsar: Hydrauliska skivbromsar 

Utseendet av en retro standardcykel 

Punkteringsskyddade däck 

Växlar och hydrauliska skivbromsar från Shimano 

Köpguide

Du kan bli pendlingscyklist oavsett vilken cykel du har, men det finns en del cyklar som är speciellt framtagna för er pendlare. Dessa cyklar har en något framåtlutad sittställning som ger dig bättre förutsättning att cykla i högre hastighet och därmed komma fram i tid, men de har fortfarande en mycket högre komfort och bättre uppsikt över din omgivning än klassiska racercyklar.

Dessa pendlingsvänliga cyklar kallar vi hybridcyklar och det finns tre typer av dem att välja mellan. Förutom hybridcyklarna vill vi också slå ett slag för elcyklar, som är fantastiska redskap som ger dig det bästa av två världar.

Vi har listat tre olika typer av hybrider, speciellt anpassade efter varje pendlares enskilda behov. 

Crosshybrid

Om du vill kunna ha möjligheten att njuta av naturen på väg till jobbet och välja lite tuffare skogsstigar så är en crosshybrid perfekt för dig. Den är utrustad med bredare, kraftigare däck och en dämpad framgaffel som gör att du enkelt rullar över tuffare underlag.

Inne i stadsdjungeln är den lika cykelvänlig med pålitliga bromsar och växlar, för att enkelt kunna komma upp i hög hastighet igen efter de många stoppen stadscykling ofta innebär.

Cityhybrid

Jämfört med crosshybriden är en cityhybrid mer anpassad efter att ge dig som cyklist en högre komfort. Många pendlingscyklister föredrar en cykel som är utrustad med pakethållare för att enkelt kunna transportera sina saker till och från jobbet, oftast är den cityhybriderna som har detta praktiska tillbehör.

Trots att bekvämlighet är huvudfokus på cityhybriderna så gör de riktigt bra ifrån sig även på lite tuffare underlag.

Racerhybrid

Racerhybriderna är ett utmärkt val för dig som älskar att känna fartvinden i håret. Den mer framåtlutade sittställningen gör att man minskar luftmotståndet.

Mindre luftmotstånd betyder mer fart! Racerhybriderna trivs bäst på att pendla på asfalterade vägar, men har inget emot någon grusväg här och där tack vare deras kraftiga däck.

Priser

Det kan kännas tungt att lägga en stor summa pengar på en ny cykel, men om du jämför med hur mycket pengar du redan lägger på att betala buss/tågkort eller bensin per år, så är chansen stor att du kommer att tycka att det är värt det.

En cykel betalar du för en gång och kan sedan använda den i många år framöver. Ju högre kvalitet du betalar för desto mer cykelglädje får du känna och dessutom under en längre tid, då kvalitetscyklar har en mycket bättre hållbarhet.

Utrustning för pendlingscyklister

För att göra din cykelpendling så smidig och säker som möjligt så spelar din utrustning stor roll.

En cyklist utan cykelhjälm mitt i rusningstrafiken är en mycket stressande syn. Även om du som cyklist har full koll på din cykel och trafiken, så betyder inte det att bilarna runt omkring dig har det.

Du som cyklist har så otroligt mycket större skaderisk i trafiken än vad bilisterna har! Om du brukar lämna hjälmen på hatthyllan för att inte förstöra frisyren som du har jobbat på hela morgonen, så kan det vara enormt värt att investera i en airbaghjälm, till exempel Hövding. Den sitter runt halsen och utlöses endast vid olycka.

Ryggsäck eller cykelväska?

Var ska jag stoppa alla mina saker som jag behöver ha med mig till jobbet? Hybridcyklar har oftast inga cykelkorgar, men en del är utrustade med pakethållare, eller hål för att fästa en pakethållare.

Om pakethållare finns så har du möjligheten att fästa en packväska i den, som inte kommer störa och vara i vägen under cykelturen. Men det smidigaste sättet att ta med sina saker när man cykelpendlar är en hederlig ryggsäck. På din rygg vilar ömtåliga saker som laptop eller lunchlådan säkert, jämfört med om de hade legat och skramlat runt i cykelkorgen.

Det finns ryggsäckar speciellt anpassade för cyklister, som är vattentäta, har reflexer och sitter ordentligt på ryggen utan att ha några fladdrande remmar.

Synlighet

Om du jobbar sent, eller väldigt tidigt så att solen inte lyser upp vägen under någon del av din cykeltur så måste du, enligt lag, se till att du har cykellampor monterat både fram och bak.  Det är mycket viktigt för din säkerhet att både kunna se ordentligt och att bli sedd, speciellt i trafiken.

Sporthörlurar

Musik spelar för de flesta motionärer otroligt stor roll för hur motiverad man känner sig och hur bra man presterar. Förhållandet mellan musik och träning är högst personligt, kanske känner du att en glad peppande sommarlåt passar bäst på väg till jobbet en solig vårmorgon, medan en riktigt arg rocklåt krävs för att motivera dig att trampa på när du möts av riktigt tuff motvind och tunga uppförsbackar.

Kanske har du en speciell låt som du endast sätter igång när du måste förbereda dig inför ett viktigt möte på jobbet.

Oavsett dina preferenser så vet vi hur mycket kvaliteten på hörlurarna kan påverka effekten av låten, därför rekommenderar vi att köpa ett par riktigt bra hörlurar för att njuta av att cykla, varje dag! Var bara försiktig så att hörlurarna inte stänger ute allt för mycket ljud runt omkring dig, du måste fortfarande känna att du har koll på din omgivning!

Sammanfattning

Att cykelpendla till jobbet är något som man borde vara mycket stolt över. Din kropp, din plånbok och miljön kommer att tacka dig för din fantastiskt bra vana! Om cykeln inte är bekväm, stabil eller rolig att cykla på kan bilen känner allt mer lockande efter varje dag som innehåller vurpor, mjölksyra eller tröga växlar.

Det ska inte kännas frustrerande eller jobbigt att cykla, vi vill att varje människa ska kunna förknippa cykling med glädje, energi och positiva utmaningar! Av den anledningen blev Specialized Sirrus Elite EQ år favoritcykel för pendling i år, dess mångsidighet och höga kvalitet gör att du inte kommer känna något annat än ren och skär cykelglädje, oavsett vilka förutsättningar väder, underlag eller trafik ger dig.

Med det sagt så hoppas vi att du har haft mycket nytta av denna guide och kanske till och med hittat den cykel som kommer bli din framtida pendelpartner. Vi ses på vägarna!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.