cykelglasogon-featured

Bästa cykelglasögonen 2024 – Snygga, bekväma och riktigt bra!

Förstaplats

5/5

Andraplats

4.8/5

Tredjeplats

4.7/5

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Har du någon gång irriterats av flygfän, smuts eller skarpt solljus i ögonen under din cykelrunda? För att se till att du har de bästa förutsättningarna för en riktigt bra cykeltur är ett par riktigt bra cykelglasögon av hög kvalitet ett måste.

För dig som kör mountainbike är det extra viktigt att se till att du skyddar dina ögon ordentligt, då det kan vara lätt att inte hinna väja undan för grenar, eller få grus eller smuts i ögonen när det går riktigt fort.

Det kan vara svårt att välja de glasögon som passar dig och dina behov bäst, därför har vi gjort en lista över de bästa cykelglasögonen! Högst upp på vår topplista hittar du Bliz Tempo Smallface.

Våra favoriter

Bliz Tempo Smallface 9025-19

Vårt betyg:
5/5

Den snygga och mångsidiga Bliz Tempo Smallface är inte bara designad för att sitta lätt om näsan, utan ger dig även de perfekta förutsättningarna för optimal sikt.

Modellen kommer utrustad med det flexibla materialet TR90 som gör det både skönt och enkelt att ha dem på sig. Nackbandet är helt justerbart, vilket ger dig möjlighet att ställa in glasögonen så att de passar just dig på bästa sätt!

Glasögonen kommer även med förmågan att kunna plocka bort “Top Bar” detta innebär en mycket bättre sikt i cyklingen där det krävs en lite framåtlutad position.

Precis som namnet säger så är denna modell optimal för lite mindre ansikten och passar utmärkt till cykling, löpning, längdskidåkning eller liknande.

Tempo Smallface har helt okrossbara linser som ser till att hålla alla stenar och småkryp borta samtidigt som de även ger dig 100% skydd mot UVA och UVB strålning.

Detta är vårt toppval och ett par riktigt högklassiga cykelglasögon som ger dig god syn på vägarna

Läs mer

POC Aspire Clarity ASP2012

Vårt betyg:
4.8/5

POC Aspire Clarity är ett par glasögon för dig som är ute efter att använda dem till en hel del olika aktiviteter. De är utrustade med en kontrasthöjande lins, vilket ger dig möjligheten till att se mycket klarare detaljer under mountainbike turen eller på cykelvägen.

Glasögonen har även en fantastiskt lätt ramkonstruktion och friktionsgummi på näsdelen och glasögonstavarna för att försäkra dig om att de sitter på plats även i regniga förhållanden.

Dessutom kommer Aspire Clarity med en bred design som ger dig ett brett synfält samtidigt som de bara släpper igenom 10% av ljuset, som ger dig ett fantastiskt skydd mot UVA och UVB strålning.

Ramen är tillverkad av det kända materialet, gliramid. Detta har POC gjort för att kunna hålla nere vikten så mycket som möjligt men samtidigt bidra med en fantastisk hållbarhet och leverera ett par glasögon av toppkvalitet.

Aspire Clarity är ett fantastiskt bra val för dig som vill ha ett par pålitliga glasögon som kan användas till allt möjligt!

Läs mer

Bliz Matrix Nordic Light 52104-14N

Vårt betyg:
4.7/5

Bliz Matrix Nordic Light passar utmärkt till alla sporter där du far snabbt framåt, vare sig det är cykling eller längdskidåkning så passar de därför perfekt. Tack vare det väl designade ventilationssystemet, tillsammans med de cylinderformade synfält får du bästa möjliga sikt.

Dessutom är glasögonen gjorda av Gliramid TR90, materialet som gör det möjligt att uppnå en vikt på endast 34 gram! Skalmändarna är självklart justerbara och kan böjas för att ge dig den bästa passformen. Näsdelen är gjord av friktionsgummi, vilket bidrar till att de sitter på plats även i de ruskigaste väderförhållandena.

Glasögonen är också försedda med den högklassiga Nordic Light-teknologin. Detta innebär att linserna förstärker kontrasterna i omgivningen och bidrar till att du får avsevärt mycket bättre sikt även vid sämre ljusförhållanden.

Matrix Nordic Light har även vattenavstötande egenskaper, repskydd och minimala brytningsfel. Detta tillsammans med allt annat gör modellen till ett fantastiskt val som vi starkt rekommenderar att du tar en extra noga titt på

Läs mer

Oakley Jawbreaker Photochromic OO9290-14

Vårt betyg:
4.6/5

Jawbreaker Photochromic från Oakley är helt optimala för cykling, då de bidrar med optimal FOV efter många års forskning av cyklister. De har en hel båge och homogenlins för att kunna eliminera så kallade “blind spots.”

De högklassiga brillorna gör elitidrottarna nöjda eftersom att de kommer med ett fantastiskt välutvecklat ventilationssystem som verkligen ser till att hålla imma borta även när du andas som tyngst.

De är anpassade för att passa alla ansiktsformer då skalmändarna enkelt kan justeras mellan 3 olika lägen (5,10,15 millimeter). Tack vare Switchlock mekanismen blir processen att byta ut linserna även mycket enklare och smidigare. Inte nog med det, Photochomic linsen framtagen av Oakley gör att glasögonen automatiskt skiftar mellan ljus och mörk färg beroende på ljusförhållanden, helt av sig själv.

Komforten och passformen på glasögonen är också oerhört bra, samtidigt som O Matter-materialet bidrar till en fantastisk hållbarhet. Jawbreaker Photochromic är verkligen av proffskvalitet! Dock är glasögonen lite dyrare än våra toppval och fick därför nöja sig med en stark 4:e plats.

Läs mer

XLC Komodo SG-C09

Vårt betyg:
4.4/5

Komodo från XLC är ett par riktigt lättviktiga cykelglasögon då de endast väger 15 gram. Den slimmade designen gör även att du ser ut som ett proffs på hojen, och tack vare att de inte har en ram med nederkant så får du ett väldigt bra synfält och bra koll på omgivningen.

Glasögonen ger dig också ett kontrastseende som gör att du kan upptäcka smådetaljer på vägen och i allmänhet få en mycket bättre cykeltur. Det flexibla materialet gör att de går enkelt att få på, samtidigt som den gummerade näsdynan ser till att glasögonen sitter fast även när du börjar svettas.

Komodo ser dessutom till att ge dina ögon bra skydd då de bidrar med 100% skydd mot UV-strålning och passar därmed utmärkt på landsvägen.

De må kanske inte vara de mest proffsiga glasögonen du har skådat ,men med tanke på det oerhört låga priset är de väldigt överkomliga och du behöver inte bekymra dig om att förlora tusenlappar om glasögonen knäcks eller tappas under din cykeltur.

Letar du efter ett par glasögon i den lägre prisklassen är detta absolut det rätta valet för dig.

Läs mer

Köpguide

För er cyklister som tränar, tävlar eller motionerar så är ett par riktigt bra cykelglasögon värda en investering. Skydda ögonen mot de faror som en fartfylld MTB-tur kan föra med sig med allt från kvistar, grus och stenar.

För racercyklisterna är de också ett måste för att inte få in insekter och smuts, samt att skydda dina ögon från skadliga solstrålar och kraftig fartvind som får tårarna att rinna och kan vara farligt för din säkerhet som cyklist i trafik.

Passform

För att glasögonen ska kunna skydda ögonen mot vinddrag bör glasögonen sitta åt ganska ordentligt. De bör däremot inte sitta så hårt att det gör ont, så testa dig gärna fram för att hitta ett par glasögon som passar just din ansiktsform. Ett par bra glasögon ska knappt märkas att du har på dig dem, varken för att de sitter för löst så att du oroar dig för att tappa dem, eller vara för tunga eller sitta för hårt så att de är obekväma att bära.

För att vara säker på att glasögonen sitter bra under hela cykelturen kan du testa att sätta på och ta av dem flera gånger innan köp. Om de är obehagliga eller krångliga så är de troligtvis för tighta och ger en tryckande känsla när du cyklar.

Passa också på att hastigt böja huvudet åt sidan och framåt när du har dem på dig. Om de rör sig eller faller av är de för stora.

Om det är soligt ute under ditt köp så gå gärna ut och testa glasen i solljus!

En justerbar näsbygel gör att du kan anpassa glasögonen för att vara optimal för din sittposition på cykeln för optimal sikt och komfort.

Tänk på att testa glasögonen innan du köper dem, för att vara säker på att de passar tillsammans. Har du inte hjälmen med dig till glasögonaffären så se till att du har möjligheten att byta dem om de inte skulle passa ihop.

Pris

Bra cykelglasögon behöver inte vara superdyra. Det finns ett stort utbud av glasögon av bra kvalitet till ett rimligt pris. Givetvis kan du välja bland ännu bättre om du väljer att ha en större budget, men de allra flesta på marknaden gör sitt jobb, avsett pris. 

Utbytbara linser

En del glasögon kommer med utbytbara linser, så att du kan byta mellan linser med olika egenskaper. Välj till exempel mellan linser som är anpassade för mörker, mulet väder eller starkt solsken. Det finns också fotokromatiska linser som är självanpassande, som passar mycket bättre om du kör längre sträckor där ditt behov av linser kan variera mycket, men där du kanske inte vill lägga tid på att stanna och byta dem.

Fotokromatiska linser

Glasögon som har fotokromatiska linser är mycket bra på att anpassa ljusinsläppet efter hur ljust det är i omgivningen. Ju ljusare det är ute desto mörkare färg får linserna, vilket betyder att mindre ljus släpps in.

Om du cyklar på kvällen eller under skugga släpps ju istället mer ljus in. Dessa fotokromatiska glasögon är toppen då du slipper ta på och av dig glasögonen när ljuset varierar, du kommer ändå alltid att ha bra sikt!

Olika typer av glas

Det finns flera olika typer av glas att välja bland, där de vanligaste är färgade, kupade eller polariserade glas. Vilket glas som är bäst är en smaksak och bör väljas efter dina förutsättningar, omgivningen och hur lång distans du oftast cyklar.

Det finns de cykelglasögon som är tillverkade av en kombination av alla tre typer av glas, självklart är dessa glasögon de ultimata glasögonen!

Färgade glas

Glasen på cykelglasögon färgas inte bara för utseendets skull, utan främst för att ge olika funktioner anpassat efter olika ljusförhållanden. Glas i bärnsten eller rosa, som ger bättre synskärpa, är de vanligaste färgerna. Gula och blåa glas är bäst på sommaren eftersom de filtrerar bort solstrålarna bäst.

Kupade glas

Dessa glas täcker hela synfältet och ger en bättre passform. Vind, smuts, flygfän eller andra jobbiga objekt kan inte komma åt dina ögon som är skyddade från alla vinklar tack vare kupade glas. Detta är ett perfekt extraskydd för dig som bär linser.

Polariserade glas

Vattenpölar, snö och blöt asfalt kan vara mycket distraherande under en cykeltur när de blänker och bländar i synfältet. Filtrera bort upp till 99.9% av reflektionerna med hjälp av polariserade glas och känn skillnaden när dina ögon ansträngs väldigt mycket mindre jämfört med vanliga glas.

Ytbehandlade glas

Ett par glasögon som har blivit ytbehandlade håller längre, dessutom att de lättare att rengöra och är mer resistenta mot repor. Dessutom är det praktiskt om det börjar regna, då vattnet bildar små pärlor som lätt rullar av.

En del glas är också antireflexbehandlade, vilket betyder att du blir mindre störd av irriterande och förvirrande reflexer från till exempel snö eller vattenpölar. Dessa behandlade glas kommer inte heller att imma igen även om du svettas eller det är fuktigt i luften.

Remmar

En del glasögon har medföljande remmar. Men för de som inte har det kan det vara en mycket god idé att införskaffa det. Om du har glasögon med remmar under din cykeltur innebär det att du lätt kan sätta på och ta dem av dig och låta dem hänga på brösten, utan att du behöver stanna och stoppa ner dem i fickan. Samtidigt som det sparar dig tid under cykelloppet så är det också mindre risk att de förstörs!

Det finns remmar i olika modeller och material, det flesta modellerna är i gummi eller slittålig textil. En del remmar sitter tight runt ditt huvud för att försäkra dig om att de inte åker någonstans, medan andra är lösare och till för att du ska kunna ta på och av dig glasögonen smidigt.

Jag bär redan glasögon, behöver jag ändå cykelglasögon?

Ja, vanliga glasögon har inte samma breda synfält och skyddande funktioner som cykelglasögon har. Cykelglasögon skyddar dig mot solstrålar, störande reflexer och smuts och andra föremål och kan irritera eller skada dina ögon.

Det är en riktigt bra investering för att skydda dina ömtåliga ögon. Om du inte kan använda kontaktlinser så kan du vända dig till din optiker så kan de hjälpa dig att hitta solglasögon som skyddar samtidigt som du ser perfekt.

Sammanfattning

Om du provar att cykla med cykelglasögon för första gången är chansen stor att du inser att glasögonen är en lika viktig del av utrustningen som cykelhjälmen. Dina ögon kommer att vara mycket tacksamma som inte längre behöver ansträngas av fartvind, smuts, solljus och förvirrande reflexer.

Det kan till och med vara så att de förhindrar onödiga olyckor som annars hade kunnat inträffa på grund av att du blir bländad och inte ser ordentligt.

Förhoppningsvis har du fått en lite bättre insikt om vilka cykelglasögon som passar dig bäst. Det viktigaste är att de ska skydda dina ögon oavsett vilket väder det är eller hur ljust det är. Samtidigt ska de sitta bekvämt, men inte för löst eller för hårt.

Våra favoritglasögon Bliz Tempo Smallface är mycket mångsidiga. Dessa kommer att ge dig ett bra skydd under många cykelturer tack vare deras okrossbara linser! Vi syns på cykelbanorna, nu med extra bra sikt!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.