cykelglasogon-featured

Bästa cykelglasögonen 2020 – Snygga, bekväma och riktigt bra!

premium

5/5

För enduro

4.5/5

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cykloteket.

Har du någon gång irriterats av flygfän, smuts eller skarpt solljus i ögonen under din cykelrunda? För att se till att du har de bästa förutsättningarna för en riktigt bra cykeltur är ett par riktigt bra cykelglasögon av hög kvalitet ett måste.

För dig som kör mountainbike är det extra viktigt att se till att du skyddar dina ögon ordentligt, då det kan vara lätt att inte hinna väja undan för grenar, eller få grus eller smuts i ögonen när det går riktigt fort. 

Det kan vara svårt att välja de glasögon som passar dig och dina behov bäst, därför har vi gjort en lista över de bästa cykelglasögonen! Högst upp på vår topplista hittar du Oakley Radar.

Våra favoriter

Vårt val till de bästa cykelglasögonen

Oakley Radar EV Path Photochromic

Oakley har inte bara ett stort standardsortiment, men även ett par premium solglasögon för cyklisten som är ute efter det lilla extra gällande design och kvalitet. Radar EV Path Photochromic är märkets sportglasögon gjorda av Oakleys egna material O Matter. Detta material är mycket slittåligt samtidigt som det är lätt i vikt.  

Vad som gör dessa solglasögon till ett toppval är att de kanaliserar luft när du cyklar, vilket gör att du håller dig sval under din cykeltur. Glasögonen har ett ljusgenomsläpp på 69%, och du kan därför känna dig säker på vägarna när du bär Radar EV.   

Vid mycket fartfylld aktivitet behöver du ett par solglasögon som inte riskerar att ramla av under cykelturen. Radar EV har en mycket bekväm passform med zoner av unobtainium som håller solglasögonen på plats, även i situationer där både väder och fart är en utmaning.  

Radar EV är tillgänglig i en storlek och det ljusa glaset på solglasögonen är också utbytbart. Vi kan verkligen rekommendera dessa solglasögon för den sportintresserade som vill ha ett par tuffa brillor utöver det vanliga, men som ändå har hög prestanda och sitter säkert bakom öronen.  

Ljusgenomsläpp69% 

Linsklass (EN 1938) : 1 

Polariserande: Nej 

Bekväm passform 

Utbytbart glas 

Kanaliserar luft under cykeltur 

Slittåligt material 

Premiummodell

Bliz Matrix Black

Med detta prisvärda par från svenska Bliz får du mycket teknik och prestanda till ett litet pris. Både toppidrottare som hobbycyklister har uppskattat glasögonens goda optik, och dess bredare, större synfält som Bliz har lyckats ta fram genom att ge glasögonen en homogen cylindrisk lins.

Linserna är dessutom gjorda av okrossbar polykarbonat och kommer i en cool färg, en dans mellan blå, brun och grön som påminner som norrsken. Linserna har filterkategori 3, vilket innebär att ljusgenomsläppet är 8–18% och att glasögonen då passar bäst att användas när det är solljus och starkt solljus.

Du behöver inte heller oroa dig för repor eftersom linserna är reptåligt samt tål vatten och smuts.

Glasögonen har universell passform och kan lätt justeras så att de passar olika ansikten och huvuden. Förutom det så är de också anpassningsbara till olika sporter. Och självklart är du 100% UV-skyddad!

Tillverkare: Bliz

Modell: Matrix Black

UVA- och UVB-skydd: 100%

Antal linser: 2

Universell passform

Mycket för pengarna

Snygg design

Bästa budget cykelglasögonen

Oakley Flight Jacket Matte Navy

Sportjätten Oakleys nyhet inom cykelglasögon. Och visst har den kommit med uppdateringar! Bland annat kommer denna nya modell med Advancer Airflow teknik – en teknik som gör det möjligt för dig att enkelt, med en hand, tilta fram glasögonens linser för att släppa in luft och ventilera lins och ansikte. Aldrig mer får du immiga glasögon!

Till skillnad från de flesta cykelglasögonen på marknaden kommer dessa utan ram på ovansidan. Poängen med den utformningen är att glasögonen ska harmonisera med hjälmen bättre. Utformningen passar bäst för medelstora till stora ansikten.

Förutom glasögonen får du också ett extra par skalmar, ett “hard case”, en putsduk och en extra näsdel.

Glasögonen får bonuspoäng för att vara det par som 90 cyklister i 2018s Paris-Roubaix!

Tillverkare: Oakley

Modell:  Flight Jacket Matte Navy Prizm Road

UVA- och UVB-skydd: 100%

Antal linser:  2

Storfavorit!

Advancer Airflow ventilationsteknik

Kommer med extradelar

Bästa cykelglasögonen för mindre ansikten

Rudy Project Fotonyk Mulltilaser Orange

Rudy Project har kommit fram med en glasögonmodell som sitter på den innovativa egenskapen att kunna skydda ditt ansikte vid en eventuell olycka! Fotonyk Mulltilaser Orange är sportglasögonen som är utrustade med unika bumpers – gummiskydd längs med linsens underkant som minskar eventuella skador i ansiktet vid ett fall.  

Förutom säkra gummibumpers har Fotonyk även detaljer i mjuk termoplast längs linsens kanter som även de skyddar ditt ansikte om olyckan väl är framme. Solglasögonen har också en mjuk näsdel som på ett ultimat sätt anpassar sig efter ditt ansikte och din näsrygg så att de sitter bekvämt under hela cykelturen.  

Fotonyks ram är välventilerad, vilket gör att du alltid har ett glasklart synfält och slipper immande glasögon på vägar och i terräng där du behöver kunna se dina hinder extra bra.  

Designen på solglasögonen är strömlinjeformad och kommer i ett tufft, gul-och orangefärgat utseende. Fotonyk Mulltilaser är ett levande bevis på att sportglasögon kan vara både snygga, smarta och säkra på vägarna!  

Tillverkare: Velova

Modell:  REVO Numedal Glasses

UVA- och UVB-skydd: UV-skydd 400

Antal linser:  2

Budget

Lätta

Tåliga

Bästa cykelglasögonen för Enduro

Oakley Airbrake MTB Goggles

Glasögonen för riktiga OS-vinnare och vinnaren inom dig. Dessa heltäckande Enduroglasögon från Oakley är som skräddarsydda för ambitiösa cyklare. Med en enda stor lins som fyller ut ramen får du ett ostört, gränslöst synfält. Ramen i sig har en otroligt stark uppbyggnad och dess konstruktion tål det allra tuffaste utmaningarna.

Just ovanför den stora linsen har glasögonen inbyggd ventilering. Dess kraftiga ram hade gjort det svårt för dig att själv hantera ventileringen när du cyklar, så det tog Oakley hand om direkt så att du bara kan lägga fokus på dina äventyr.

Glasögonen har Oakleys unika teknik som kommer med deras Prizm-serie. Prizm-serien är känd för sina glasögon som har otroligt bra syn och linsfärg, och ger en mer realistisk syn än andra glasögon kan ge.

Tillverkare: Oakley

Modell:  Airbrake MTB Goggles Black Gunmetal Prizm Trail Torch Iridium

UVA- och UVB-skydd: 100%

Antal linser:  1

Safety bumpers vid fall 

Välventilerade som motverkar imma 

God passform 

Köpguide

För er cyklister som tränar, tävlar eller motionerar så är ett par riktigt bra cykelglasögon värda en investering. Skydda ögonen mot de faror som en fartfylld MTB-tur kan föra med sig med allt från kvistar, grus och stenar.

För racercyklisterna är de också ett måste för att inte få in insekter och smuts, samt att skydda dina ögon från skadliga solstrålar och kraftig fartvind som får tårarna att rinna och kan vara farligt för din säkerhet som cyklist i trafik.

Passform

För att glasögonen ska kunna skydda ögonen mot vinddrag bör glasögonen sitta åt ganska ordentligt. De bör däremot inte sitta så hårt att det gör ont, så testa dig gärna fram för att hitta ett par glasögon som passar just din ansiktsform. Ett par bra glasögon ska knappt märkas att du har på dig dem, varken för att de sitter för löst så att du oroar dig för att tappa dem, eller vara för tunga eller sitta för hårt så att de är obekväma att bära.

För att vara säker på att glasögonen sitter bra under hela cykelturen kan du testa att sätta på och ta av den flera gånger innan köp. Om de är obehagliga eller krångliga så är de troligtvis för tighta och ger en tryckande känsla när du cyklar.

Passa också på att hastigt böja huvudet åt sidan och framåt när du har dem på dig. Om de rör sig eller faller av är de för stora.

Om det är soligt ute under ditt köp så gå gärna ut och testa glasen i solljus!

En justerbar näsbygel gör att du kan anpassa glasögonen för att vara optimal för din sittposition på cykeln för optimal sikt och komfort.

Tänk på att testa glasögonen innan du köper dem, för att vara säker på att de passar tillsammans. Har du inte hjälmen med dig till glasögonaffären så se till att du har möjligheten att byta dem om de inte skulle passa ihop.

Pris

Bra cykelglasögon behöver inte vara superdyra. Det finns ett stort utbud av glasögon av bra kvalitet till ett rimligt pris. Givetvis kan du välja bland ännu bättre om du väljer att ha en större budget, men de allra flesta på marknaden gör sitt jobb, avsett pris. Våra favoritglasögon i budgetklass, Velova REVO är ett bra exempel på det.

Utbytbara linser

En del glasögon kommer med utbytbara linser, så att du kan byta mellan linser med olika egenskaper. Välj till exempel mellan linser som är anpassade för mörker, mulet väder eller starkt solsken. Det finns också fotokromatiska linser som är självanpassande, som passar mycket bättre om du kör längre sträckor där ditt behov av linser kan variera mycket, men där du kanske inte vill lägga tid på att stanna och byta dem.

Fotokromatiska linser

Glasögon som har fotokromatiska linser är mycket bra på att anpassa ljusinsläppet efter hur ljust det är i omgivningen. Ju ljusare det är ute desto mörkare färg får linserna, vilket betyder att mindre ljus släpps in.

Om du cyklar på kvällen eller under skugga släpps ju istället mer ljus in. Dessa fotokromatiska glasögon är toppen då du slipper ta på och av dig glasögonen när ljuset varierar, du kommer ändå alltid att ha bra sikt!

Olika typer av glas

Det finns flera olika typer av glas att välja bland, där de vanligaste är färgade, kupade eller polariserade glas. Vilket glas som är bäst är en smaksak och bör väljas efter dina förutsättningar, vilken miljö och hur lång distans du oftast cyklar.

Det finns de cykelglasögon som är tillverkade av en kombination av alla tre typer av glas, självklart är dessa glasögon de ultimata glasögonen!

Färgade glas

Glasen på cykelglasögon färgas inte bara för utseendets skull, utan främst för att ge olika funktioner anpassat efter olika ljusförhållanden. Glas i bärnsten eller rosa, som ger bättre synskärpa, är de vanligaste färgerna. Gula och blåa glas är bäst på sommaren eftersom de filtrerar bort solstrålarna bäst.

Kupade glas

Dessa glas täcker hela synfältet och ger en bättre passform. Vind, smuts, flygfän eller andra jobbiga objekt kan inte komma åt dina ögon som är skyddade från alla vinklar tack vare kupade glas. Detta är ett perfekt extraskydd för dig som bär linser.

Polariserade glas

Vattenpölar, snö och blöt asfalt kan vara mycket distraherande under en cykeltur när de blänker och bländar i synfältet. Filtrera bort upp till 99.9% av reflektionerna med hjälp av polariserade glas och känn skillnaden när dina ögon ansträngs väldigt mycket mindre jämfört med vanliga glas.

Ytbehandlade glas

Ett par glasögon som har blivit ytbehandlade håller längre, dessutom att de lättare att rengöra och är mer resistenta mot repor. Dessutom är det praktiskt om det börjar regna, då vattnet bildar små pärlor som lätt rullar av.

En del glas är också antireflexbehandlade, vilket betyder att du blir mindre störd av irriterande och förvirrande reflexer från till exempel snö eller vattenpölar. Dessa behandlade glas kommer inte heller att imma igen även om du svettas eller det är fuktigt i luften.

Remmar

En del glasögon har medföljande remmar. Men för de som inte har det kan det vara en mycket god idé att införskaffa det. Om du har glasögon med remmar under din cykeltur innebär det att du lätt kan sätta på och ta dem av dig och låta dem hänga på brösten, utan att du behöver stanna och stoppa ner dem i fickan. Samtidigt som det sparar dig tid under cykelloppet så är det också mindre risk att de förstörs!

Det finns remmar i olika modeller och material, det flesta modellerna är i gummi eller slittålig textil. En del remmar sitter tight runt ditt huvud för att försäkra dig om att de inte åker någonstans, medan andra är lösare och till för att kunna ta på och av dig glasögonen smidigt.

Jag bär redan glasögon, behöver jag ändå cykelglasögon?

Ja, vanliga glasögon har inte samma breda synfält och skyddande funktioner som cykelglasögon har. Cykelglasögon skyddar dig mot solstrålar, störande reflexer och smuts och andra föremål och kan irritera eller skada dina ögon.

Det är en riktigt bra investering för att skydda dina ömtåliga ögon. Om du inte kan använda kontaktlinser så kan du vända dig till din optiker så kan de hjälpa dig att hitta solglasögon som skyddar samtidigt som du ser perfekt.

Sammanfattning

Om du provar att cykla med cykelglasögon för första gången är chansen stor att du inser att glasögonen är en lika viktig del av utrustningen som cykelhjälmen. Dina ögon kommer att vara mycket tacksamma som inte längre behöver ansträngas av fartvind, smuts, solljus och förvirrande reflexer.

Det kan till och med vara så att de förhindrar onödiga olyckor som annars hade kunnat inträffa på grund av att du blir bländad och inte ser ordentligt.

Förhoppningsvis har du fått en lite bättre insikt om vilka cykelglasögon som passar dig bäst. Det viktigaste är att de ska skydda dina ögon oavsett vilket väder det är eller hur ljust det är. Samtidigt ska de sitta bekvämt, men inte för löst eller för hårt.

Våra favoritglasögon Bliz Tempo är mycket mångsidiga. Dessa kommer att ge dig ett bra skydd under många cykelturer tack vare deras okrossbara linser!

Vi syns på cykelbanorna, nu med extra bra sikt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.