En cykeldator på ett cykelstyre.

Bästa cykeldatorn 2024 – De perfekta verktyget för cyklisten

Premium

5/5

prisvärd

4/5

budgetmodell

4/5

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Cyklistens bästa vän håller ständigt på att utvecklas och uppdateras för att hjälpa dig att förbättras och göra din cykelträning ännu roligare. Med hjälp av en cykeldator får du information om i vilken hastighet och hur lång distans du har cyklat.

Från början var dessa datorer väldigt enkla, deras syfte var att mäta hur snabbt cykelhjulet snurrade för att mäta sträcka och hastighet. De nya, mer avancerade cykeldatorerna har tagits över av GPS-tekniken och kan nu också ge vägbeskrivningar och registrera hur mycket energi du spenderar för varje tramptag.

Fler nya funktioner har tillkommit som genomsnittsfart, pulsmätning, höjdmeter och kadens. En del har också stöd för appar och tredjepartstjänser som ger dig tillgång till att dela din position live med dina vänner, eller hitta och delta i roliga utmaningar, tävlingar eller rutter.

Våra favoriter

Vårt val till bästa cykeldatorn

Garmin Edge 1030 GPS

I absolut toppklass har vi den nya Garmin Edge 1030, en navigeringsspecialist med många nya funktioner som får dig att känna att du cyklar in i framtiden.

På dess 3,5” pekskärm i färg får du mycket nöje med de nya funktionerna, som att enkelt skicka förskrivna meddelanden till andra cyklister, navigera med din röst, eller få tips på populär cykelrundor via Trendline, en funktion som visar de bästa rutterna omkring dig baserad på cykeldata från andra människor via programmet Garmin Connect. Det är särskilt bra när du ger dig ut på nya cykeläventyr där du inte känner till omgivningen och vill ha tips på de bästa cykelturerna.

Det uppladdningsbara litiumjonbatteriet ger dig upp till 20 timmars användning av alla dess toppmoderna funktioner som bluetooth, förinlästa kartor med grafisk guidning eller röstguidning, barometrisk höjdmätare, accelerometer, kalorimätning, intervallträning och tids- och distansvarning som meddelar dig när du har uppnått ditt mål. Dessutom kan du spara upp till 200 favoritplatser och upp till 100 rutter. Om du skulle vilja lägga till ännu fler kan du enkelt addera ett minneskort.

Funktionen Group Track gör att du kan hålla kolla på var dina medcyklister befinner sig, om de skulle hamna efter eller cykla om dig.

Alla dessa funktioner kommer i denna vattentäta cykeldator med en högupplöst, anpassningsbar display som även fungerar att använda med handskar och ett areofäste, som tillåter dig att fästa datorn utanför styret för din bekvämlighet.

Läs mer

Mycket prisvärd cykeldator

Garmin Edge 520 Plus

Den här snygga cykeldatorn är ett mycket bra val om man vill ha en nästan lika bra dator som vår favorit, men till ungefär halva priset. Den har massor av moderna och användbara funktioner som återhämtningsprogrammet Firstbeat, mätning av din syreupptagningsförmåga om du ansluter Vector-pedaler, ett läge för inomhuscykling om din träningscykel är en kompitabel ANT+® Indoor Trainer.

All data som du kan tänkas vilja ha registrerad för att kunna utvecklas i din träning så mycket som möjligt. Du kan med denna dator enkelt hålla koll på din hastighet, kadens, kaloriförbrukning och puls, samt distans, position, höjdmätningar och temperatur under träningspasset.

För att hjälpa dig att hålla motivationen uppe kan du tävla mot dig själv virtuellt i datorn. Auto Pause är en funktion som automatiskt pausar och startar tidtagningen när du stannar eller startar.

Efter din cykeltur kan du direkt analysera dagens pass i din smartphone eller PC, tack vare den automatiska överföringen med Garmin Connect.

Garmin Edge 520 Plus är utrustad för alla väderförhållanden och terränger då den är både stöttålig och vattentät. Batteriet varar i upp till 15 timmar och går att ladda upp igen.

Para ihop den med din smartphone för fler häftiga funktioner som att visa sms och email, dela din rutt via live tracking eller köra den direkt via träningsappen Strava. Du kan också se väderprognosen.

Läs mer

Bästa budgetmodellen

Garmin Edge 130

Detta budgetalternativ är för dig som inte behöver riktigt lika många funktioner, men ändå vill ha en ordentlig, kompakt cykeldator av mycket bra kvalitet.  Även denna kommer med en inbyggd GPS som registrerar information om din cykeltur som hur högt, snabbt, långt och tufft du har cyklat.

Du har möjlighet att ladda ner rutter och röstaviseringar för att enkelt hitta vägen fram eller hem och koppla upp dig till LiveTrack, Garmin och Strava Live Segment, där du kan dela din position, jämföra med dig själv eller tävla med andra. Du har också möjlighet att se smartaviseringar som väderprognosen. För att mäta din prestation av kraft kan du ansluta datorn till kraftmätarpedalerna Vector.

Edge 130 är en robust och kompakt cykeldator med 15 timmars batteritid och 1.8” display som är lättanvänd och tydlig, oavsett om det är starkt eller svagt solljus. Du kan själv anpassa hur många och vilka funktioner som ska visas på skärmen för att göra det så smidigt som möjligt för dig.

För en budgetmodell så har denna cykeldator mycket att komma med och är ett mycket bra köp.

Läs mer

Simpel och smidig cykeldator

Garmin Edge 830 GPS

Modellen Garmin Edge 830 bevisar att ja, Garmins cykeldatorer kan faktiskt fortsätta bli ännu bättre än tidigare modeller! Edge 830 är den förbättrade och uppdaterade ersättaren av den äldre men framgångsrika 820 modellen. 

830 modellen har en förlängd batteritid, vilket gör den till cykeldatorn med längst batteritid bland vår toppval! Den klarar av hela 24 timmar med normal användning, och i batterisparläge kan batteriet hålla i upp till 48 timmar. Cykeldatorn kan dessutom anslutas till Garmin Charge Power Pack för att i princip göra batteritiden obegränsad. Perfekt för dig som vill ta långa turer utan risk för att cykeldatorns batteri går ut! 

830 modellen har också en uppdaterad pekskärm. Touchskärmen beskrivs som betydligt mer responsiv än den tidigare modellen som kunde kännas hackig ibland. Pekskärmen ska kännas mer lättanvänd, som är det vi vill ha när vi är ute på cykeln och vill använda cykeldatorn utan att behöva ta en paus från farten! Även om designen är lika kompakt och slimmad som tidigare modell är displayen större. Pekskärmens storlek ligger nu på hela 2,6”.  

Cykeldatorn kan ansluta till mängder av sensorer; GPS, Galileo, Altimeter, Glonass, och Ambient Light Sensor. Den kan också anslutas via BLE, BT, ANT+ och Wi.fi.  

Alla nya uppdateringar och förbättringar speglas också i priset. Man får därför själv väga ifall man tycker att priset är värt de nya funktionerna. En av de nya funktionerna är Climb Pro-funktionen som kan ge klättringsspecifik data när du klättrar med cykeln. 

Edge 830 har inbyggda kartor och live-funktioner, och du kan dessutom bygga cykelrutter med hjälp av adresser. Den innehåller också mycket analysverktyg för återhämtning, Vo2, acklimatisering, nutrition och mycket mer. All denna insikt är för att hjälpa dig förstå hur du kan bli bättre, och vilken cyklist vill inte ha det? 

Simpel och smidig cykeldator

Polar M460

För en enklare men fortfarande kraftfull cykeldator kan Polar M460 vara valet för dig! Modellen har inte bara fått bra betyg i oberoende test för cykeldatorer, men också fina kundrecensioner. Cykeldatorn är alltså uppskattad av faktiska kunder och cyklister som tagit ut den och kommit tillbaka med ett bra omdöme.  

Modellen är liten, men kommer med massor av användbara funktioner som ger dig det du behöver när du är ute och rullar. Den är naturligtvis utrustad med GPS och barometer, och hjälper dig att hålla koll på hastighet, höjd, distans, lutning och vart du befinner dig 

Cykeldatorn har stöd för den populära funktionen Strava Live Segments, vilket innebär att du har möjligheten att tävla mot andra cyklisters tider på vissa rutter. Din M460 dator gör din cykling roligare genom att notifiera dig när du är nära en Strava-sträcka. Du kan sen få realtidsdata om din prestation när du cyklar, och resultaten när du avslutat en sträcka.  

Du kan också koppla modellen till en Polar H10 pulssensor för pulsträning! Pulsen är en av de tydligaste indikatorerna vi har på hur hårt våra kroppar tränar. Att hålla koll på pulsen kan därför motivera dig att träna mer effektivt.  

Cykeldatorns design är smidig och ren. Ytan är i snygg kolfiberstil, och modellen har sido-knappar med struktur för att vara lätta att hitta – något som uppskattas när du vill kunna pilla på cykeldatorn när du är ute och trampar. Dessutom har modellen en LED-lampa längst fram, för att också se till att du är extra synlig och säker när du är ute på cykeln.  

Modellens batteritid kan räcka för 16 timmar av träning. Under denna träning kan du också få smart-notiser från din telefon för att hålla dig uppkopplad under din tur 

Köpguide

Alla nya moderna funktioner kan låta väldigt lockande, men innan ditt köp är det bra att veta vad de faktiskt innebär för att kunna vilket dator som passar dig bäst efter ditt eget behov. Om du endast är ute efter grundläggande funktioner så behöver du inte lägga pengar på marknadens värstingdator. Tävlar du dock eller är en seriöst cyklist så kan det vara värt att försäkra dig om att du får alla funktioner du behöver.

GPS

En inbyggd GPS gör att du får ännu mer glädje av din cykeldator. Du kan förbereda din rutt hemifrån, få påminnelser om när det är dags att svänga eller när en korsning närmar sig. Efter din cykeltur har du lika mycket glädje av den då du kan ladda upp din träningsdata och jämföra din prestation med dina tidigare turer och med andra personer.

Dessutom kan du i en del cykeldatorer med inbyggd GPS se var dina medcyklister är om du cyklar i grupp och har hamnat efter på grund av en punktering eller en paus. GPS-satelliterna kan även göra en uppskattning på hur lång tid det kommer att ta för dig att cykla ett visst avstånd.

Pris

De cykeldatorer som har flest funktioner har inte förvånande också högt pris. Men du behöver endast gå efter den högsta prislappen för en värstingdator, om du nöjer dig med lite färre funktioner kan du fortfarande hitta en riktigt bra cykeldator till ett rimligt pris.

En del menar att det är onödigt att lägga dyra pengar på en mycket avancerat cykeldator, eftersom att man kan använda samma funktioner i sin smartphone, som att live-tracka din cykeltur, planera cykelrutter och få vägbeskrivningar, vilket vi delvis kan förstå.

Men, med en cykeldator som är mycket tåligare och smidigare att använda under din cykeltur kommer du inte behöva oroa dig för att tappa mobilen eller att den går sönder om det börjar regna. Dessutom håller batteriet på en cykeldator bra mycket längre än om du har GPS:en igång på mobilen under en lång tid. För övrigt är det otroligt skönt att inte behöva distraheras av smartphonen hela tiden och kunna lägga all sin fokus och hela sitt hjärta på sin favoritsport!

Du kan hitta en riktigt billig cykeldator för bara några hundra kronor, men då kan du inte räkna med några fler funktioner än att bara kunna mäta sträcka och hastighet.  För de senaste toppmodellerna med alla tänkbara funktioner kan priset sträcka sig upp mot 6000 kronor. De billigaste datorerna med inbyggd GPS ligger strax över tusenlappen.

Att tänka på i första hand när du väljer cykeldator är vilka funktioner du vill kunna ha nytta av, men självklart är kvaliteten också viktig. Här hittar du prisvärda alternativ för högkvalitativa cykeldatorer.

Pulsmätning

En del cykeldatorer tillåter dig att ansluta ett pulsband. Detta är särskilt bra för dig som tränar inför en tävling och är noga med att träna på rätt nivå, men också för alla andra cyklister som vill veta hur mycket energi man har gjort av med under träningspasset och hjälpa kroppen att återhämta sig på bästa sätt baserat på den informationen.

Cykeldator och smartphone

De flesta moderna cykeldatorerna går att trådlöst koppla till din smartphone för att kunna synkronisera dina cykelturer, i vissa fall kan du kommunicera med cykelns sensorer och få meddelanden under tiden du cyklar.

Kadensmätning

För dig som vill avancera inom din cykelträning är en kadensmätare ett fantastiskt verktyg. Dess funktion är att mäta antal tramptag du tar per minut. Den optimala kadensen ska vara så jämn som möjligt, oavsett om du cyklar i backar eller på en platt väg.

Sammanfattning

Eftersom att cykeldatorerna ständigt utvecklas är det alltid roligt att hänga med och uppdatera sig om de senaste funktionerna. Eftersom man nu kan para datorn med sin smartphone har cykeldatorerna kunnat avancera enormt mycket och vi tror att det kommer att komma ännu fler uppdateringar och häftiga funktioner inför framtiden.

Vår favoritcykeldator Garmin Edge 1030 har oslagbart moderna funktioner som får oss att känna fjärilar i magen inför vad som komma skall inom nästa steg av utvecklingen av cykeldatorn.

Vi hoppas att du hittar den cykeldator som passar dig bäst för att hjälpa dig att motiveras för att avancera inom din cykling!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.