bästa cykeldatorn

Bästa cykeldatorn för mountainbike 2024 – Cyklistens bästa vän

vår favorit

5/5

Mest populär

5/5

Prisvänlig

4.6/5

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Cykeldatorn är cyklistens bästa vän! Enklare än så blir det inte. Dessutom är det ett perfekt redskap för dig som vill förbättra och göra din mountainbike-träning roligare. Men vilken cykeldator är egentligen bäst och vilken modell ska du välja? Det är inte alltid så lätt trots allt.

Än så länge är Garmin den tillverkare som leder utvecklingen av de bästa cykeldatorerna och dessutom en tillverkare många väljer av just den anledningen. Men där finns några riktigt bra utmanare också och dessa har vi valt att ta med i denna guide.

Vi tar här även upp skillnaderna mellan olika cykeldatorer, förklarar dess funktioner lite närmare i vår köpguide och tipsar om vår personliga favorit från Garmin Edge 530.

Våra favoriter

Vår favorit och mest prisvärda cykeldatorn

Garmin Edge 530 GPS

Garmin är ett varumärke som är särskilt kända för just sina cykeldatorer och andra former av mätare som ska kunna hjälpa dig att nå dina träningsmål. Garmin Edge 530 är en utvecklad cykeldator som lämpar sig bra för flera olika former av cykling, då bland annat mountainbike.  

Edge 530 är utrustad med flera spännande funktioner för att du ska kunna få en precis avläsning med mer information. Bland annat mäter den puls, hastighet och du kan enkelt följa din cykelväg med inbyggd GPS och navigeringssystem.  

För att ge dig en förbättrad prestation, kan du efter prestationregistering få mer information om återhämtning, kost och vätskebalans. Allt för att du ska vara på topp och även kunna anpassa din träning.  

Batteriet som inkluderas vid köp är laddningsbart och håller i 20 timmar med GPS påslagen. Det går dock att köpa till ett mer högpresterande batteri som gör att cykeldatorn kan användas i upp till 40 timmar istället, innan den behöver laddas.  

Garmin Edge 530 är ett utmärkt val för dig som gillar statistik och information om hur du kan utveckla din träning. En utvecklad cykeldator som gör att du kan prestera bättre. 

Mest populära cykeldatorn

Wahoo Fitness Elemnt Roam

Elemnt Roam är utvecklad med prestanda och funktion i åtanke. Skärmen som cykeldatorn är utrustad med är en tålig 2.7 tums färgskärm, som ger dig mätningar att läsa av under turen, men även mer detaljerad statistik som du kan läsa av efter träningen i varumärkets egna app. 

En funktion som särskiljer Elemnt Roam från många andra modeller på marknaden är dess fantastiska navigationssystem. Den ger inte bara dig som användare en detaljerad kartbild utan även tydliga köranvisningar. Innehållande GPS kommer förinstallerad med samtliga världskartor för en enklare hantering.  

För dig gäller det endast att ställa in vilken funktion som du föredrar. Cykeldatorn drivs med hjälp av ett laddningsbart batteri, och vid full laddning räcker batteriet i upp till 17 timmar med påslagen GPS.  

Elemnt Companion är en app som enkel kan installeras på samtliga IOS eller Android enheter. Informationen om dina prestationer kan sedan enkelt delas med vänner eller lagras i appen.  

Denna mer avancerade cykeldator kommer med många intressanta funktioner där du kan läsa av hastighet, distans, maxhastighet och andra prestationer, som du sedan kan använda för att motivera dig själv med för att kunna prestera bättre och utvecklas.  

Smidig och prisvänlig

Bontrager Ridetime

Bontrager har här utvecklat en enkel och mindre kostsam cykeldator, Bontrager Ridetime som trots detta ger dig många avläsningar som du kan analysera efter din träning. Några av funktionerna som den mäter av under cyklingen är bland annat maxhastigheten, snitthastigheten, totala tiden, kaloriförbrukning och den totala distansen.  

Genom den enkla och lättanvända displayen kan du på ett smidigare sätt även läsa av information under cyklingen. Skärmen är något större än andra modeller på marknaden, vilket kan underlätta om du försöker slå ditt personbästa eller behöver en liten motivering under turen för att orka fortsätta.  

Denna trådlösa cykeldator har även en väldigt låg totalvikt, på endast 40 gram. Vid köp inkluderas det dessutom ett fäste som passar samtliga styren, en fartsensor för att cykeldatorn ska kunna mäta distans med mera, samt batteri och magnet.  

Letar du efter en prisvänlig cykeldator som har många funktioner och är enkel att använda, rekommenderar vi Bontrager Ridetime.  

Bästa utmanaren bland cykeldatorer

Polar V650

Cykeldatorn V650 från Polar är en något mer kompakt cykeldator, men har trots detta några utmärkande funktioner, förutom de vanliga standradfunktionera. Förutom att datorn läser av  avstånd, hastighet, total sträcka och kaloriförbrukning, säkerställer den inbyggda LED-lampan att du alltid kan hålla koll på dina resultat även under svagare ljus.  

Dessutom har den inkluderade färgskärmen en bra storlek, som gör att du enkelt kan manövrera enheten även under turen. Du kan själv ställa in vad cykeldatorn ska mäta under cyklingen för att du ska få en mer skräddarsydd användning. Datorn kan därför visa dig både körrutt, sträcka och höjdmätningen under passet.  

Cykeldatorn är helt trådlös och drivs med hjälp av ett laddningsbart batteri. Vid fulladdning kan du använda datorn i upp till 10 timmar 

Med med sitt mycket överkomliga pris är denna analoga cykeldator ett perfekt första inköp för dig som precis har upptäckt tjusningen med att cykla mountainbike, men även dig som letar efter en funktionell cykeldatorn som ger dig detaljerad information.  

Bästa budgetcykeldatorn

Polar M460

Polar M460 är en mycket liten cykeldator men trots detta har den nästan bättre funktioner för dig som vill träna men som inte har behov av färgglada kartor.

Modellen är mycket prisvärd och har en liten svart-vit skärm som ger dig information om hastighet, sträcka, tid, lutning och höjd medan du tränar. Batteritiden är på totalt 16 timmar med GPS och pulsmätning, vilket är tillräckligt för de allra flesta.

M460 har stöd för Strava Live Segments och cykeldatorn kommer informera dig när du närmar dig någon av dina stjärnmärkta sträckor hos Strava och ger dig realtidsdata och visar hur du presterar under just den biten.

Sammanfattat så är Polar M460 en bra cykeldator som riktar in sig på de som vill komma billigt undan men inte kompromissa med kvaliteten.

Läs mer

Köpguide: Vad du bör tänka på

Val av cykeldator i kombination med mountainbike är inte lätt – det finns en del att tänka på enkelt uttryckt. Vill jag ha en cykeldator med navigering? Träning? Tävling? Allt?

Förutom dessa tre huvudkategorier finns det även cykeldatorer i olika prisklasser och vilken som är bäst för dig beror helt och hållet på dina behov. Vid det här laget har du förstått att det så klart finns lite olika funktioner som riktar sig till olika användare. Här nedan går vi igenom några av de vanligaste och mest betydelsefulla faktorerna man tittar på och väljer cykeldator efter.

Navigering

Det finns två olika typer av navigering och även här har syftet stor betydelse för vad som är bäst för just dig. Den vanligaste formen av navigering är redan färdiginlagda rutter vilket är perfekt för dig som vill träna och följa en redan markerad sträcka och inte vill behöva memorera alla svängar.

Den andra typen av navigering involverar en större cykeldator och färgdisplay. Denna sortens navigering fungerar mer som en traditionell GPS med kartor och vägvisning och vissa modeller har även inlagda kartor den ultimata offroad upplevelsen.

GPS

En cykeldator som idag saknar stöd för GPS är förmodligen en väldigt billig modell och det innebär att du är begränsad till en väldigt enkel funktionalitet. Men även om GPS saknas så kan sensorer på hjul ge dig information om din hastighet, tid och sträcka. Dessvärre kommer dessa sensorer inte kunna visa dig efteråt var någonstans du cyklade.

Många cyklister uppskattar denna funktion då de kan utvärdera sina träningspass, se exakt var de cyklade och även ha möjligheten att lägga in rutter och/eller dela dessa med vänner.

Pulsmätning

Varför vill du kunna mäta pulsen? Jo, just pulsmätning är för många som tränar viktigt för att kunna få ut rätt belastning ur träning. Det är också en bra indikator att använda under tävling så att man inte lägger sig på för en för hög intensitet. Att använda pulsmätning i sin träning har visat sig vara extremt effektivt och kan göra intervallträning och tröskelträning lite roligare och lättare.

Men kom ihåg, för att en cykeldator ska kunna mäta din puls behöver du ha ett pulsband på dig som skickar signalen till din cykeldator. Många cykeldatorer säljs i så kallade Bundle (paket) där pulsbandet är inkluderat men om detta inte är något du vill ha så säljs de flesta modeller även utan bundle.

Träningsfunktioner

Vad är Strava Live Segments och varför är det bra för dig att ha? Om du gillar att tävla så har du svaret på frågan där. Strava Live Segments gör det nämligen möjligt att tävla mot dig själv och vänner på delar (segment) av en runda.

Och det är bra att ha i åtanke att ju dyrare cykeldator du investerar i, ju fler träningsfunktioner kommer du att få tillgång till och exakt vilka du behöver är åter igen något du själv kommer behöva avgöra. Dessutom tillför dyrare cykeldatorer ofta större display med bättre översikt av informationen, navigering och bättre utvärdering av träningspass, ansträngningsnivåer och återhämtning.

Sammanfattning

Vilken cykeldator som faktiskt är bästa valet för dig baseras på just dina behov och inga andra. När du är ute och trampar på i mountainbikespåret så är det viktigt att din cykeldator har bra träningsfunktioner, är liten och smidig och har bra batteritid. Här behöver du sätta dig in i funktionerna och lista ut vad du faktiskt behöver, för att sedan kunna unna dig det bästa som finns på marknaden.

Ett säkert kort för dig som inte vill sätta dig in i alla tekniska detaljer är att satsa på någon av de dyrare cykeldatorerna. Eftersom Garmin länge varit den tillverkare som ansetts vara bäst så kan deras toppmodeller vara ett tryggt val när du står där i valet och kvalet.

Vår köplista med de bästa cykeldatorerna är framtagen just av dessa anledningar – för att ge valmöjligheter men samtidigt göra det enkelt för dig att välja rätt modell och prisgrupp. Behöver vi lägga till att en klar favorit för oss är Garmin Edge 530?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.