En grupp som cyklar på en landsväg vid havet.

Bästa cykelbyxorna 2024 – Skön passform och minimalt vindmotstånd!

Förstaplats

4.9/5

Andraplats

4.6/5

Tredjeplats

4.5/5

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

För att kunna njuta av riktigt långa cykelturer i flera timmar är ett par riktigt bekväma och funktionella cykelbyxor nästan livsviktiga. Du kanske själv har varit med om att det börjar skava redan under första delen av turen och inser att resten kommer att bli allt annat än den härliga stund som du tänkt dig.

Om du investerar i ett par riktigt bekväma och smarta cykelbyxor så kommer du aldrig att behöva känna den obehagliga känslan igen! Det finns massor av olika typer av cykelbyxor att välja bland, långa eller korta, med bib eller utan. Spelar det någon roll vilket material man väljer och var bör sömmarna sitta? Här har vi tagit fram några cykelbyxor som vi har fastnat för, samt valt ut de bästa cykelbyxorna!

Våra favoriter

POC MTB Air Layer Bib Shorts Men

Vårt betyg:
4.9/5

Cykelbyxorna MTB Air Layer Bib Shorts har en design och passform som gör dem till ett perfekt val för årets alla äventyrs- och tuffare cykelturer. Byxorna ger stöd och support där det behövs, samtidigt som du sitter riktigt skönt även under längre turer.

Materialet som byxorna är tillverkade av är både lättviktigt och ventilerande och i kombination med byxornas passform ger den dig som användare flera fördelar.

Bland annat har byxorna perforerade gummiband på benen för att maximera ventilationen ytterligare. Det gör det mer bekvämt att cykla längre sträckor, vilket är en funktion som är mycket eftertraktad när det kommer till funktionella cykelbyxor.

En annan fördel är att materialet är av exceptionellt stretchigt material som gör att bibben kan bäras säkert och bekvämt under typiska vandringskläder .

För att du ska kunna ta med mindre tillhörigheter på cykelturen har byxorna försetts med fickor på baksidan av remmarna och baksidan av underbenen. Detta gör att dina tillhörigheter alltid är nära till hands. Letar du efter ett par mycket funktionella cykelbyxor som passar lite olika typer av cykling – från sköna cykelturer till mer utmanande MTB-turer, så bör du kika lite extra på MTB Air Layer Bib Shorts från POC.

Läs mer

Craft Mens Core Endur Bib

Vårt betyg:
4.6/5

Letar du efter ett par cykelbyxor för herrar med en otroligt skön passform? Då kommer du att uppskatta Crafts väldesignade cykelbyxor Mens Core Endur Bib som har designats för att ge dig en god rörelsefrihet, samtidigt som de är mycket slitstarka för att kunna användas till flera olika typer av cykling.

Mens Core Endur Bib har, tack vare sitt tillverkningsmaterial en god ventilationsförmåga och har även försetts med praktiska och ergonomiska hängslen. Byxorna är tillverkade av en noggrant balanserad kombination av Elastan och Polyamid, som gör byxorna väldigt elastiska.

Utöver detta har Craft försett byxorna med breda, elastiska benslut med silikonprint som håller byxorna på plats under hela cykelturen. Ett ypperligt val för herrar som vill ha en god rörelsefrihet under cykelturen.
Läs mer

Craft Essence Bib Shorts Women

Vårt betyg:
4.5/5

För kvinnliga cyklister som uppskattar en optimal passform och skön cykelkänsla, rekommenderar vi Crafts cykelbyxor Essence Bib Shorts. Denna modell har försetts med flera praktiska funktioner och sitter stadigt på plats under cykelturen, tack vare sin konstruktion med axelband. Detta gör att du inte behöver bekymra dig för luftfickor.

Essence Bib Shorts är väldigt elastiska och funktionella för flera olika typer av cykling. Byxornas slitstarka material som består av en blandning av Polyamid och Elastan, gör modellen mycket slitstark.

Detta har sedan kombinerats med kompressionsmaterial med 4-vägs stretch som ger bra muskelstöd och effektiv fukttransport för optimal prestationsförmåga

De elastiska bensluten gör att du sitter bekvämt till rätta även under de lite längre cykelturerna. Dessa sköna cykelbyxor är både funktionella och slitstarka – precis vad du behöver för cykelturen!

Läs mer

Röhnisch Nora Lasting Bike Tights

Vårt betyg:
4.3/5

Cykelbyxorna Nora Lasting Bike Tights från varumärket Röhnisch är ett multifunktionellt val, som passar flera olika typer av träning. De kan med fördel användas för samtliga cykeläventyr. Men tack vare sin sköna och flexibla passform, lämpar de sig även utmärkt för promenader eller träning på gym.

För längre cykelturer rekommenderar vi dock att du kikar på en modell som har en vaddering, för att du ska sitta riktigt bekvämt. Denna modell har en enklare konstruktion och passar spinning eller något kortare utflykter med cykeln.

Byxorna är tillverkade av ett funktionsmaterial som gör att de torkar snabbt, samtidigt som det bidrar till en ökad rörelsefrihet. Kombinationen av materialen polyamid och elastan, gör att cykelbyxorna sitter på plats och har även försetts med ett justerbart midjeband för att göra dem extra bekväma. Ett prisvänligt val som passar de flesta cyklister.
Läs mer

Vaude Ledro Shorts Herr

Vårt betyg:
4.2/5

Dessa snabbtorkande cykelbyxor Ledro Shorts, har en god ventilationsförmåga, samtidigt som den har designats för att ge dig en god passform.

Byxorna har kontrastsömmar som ger en speciell touch och cykelbyxorna inkluderar innershorts med högkvalitativ sämskbeklädnad. Tillverkningsmaterialet är även helt fritt från PTFE och har tillverkats med miljön i åtanke.

Vaude är ett aktivt varumärke när det kommer till att främja goda arbetsförhållanden i utvecklingsländer, så genom att investera i denna modell gör du ditt för både miljön och bidrar även till ett bättre samhälle.

För att cykelbyxorna ska sitta som en smäck har de designats med bra stretchinsatser, som gör att du får extra rörelsefrihet. Ett ypperligt val som även förlänger hållbarheten på dina övriga cykelbyxor.

Läs mer

Köpguide

Vilka som är de bästa cykelbyxorna för dig är ju självklart framförallt en smaksak baserat på t.ex. komfort och andra preferenser. Men för att verkligen göra ett genomtänk köp är det till stor hjälp att ha koll på några grejer.

Till exempel vad bib betyder, om man egentligen behöver vaddering och om man kan ha samma byxor på mountainbikelederna som på cykelloppet. I vår köpguide pratar vi närmare om just detta.

Bib

Bib står för “Built in braces” och betyder att byxorna har integrerade hängslen. Det innebär en mycket högre komfort eftersom du slipper en resår runt midjan och att byxorna överlag sitter mycket bättre på plats, framförallt vadderingen.

Det innebär också att du kommer slippa att ha ett glapp mellan tröjan och byxlinningen, vilket annars kan vara besvärande, speciellt för cykling med framåtlutad position. 

De flesta cyklister som har provat bibtights eller bibshorts har blivit förälskade och skulle inte gå tillbaka till vanliga cykelbyxor utan bib. Prova själv!

Cykelbyxor med vaddering

De flesta cykelbyxorna är designade med en vaddering i grenen på byxorna. Den är helt enkelt till för att skydda den känsliga grenen mot stötar och friktion och göra långa cykelturer bekvämare.

Billiga cykelbyxor med vaddering kan vara skönare än en byxa helt utan vaddering, men de kan också stänga inne fukten och göra det ganska obehagligt efter ett tag, som om man cyklar med en våt blöja. Det är lätt att tänka “Ju större och tjockare kudde desto högre komfort” när man letar ett nytt par cykelbyxor, men det är inte riktigt sant.

Det viktigaste att tänka på är att köpa en vaddering av noga utvalt material, så om man istället satsar på en bra investering så finns det cykelbyxor som har vaddering gjort av material som andas bra och håller dig torr och sval, till exempel Bib Tights 8848 Altitude Ruboix Bike.

Om dina cykelbyxor har vaddering ska de bäras utan underkläder, annars kan sömmarna från underkläderna göra så att vadderingen ger en direkt motsatt effekt och skava ännu mer.

Olika modeller för olika cykelstilar

När du handlar cykelbyxor kommer du troligtvis att upptäcka att det finns många cykelbyxor speciellt framtagna för vissa typer av cykling. Det är nödvändigt att cykelbyxorna är särskilt anpassade för den typ av cykling du utövar. 

Om vi tar en racercyklist till exempel så vill man självklart att det ska gå så fort som möjligt. Ett par tighta cykelbyxor minskar luftmotståndet och är att föredra. Eftersom man också sitter framåtlutad så kan det vara skönt att ha ett par bibbyxor så att du slipper irriteras av den där glipan mellan tröjan och byxorna.

Jämför det med en mountainbike-cyklist som inte ser tightheten som viktigaste egenskap, utan här är det viktigare att byxorna ska vara i ett slittåligt och gärna vattenavvisande material som skyddar benen ordentligt i den lite svårare terrängen. 

Självklart är det i slutändan en smaksak om vilka cykelbyxor man är bekväm med, oavsett vad produktbeskrivningen säger, men det kan vara hjälpsamt att förstå skillnaderna. Det bästa är att prova sig fram!

Om man ska välja korta eller långa cykelbyxor är också helt och hållet en smaksak. Oftast så är det vädret som avgör, om du endast cyklar när solen är framme så kanske ett par cykelshorts är tillräckligt, men om du vill kunna använda dem hela året så kanske du föredrar ett par långa cykelbyxor.

Det kan också bero på hur mycket du vill att dina byxor ska skydda dig, om du kör bland grenar och stenar som kan riva dig på benen så är nog ett par välventilerade långbyxor en bra idé, även på sommaren.

Herr- och damcykelbyxor

I många fall inom försäljning så är dam- och herrkategorier överflödiga, men eftersom att damer och herrar oftast har väldigt olikt byggda kroppar så föredrar de flesta kvinnor byxor som är speciellt designade för damer och tvärtom.

Framförallt handlar skillnaderna om utformningen på vadderingen, där cykelbyxor för damer oftast har en vaddering som är bredare baktill och smalare framtill än vad cykelbyxorna för herrar är. Men även här är det självklart en smaksak, du bör i slutändan alltid välja den byxa du är mest bekväm i.

Glöm inte byxfettet!

För att minimera risken för skavsår, rodnad eller sittsår ännu mer så är det en mycket god idé att smörja på byxfett. Det är ett måste för många cyklister innan de ger sig ut, speciellt inför viktiga tävlingar eller långa lopp där skavsår bara inte får uppstå.

Ett byxfett reducerar friktion, förhindrar inflammation och håller huden sval. 

Sammanfattning

Det finns många termer och kategorier som är till för att hjälpa dig hitta rätt cykelbyxor enklare. Men ibland har alla dessa termer motsatt effekt och göra köpet svårare och mer förvirrande om man inte riktigt förstår dem eller tror att man måste följa kategorierna stenhårt. I slutändan är det alltid bäst att helt enkelt prova sig fram. Alla kroppar är olika och behöver därmed få kläs i de cykelbyxor som passar just din kropp bäst.

Vår favoritcykelbyxa POC MTB Air Layer BIB Shorts har vunnit många cyklisters hjärtan. Därför kan vi lova att det är en bra byxa att börja ditt sökande med!

Vi hoppas att du har fått lite hjälp på vägen till den perfekta cykelbyxan av denna guide, så att dina cykelskavsår nu kan få bli ett minne blott. Och du, glöm inte byxfettet!

 

https://www.atredo.se/guide/guide-till-cykelklader-det-behover-du-65/

https://www.atredo.se/assos-chamois-creme-byxfett-140-ml_3517010000.html

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.