En grupp som cyklar på en landsväg vid havet.

Bästa cykelbyxorna 2020

Vår favorit

5/5

Dammodell

5/5

MTB

4.5/5

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cykloteket.

För att kunna njuta av riktigt långa cykelturer i flera timmar är ett par riktigt bekväma och funktionella cykelbyxor nästan livsviktiga. Du kanske själv har varit med om att det börjar skava redan under första delen av turen och inser att resten kommer att bli allt annat än den härliga stund som du tänkt dig.

Om du investerar i ett par riktigt bekväma och smarta cykelbyxor så kommer du aldrig att behöva känna den obehagliga känslan igen! Det finns massor av olika typer av cykelbyxor att välja bland, långa eller korta, med bib eller utan. Spelar det någon roll vilket material man väljer och var bör sömmarna sitta? Här har vi tagit fram några cykelbyxor som vi har fastnat för, samt valt ut de bästa cykelbyxorna!

Våra favoriter

Vårt val till bästa cykelbyxan

Void BIB 2.0

Voids BIB cykelbyxor är verkligen ursköna, de har en bred silikonbehandlad benresår som gör att byxan sitter som en smäck samtidigt som solranden blir rakbladsskarp. Hängselbyxan har mycket elastan vilket ger en skön stretchig känsla och utmärkt passform samtidigt som den ger bra muskelsupport.

Meshhängslena är breda och ventilerade, perfekt för ett långt och svettigt cykelpass. Vadderingen från La Forte är anatomiskt utformad med fyrvägsstretch och i mikrofiber som är riktigt len mot huden och hudvänlig. Den höga densiteten på stoppningen ger bra komfort och mikrofiber gör att hela hängselbyxan torkar på rekordtid!

Varumärke: Void

Modell: Bib 2.0 Hängselbyxa

Byxtyp: Shorts

Bib: Ja

Vaddering: Ja

Bibshorts

Silikonbehandlad benresår

Stretchiga

Vadderade

Bästa dammodellen

Core C3 Tights+ Knickers

Dessa Tights+ knickers från Gore är både praktiska och mångsidiga så det är inte så konstigt att de blir allt mer populära bland kvinnliga cyklister. De går skönt ner över knäna men vädrar vid vaderna då de inte är lika känsliga mot kyla.

Deras C3 Knickers är vadderade i grenen med ACTIVE VARIOUS-vaddering. Det gör att du sitter skönt på cykeln, för extra komfort har de även en bred midjeresår så du slipper det obehagliga trycket över magen. De är anatomiskt utformade i stretchig elastan samt dekorerade med snygga reflexdetaljer. 

Varumärke: Gore

Modell: C3 

Byxtyp: Knickers

Bib: Nej

Vaddering: Ja        

Knickers

Vädrar vid vaderna

Vadderade i grenen

Stretchiga

Reflexdetaljer

Modell med lång byxa

Pearl Izumi Pursuit Thermal Pi Dry

Dessa långa cykeltights i supermaterialet PI DRY ™ är vattenavvisande men inte helt vindtäta, vilket ger en oöverträffad andningsfunktion. De är i lite tjockare lycra med en varm och mysig insida i flossad fleece som gör att du håller dig varm i kalla förhållanden.

Pearl Izumi har ergonomiskt utformade paneler anpassade för en sportig sittställning, reflexdetaljer och neonpaneler i BioViz utformning som uppfattas bättre av ögat. Det i sig ger bättre säkerhet i trafiken. De har dock ingen vaddering i grenen utan det rekommenderas att du använder dina vanliga cykelbyxor undertill.

Varumärke: Pearl Izumi    

Modell: Pursuit Thermal PI Dry

Byxtyp: Långbyxor

Bib: Ja

Vaddering: Nej

Långa

Vattenavvisande

Insida av fleece

Ergonomiska

Reflexdetaljer

Bästa cykelbyxorna för mountainbike

Void Range Pants

Dessa coola byxor är otroligt prisvärda och har en genomtänkt design anpassad för dig som gillar att cykla i skogen även när det är lite kyligare. Det vattentäta materialet i ryggslutet samt grenen håller dig torr från däcksprut och själva materialet genom hela byxorna är slitstarkt och snabbtorkande.

Void Range Pants är utformade med förböjda knän med strategiskt placerade stretchpaneler som gör dem följsamma och trampvänliga. För extra komfort finns tillgång till justering i midjan. Utöver detta är alla sömmar välplacerade för att inte orsaka skav. 

Specifikationer

Varumärke: Void

Modell: Range

Byxtyp: Långbyxa

Bib: Nej

Vaddering: Nej

Genomtänkt design

Vattentätt material

Förböjda knän

Justering i midjan

Bästa cykelbyxorna för juniorer

Gore C3 Thermo Tights

Dessa snygga allround-tights är riktigt sköna och tillverkade i 85 % polyamid och 15 % elastan.  Thermo Tights har ett mjukt termofoder som håller dig varm när temperaturen kryper neråt. Deras komforttemperatur är på 5-15°C.

Tack vare stretchpanelerna över de förböjda knäna samt dess vind- och stänkskydd i grenen och baktill är detta verkligen de perfekta unisex tightsen för cykling och löpning. Den reflekterande loggan håller dig dessutom säker i trafiken så att du kan cykla alla tider på dygnet.

Specifikationer

Varumärke: Gore

Modell: C3 Thermo

Byxtyp: Tights

Bib: Nej

Vaddering: Nej

Allround tights

Termofoder

Förböjda knän

Vind- och stänkskydd i grenen

Reflekterande logga

Köpguide

Vilka som är de bästa cykelbyxorna för dig är ju självklart framförallt en smaksak baserat på t.ex. komfort och andra preferenser. Men för att verkligen göra ett genomtänk köp är det till stor hjälp att ha koll på några grejer.

Till exempel vad bib betyder, om man egentligen behöver vaddering och om man kan ha samma byxor på mountainbikelederna som på cykelloppet. I vår köpguide pratar vi närmare om just detta.

Bib

Bib står för “Built in braces” och betyder att byxorna har integrerade hängslen. Det innebär en mycket högre komfort eftersom du slipper en resår runt midjan och att byxorna överlag sitter mycket bättre på plats, framförallt vadderingen.

Det innebär också att du kommer slippa att ha ett glapp mellan tröjan och byxlinningen, vilket annars kan vara besvärande, speciellt för cykling med framåtlutad position. 

De flesta cyklister som har provat bibtights eller bibshorts har blivit förälskade och skulle inte gå tillbaka till vanliga cykelbyxor utan bib. Prova själv! Våra favoritcykelbyxor 2019 är i bibmodell.

Cykelbyxor med vaddering

De flesta cykelbyxorna är designade med en vaddering i grenen på byxorna. Den är helt enkelt till för att skydda den känsliga grenen mot stötar och friktion och göra långa cykelturer bekvämare.

Billiga cykelbyxor med vaddering kan vara skönare än en byxa helt utan vaddering, men de kan också stänga inne fukten och göra det ganska obehagligt efter ett tag, som om man cyklar med en våt blöja. Det är lätt att tänka “Ju större och tjockare kudde desto högre komfort” när man letar ett nytt par cykelbyxor, men det är inte riktigt sant.

Det viktigaste att tänka på är att köpa en vaddering av noga utvalt material, så om man istället satsar på en bra investering så finns det cykelbyxor som har vaddering gjort av material som andas bra och håller dig torr och sval, till exempel Bib Tights 8848 Altitude Ruboix Bike.

Om dina cykelbyxor har vaddering ska de bäras utan underkläder, annars kan sömmarna från underkläderna göra så att vadderingen ger en direkt motsatt effekt och skava ännu mer.

Olika modeller för olika cykelstilar

När du handlar cykelbyxor kommer du troligtvis att upptäcka att det finns många cykelbyxor speciellt framtagna för vissa typer av cykling. Det är helt enkelt för att behöver ser olika ut för till exempel en mountainbikecyklist och en vardagspendlare.

Om vi tar en racercyklist till exempel så vill man självklart att det ska gå så fort som möjligt. Ett par tighta cykelbyxor minskar luftmotståndet och är att föredra. Eftersom man också sitter framåtlutad så kan det vara skönt att ha ett par bibbyxor så att du slipper irriteras av den där glipan mellan tröjan och byxorna.

Jämför det med en mountainbike-cyklist som inte ser tightheten som viktigaste egenskap, utan här är det viktigare att byxorna ska vara i ett slittåligt och gärna vattenavvisande material som skyddar benen ordentligt, till exempel vår favoritcykelbyxa för MTB – Endura Singletrack.

Självklart är det i slutändan en smaksak om vilka cykelbyxor man är bekväm med, oavsett vad produktbeskrivningen säger, men det kan vara hjälpsamt att förstå skillnaderna. Det bästa är att prova sig fram!

Om man ska välja korta eller långa cykelbyxor är också helt och hållet en smaksak. Oftast så är det vädret som avgör, om du endast cyklar när solen är framme så kanske ett par cykelshorts är tillräckligt, men om du vill kunna använda dem hela året så kanske du föredrar ett par långa cykelbyxor.

Det kan också bero på hur mycket du vill att dina byxor ska skydda dig, om du kör bland grenar och stenar som kan riva dig på benen så är nog ett par välventilerade långbyxor en bra idé, även på sommaren-.

Herr- och damcykelbyxor

I många fall inom försäljning så är dam- och herrkategorier överflödiga, men eftersom att damer och herrar oftast har väldigt olikt byggda kroppar så föredrar de flesta kvinnor byxor som är speciellt designade för damer och tvärtom.

Framförallt handlar skillnaderna om utformningen på vadderingen, där cykelbyxor för damer oftast har en vaddering som är bredare baktill och smalare framtill än vad cykelbyxorna för herrar har. Men även här är det självklart en smaksak, du bör i slutändan alltid välja den byxa du är mest bekväm i.

Glöm inte byxfettet!

För att minimera risken för skavsår, rodnad eller sittsår ännu mer så är det en mycket god idé att smörja på byxfett. Det är ett måste för många cyklister innan de ger sig ut, speciellt inför viktiga tävlingar eller långa lopp där skavsår bara inte får uppstå.

Ett byxfett reducerar friktion, förhindrar inflammation och håller huden sval. 

Sammanfattning

Det finns många termer och kategorier som är till för att hjälpa dig hitta rätt cykelbyxor enklare. Men ibland har alla dessa termer motsatt effekt och göra köpet svårare och mer förvirrande om man inte riktigt förstår dem eller tror att man måste följa kategorierna stenhårt. I slutändan är det alltid bäst att helt enkelt prova sig fram. Alla kroppar är olika och behöver därmed få kläs i de cykelbyxor som passar just din kropp bäst.

Vår favoritcykelbyxa Void BIB 2.0 har vunnit många cyklisters hjärtan. Därför kan vi lova att det är en bra byxa att börja ditt sökande med!

Vi hoppas att du har fått lite hjälp på vägen till den perfekta cykelbyxan av denna guide, så att dina cykelskavsår nu kan få bli ett minne blott. Och du, glöm inte byxfettet!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.