bästa crosscykeln

Bästa crosscykeln 2020 – Bästa alternativen för tävling och fritid

Vår favorit

5/5

bästa sportiga

4.5/5

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cykloteket.

Crosscykel… för bara ett par år sedan var denna typ av cykel den coolaste man kunde ha. Och även om det idag fortfarande är något av det coolaste att ha mellan benen så är cykelcross mer etablerat och avnjuts av många. Cykelcross kombinerar element från både terrängcykling och landsvägscykling och sporten växer snabbt och allt fler upptäcker denna robusta cykel. Det som bland annat lockar är det frenetiska tempot runt banorna som oftast är 2-3 kilometer långa.

Dessutom, visste du att du kan köra cykelcross året runt – du behöver bara rätt cykel. Men vilken cykel är rätt cykel? I vår köpguide tar vi upp skillnaderna mellan olika crosscyklar, förklarar dess funktioner lite närmare och tipsar om vår personliga favorit från Trek Checkpoint – kanske kan hjälpa dig att svara på den frågan

Våra favoriter

Vår favorit

Trek Checkpoint SL 5

Vår favorit bland crosscyklar är Trek Checkpoint SL 5, ett utomordentligt smart val då företaget har mött cyklisters efterfrågan på ökat däcksutrymme och fler fästen. Checkpoint SL 5 är en gravelbike i kolfiber för episka äventyr på vägar av alla slag.

Modellen är ett pålitligt val när du letar efter en crosscykel där du kan ändra hjulbasen. Tack vare Stranglehold-hjulfäste kan du backa eller skjuta fram bakhjulet hela 15 millimeter. Det innebär att du kan anpassa Checkpoints egenskaper efter dina behov och på så sätt få den mest mångsidiga cykel du kan tänka dig.

Checkpoint klarar av däck med bredd upp till hela 45 millimeter, så om du är ute efter mer komfort och/eller mer grepp i backen, eller helt enkelt vill köra med dubbdäck och skärmar, kan du nu andas ut.

Dessutom är modellen enkel att ha att göra med, är mycket omtyckta av nybörjare såväl som proffs.

Checkpoint är även utrustad med flera monteringsmöjligheter för flaskställ (3st) och för väskor, både fram och bak samt på ramen. Crosscykeln är av den sportiga modellen och gör sig bra för långfärdscykling, intensiv träning, året-runt-cykling, grusvägscykling, pendlingscykling – ja som du ser, fungerar den till allt!

Läs mer

Varumärke: Trek

Modell: Checkpoint SL 5

Ram: 500 OCLV Carbon, IsoSpeed, Stranglehold, 12mm-axel

Växlar: 22

Bromsar: Shimano BR-R7070 hydraulisk disc

Styre: Bontrager RL IsoZone

Utrustad med hydrauliska skivbromsar

Passar såväl både asfalt och grusväg

Mångsidig   

Prisvärd   

Omtyckt av proffs  

Premiumvalet

Cannondale Topstone Carbon Ultega RX 2

Cannondale är ett etablerat varumärke som satsar på att utveckla toppresterande cyklar och tillbehör. Framförallt inriktade på att ge mer vana cyklister produkter som gör att de kan leverera och satsa mer på sin cykling. Cannondales crosscyklar används även flitigt av elitcyklister tack vare sin konstruktion och inkluderade detaljer som underlättar både träning och tävling.  

Utvecklade Topstone Carbon är en avancerad cykel som ger dig allt och lite till. Denna modell räknas som en av marknadens mer kompletta crosscyklar och är väldigt eftertraktad. Cykeln är designad att underlätta cykling på samtliga underlag och ger en jämn cykling i både backar och kurvor.  

Detta tack vare att cykeln är utrustad med bredare däck och en gaffelvinkel som avlastar tryck och vibrationer på ojämna underlag. Med Topstone Carbon  får man en riktigt skön cykelupplevelse.  

Crosscyklar är utvecklade för att ge dig en mer mångsidig cykel som kan användas för fler ändamål. Denna modells ergonomiska sittställning gör att du kan cykla en hel dag utan värk. Den kan även användas som en skönare pendelcykel, som träningscykel eller för lite längre cykelutflykter. Den kolfiberram som har inkluderats ger dig en lätt och tålig cykel, där du alltid kan ge järnet.  

Topstone Carbon är en komplett cykel som ger dig fler möjligheter. Perfekt för dig som letar efter en crosscykel för både träning och nöjen.  

Varumärke: Cannondale 
Modell: Topstone Carbon  Ram: Kolfiber 
Växlar: 22 
Bromsar: Shimano Ultegra Hydrodisc

Ergonomiskt utformad 
Komplett cykelupplevelse 
Shimano komponenter
 

Bästa sportiga crosscykeln

Trek Checkpoint AL 4

Trek är ett känt varumärke som idag används världen över. Särskilt uppskattad för sina träningscyklar som ger dig fler möjligheter och som finns tillgängliga i flera olika prisklasser. Treks crosscykel Checkpoint Al 4 är en väldesignad och prisvärd cykel som ger dig mer för pengarna. Trek har inkluderat flera omtyckta finesser som gör att denna cykel lämpar sig bra för både elitcyklister och amatörer.  

Det är framförallt tre komponenter som gör denna cykel till en toppsäljare. Dels är den utrustad med Shimano Tiagra-komponenter, som ger cykeln en bättre bromsförmåga och hantering. Cykelns kolfibergaffel säkerställer en jämn och balanserad cykling med mindre vibrationer. Slutligen har Checkpoint Al 4 hydrauliska skivbromsar inkluderats som gör cykeln lite extra stabil och funktionell.  

Allt detta paketeras i en aluminiumram, som kanske inte gör cykeln till det lättaste valet på marknaden. Men du får istället en pålitlig och stabil cykel som gör att du kan prestera bättre oavsett underlag. Dessutom få du med detta val en ultimat cykelupplevelse.  

Med Checkpoint Al 4 får du även fler monteringsmöjligheter. Du kan till exempel montera upp till tre flaskställ. Detta gör cykeln optimal för längre träningspass eller tävlingar. Utöver detta kan du montera fast pakethållare eller andra skärmar om så önskas.  

Stabila Checkpoint Al 4 är ett utmärkt val för samtliga cyklister och ger dig en mycket jämn cykling, oavsett användningsområde.  

Varumärke: Trek 
Modell: Checkpoint Al 4 
Ram: Alpha 200 Aluminium 
Växlar: 20 
Bromsar: Shimano Tiagra

Fler monteringsmöjligheter 
Shimano cykelkomponenter 
Vibrationsdämpande

Det enkla valet

Specialized Diverge Elite E5

Moderna Diverge Elite är en utvecklad crosscykel från varumärket Specialized. Perfekta valet för dig som vill ha en bekväm, snabb och stabil cykel utan några krångliga funktioner eller finesser. Cykeln är helt enkelt framtagen för amatörcyklister eller för dig som vill ha en skön cykel att pendla med till jobbet eller skolan.  

Diverge Elite är anpassad för flera underlag, vilket gör att du kan använda den både på asfalt, sten och grus. Dess bredare däck ger mer stabilitet och gör även att däcken inte är lika ömtåliga som andra tunnare däck på marknaden. Tack vare cykelns aluminiumram E5 kan bredare däck på upp till 47 millimeter monteras. Detta beroende på vilket underlag du oftast cyklar på, samt vad du ska använda cykeln till.  

Tack vare cykelns framgaffel i kolfiber får du även en lättare modell, som därmed är enklare att manövrera. Särskilt utrustad med kompletta Shimano-komponenter för en mer bekväm cykelupplevelse.  

Letar du efter en multifunktionell cykel som säljs till ett bra pris, rekommenderar vi att du tar dig en närmare titt på Diverge Elite från etablerade Specialized

Varumärke: Specialized 
Modell: Diverge Elite  
Ram: E5 Premium Aluminium 
Växlar: 20 
Bromsar: Shimano GRX RX400

Modern design 
Multifunktionell 
Bredare däck 
Prisvänlig

Utvecklad för damer

Cannondale Topstone 105

Letar du efter en högpresterande cykel som är särskilt utvecklad för damer så är Topstone 105 ett mycket bra val. Cykelns bredare däck ger dig en stabil och säker cykling, samtidigt som du kan få upp en hög hastighet. Crosscykelns pris är väldigt överkomligt, i jämförelse med de finesser och komponenter som har inkluderats.  

Den något mer sportiga cykelställningen är ergonomiskt utformad, för att ge dig en bekvämare cykling. Dessutom bidrar både framgaffel och cykelrör i aluminium till att ge cykeln är bra stabilitet och styrka. Aluminium är ett populärt material då det ger cykeln en lättare vikt, utan att den förlorar sin tålighet.  

För att du verkligen ska få valuta för pengarna har flera starka Shimano-komponenter inkluderats. Bland annat högpresterande 105-växlar som ger dig en jämnare cykling. Utöver detta är cykeln komplett med hydrauliska skivbromsar.  

Är du ute efter en damcykel att använda för träning eller pendling? Då rekommenderar vi utvecklade Topstone 105. En riktigt bekväm cykling som fångar in vibrationer och som även passar bra i backar eller på vägar med mycket gropar.  

Varumärke: Cannondale 
Modell: Topstone 105 
Ram: Smartform C2 Aluminium 
Växlar: 22 
Bromsar: Shimano 105

Prisvärd

Sportig

Punkteringskyddade däck

Snygg design

Perfekt för långkörning och triathlon

Köpguide

Cykeln du använder för cykelcross är ett fantastiskt mångsidigt redskap för allt ifrån robust pendlingscykling och grusvägstrampande till motionsredskap för både landsväg och enklare skogscykling.

Tävlingsformen cykelcross är dessutom väldigt lik mountainbike rent fysiskt med intensiteten. Men skaderisken är större och dessutom måste man göra en hel massa val när man ska köpa mountainbike: 26, 27,5 eller 29 tum? Heldämpat eller hardtail?

Och har man en mountainbike som är några år gammal så är man efter i den snabba tekniska utvecklingen. För en crosscykel är det enkelt. 33 millimeter breda däck, bockstyre och möjligtvis kan du köpa en cykel med skivbromsar, fast alla proffs kör gammeldags cantileverbromsar. Banorna är inte heller så tekniskt krävande. Visst är det krävande rent fysiskt men man har inte trissat upp svårighetsgraden som hos mountainbike crosscountry till exempel. Men vid första åsyn kan en crosscykel se ut som en vanlig racercykel och helt plötsligt är det inte så lätt att välja. Men det finns många funktioner som är unika för crosscyklar som du kan hålla utkik efter.

Bland annat skiljer sig däck, ramdesign, bromsar och växlar åt. Nedan tar vi en titt på dessa funktioner för att försöka svara på frågan om vilken den bästa crosscykeln är. Så låt oss guida dig och tips om hur du väljer rätt crosscykel samt vad du ska tänka på när du köper en.  

Bra att tänka på

Crosscykling är en träning- och tävlingsform som går ut på att ta sig ett antal varv runt en bana som innehåller både gräs, tekniska partier och även hinder. Som nämnt tidigare så liknar en crosscykel en racercykel men har bredare, mönstrade däck för bättre grepp samt skivbromsar istället för fälgbromsar.

Ramgeometrin är också annorlunda med ett kortare överrör för en mer upprätt sittposition och ett högre vevlager för att lättare kunna köra över hinder. Många cyklister väljer att ha en crosscykel som pendlarcykel som de sedan kan kör träningsrundor med på helgerna.

Ramdesign

En crosscykel har oftast bättre ramdesign, vilket gör dem bekvämare än racercyklar. Detta i sin tur ökar cykelns stötdämpning och gör att den går att använda till andra typer av åkning, som till exempel pendling.

De flesta nya crosscyklarna har dessutom en ram som är gjord i kolfiber, tack vare att materialet är lätt och absorberar vibrationer. Investera i en med titanram ifall du vill vara tvärsäkra på att cykeln håller!

Storlek på ramen

Som med alla andra cyklar är storleken på en crosscykel viktig för att cykeln ska vara så bekväm som möjligt samtidigt som du ska kunna prestera. Att ha rätt storlek på cykeln är extra viktigt om du ska använda cykeln för långdistanscykling eller vinterträning.

Så var noga med att kolla upp storleken innan du köper en!

Vajerdragning

Skillnaden växelmässigt mellan en crosscykel och en racercykel är att växlarnas vajrar dras ofta via överröret, istället för på diagonalröret som på en racercykel. Detta hindrar lera och annan smuts från att sätta sig på växelvajrarna, och gör det också bekvämare att sätta cykeln på axeln och springa med, om terrängen blir för svårcyklad det vill säga.

Bromsar

Olika bromsar för olika cyklar och just för crosscyklar består dessa olika bromsar av cantileverbromsar, V-bromsar eller skivbromsar. Dessa bromstyper är väsentliga för denna typ av cykel för att de fungerar finfint även i tuffa förhållanden.

Dock är skivbromsar fortfarande relativt nytt för crosscyklar – visst, de ger bästa möjliga bromsförmåga i alla väder, men vissa åkare föredrar fortfarande cantileverbromsar tack vare deras lätta vikt och enkla design.

Cykelcrossdäck

Likt bromsarna, olika bromsar för olika cyklar, så fungerar det likadant även för däcken på en crosscykel. Cykelcrossdäck är speciellt utvecklade, alla med olika däckmönster och bredd, för att passa olika tillfällen; blött gräs, sand, snö… Väglag som kräver maximalt grepp och maximal lerrensning. Så ta din tid när du väljer ut vilka däck som vill använda på just din crosscykel.

Vad kan jag mer använda en crosscykel till?

En crosscykel är mångfacetterad och när du väl har köpt en kommer du att inse hur mycket nytta du har av den. Crosscykeln kan nämligen användas vid fler tillfällen än bara om du är ute efter terrängcykling.

Deras avslappnade geometri, starka ram, kraftfulla bromsar och fina däckrensning gör dem användbara inom områden som pendling, vinterträning och off-road äventyr.

Sammanfattning

Om du intresserar dig för cykling i allmänhet och sport- och motionscykling i synnerhet, så har du förmodligen kommit i kontakt det trendigaste inom svensk tävlingscykling för närvarande. Cykelcross är nämligen ett ord som är på allas läppar. Man skulle lätt kunna luras att tro att denna typ av cykling är något nytt.

Så är givetvis inte fallet. Cykelcross var redan i början av 1900-talet en etablerad tävlingsgren. Landsvägscyklisterna behövde underhålla sig under lågsäsongen – mer exakt under vinterhalvåret där underlag, som lera, sand, grus och gräs var vardag – med något riktigt fysiskt krävande som så klart involverade cykel och cykling. Och resten är historia som det så fint heter.

Så när du väljer vilken crosscykel du ska köpa kan det vara bra att överväga vilka andra användningsområden, och väglag, du ska ha den till. Vissa cyklar har till exempel fästen för pakethållare och stänkskydd, andra kommer med skivbromsar som är perfekta för touring.

Så varför inte välja en cykel som har allt du letar efter så att du kan använda den året runt? Vår absoluta favorit, och enligt oss, den bästa crosscykeln, Checkpoint SL 5 från varumärket Trek är en bra första investering och är med dig i ur och skur!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.