En mamma som är ute och springer med sitt barn på en barncykel bredvid.

Bästa barncykeln 2020 – Perfekta cyklar för alla åldrar

Mest prisvärda

5/5

MTB

4.7/5

För småbarn

4.5/5

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cykloteket.

Barndomen är en tid för äventyr, utforskning och lärdomar. Minns du när du själv klarade av att cykla utan hjälp för första gången? För de flesta är minnet av sin första cykeltur förknippat med stolthet och känslan av att man är oövervinnerlig.

Hjälp dina egna barn att skapa samma minne på en cykel av bra kvalitet, där säkerheten kommer först! Vi har satt ihop en lista över de barncyklar vi tycker är bäst detta år!

Våra favoriter

Den mest prisvärda barncykeln

Frog 52

Frog 52 är en barncykel med 8 växlar som blir ett utmärkt stöd i barns cykelutveckling. Ramen är gjord av aluminium och väger endast 8,7 kg. Cykelns lätta vikt gör det möjligt för barn att cykla stabilt, hålla upp och kontrollera cykeln, även när barnet inte sitter på cykeln.

Cykelns 8 växlar, från Shimano, hjälper ytterligare barn att utveckla sina cykelkunskaper eftersom dessa låter barn experimentera med cykeln. Det lär barn hur man måste anpassa sig till sin terräng, till exempel vid uppförsbacke, genom att byta växel.

Cykeln har 20” hjul och med både sadel och bromssystem som kan justeras efter barnets längd. Trafiksäkerheten är också viktig, detta håller ni föräldrar med om, och cykeln är designad efter just detta. Frog 52 har upprätt sittställning, så att barnet kan se rätt ut över trafiken och får bättre stabilitet.

Frog 52 kommer komplett utrustad med reflexer, ringklocka och skärmar. Passar 5 till 6,5 åringar.

Märke: Frog

Årsmodell: Information saknas

Hjulstorlek: 20”

För åldrar: 5-6,5 år

Trafiksäker

Unisex – passar både sonen och dottern

Bra verktyg för cykelutveckling

Bästa mountainbiken för barn

Trek Marlin 6

För de äventyrliga barnen som älskar utmaningar är denna tuffa mountainbike en perfekt kompanjon. Marlin är för de barn som inte riktigt har växt tillräckligt för en vuxencykel än, men de andra barncyklarna tycks ändå vara för små.

Trek Marlin 6 har en dämpad framgaffel med LockOut, hydrauliska skivbromsar och Shimonoväxlar, vilket gör den riktigt tuff och tålig för svår terräng och äventyrliga cykelturer.

Men, den är inte bara gjord för terräng. Den passar lika bra som vardagscykel och dess aluminiumram har praktiska skruvhål för att ha möjligheten att sätta dit en pakethållare.

Märke: Trek Bikes

Årsmodell: 2019

Hjulstorlek: 27,5″

För åldrar: 14+ (150 cm)

24 växlar

Bra i alla terränger

Framdämpad

Rolig att cykla

Bästa springcykeln

Frog Tadpole

För de mindre barnen är en springcykel ett jättebra sätt att öva sin balans på, samtidigt som det är superroligt! Denna vrålsnygga cykel från Frog är mycket stadig, samtidigt som den är lätt och smidig att hantera.

Den har ett bromshandtag som bromsar bakhjulet och går att justera efter handens storlek.  Cykeln är väldigt säker för nybörjare med styrstopp, släta lättrullade däck och en hög front för en upprätt sittställning, vilket gör cykeln mer stabil och lättare att kontrollera.

Eftersom barnen växer så det knakar, så har Frog gjort det enkelt att justera sadeln utan verktyg.

Märke: Frog bikes

Ståhöjd: 32 cm (grenmått)

För åldrar: 2 – 3 år

Köpguide för Frog bikes:

https://www.cykloteket.se/cyklopedin/frog-bikes/

Springcykel

Perfekt för småbarn

Enkelt att ställa in sadelhöjd

Bästa oväxlade barncykeln

Scott Aspect 760

Cykelföretaget Scott har länge gjort cyklar för både barn och vuxna. Serien Aspect är en mountainbikeserie som är mycket älskad av vuxna. Denna juniorversion Scott Aspect 760 är en garanterad hit för den som söker en prisvärd och kvalitativ mountainbike för barn!

Kvalitet är ingen fråga med denna MTB. Ramen är konstruerad av aluminium, cykeln har hydrauliska skidbromsar, Shimano-växlar, Kendadäck och framgaffel. Scott har inte alls snålat på cykelns utrustning, trots att det är en juniormodell. Detta är helt enkelt en vuxencykel i barnstorlek!

Cykeln är den perfekta storleken för barn som är lite äldre men som inte har hunnit växa klart riktigt än. Ramen rullar på 27,5” däck, och själva ramen finns tillgänglig i två storlekar.

Tack vare cykelns goda uppbyggnad kommer den att kunna användas i generationer!

Märke: Scott

Årsmodell: 2020

Hjulstorlek: Grenmått 72 cm (XS), grenmått 74 cm (S)

För åldrar: Information saknas

Kvalité till rimligt pris

Hållbar

Tuff design

Bästa 21-växlade barncykeln

Skeppshult Ung 24” 3-växlar

Skeppshult är känt för sina klassiska damcyklar. Denna juniormodell Skeppshult Ung för flickor är därför minst sagt ett utmärkt val för en första, klassisk damcykel för en ung tjej.

Skeppshults cyklar är svensktillverkade och håller alltid kvaliteten uppe. Cykeln är handgjord och komplett utrustad med fotbroms, skidbroms, skärmar, stöd, belysning, kedjeskydd, godkänt Abuslås, korg, reflexdäck med punkteringsskydd och pakethållare.

Dessutom kommer cykeln med 3 växlar från Shimano. Cykeln är perfekt för vardagsaktiviteter och normal cykling, det vill säga ingen sportcykling.

Märke: Skeppshult

Årsmodell: 2019

Hjulstorlek: 24”

För åldrar: Information saknas

Klassisk design

Svensktillverkad, handgjord

Tjejcykel

Bästa klassiska barncykeln

Crescent JR Snotra 12

Vi kunde inte göra en lista på barncyklar utan att inkludera en startercykel. Denna cykel från Crescent är för den som letar efter bra cykel för ett barn att börja lära sig cykla på.

Snotra är en stabil barncykel med en ram av aluminium, tjocka däck och kommer med stödhjul monterade så att barnet direkt kan ta sina första tramp. Sadel och handtag kommer från märket Spectra. Cykeln har dessutom kedjeskydd och ringklocka, samt fot- och handbroms.

Allt material använt för cykelns konstruktion har testats och godkänts för att vara okej för kontakt mot barnens känsliga hud. Cykeln har inga växlar och den rekommenderade användarlängden är 80-100 cm.

En säker cykel även för den minsta cyklisten!

Märke: Crescent

Årsmodell: Information saknas

Hjulstorlek: 12,5” (däck), 2,25” (stödhjul)

För åldrar: för barn mellan 80-100 cm

Bra förstacykel

Testad och godkänd för barn

Passar den minsta cyklisten

Köpguide

Det finns mycket att tänka på när man ska köpa en cykel till sitt barn och det kan kännas lite skrämmande att tänka på allt. Som föräldrar önskar man ju att ens barn ska få uppleva samma känsla av stolthet som man själv gjorde som barn när ens mamma eller pappa släppte taget och lät en cykla iväg själv för första gången.

Första cykeln

Bara du som förälder kan avgöra när det bästa tillfället för att köpa ditt barns första cykel är, men många barn som har fått prova tvåhjulingar eller springcyklar vid så tidigt som 2,5-4 års ålder har upplevt stora fördelar med sin balansträning.

Dessutom, ju yngre barn desto mindre funderar de över orosmoment som risken av att ramla och göra sig illa, vilket underlättar väldigt mycket för träningen.

Vad är skillnaden på en springcykel och en barncykel?

Springcykeln, som även kallas balanscykel, är en cykel utan varken pedaler eller stödhjul. De flesta är även utan bromsar, även fast det finns en del som faktiskt har bromsar också, som vår favoritspringcykel Frog Tadpole, som vi nämnde tidigare i guiden.

Man måste springa, gå och sparka med fötterna för att ta sig framåt och för att bromsa med de utan bromsar, måste man sätta i fötterna. Detta är en perfekt start för ditt barn som får öva på att hålla balansen på två hjul och när det är dags för att prova en riktigt cykel är det mycket enklare och mycket mindre skrämmande.

Dessutom tycker de flesta barn att det är jätteroligt att själv kunna cykla, samtidigt som även deras muskler utvecklas.

När ditt barn är redo för nästa utmaning – att lära sig trampa, växla och bromsa, är det dags för en barncykel. Om barnet redan har haft förmånen att öva sitt balanssinne på en springcykel, kommer det vara mycket lättare för barnet. Snart kommer ditt barn känna den lycka och stolthet av att kunna cykla helt själv!

Här tar vi upp några tips och saker att tänka på, för att hjälpa dig att välja rätt cykel för ditt barn.

Storlek

Storleken på cykeln spelar väldigt stor roll. En del föräldrar menar att det är en bra idé att köpa en modell större cykel som barnet kan växa i, men det är inte riktigt sant. En för stor cykel kan göra det svårt för ditt barn att kliva av och på cykeln samt att kontrollera den. Detta kan bli en säkerhetsrisk och barnet kan komma att förknippa cykling med smärta och svårigheter om han eller hon ramlar ofta.

Ditt barn ska kunna nå ner till marken med båda fötterna när han eller hon sitter på cykeln och nå båda handtagen med händerna, även när det svänger.

Storleksguide

Dessa storlekar är bara riktlinjer. I alla lägen så passar det inte exakt, men fungerar bra som mall.

90  – 110 cm, eller 2 till 4 år: Springcykel
95  – 105 cm, eller 3 till 4 år: 12 tum
100 – 120 cm, eller 4 till 6 år : 16 tum
115 – 125 cm, eller 6 till 7 år: 18 tum
120 – 135 cm, eller 6 till 8 år: 20 tum
130 – 150 cm, eller 8 till 11 år: 24 tum

Pris

Säkerheten och kvaliteten är viktigare än prislappen. Ett känt märke av hög kvalitet betyder också hög säkerhet. Dessutom slipper du rost och slitskador. Du kan däremot ändå hitta en ordentlig och säker cykel för ett rimligt pris, många budgetalternativ av hög kvalitet ligger på under 2000 kronor.

Om man letar efter något i toppklass, kanske för det barn som vill avancera i mountainbiking får man räkna med att priserna kan stiga upp mot ungefär 9000 kronor.

Montering av cykeln

Om du inte är helt säker på hur du ska montera cykeln, be någon kunnig att göra det åt dig istället för att ta hem den i en kartong.

Tänk vilka tråkiga minnen ditt barn skulle riskera att få om cykeln ramlade ihop under deras första cykeltur. Kanske skulle det till och med innebära att barnet inte vill cykla igen.

Fotbroms eller handbroms?

I allmänhet är inte barn så väldigt starka i nyporna, vilket kan innebära att det kan vara svårt att bromsa med handbroms på ett säkert sätt.

Dessutom kan det ta lite längre tid att lära sig att använda en handbroms, så om du ska köpa barnets första cykel så rekommenderas fotbroms. Om barnet redan kan cykla är det bra att ha tillgång till både och.

Cykelns uppbyggnad

För en första cykel, som du som förälder troligen kommer att springa efter ofta, är det en bra idé att välja bredare däck. Dessa ger lite bättre balans och rullar inte lika fort.

När barnet provar cykeln, kontrollera att styret riktas mot benen när det vrids i 90 grader, inte mot magen eller ansiktet. Detta är för att minska skaderisken ifall barnet skulle ramla med cykeln. Ett rakt och lågt sittande styre är det säkraste valet.

Pedalerna och sadeln ska vara stabila och ge ett bra fäste, de ska inte vara blanka och hala för barnet.

Framgaffeln bör vara något böjd framåt för att ge en bättre stabilitet. Om den är helt rak kan det göra cykeln vingligare. En bekväm, upprätt sittställning skapar bättre balans och gör cykeln lättare att kontrollera för ditt barn.

Förhoppningsvis har denna guide har gett dig lite mer kött på benen inför ditt cykelköp. Det viktigaste att tänka på när man ska köpa en cykel till sitt barn, vare sig det är barnets första eller tionde, så är alltså kvaliteten och säkerheten det allra viktigaste att tänka på.

Vi hoppas att så många föräldrar som möjligt uppmuntrar sina barn till att börja cykla. Inte bara för skojs skull, men också för att ge dem bättre vanor inför framtiden, genom att till exempel börja cykla till skolan och kompisar. Detta ger dem en bra och hälsosam livsstil, både för hälsan, ekonomin och för vår miljö.

Sammanfattning

Vilken ålder ditt barn har spelar inte lika stor roll inför ert val av cykel, som längd och hur avancerad ditt barn är på att cykla. Det viktigaste är att ditt barn sitter säkert på cykeln, kan kontrollera den ordentligt och framför allt – känner glädje av att cykla!

Vår favorit Frog 52 ger ditt barn just detta – hög säkerhet och en lika hög cykelglädje, med alla förutsättningar att utvecklas i sin cykling och att skapa underbara barndomsminnen!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.