En mamma som är ute och springer med sitt barn på en barncykel bredvid.

Bästa barncykeln 2024 – Perfekta cyklar för alla åldrar

Förstaplats

4.9/5

Andraplats

4.7/5

Tredjeplats

4.6/5

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att införskaffa en anpassad barncykel för ditt barn kommer direkt öppna upp en helt ny värld av nya möjligheter. Du och ditt barn kan enkelt ta er mellan punkt A och B, samtidigt som ditt barn tränar på koordination och balans under cykelturen.  

Utbudet av barncyklar är stort och det är därför viktigt att storleken på cykeln baseras på hur gammalt ditt barn är. För att göra ditt val enklare har vi utsett den bästa barncykeln för 2021, Trek Wahoo 20, samt inkluderat några utmärkande val av barncyklar som verkligen håller måttet!  

Våra favoriter

Trek Wahoo 20

Vårt betyg:
4.9/5

Barncykeln Wahoo från varumärket Trek är skräddarsydd att användas av barn i åldern 6-8 år. Både ramen och gaffeln har tillverkats av lätt aluminium, för att ge ditt barn full kontroll under åkturen och förvaring av cykeln blir också betydligt enklare, då den kan lyftas uppför trappor och in i lägenheten om det behövs.

Men bara för att det är en barncykel, innebär det inte att Trek har sparat på krutet. Wahoo har utrustats med flera mycket utmärkande cykelkomponenter från Shimano, däribland växelsystemet som består av åtta växlar.

Formen på cykeln har särskilt utvecklats för barn och ger en mer ergonomisk cykling. Särskilt framtagna handtag och en anpassad höjd gör att ditt barn får ett skönt grepp och bättre komfort.

Letar du efter en stabil barncykel med en hjuldiameter på 20”, så rekommenderar vi att du kikar vidare på Wahoo från varumärket Trek. Med denna kan du cykla längre sträckor med ditt barn och inte längre begränsas av busstrafiken.

Läs mer

Impulse Lightning 20"

Vårt betyg:
4.7/5

Lightning från varumärket Impulse är en premiummodell av barncykel som tack vare en däckdiameter på 20 tum gör den till ett utmärkt val för barn i åldern 6 till 8 år. Letar du efter en kvalitetscykel som inkluderar bra cykelkomponenter och funktioner, är Lightning ett passande val för dig.

För att ge ditt barn en stabil och säker cykeltur har denna modell försetts med cykelkomponenter från Shimano. Däribland cykelns växelsystem, som består av tre stycken olika växlar. Utöver detta har Lightning försetts med en handbroms både bak- och framtill, samt praktiska reflexdetaljer som gör ditt barn synlig på vägbanan.

Cykelns färger och design gör den väldigt tilltalande för många barn. Ett bra val som gör att ditt barn kan cykla säkert.
Läs mer

Impulse Blizzard 20

Vårt betyg:
4.6/5

Barncykeln Blizzard från Impulse är konstruerad med en stabil ram och design som gör den till ett passande val för lite större barn mellan 6 till 8 år. Hjuldiametern uppgår till 20 tum och är ett bra val för cykling i både stadsmiljöer och lättare terräng.

Cykelns konstruktion och fina cykelkomponenter gör Blizzard till ett säkert val, som dessutom bidrar till en roligare cykelupplevelse. Cykeln har bland annat försetts med en växel och inkluderade reflexer som gör cyklingen säker.

Detta i kombination med andra utmärkande faktorer som lättanvända handbromsar, praktiskt cykelstöd och en stabil konstruktion gör Impulse barncykel Blizzard till ett mycket eftertraktat val.

Letar du efter en kvalitetscykel som passar ditt något större barn, så är denna cykel perfekt. Vid leverans kommer cykeln i princip färdigmonterad, vilket gör att ditt barn kan börja använda cykeln med detsamma.

Läs mer

Specialized Hotwalk

Vårt betyg:
4.5/5

Varumärket Specialized har utvecklat denna gå- och springcykel som är ett perfekt första inköp för att hjälpa ditt barn att träna på balansen och fokuset. Hotwalk har utvecklats med en lätt och stabil aluminiumram och är helt utan växlar, för att ditt barn ska kunna fokusera på kontroll och trampningen.

Fördelen med en utvecklad gå- och springcykel är att ditt barn kan lära sig cykla snabbare, utan att behöva trilskas med stödhjul.

Däcken är av storlek 12”, vilket gör att den passar ypperligt för barn runt 3-4 år och gör att ditt barn kan följa med på lite längre promenader. Däcken är även helt punkteringsfria och cykeln har ett lägre insteg och fotplatta, för att vara mycket enkel att manövrera. Ett bra första inköp som gör att ditt barn kan börja träna tidigt.
Läs mer

Pinepeak Tilda Kids

Vårt betyg:
4.3/5

Tilda är en mindre och nätt barncykel som är lika söt att kolla på, som den är praktisk och lätt att använda. Pinepeak har designat den 16 tums barncykel för att vara ett perfekt första inköp till barn i åldern 4 till 6 år.

Barncykeln har försetts med stödhjul som enkelt kan avlägsnas när ditt barn har fått in rätt teknik. Cykeln har även försetts med reflexdetaljer, samt fot- och handbroms för att ditt barn både ska vara synlig på vägbanan och även kunna cykla mer säkert och kontrollerat.

För att du ska kunna anpassa cykeln efter ditt barns längd och ålder, kan både höjden på sadel och styre justeras. Detta gör att cykeln kan användas längre, innan en uppgradering behöver göras.

Letar du efter en söt cykel att överraska ditt barn med, så är Pinepeaks Tilda ett utmärkt val. Priset har även anpassats för att passa samtliga familjer och är mycket prisvänlig.

Läs mer

Köpguide

Det finns mycket att tänka på när man ska köpa en cykel till sitt barn och det kan kännas lite skrämmande att tänka på allt. Som föräldrar önskar man ju att ens barn ska få uppleva samma känsla av stolthet som man själv gjorde som barn när ens mamma eller pappa släppte taget och lät en cykla iväg själv för första gången.

Första cykeln

Bara du som förälder kan avgöra när det bästa tillfället för att köpa ditt barns första cykel är, men många barn som har fått prova tvåhjulingar eller springcyklar vid så tidigt som 2,5-4 års ålder har upplevt stora fördelar med sin balansträning.

Dessutom, ju yngre barn desto mindre funderar de över orosmoment som risken av att ramla och göra sig illa, vilket underlättar väldigt mycket för träningen.

Vad är skillnaden på en springcykel och en barncykel?

Springcykeln, som även kallas balanscykel, är en cykel utan varken pedaler eller stödhjul. De flesta är även utan bromsar, även fast det finns en del som faktiskt har bromsar också, som vår favoritspringcykel Cannondale Trail Balance, som vi nämnde tidigare i guiden.

Man måste springa, gå och sparka med fötterna för att ta sig framåt och för att bromsa med de utan bromsar, måste man sätta i fötterna. Detta är en perfekt start för ditt barn som får öva på att hålla balansen på två hjul och när det är dags för att prova en riktigt cykel är det mycket enklare och mycket mindre skrämmande.

Dessutom tycker de flesta barn att det är jätteroligt att själv kunna cykla, samtidigt som även deras muskler utvecklas.

När ditt barn är redo för nästa utmaning – att lära sig trampa, växla och bromsa, är det dags för en barncykel. Om barnet redan har haft förmånen att öva sitt balanssinne på en springcykel, kommer det vara mycket lättare för barnet. Snart kommer ditt barn känna den lycka och stolthet av att kunna cykla helt själv!

Här tar vi upp några tips och saker att tänka på, för att hjälpa dig att välja rätt cykel för ditt barn.

Storlek

Storleken på cykeln spelar väldigt stor roll. En del föräldrar menar att det är en bra idé att köpa en modell större cykel som barnet kan växa i, men det är inte riktigt sant. En för stor cykel kan göra det svårt för ditt barn att kliva av och på cykeln samt att kontrollera den. Detta kan bli en säkerhetsrisk och barnet kan komma att förknippa cykling med smärta och svårigheter om han eller hon ramlar ofta.

Ditt barn ska kunna nå ner till marken med båda fötterna när han eller hon sitter på cykeln och nå båda handtagen med händerna, även när det svänger.

Storleksguide

Dessa storlekar är bara riktlinjer. I alla lägen så passar det inte exakt, men fungerar bra som mall.

90 – 110 cm, eller 2 till 4 år: Springcykel
95 – 105 cm, eller 3 till 4 år: 12 tum
100 – 120 cm, eller 4 till 6 år : 16 tum
115 – 125 cm, eller 6 till 7 år: 18 tum
120 – 135 cm, eller 6 till 8 år: 20 tum
130 – 150 cm, eller 8 till 11 år: 24 tum

Pris

Säkerheten och kvaliteten är viktigare än prislappen. Ett känt märke av hög kvalitet betyder också hög säkerhet. Dessutom slipper du rost och slitskador. Du kan däremot ändå hitta en ordentlig och säker cykel för ett rimligt pris, många budgetalternativ av hög kvalitet ligger på under 2000 kronor.

Om man letar efter något i toppklass, kanske för det barn som vill avancera i mountainbiking får man räkna med att priserna kan stiga upp mot ungefär 9000 kronor.

Montering av cykeln

Om du inte är helt säker på hur du ska montera cykeln, be någon kunnig att göra det åt dig istället för att ta hem den i en kartong.

Tänk vilka tråkiga minnen ditt barn skulle riskera att få om cykeln ramlade ihop under deras första cykeltur. Kanske skulle det till och med innebära att barnet inte vill cykla igen.

Fotbroms eller handbroms?

I allmänhet är inte barn så väldigt starka i nyporna, vilket kan innebära att det kan vara svårt att bromsa med handbroms på ett säkert sätt.

Dessutom kan det ta lite längre tid att lära sig att använda en handbroms, så om du ska köpa barnets första cykel så rekommenderas fotbroms. Om barnet redan kan cykla är det bra att ha tillgång till både och.

Cykelns uppbyggnad

För en första cykel, som du som förälder troligen kommer att springa efter ofta, är det en bra idé att välja bredare däck. Dessa ger lite bättre balans och rullar inte lika fort.

När barnet provar cykeln, kontrollera att styret riktas mot benen när det vrids i 90 grader, inte mot magen eller ansiktet. Detta är för att minska skaderisken ifall barnet skulle ramla med cykeln. Ett rakt och lågt sittande styre är det säkraste valet.

Pedalerna och sadeln ska vara stabila och ge ett bra fäste, de ska inte vara blanka och hala för barnet.

Framgaffeln bör vara något böjd framåt för att ge en bättre stabilitet. Om den är helt rak kan det göra cykeln vingligare. En bekväm, upprätt sittställning skapar bättre balans och gör cykeln lättare att kontrollera för ditt barn.

Förhoppningsvis har denna guide har gett dig lite mer kött på benen inför ditt cykelköp. Det viktigaste att tänka på när man ska köpa en cykel till sitt barn, vare sig det är barnets första eller tionde, så är alltså kvaliteten och säkerheten det allra viktigaste att tänka på.

Vi hoppas att så många föräldrar som möjligt uppmuntrar sina barn till att börja cykla. Inte bara för skojs skull, men också för att ge dem bättre vanor inför framtiden, genom att till exempel börja cykla till skolan och kompisar. Detta ger dem en bra och hälsosam livsstil, både för hälsan, ekonomin och för vår miljö.

Sammanfattning

Vilken ålder ditt barn har spelar inte lika stor roll inför ert val av cykel, som längd och hur avancerad ditt barn är på att cykla. Det viktigaste är att ditt barn sitter säkert på cykeln, kan kontrollera den ordentligt och framför allt – känner glädje av att cykla!

Vår favorit Trek Wahoo 20 ger ditt barn just detta – hög säkerhet och en lika hög cykelglädje, med alla förutsättningar att utvecklas i sin cykling och att skapa underbara barndomsminnen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.